Επίδομα θέρμανσης 2020: Η αίτηση, η διαδικασία & τα δικαιολογητικά!

5/5 - (2 αξιολογήσεις)
5/5 - (2 αξιολογήσεις)

Ένα πολύ θετικό γεγονός που ήρθε να μας φτιάξει τη διάθεση λίγο πριν τα Χριστούγεννα είναι το νέο επίδομα θέρμανσης για το 2020 – 2021. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει ήδη ανοίξει και μπορείς πλέον να μπεις με τους κωδικούς του Taxisnet για να κάνεις αίτηση.

 

Το ποσό που μπορείς να πάρεις είναι 80 έως και 650 ευρώ (εξαρτάται από τον ταχυδρομικό κώδικα της κατοικίας). Όσο για το πότε θα δοθεί, υπολογίζεται ότι πρόκειται να πληρωθεί στους δικαιούχους στις αρχές του 2021.

 

Και για όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι, εμείς έχουμε φροντίσει να σου τις παρουσιάσουμε παρακάτω, για να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη.

Πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης για το 2020;

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ισχύουν μέχρι στιγμής για το πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης:

 

Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης για το 2020 θα δοθεί σε δύο δόσεις.

 

💡 Η πρώτη είναι έως την 31η Ιανουαρίου 2021. Ισχύει για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

 

💡 Η δεύτερη είναι έως την 31η Μαρτίου 2021. Ισχύει για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

 

Μια μικρή διαφορά στο φυσικό αέριο. Τα δικαιολογητικά αγορών για τις 1/1/2021 έως 28/2/2021 θα πρέπει να καταχωρηθούν ως τις 31 Μαρτίου 2021. Η πληρωμή θα δοθεί έως τις 26 Απριλίου 2021.

 

Το επίδομα καλύπτει μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης;

 

Όχι. Φέτος, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, επίδομα μπορείς να πάρεις και για φυσικό αέριο και υγραέριο.

 

Επιπλέον, σε περιοχές με έως 2.500 κατοίκους, επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και για καυσόξυλα και πέλλετ.

 

Αυτό σημαίνει ότι και οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης πιθανώς θα είναι πολύ περισσότεροι φέτος. Το φυσικό αέριο έχει γίνει από τις κορυφαίες επιλογές θέρμανσης σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και ελπίζουμε να ξεπεράσει το πετρέλαιο θέρμανσης, προς όφελος του περιβάλλοντος.

 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης; Με ποια κριτήρια επιλέγονται;

 

Τα κριτήρια για να είσαι δικαιούχος στο επίδομα θέρμανσης φαίνεται πως δεν θα αλλάξουν φέτος.

 

Θα είναι κυρίως εισοδηματικά, αλλά θα εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία. Ενδεικτικά:

 

  • Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

 

  • Για τους παντρεμένους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

 

  • Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά (2.000 ευρώ για κάθε παιδί).

 

  • Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

 

  • Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης οι φιλοξενούμενοι και τα εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου (όπως εμφανίζονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων).

 

Επίσης, δεν είναι δικαιούχοι όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 2 Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα (ακόμα κι αν βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία).

Πώς κάνω αίτηση για επίδομα θέρμανσης;

 

Πρέπει να κάνεις αίτηση για το επίδομα θέρμανσης 2020 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021 στην πλατφόρμα My Θέρμανση της ΑΑΔΕ. Έτσι θα ενταχθείς στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

 

Για να κάνεις αίτηση, θα πρέπει να συμπληρώσεις:

 

1. Αν μένεις σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

 

2. Τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων (αν υπάρχουν)

 

3. Αν είσαι ιδιοκτήτης (αν είσαι ένοικος, συμπληρώνεις τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)

 

4. Το είδος καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ)

 

5. Τον Αριθμό παροχής ρεύματος

 

6. Τον οικισμό (Ταχυδρομικός κώδικας, ταχυδρομική διεύθυνση)

 

7. Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας

 

8. Το IBAN στο myTAXISnet

 

Αν κάνεις κάποιο λάθος στην αίτησή σου για το επίδομα, δεν πειράζει. Μπορείς να μπεις να ανανεώσεις την αίτηση όσες φορές θέλεις (αλλά μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021).

Ποια είναι η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης;

 

Η διαδικασία για επίδομα θέρμανσης δεν είναι περίπλοκη, αρκεί να προσέξεις κάποια συγκεκριμένα σημεία. Περιληπτικά, τα βήματα είναι:

 

1. Μαθαίνεις αν είσαι δικαιούχος, με βάση τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης που αναφέρουμε παραπάνω.

 

2. Εφόσον πληροίς τις προϋποθέσεις, μπαίνεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

 

3. Χρησιμοποιείς τους κωδικούς Taxisnet για να μπεις στο σύστημα.

 

4. Συμπληρώνεις την αίτηση για επίδομα θέρμανσης, όπως περιγράφουμε παραπάνω.

 

5. Δηλώνεις και αριθμό λογαριασμού IBAN που ανήκει στον δικαιούχο (για να δοθεί το ποσό του επιδόματος).

 

6. Οριστικοποιείς την αίτηση. Για καύσιμα εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης, θα χρειαστεί να υποβάλεις επίσης αριθμό απόδειξης αγοράς των ειδών καυσίμων με τιμολόγηση από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (+ αξία συναλλαγής, ΑΦΜ και επωνυμία επιχείρησης που σου πούλησε τα καύσιμα θέρμανσης).

 

7. Περιμένεις! Εφόσον η αίτηση και τα δικαιολογητικά σου είναι εντάξει, θα πρέπει να δοθεί το ποσό του επιδόματος στον λογαριασμό που έχεις δηλώσει.

 

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ – και ηλεκτρονικά!

 

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για επίδομα θέρμανσης;

 

Όλα τα στοιχεία που συμπληρώνεις στην αίτηση επιδόματος θέρμανσης δεν θεωρούνται ως δικαιολογητικά, αφού στην ουσία πρόκειται για τα προσωπικά σου στοιχεία.

 

Υπάρχουν, όμως, κάποια δικαιολογητικά που μπορεί να χρειαστείς. Σαν προϋπόθεση για το επίδομα θέρμανσης, πρέπει να υποβάλεις και απόδειξη για την αγορά καυσίμων. Συγκεκριμένα:

 

📌 Υποβάλεις δικαιολογητικά αγοράς καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Τα καύσιμα πρέπει να έχουν τιμολογηθεί από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (+ αξία συναλλαγής, ΑΦΜ και επωνυμία επιχείρησης που σου πούλησε τα καύσιμα θέρμανσης).

 

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, λέγεται πως τα δικαιολογητικά αγορών για το διάστημα 1/1/2021 έως 28/2/2021 θα υποβάλονται ως τις 31 Μαρτίου 2021. Το επίδομα θέρμανσης για φυσικό αέριο θα δοθεί ως τις 26 Απριλίου 2021.

 

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης από το 2020;

 

Όπως βλέπεις, πολλά πράγματα θα παραμείνουν ίδια σε σχέση με πέρυσι (όπως το ποιοι θα είναι δικαιούχοι στο επίδομα θέρμανσης και με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις επιλέγονται).

 

Όμως έχουμε και αλλαγές. Για παράδειγμα, πλέον δεν έχουμε μόνο επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλλετ (σε συγκεκριμένες περιοχές).

 

Όμως, πολύ σημαντικό είναι ότι αλλάζει ο τρόπος που θα κατανεμηθούν τα χρήματα του επιδόματος. Φέτος, ρόλο θα παίξει κυρίως η περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία σου, για να καθοριστεί πόσα χρήματα θα πάρεις.

 

Στην αίτησή σου θα συμπληρώνεις τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής σου, που θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το ποσό που θα εισπράξεις (εφόσον δικαιούσαι το επίδομα).

 

Σου ευχόμαστε να πάρεις το επίδομα θέρμανσης για να μειώσεις τα κόστη του σπιτιού σου. Κι αν θέλεις να αλλάξεις το σύστημα θέρμανσης σε φυσικό αέριο, εμείς είμαστε εδώ.

 

Στο insurancemarket.gr Ενέργεια συγκρίνεις δωρεάν παρόχους ενέργειας – φυσικού αερίου και επιλέγεις όποιον καλύπτει τις ανάγκες σου. Όλη η διαδικασία γίνεται online, από την άνεση του καναπέ σου. Μπες στην πλατφόρμα, σύγκρινε και επίλεξε!

Επίδομα θέρμανσης 2020: Η αίτηση, η διαδικασία & τα δικαιολογητικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.