Όλα όσα πρέπει να προσέξεις σχετικά με τις πρακτικές και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Την τελευταία περίοδο, αρκετοί καταναλωτές διαμαρτύρονται για αδιαφάνεια των λογαριασμών και άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από ορισμένους παρόχους.

 

 

Σύμφωνα με άρθρο του news.in.grη Ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ διεξήγαγε έρευνα από την οποία προέκυψε ότι η αγορά ενέργειας εμφανίζει κάποιες σοβαρές δυσλειτουργίες, τις οποίες θα πρέπει να προσέξεις. 

 

Παρακάτω παρουσιάζονται τα προβλήματα αυτά καθώς και το τι πρέπει να προσέξεις για να μην πέσεις σε αυτές τις “παγίδες” :

 

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από ορισμένους παρόχους κατά τη διαφήμιση των υπηρεσιών και κατά την προσφορά τους στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι προσφέρουν το φθηνότερο ρεύμα στην αγορά ενέργειας, άλλοι υπόσχονται δωροεπιταγές 100 ευρώ για αγορές σε Super Market, ενώ σε μια περίπτωση τουλάχιστον ο καταναλωτής δεν την έλαβε ποτέ κ.λπ.

 

Eλλιπής ενημέρωση των καταναλωτών πριν τη σύναψη της σύμβασης, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων πελατών.

Για παράδειγμα δεν αναφέρουν στον καταναλωτή την “ποινή” που θα κληθεί να πληρώσει σε περίπτωση διακοπής του συμβολαίου του πριν από τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ή ότι η προσφερόμενη χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας (kWh) ισχύει για ορισμένους μήνες.

 

Αδιαφάνεια των χρεώσεων και του τρόπου υπολογισμού τους, όπως αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος και στα συμβόλαια που υπογράφουν οι καταναλωτές.

Oι συμβάσεις των περισσότερων παρόχων είναι πολυσέλιδες, με δυσνόητους όρους και με ψιλά γράμματα. Οι δε λογαριασμοί των περισσότερων εναλλακτικών παρόχων δεν αναφέρουν τον τρόπο υπολογισμού των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Θα μπορούσαν πχ να αναφέρουν ότι οι ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) υπολογίζονται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των κιλοβατώρων με την τιμή μονάδας(1.200 kWh X 0,00699 = 8,4 ευρώ).

 

Πολλοί προμηθευτές δεν διαθέτουν υποδείγματα λογαριασμών για το κάθε πακέτο προσφοράς στην ιστοσελίδα τους, έτσι ώστε ο καταναλωτής να ενημερώνεται σωστά και να μπορεί να συγκρίνει και να επιλέγει τον προμηθευτή σύμφωνα με τις ανάγκες του.

 

Ορισμένοι προμηθευτές προβαίνουν σε επιμερισμό των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων κατά μήνα, γεγονός που καθιστά το λογαριασμό αδιαφανή και προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή, δεδομένου ότι οι χρεώσεις αυτές εξαρτώνται από την κατανάλωση, όπως μετράται κάθε τέσσερις μήνες και ως εκ τούτου καθίσταται δυσχερής η σύγκριση μεταξύ εναλλακτικών προμηθευτών.

Η υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής ως προς τη μεθοδολογία του υπολογισμού των χρεώσεων από όλους τους προμηθευτές συνιστά αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας προς την κατεύθυνση προστασίας του καταναλωτή.

 

Τι μπορείς να κάνεις:

 

Για να μην πέσεις σε κάποια από τις παραπάνω “παγίδες”

 

βρες τι πρέπει να προσέξεις στις εκπτώσεις και στις παροχές που προσφέρονται από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Επίσης, για να είσαι σίγουρος σχετικά με την επιλογή του παρόχου ρεύματος αλλά και για να γλιτώσεις κόπο και χρόνο, το insurancemarket.gr Ενέργεια βρίσκεται δίπλα σου για να σου προτείνει λύσεις και να σε ενημερώσει σε οτιδήποτε χρειαστείς.

 

Μέσω του insurancemarket.gr Ενέργεια μπορείς να έχεις:

 

  • αναλυτική ενημέρωση για όλες τις χρεώσεις και τον τρόπο υπολογισμού τους,

 

  • διαφάνεια στην ενημέρωση,

 

  • όλες τις πληροφορίες συγκεντρωμένες για να μην χάνεις χρόνο αναζητώντας πληροφορίες σε κάθε ιστοσελίδα ξεχωριστά,

 

  • άμεση υποστήριξη και εξυπηρέτηση από τους EnergyExperts, τόσο στο στάδιο της σύγκρισης και της επιλογής όσο και μετά την αλλαγή του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας,

 

  • ευκολία για την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος σε μόλις 1 λεπτό.

 

Δες τις λύσεις που υπάρχουν για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και μειώσε το λογαριασμό του ρεύματος σου μέχρι και 30% εύκολα και γρήγορα εδώ!

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις σχετικά με τις πρακτικές και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.