Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Πώς βγαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ & πώς θα πληρώσεις λιγότερα;

Πώς βγαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ & πώς θα πληρώσεις λιγότερα;

πώς βγαίνει ο λογαριασμός ΔΕΗ

Για κάθε σπίτι, ο λογαριασμός ρεύματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά έξοδα του μήνα. Δεν μπορείς να το αποφύγεις, αλλά μπορείς να το μειώσεις ως ένα σημείο. Για να το πετύχεις αυτό, καλό είναι να ξέρεις πώς βγαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Χάρη στην επεξήγηση του λογαριασμού, θα ξέρεις τι μπορείς να επηρεάσεις.

Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να εξοικονομήσεις χρήματα από το ρεύμα του σπιτιού σου. Πάμε να δούμε τι πρέπει να γνωρίζεις και τι να προσέξεις.

Πώς βγαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ;

Πάμε να κάνουμε μια απλή ανάλυση του λογαριασμού ΔΕΗ. Στον λογαριασμό σου υπάρχουν 2 βασικά είδη χρεώσεων:

1. Οι χρεώσεις προμήθειας ΔΕΗ

2. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Οι χρεώσεις προμήθειας ΔΕΗ αφορούν στο κόστος και τις λοιπές δαπάνες της ΔΕΗ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας (με απλά λόγια, αυτό είναι το κόστος για το ρεύμα που έχεις καταναλώσει).

Από την άλλη πλευρά, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αφορούν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων. Άσχετα με τον πάροχο ρεύματος που έχεις επιλέξει, οι χρεώσεις αυτές παραμένουν κοινές.

Άρα, το κομμάτι του λογαριασμού που αλλάζει δυναμικά, με βάση την κατανάλωσή σου είναι το πρώτο, δηλαδή η χρέωση προμήθειας ΔΕΗ. Για να δούμε πώς βγαίνει το κόστος για τον λογαριασμό σου, θα εστιάσουμε εκεί.

Πώς βγαίνει το κόστος του λογαριασμού μου (χρέωση προμήθειας ΔΕΗ);

Το κόστος για την παροχή ρεύματος (χρέωση προμήθειας ΔΕΗ) καθορίζεται με βάση:

  • Αν έχεις μονοφασική ή τριφασική παροχή
  • Ποια είναι η χρέωση ανά κιλοβατώρα
  • Πόσες κιλοβατώρες έχεις καταναλώσει για δεδομένο χρονικό διάστημα
  • Τι τιμολόγιο έχεις (π.χ. Οικιακό Γ1, νυχτερινό ή κοινωνικό τιμολόγιο)
  • Αν επωφελείσαι από έκπτωση συνέπειας
  • Αν ο λογαριασμός είναι ΕΝΑΝΤΙ ή ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ

Αυτό το τελευταίο χρειάζεται λίγη επεξήγηση: Ο ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμός είναι ένας «κατ’ εκτίμηση λογαριασμός».

Το κόστος που καλείσαι να πληρώσεις βγαίνει με βάση ιστορικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα την κατανάλωση που είχες την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Σε γενικές γραμμές, σκοπός είναι το ποσό να ανταποκρίνεται όσο περισσότερο γίνεται στην πραγματική σου κατανάλωση.

Το ποσό που χρεώνεται στον ΕΝΑΝΤΙ και αφορά στη χρέωση ενέργειας αφαιρείται στον επόμενο εκδοθέντα ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ λογαριασμό. Ο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ λογαριασμός έχει τα στοιχεία για την πραγματική σου κατανάλωση.

Διάβασε επίσης: Πώς να κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ – και ηλεκτρονικά!

Τι είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις του λογαριασμού ΔΕΗ;

Μιλήσαμε για το κομμάτι του λογαριασμού ΔΕΗ που επηρεάζεται άμεσα από την κατανάλωση που κάνεις. Τώρα ας μιλήσουμε και για αυτό που δεν μπορείς να επηρεάσεις

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις λογαριασμού ΔΕΗ είναι ανεξάρτητες από τον πάροχο ενέργειας που έχεις επιλέξει.

Όμως τι αφορούν;

α) Χρήση του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Μεταφοράς που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φτάσει η ενέργεια στα σπίτια μας.

β) Χρήση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Καλύπτει τις δαπάνες για την ομαλή λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Συνεπώς, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής. Επίσης, φροντίζει τα σπίτια μας να έχουν ρεύμα 24/7.

γ) Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας περιλαμβάνουν εισφορά για ηλεκτροδότηση σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, για πολύτεκνους συμπολίτες μας, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, φιλανθρωπικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

δ) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Το ποσό αυτό προορίζεται για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνεισφορά όλων μας στην ανάπτυξη της ηλεκτροδότησης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ε) Λοιπές Χρεώσεις.

Επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία και σκοπός τους είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ελπίζουμε αυτή η επεξήγηση του λογαριασμού ΔΕΗ να σε βοηθήσει να καταλάβεις τις χρεώσεις σου λίγο καλύτερα.

Ο λογαριασμός ΔΕΗ κάθε πότε έρχεται;

Τυπικά, ο λογαριασμός ΔΕΗ έρχεται κάθε δίμηνο. Το πρόβλημα είναι, φυσικά, ότι το ποσό που συγκεντρώνεται σε 2 μήνες είναι αρκετά μεγάλο.

Για όλους εμάς που προτιμάμε συχνότερους και χαμηλότερους λογαριασμούς, πλέον μπορούμε να επιλέξουμε να έρχεται κάθε μήνα.

💡 Και φυσικά, τώρα υπάρχουν και εφαρμογές για smartphones για τους περισσότερους παρόχους ενέργειας. Από την εφαρμογή του παρόχου σου μπορείς να δεις τον λογαριασμό του μήνα σου όποτε εσύ θέλεις.

Έτσι τελικά δεν έχει πολλή σημασία ο λογαριασμός ΔΕΗ κάθε πότε έρχεται. Μπορείς να έχεις τον έλεγχο από το κινητό σου και να μην περιμένεις τον ταχυδρόμο.

Πού πληρώνω ληγμένο λογαριασμό ΔΕΗ;

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι πρόβλημα το να πληρώσεις ληγμένο λογαριασμό ΔΕΗ. Κάποιοι πάροχοι ρεύματος προσφέρουν οικονομική επιβράβευση για την εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών, αλλά αυτό είναι όλο.

Έτσι, μπορείς να πληρώσεις ληγμένο λογαριασμό ΔΕΗ με πολλούς τρόπους, όπως:

  • Ηλεκτρονικά, μέσα από την εφαρμογή του παρόχου σου (ΔΕΗ, Protergia, Elpedison κτλ).
  • Μέσω web banking, από την εφαρμογή της τράπεζάς σου (με μια μικρή προμήθεια της τράπεζας).
  • Στα καταστήματα της ΔΕΗ ή άλλα σημεία εξυπηρέτησης.
  • Στα ΑΤΜ των συμβεβλημένων Τραπεζών, στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών των τραπεζών με μετρητά.
  • Στα ιδρύματα πληρωμών (π.χ. Μέσω Viva).

Όλες αυτές είναι οι επιλογές σου για να πληρώσεις ληγμένο λογαριασμό ΔΕΗ, αλλά και να πληρώσεις εμπρόθεσμα.

Πώς θα μειώσω τον λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού;

Τώρα ξέρεις πώς βγαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ, έχεις μια επεξήγηση – ανάλυση λογαριασμού, ξέρεις τι είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και κάθε πότε έρχεται ο λογαριασμός.

Μετά από όλα αυτά, πάμε να δούμε και κάποιες απλές συμβουλές για να εξοικονομήσεις χρήματα:

1. Ξεκίνα να δηλώνεις τις μετρήσεις από τον μετρητή του σπιτιού σου.

Ενδεικτικά, μπορείς να τις δηλώνεις στο smartphone app του παρόχου σου (έχει και η ΔΕΗ). Αν κάνεις αυτό, όλοι σου οι λογαριασμοί θα είναι Εκκαθαριστικοί.

Με άλλα λόγια, πλέον θα πληρώνεις μόνο για την πραγματική κατανάλωσή σου και όχι με βάση εκτιμήσεις.

2. Σύγκρινε παρόχους ενέργειας.

Μετά τη ΔΕΗ δεν είναι το χάος. Υπάρχουν πολλοί πάροχοι που μπορείς να συγκρίνεις. Προσφέρουν διαφορετικές τιμές ανά κιλοβατώρα και διαφορετικές παροχές. Επίλεξε ανάλογα με τις ανάγκες σου για να έχεις χαμηλότερες χρεώσεις.

3. Επωφελήσου από την έκπτωση συνέπειας.

Αν ο πάροχός σου σού δίνει αυτή τη δυνατότητα, προσπάθησε να εξοφλείς πάντα εμπρόθεσμα τον λογαριασμό ρεύματος, για να βγαίνεις κερδισμένος.

4. Μείωσε την κατανάλωσή σου καθημερινά.

Για παράδειγμα, μάθε ποιες οικιακές συσκευές καίνε πολύ ρεύμα για να υπολογίσεις πώς θα τις χρησιμοποιείς με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν!

Αισθάνεσαι ότι πληρώνεις πάρα πολλά για ρεύμα στο σπίτι; Έχουμε τη λύση για σένα. Στην πλατφόρμα μας έχουμε για σένα πάνω από 14 παρόχους ενέργειας για να αλλάξεις το ρεύμα σου και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Σύγκρινε παρόχους σήμερα με 100% online διαδικασία από την άνεση του καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!