Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 3. Φυσικό Αέριο / Επιδότηση Φυσικού Αερίου 2022: Πώς κάνεις αίτηση & δικαιολογητικά

Επιδότηση Φυσικού Αερίου 2022: Πώς κάνεις αίτηση & δικαιολογητικά

επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου

Με την επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου από το νέο πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, η αλλαγή συστήματος θέρμανσης σε συμφέρει περισσότερο από ποτέ!

Σε μια εποχή όπου η χρήση πετρελαίου για θέρμανση περιορίζεται όλο και περισσότερο, το φυσικό αέριο έρχεται να δώσει λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Παρόλο που αυτή τη στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει, τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου συνεχίζουν να είναι πολλά.

Το ερώτημα είναι: Είσαι δικαιούχος της επιδότησης; Ποια είναι η διαδικασία για να συνδεθείς στο φυσικό αέριο; Εμείς είμαστε εδώ, για να σου λύσουμε κάθε απορία και να σε βοηθήσουμε να πάρεις την επιδότηση για φυσικό αέριο.

#1 Νέο πρόγραμμα επιδότησης φυσικού αερίου 2022

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης ισχύει για συμβάσεις σύνδεσης που θα κατατεθούν στην ΕΔΑ Αττικής από τις 19 Ιουλίου 2022 και μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, και το αργότερο έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Το επιδοτούμενο ποσό σε περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης είναι από 400 ευρώ και για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών μπορεί να φθάσει έως και τις 3.500 ευρώ.

Προϋποθέσεις για την επιδότηση φυσικού αερίου

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρεις την επιδότηση είναι:

  • Η εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως και τρεις μήνες από την ημερομηνία τοποθέτησης του μετρητή φυσικού αερίου.
  • Να καταθέσεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά Β’ φάσης προς την ΕΔΑ Αττικής έως και 20 μέρες από την ημερομηνία ενεργοποίησης της εσωτερικής εγκατάστασης.
  • Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται πως για το νέο πρόγραμμα η ημερομηνία προσκόμισης δικαιολογητικών της β’ φάσης θα γίνεται έως 16 Δεκεμβρίου 2022!

#2 Δικαιούχοι: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση φυσικού αερίου;

Η επιδότηση ισχύει μόνο για συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου για κατηγορίες καταναλωτή «Κεντρική Θέρμανση» και «Αυτόνομη Θέρμανση» και αποκλειστικά για κατοικίες που βρίσκονται επί ενεργού δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης (4bar).

Το σχήμα επιδότησης είναι κλιμακωτό και το επιδοτούμενο ποσό ορίζεται από την κατηγορία σύνδεσης.

Παραδείγματα με τα ποσά επιδότησης φυσικού αερίου

💡 Κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία με ισχύ του λέβητα φυσικού αερίου 100.001–150.000 (kcal/h), θα λάβει ποσό επιδότησης μαζί με ΦΠΑ στα 1.800 ευρώ.

💡 Σε Αυτόνομη Θέρμανση (μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ανεξαρτήτως της ισχύος, το ποσό επιδότησης με ΦΠΑ είναι 600 ευρώ.

#3 Πώς θα λάβεις την επιδότηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Το επιδοτούμενο ποσό θα δοθεί από την ΕΔΑ Αττικής στον ανάδοχο εγκαταστάτη, δηλαδή στην εργοληπτική επιχείρηση που θα αναλάβει την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης. Προϋπόθεση είναι η παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι διαδικασίες ελέγχου και η έκδοση άδειας χρήσης φυσικού αερίου.

Η επιδότηση ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αντικατάστασης υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας με εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Γίνεται δωρεάν εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Όχι, το νέο πρόγραμμα από την ΕΔΑ Αττικής δίνει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ως επιδότηση και δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα εγκατάστασης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μη δίνει δυνατότητα για δωρεάν εγκατάσταση.

Επίσης, η επιδότηση της ΕΔΑ Αττικής δεν συνδυάζεται με άλλα προγράμματα επιδότησης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από άλλους φορείς (π.χ. ΕΣΠΑ επιδότηση φυσικού αερίου).

#4 Βήματα για συμμετοχή στο πρόγραμμα

  1. Υπογραφή σύμβασης σύνδεσης και υποβολή δικαιολογητικών Α’ φάσης
  2. Τοποθέτηση μετρητή, κατασκευή εσωτερικής εγκατάστασης
  3. Ενεργοποίηση εσωτερικής εγκατάστασης και έκδοση άδειας χρήσης
  4. Προσωρινή ενεργοποίηση της εγκατάστασης από την ΕΔΑ Αττικής.
  5. Επιλογή Προμηθευτή
  6. Υποβολή δικαιολογητικών Β’ φάσης και πληρωμή εγκαταστάτη

Προκειμένου η ΕΔΑ Αττικής να πραγματοποιήσει την ενεργοποίηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου θα πρέπει να έχεις υπογράψει τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με προμηθευτή της επιλογής σου.

💡 Η επιδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης αποδίδεται ανεξάρτητα από ποιον Προμηθευτή φυσικού αερίου θα επιλέξεις. Για αυτό και εσύ μπορείς να διαλέξεις τον καλύτερο!

Τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς για την επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου;

Α’ Φάση

Υπεύθυνη δήλωση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης και αποδοχής όρων συμμετοχής.

Φωτοαντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος (με ημερομηνία έκδοσης τελευταίου εξαμήνου από ημερομηνία κατάθεσης σύμβασης σύνδεσης).

Β’ Φάση

Σύμβαση επιδότησης.

Υπεύθυνη δήλωση εκχώρησης επιδότησης.

#5 Υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να κάνεις την αίτηση για την επιδότηση;

Μπορείς να παρακάμψεις την παραπάνω διαδικασία και να επικοινωνήσεις απευθείας με την εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας! Έτσι, η διαδικασία της εγκατάστασης γίνεται ακόμα πιο εύκολη.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία απλοποιείται και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι:

  • Αίτηση σύνδεσης
  • Επιλογή προγράμματος φυσικού αερίου
  • Εγκατάσταση και ενεργοποίηση

📌 Αν υπάρξει αλλαγή ή τροποποίηση των ημερομηνιών και της πορείας του προγράμματος η ΕΔΑ Αττικής σε ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας της, όπου μπορείς να βρεις και περισσότερες πληροφορίες αν επιθυμείς να λάβεις την επιδότηση!

Σου ευχόμαστε καλή τύχη! Κι αν είσαι δικαιούχος για την επιδότηση φυσικού αερίου και ψάχνεις πάροχο φυσικού αερίου, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο insurancemarket Ενέργεια και βρες τον κατάλληλο πάροχο για το σπίτι σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Θέλεις πιο οικονομικό φυσικό αέριο;

Πάρε προσφορά και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!