Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Οικονομική θέρμανση με ρεύμα: Δες πώς να βγεις κερδισμένος!

Οικονομική θέρμανση με ρεύμα: Δες πώς να βγεις κερδισμένος!

θέρμανση με ρεύμα

Κάθε χειμώνα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που απασχολεί όλους μας είναι η θέρμανση του σπιτιού. Η θέρμανση με ρεύμα έχει γίνει πολύ δημοφιλής επιλογή (κυρίως χάρη στα σύγχρονα κλιματιστικά). Στόχος είναι να βρεις την πιο οικονομική επιλογή θέρμανσης.

Αλλά πώς θα πετύχεις οικονομική θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, για να μην τρέμεις κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος; Εμείς έχουμε συγκεντρώσει τις διαθέσιμες επιλογές σου, αλλά και μερικά χρήσιμα tips για να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι σου!

Τι επιλογές έχεις για οικονομική θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα;

Ο βασικός λόγος που θα σε πείσει να επιλέξεις θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα είναι ότι μπορείς να μεταφέρεις το θερμαντικό σώμα παντού (αρκεί να υπάρχει πρίζα).

Δεν χρειάζεται να σκας για το αν έχει γίνει ανεφοδιασμός πετρελαίου ή αν έχεις πληρώσει το λογαριασμό του φυσικού αερίου. Πρέπει, βέβαια, να έχεις πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, διότι δωρεάν θέρμανση δεν υπάρχει. Θα έχεις ακούσει σίγουρα για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, θέμα το οποίο θα συζητήσουμε στη συνέχεια.

Πάμε να δούμε τι επιλογές έχεις:

#1 Ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης – Θερμοπομποί

Οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης σήμερα είναι ενεργειακά αποδοτικές (κλάσης Α+) και αξιόπιστες. Μοιάζουν με καλοριφέρ και τοποθετούνται χαμηλά στον τοίχο.

Πλέον μπορείς να βρεις και «έξυπνες» συσκευές, τις οποίες θα χειρίζεσαι από το κινητό σου τηλέφωνο. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις τη χρήση της συσκευής και να μην ανησυχείς για το αν την έχεις αφήσει να δουλεύει ενώ απουσιάζεις από το σπίτι.

#2 Κλιματιστικά Inverter: Ψύξη και θέρμανση… 2 σε 1

Αν θέλεις να χρησιμοποιείς ένα σώμα χειμώνα καλοκαίρι, το κλιματιστικό είναι αυτό που ψάχνεις. Επίλεξε κλιματιστικό τεχνολογίας Inverter για να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος έως και κατά 50% σε σύγκριση με ένα συμβατικό κλιματιστικό.

Επίσης, ένα κλιματιστικό inverter φτάνει πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Όταν κάνεις έρευνα αγοράς, θα δεις ότι τα κλιματιστικά inverter είναι ακριβότερα, ωστόσο στο τέλος θα είσαι κερδισμένος αν κάνεις χρήση πάνω από 1 ώρα την ημέρα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

#3 Αερόθερμα, καλοριφέρ, σόμπες & φορητά κλιματιστικά

Πάμε τώρα στις φορητές λύσεις. Τι καλύτερο από το να έχεις ένα αερόθερμο δίπλα στα πόδια σου μία κρύα νύχτα του χειμώνα; Όλες οι φορητές συσκευές θέρμανσης, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείς να τις μεταφέρεις οπουδήποτε και δεν επιβαρύνεσαι με κόστος εγκατάστασης.

Έχουν όμως και το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλους χώρους. Το τι σώμα θα επιλέξεις εξαρτάται ξεκάθαρα από τις ανάγκες σου. Αν έχεις μικρά παιδιά και φοβάσαι ότι θα έρθουν σε επαφή με πυρακτωμένες επιφάνειες μην επιλέξεις σόμπα και καλοριφέρ.

💡 Θέλεις να μάθεις πόσο καίει μια ηλεκτρική σόμπα ή το κλιματιστικό σου; Δες το στο άρθρο που ετοιμάσαμε για το ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα και πόσο καίει καθεμία!

#4 Πάνελ υπερύθρων

Σήμερα, οι πιο αποδοτικές συσκευές θέρμανσης με ρεύμα είναι τα πάνελ υπερύθρων. Τα πάνελ μοιάζουν με τους θερμοπομπούς, αλλά δεν βγάζουν αέρα.

Θερμαίνουν την ατμόσφαιρα του χώρου στον οποίο βρίσκονται μέσω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Επιτυγχάνουν σημαντική οικονομία σε σχέση με την ενεργειακή τους απόδοση.

Το μεγάλο μειονέκτημα των πάνελ υπερύθρων είναι ότι πρέπει να κάθεσαι κοντά για να ζεσταθείς και δεν μπορούν να ζεστάνουν μεγαλύτερους χώρους.

#5 Θέρμανση σπιτιού με Αντλία Θερμότητας: Αξίζει το υψηλό κόστος;

Η αντλία θερμότητας είναι μία ακόμη επιλογή για οικονομική θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία θεωρείται και φιλική προς το περιβάλλον. Όπως κάθε επιλογή, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να εξετάσεις.

💡 Παράδειγμα: Ένα σπίτι το οποίο βρίσκεται σε περιοχή όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο μέρος του χρόνου και χρειάζεται συνεχή θέρμανση, μπορεί να δει την αντλία θερμότητας ως μία πραγματικά οικονομική λύση. Το σχετικά υψηλό κόστος αγοράς και τοποθέτησης (περίπου 4.000-10.000 ευρώ) αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση χρημάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι το κόστος θέρμανσης όταν έχεις αντλία θερμότητας είναι 3 φορές μικρότερο από το αν χρησιμοποιούσες λέβητα πετρελαίου. Αν όμως έχεις ένα μικρό χώρο και σε περιοχή της χώρας που δεν πιάνουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες άλλες επιλογές είναι πιο οικονομικές.

Η αντλία θερμότητας έχει την ιδιομορφία ότι χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να ζεστάνει ή να δροσίσει έναν χώρο και η ενέργεια που απαιτείται αφορά μόνο την άντληση.

Γι’ αυτό έχει πολύ μικρή κατανάλωση σε σύγκριση με άλλες επιλογές. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και για κλιματισμό, ενώ έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί και με σώματα βεβιασμένης κυκλοφορίας (τα γνωστά fan coil).

#6 Θερμοσυσσωρευτές

Υπάρχουν οι δυναμικοί και οι αυτόματοι στατικοί θερμοσυσσωρευτές. Η λειτουργία τους, με απλά λόγια, γίνεται ως εξής: Αποθηκεύουν θερμική ενέργεια από το οικονομικό νυχτερινό ηλεκτρικό ρεύμα (φόρτιση). Την ενέργεια που έχουν αποθηκεύσει, τη χρησιμοποιείς για να έχεις θέρμανση όλη την ημέρα (έως και 24 ώρες το 24ωρο).

Είναι πάρα πολύ οικονομικοί στη χρήση, αλλά η αγορά τους θα σου κοστίσει πάνω από 600€. Επίσης, αν στην περιοχή σου η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά τον χειμώνα, ίσως κάποιες φορές να χρειάζεσαι μια συμπληρωματική πηγή θέρμανσης (π.χ. κλιματιστικό).

Πάντως, αν θέλεις οικονομική θέρμανση με ρεύμα όλο το χειμώνα, αξίζει να το ψάξεις!

💡 Θέλεις οικονομική θέρμανση; Ο ειδικός προτείνει:

📌 Αν θέλεις ηλεκτρική σόμπα, επίλεξε αλογόνου-χαλαζία. Οι συγκεκριμένες είναι πιο ασφαλείς από τις συμβατικές, καθώς το μοναδικό τμήμα που πυρακτώνεται είναι η λάμπα.

Βέβαια, καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι λάμπες αλογόνου, αν και είναι πιο οικονομικές, καίγονται πιο εύκολα.

📌 Τα περισσότερα νοικοκυριά που ψάχνουν για οικονομική θέρμανση με ρεύμα, τελικά επιλέγουν κλιματιστικό inverter ή ηλεκτρική σόμπα ενεργειακής κλάσης Α+.

📌 Δεν αρκεί να επιλέξεις μέσο θέρμανσης. Αν θέλεις να κάνεις οικονομία στο ρεύμα, ίσως χρειαστεί να αλλάξεις πάροχο (π.χ. κάποιες εταιρείες προσφέρουν έκπτωση συνέπειας πληρωμής και άλλες διευκολύνσεις).

📌 Υπάρχουν και φορητά καλοριφέρ νερού, τύπου πάνελ με ρόδες για την εύκολη μετακίνησή τους στο χώρο.

Τα συγκεκριμένα, εκτός από το ότι λόγω μεγέθους μπορείς να τα πάρεις μαζί σου λ.χ. στο εξοχικό, μπορείς επίσης να βγάλεις τα ροδάκια και να τα κρεμάσεις στον τοίχο.

Διάβασε επίσης: Πώς βγαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ & πώς θα πληρώσεις λιγότερα;

Πώς επηρεάζει τη θέρμανση σπιτιού η αύξηση των τιμών στο ρεύμα;

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι ένα θέμα που συζητιέται αρκετά και προκαλεί ανησυχία.

Θέλεις να πετύχεις και φέτος οικονομική θέρμανση με ρεύμα; Σύγκρινε παρόχους ενέργειας στο energy-market.gr. Κάνε την έρευνα σου, επίλεξε το καλύτερο και φυσικά διάβασε όλα τα tips μας.

Σύμφωνα με δηλώσεις τις κυβέρνησης, πρόκειται να δοθούν και επιδόματα για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών στα έξοδα του ρεύματος.

Πώς θα ζεστάνεις το μπάνιο σου με ρεύμα;

1. Ηλεκτρική “πετσετοκρεμάστρα”

Το θερμαντικό σώμα μπάνιου ή «πετσετοκρεμάστρα» είναι η ιδανική επιλογή για τα περισσότερα μπάνια, καθώς μπορεί να λειτουργήσει με ηλεκτρικό ρεύμα ή με το νερό της θέρμανσης (π.χ. αν έχεις λέβητα φυσικού αερίου).

Ο συγκεκριμένος τρόπος θέρμανσης εκτός από το ότι ζεσταίνει το χώρο, ζεσταίνει και την πετσέτα σου οπότε είναι ζεστή και στεγνή όταν βγαίνεις από το μπάνιο. Είναι από τις πιο έξυπνες ιδέες για οικονομική θέρμανση μπάνιου με ρεύμα.

2. Σώμα καλοριφέρ

Αν ωστόσο έχεις αρκετά μεγάλο μπάνιο μπορείς να επιλέξεις κάποιο άλλο θερμαντικό σώμα (τύπου καλοριφέρ), όπως έχεις και στο υπόλοιπο σπίτι. Ένα τέτοιο σώμα μπορεί να λειτουργεί με ρεύμα ή να είναι συνδεδεμένο με την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού.

3. Ενδοδαπέδια θέρμανση σπιτιού 

Σίγουρα η εγκατάστασή της έχει υψηλό κόστος, αλλά η χρήση της προσφέρει οικονομική θέρμανση και άνεση. Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να είναι ηλεκτρική ή με ζεστό νερό.

Στην πρώτη περίπτωση το ηλεκτρικό ρεύμα θερμαίνει το σύστημα, ενώ στην άλλη χρησιμοποιείται ζεστό νερό από το σύστημα θέρμανσης. Και στις δυο περιπτώσεις, το δάπεδο του μπάνιου θερμαίνεται και δημιουργεί μια cozy ατμόσφαιρα.

– Τι πρέπει να προσέξεις;

Το πρόβλημα του μπάνιου είναι ότι συγκεντρώνει πάρα πολλή υγρασία. Πρόσεξε τι θερμαντικά σώματα πλησιάζεις στον χώρο και απόφυγε λύσεις ευαίσθητων σωμάτων με καλώδια (όπως μία σόμπα ή καλοριφέρ λαδιού).

Καλή είναι η οικονομική θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά η ασφάλειά σου πάνω απ’ όλα!

– Γιατί δεν πρέπει να συγχέεις την υγρασία με το κρύο; Πώς η αφύγρανση θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα κόστη για θέρμανση;

Θα έχεις ακούσει πως ο αφυγραντήρας, το σύστημα που αφαιρεί την υγρασία, μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις πιο οικονομική θέρμανση. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ένας αφυγραντήρας, ιδίως με ιονιστή μαζί, μπορεί να:

  • Αναβαθμίσει ποιοτικά την ατμόσφαιρα.
  • Βελτιώσει την αίσθηση της θερμοκρασίας.

Προσοχή, αν η υγρασία στον χώρο σου είναι σε ποσοστό 50% με 60% (το οποίο ελέγχεις με ειδικό μετρητή) τότε δεν χρειάζεσαι αφυγραντήρα. Αυτό γιατί:

1.Περίπου στο 50% είναι τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι

2.Με τη θέρμανση η υγρασία στο σπίτι σου θα πέσει, οπότε ο αφυγραντήρας είναι περιττός

3.Ο αφυγραντήρας μόνος του, χωρίς θέρμανση, δεν ζεσταίνει το σπίτι!

Άρα, κάποια σπίτια δεν χρειάζονται αφύγρανση. Αν μένεις σε ισόγειο ή υπόγειο όπου σίγουρα έχει αυξημένη υγρασία, τότε ναι, πιθανώς θα σε βοηθήσει.

Διάβασε επίσης: Πώς να κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ – και ηλεκτρονικά!

Τι ισχύει για τη θέρμανση εξωτερικού χώρου με ρεύμα;

Οι συχνότερες λύσεις που θα βρεις για θέρμανση εξωτερικού χώρου με ρεύμα είναι επαγγελματικές (π.χ. για χώρους εστίασης).

Η πιο συνήθης επιλογή για εξωτερικούς χώρους είναι οι ηλεκτρικές θερμάστρες. Θα βρεις οροφής, τοίχου, με υπέρυθρη λάμπα και κάτοπτρα για διάχυση της θερμότητας, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Υπάρχουν επίσης επιδαπέδια σώματα, τα γνωστά «μανιτάρια» που δουλεύουν με ρεύμα αλλά και πολλών άλλων ειδών σόμπες (περιστρεφόμενες, επιτοίχιες κλπ). Αλλά πρόσεξε, οι εξωτερικοί χώροι σίγουρα ζεσταίνονται πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα η θέρμανση εξωτερικού χώρου να σου έρχεται πιο ακριβά!

Θέλεις ακόμα πιο οικονομική θέρμανση με ρεύμα; Ίσως είναι ώρα να αλλάξεις πάροχο ενέργειας. Στην πλατφόρμα μας βρίσκεις εύκολα, γρήγορα και δωρεάν προσφορές ρεύματος από τους μεγαλύτερους παρόχους. Μπες, σύγκρινε και επίλεξε την προσφορά που σε συμφέρει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!