«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019» – μήπως σε αφορά;

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Εντός των επόμενων εβδομάδων ξεκινά ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019» που θα καλύψει περίπου 25.000 κατοικίες.

 

 

Πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν παγώσει τις εργασίες επισκευής – συντήρησης του σπιτιού τους, περιμένοντας την έναρξη της επιδότησης.

Οι όροι του προγράμματος δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά από το προηγούμενο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ».

Παρακάτω συλλέξαμε για σένα 20 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις σε πιθανές απορίες σου σχετικά με τους όρους του προγράμματος.

 

1. Τι είναι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»;

Είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών ώστε να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αξία του.

 

2. Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις;

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙΙ – 2019» τελικά ξεκινά 12 Ιουλίου και σε αυτό μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών.

3. Με τι χρηματικό ποσό μπορώ να επιδοτηθώ;

Ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα για προϋπολογισμό, θα προβλέπεται επιδότηση έως 25.000 ευρώ, ενώ παράλληλα για το υπόλοιπο του ποσού θα προβλέπεται η χορήγηση άτοκου τραπεζικού δανείου.

 Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μπορεί να φτάσει έως το 70% για ποσά έως 25.000 ευρώ.

Επιπλέον, σχετικά με το μέγεθος της κατοικίας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 τμ.

 

4. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, που καθορίζουν το μέγεθος της επιδότησης;

Για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα είχε ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες.
Για παράδειγμα εάν το οικογενειακό εισόδημα ήταν μέχρι 20.000 ευρώ, που βρίσκεται και η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, η επιδότηση είναι 60%.

Όσο αυξάνεται το εισόδημα μικραίνει αντίστοιχα και το ποσοστό της επιδότησης.

 

5. Παίζει ρόλο η οικογενειακή κατάσταση;

Φυσικά! Για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%.

Προσοχή όμως! για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το τελικό ποσοστό επιδότησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%, ενώ για οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ το τελικό ποσοστό δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

 

6. Πόσα χρήματα θα χρειαστεί να βάλω εγώ από την τσέπη μου;

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις πως λειτουργεί:

Έστω ότι έχεις ένα οικογενειακό εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ και μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να υποβάλεις αίτηση για εργασίες αξίας 25.000 ευρώ. Εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη, τότε η επιδότηση που δικαιούσαι ανέρχεται στο 60%, δηλαδή 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από σένα είτε άμεσα είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού. 

Εάν έχεις ένα παιδί η επιδότηση φτάνει στο 65% ενώ με δύο ή και περισσότερα προστατευόμενα μέλη μέχρι και το 70%, δηλαδή 17.500 ευρώ, που είναι και το μέγιστο ποσό επιδότησης. Με αντίστοιχο τρόπο μπορείς να υπολογίσεις πόσο δικαιούσαι να επιδοτηθείς και τι ποσό θα χρειαστεί ενδεχομένως να συμπληρώσεις.

 

7. Είναι υποχρεωτικό να πάρω δάνειο από την τράπεζα;

Η λήψη τραπεζικού δανείου δεν είναι υποχρεωτική.

 

8. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζομαι για να προετοιμαστώ; 

Τα βασικά δικαιολογητικά που χρειάζεσαι είναι τα παρακάτω:

• Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
• Οικοδομική άδεια του κτιρίου ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. βεβαίωση μηχανικού για κατοικία προ του έτους 1955, δήλωση αυθαιρέτου στο νόμο 4178/13 ή 4495/17 κ.άλ.)
• Τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος
• Τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1)
• Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
• Για ενοικιαζόμενη κατοικία ή κατοικία που παραχωρείται δωρεάν: Πλέον πρόσφατο αντίγραφο Αναλυτικής Κατάστασης για τα Μισθώματα Ακινήτων (Ε2)

 

9. Πού θα καταθέσω την αίτηση με τα δικαιολογητικά;

Η αίτηση θα υποβληθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Καλό θα ήταν να συγκεντρώσεις έγκαιρα τα δικαιολογητικά, ώστε να είσαι έτοιμος μόλις ανοίξει το σύστημα και να εξεταστεί άμεσα η αίτησή σου.

 

10. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιλεγεί μια κατοικία;

Οι βασικές προϋποθέσεις για να θεωρείται επιλέξιμη μια κατοικία είναι οι παρακάτω:

Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από την τελευταία φορολογική δήλωση (Ε1).
Να είναι νόμιμη και σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετα να έχουν τακτοποιηθεί και να έχει εξοφληθεί το πρόστιμο.
• Να έχει καταταχθεί από το πρώτο Ενεργειακό Πιστοποιητικό, σε κλάση Δ ή χαμηλότερα (Ε, Ζ, Η).

 

11. Ποια θεωρείται κύρια κατοικία;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (Έντυπο Ε1). Εάν το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση ή δωρεάν παραχώρηση και άρα δεν δηλώνεται ως κατοικία από τον αιτούντα, η χρήση του ως κύρια κατοικία προκύπτει από το έντυπο Ε1 του χρήστη της κατοικίας. Η ενοικίαση / παραχώρηση προκύπτει από το έντυπο Ε2 του αιτούντα.

 

12. Στο σπίτι μου έχω κάνει ένα αυθαίρετο δωμάτιο. Μπορώ να ενταχθώ;

Η απάντηση είναι όχι.Το πρόγραμμα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη νομιμότητα όλου του ακινήτου. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η νομιμοποίηση του αυθαιρέτου πριν την υποβολή του φακέλου.

 

13. Έχω ένα ακίνητο που δεν έχει οικοδομική άδεια, αλλά έχει συμβόλαιο και δηλώνεται κανονικά στη φορολογική δήλωση. Τι δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσω;

Η δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δεν σημαίνει αυτόματα ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια ή σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. εξαίρεση από κατεδάφιση ή τακτοποίηση με το νόμο περί αυθαιρέτων) από το οποίο να προκύπτει ότι το κτήριο υφίσταται πλέον νόμιμα.

 

14. Τι ισχύει για τις κατοικίες που δηλώνονται ως ημιτελείς στην εφορία;

Ως κατοικίες για το πρόγραμμα νοούνται οι αποπερατωμένες και ηλεκτροδοτημένες. Οι ημιτελείς δεν πληρούν τα κριτήρια για το πρόγραμμα.

 

15. Είμαι ιδιοκτήτης ισόγειων διαμερισμάτων, τα οποία στην οικοδομική άδεια φαίνονται ως ένα ενιαίο κατάστημα αλλά στο Ε9 και Ε1 δηλώνονται ως δύο ξεχωριστές κατοικίες. Μπορούν να υπαχθούν;

Θα πρέπει πρώτα να γίνει τακτοποίηση της αυθαιρεσίας, που είναι η αλλαγή της χρήσης σύμφωνα με το νόμο και στη συνέχεια να υποβληθεί αίτηση στο πρόγραμμα, εάν πληρούνται και τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράμματος για το ακίνητο αυτό.

 

16. Για ποιες παρεμβάσεις μπορώ να επιδοτηθώ;

• Αντικατάσταση κουφωμάτων
• Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
• Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής
• Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
• Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 

17. Μπορώ να βάλω θωρακισμένη πόρτα στο διαμέρισμα;

Όχι, γιατί δεν θεωρείται εξωτερική πόρτα.

 

18. Θερμομόνωση γίνεται μόνο στην ταράτσα ή και σε κατοικία που έχει στέγη;

Το πρόγραμμα επιδοτεί:
• Εξωτερική θερμομόνωση δώματος
• Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη
• Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής Τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα
• Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής Τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα.

 

19. Τι επιδοτείται για τη θέρμανση;

• Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με καινούριο σύστημα πετρελαίου/φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας.
• Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ)
• Ο,τι σχετίζεται με τη αυτοματοποίηση της εγκατάστασης π.χ. χρονοδιακόπτης, ηλεκτροβάννα, κυκλοφορητής, θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης καθώς και οι εργασίες για την αναβάθμιση της παροχής για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

 

20. Μπορώ να βάλω ηλιακό;

Ναι. Είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης

 

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019» – μήπως σε αφορά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.