Επιδότηση Φυσικού Αερίου 2021-22: Πώς κάνεις αίτηση & Ποια δικαιολογητικά θα χρειαστείς!

4.4/5 - (33 αξιολογήσεις)
4.4/5 - (33 αξιολογήσεις)

Με την επιδότηση φυσικού αερίου από το νέο πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, η αλλαγή συστήματος θέρμανσης σε συμφέρει περισσότερο από ποτέ!   

 

Σε μια εποχή όπου η χρήση πετρελαίου για θέρμανση περιορίζεται όλο και περισσότερο, το φυσικό αέριο έρχεται να δώσει λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει, αλλά σύμφωνα με πηγές του κλάδου, αναμένεται η κατάσταση να εξομαλυνθεί την άνοιξη.  

 

Το ερώτημα είναι: Είσαι δικαιούχος της επιδότησης; Ποια είναι η διαδικασία για να συνδεθείς στο φυσικό αέριο; Εμείς είμαστε εδώ, για να σου λύσουμε κάθε απορία και να σε βοηθήσουμε να πάρεις την επιδότηση για φυσικό αέριο. 

 

 

Νέο Πρόγραμμα Επιδότησης για το Φθινόπωρο 2021 

 

Από 15 Οκτωβρίου 2021 μπορείς να υποβάλεις αίτηση μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2021. 

 

Το επιδοτούμενο ποσό σε περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης είναι 400 ευρώ και για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών μπορεί να φθάσει έως και τις 3.000 ευρώ.  

 

 

Δικαιούχοι της επιδότησης φυσικού αερίου 

φυσικό αέριο επιδότηση

Η επιδότηση δίνεται για νέες συνδέσεις επί του νέου δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης (4bar) που κατασκευάστηκε έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Αφορά κεντρικές ή αυτόνομες θερμάνσεις ενεργών κατοικιών. 

Το σχήμα επιδότησης είναι κλιμακωτό και το επιδοτούμενο ποσό ορίζεται από την κατηγορία σύνδεσης. 

 

 

Παραδείγματα 

 

💡 Κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία με ισχύ του λέβητα εγκατάστασης 100.001–150.000 (kcal/h), θα λάβει ποσό επιδότησης μαζί με ΦΠΑ στα 1500 ευρώ 

 

💡 Σε Αυτόνομη Θέρμανση (μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ανεξαρτήτως της ισχύος, το ποσό επιδότησης με ΦΠΑ είναι 400 ευρώ. 

 

 

Γίνεται δωρεάν εγκατάσταση φυσικού αερίου; 

 

Όχι, το νέο πρόγραμμα από την ΕΔΑ Αττικής δίνει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ως επιδότηση και δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα εγκατάστασης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μη δίνει δυνατότητα για δωρεάν εγκατάσταση. 

 

 

Προϋποθέσεις για την επιδότηση φυσικού αερίου 

 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρεις την επιδότηση είναι:  

 

 • Η εσωτερική εγκατάσταση να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως και τρεις μήνες από την ημερομηνία τοποθέτησης του μετρητή φυσικού αερίου. 

 

 • Να καταθέσεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά Β’ φάσης προς την ΕΔΑ Αττικής έως και 20 μέρες από την ημερομηνία ενεργοποίησης της εσωτερικής εγκατάστασης.  

 

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται πως το νέο πρόγραμμα θα κλείσει στις 30 Ιουνίου 2022!

επιδότηση φυσικού αερίου

Πώς θα πληρώσεις λιγότερα στο λογαριασμό του φυσικού αερίου το 2021-2022;  

 

Θέλεις θέρμανση με φυσικό αέριο, αλλά ακούς για αυξήσεις στους λογαριασμούς. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομικών, θα δοθεί επιδότηση στο φυσικό αέριο, ώστε να μην δούμε τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς.   

 

Δηλαδή, θα πιστώνεται ένα ποσό στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. 

 

 

 

📌Διάβασε επίσης: Εκτίναξη στην τιμή του φυσικού αερίου: Γιατί & τι προβλέψεις υπάρχουν; 

 

 

 

Πώς θα λάβεις την επιδότηση; 

 

Το επιδοτούμενο ποσό θα δοθεί από την ΕΔΑ Αττικής στον ανάδοχο εγκαταστάτη, δηλαδή στην εργοληπτική επιχείρηση που θα αναλάβει την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης. 

 

Προϋπόθεση είναι η παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι διαδικασίες ελέγχου και η έκδοση άδειας χρήσης φυσικού αερίου. 

 

 

Δικαιολογητικά για επιδότηση φυσικού αερίου 

 

Α’ Φάση 

Υπεύθυνη δήλωση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης και αποδοχής όρων συμμετοχής. 

 

Φωτοαντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος (με ημερομηνία έκδοσης τελευταίου εξαμήνου από ημερομηνία κατάθεσης σύμβασης σύνδεσης). 

 

Β’ Φάση 

Σύμβαση επιδότησης. 

 

Υπεύθυνη δήλωση εκχώρησης επιδότησης. 

 

Τιμολόγιο ανάδοχου εγκαταστάτη. 

 

 

 

Βήματα συμμετοχής στο πρόγραμμα 

 

 

#1 Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης – Υποβολή Δικαιολογητικών Α’ φάσης 

 

Το πρώτο βήμα γίνεται για την κατοχύρωση σειράς προτεραιότητας στο πρόγραμμα. 

 

Θα χρειαστεί να καταθέσεις υπογεγραμμένη τη σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ Αττικής και τα σχετικά τέλη σύνδεσης (εφόσον αυτά απαιτούνται). 

 

Μαζί καταθέτεις και: 

 

1.Υπεύθυνη Δήλωση Ένταξης στο πρόγραμμα Επιδότησης και Αποδοχής των Όρων Συμμετοχής σε αυτό.

 

2.Στην περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος σε πολυκατοικία ή στην περίπτωση μονοκατοικίας, φωτοαντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας. 

 

Την διαδικασία αυτή την πραγματοποιεί ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας και ο διαχειριστής στην περίπτωση πολυκατοικίας. 

 

 

#2 Τοποθέτηση Μετρητή, Κατασκευή Εσωτερικής Εγκατάστασης 

 

Μετά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης, η ΕΔΑ Αττικής προβαίνει στην κατασκευή της παροχής και στην τοποθέτηση του μετρητή της εγκατάστασης φυσικού αερίου.  

 

Στη συνέχεια ο εργολάβος, που εσύ έχεις επιλέξει: 

 

 • Πραγματοποιεί την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. 

 

 • Καταθέτει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για θεώρηση στην ΕΔΑ Αττικής.  

 

 • Μετά τη θεώρηση αυτής, προβαίνει στην κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης.

 

 • Υποβάλλει τα απαιτούμενα έγγραφα για τον τεχνικό έλεγχο αυτής στην ΕΔΑ Αττικής.  

 

 

 

📌Διάβασε επίσης: Διακοπή συμβολαίου ΔΕΗ: Τι αίτηση κάνεις & ποια δικαιολογητικά χρειάζεσαι; 

 

 

#3 Ενεργοποίηση Εσωτερικής Εγκατάστασης & Έκδοση Άδειας Χρήσης 

 

Τέλος, η ΕΔΑ Αττικής: 

 

 • Προχωρά στην προσωρινή ενεργοποίηση της εγκατάστασης. 

 

 • Εκδίδει την Άδεια Χρήσης φυσικού αερίου. 

 

Επιλογή Προμηθευτή 

 

Προκειμένου η ΕΔΑ Αττικής να πραγματοποιήσει την ενεργοποίηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου θα πρέπει να έχεις υπογράψει τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με Προμηθευτή της επιλογής σου. 

 

Η επιδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης αποδίδεται ανεξάρτητα από ποιον Προμηθευτή φυσικού αερίου θα επιλέξεις! 

 

 

 

#4 Υποβολή Δικαιολογητικών Β’ φάσης και Πληρωμή Εγκαταστάτη  

 

Υποβάλλεις εσύ ή ο ανάδοχος εγκαταστάτης (δηλαδή ο εργολάβος) στην ΕΔΑ Αττικής τα δικαιολογητικά για τον τελικό έλεγχο και απόδοση της επιδότησης. Συγκεκριμένα: 

 

 • Σύμβαση επιδότησης μέρους του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. Η σύμβαση είναι τριμερής, μεταξύ του καταναλωτή, του ανάδοχου εγκαταστάτη και της ΕΔΑ Αττικής. 

 

 • Τιμολόγιο ανάδοχου εγκαταστάτη προς την ΕΔΑ Αττικής. 

 

 • Υπεύθυνη δήλωση όπου ορίζεται το ύψος του επιδοτούμενου ποσού και ο εγκαταστάτης στον οποίο επιθυμείς να εκχωρηθεί αυτό. 

 

 

Να τονίσουμε ότι, υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φυσικού αερίου, το οποίο ξεκίνησε 15 Φεβρουαρίου 2021. Εάν έχεις επιλεχθεί σε αυτό, τότε σε ενημερώνουμε πως η β΄ φάση του προγράμματος έλαβε νέα παράταση έως και την 31η Μαρτίου 2022.

 

 

📌 Σημεία Προσοχής για επιδότηση φυσικού αερίου 

 

 • Η επιδότηση ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αντικατάστασης υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας με εγκατάσταση φυσικού αερίου 

 

 • Δεν επιδοτούνται αυτόνομες συνδέσεις σε πολυκατοικίες με σύμβαση σύνδεσης για κεντρική θέρμανση σε ισχύ στις 14 Οκτωβρίου 2021 και μετά.

 

 • Η επιδότηση της ΕΔΑ Αττικής δεν συνδυάζεται με άλλα προγράμματα επιδότησης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από άλλους φορείς (πχ. ΕΣΠΑ). 

 

 • Η ΕΔΑ Αττικής ενημερώνει για οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση των σχετικών καταληκτικών ημερομηνιών και της πορείας του προγράμματος μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΑ Αττικής, όπου μπορείς να βρεις και περισσότερες πληροφορίες αν επιθυμείς να λάβεις την επιδότηση! 

 

 

Σου ευχόμαστε καλή τύχη! Κι αν είσαι δικαιούχος για την επιδότηση φυσικού αερίου και ψάχνεις πάροχο, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο insurancemarket.gr Ενέργεια, σύγκρινε παρόχους φυσικού αερίου εύκολα, χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ σου και βρες τον κατάλληλο για το σπίτι σου! 

 

energy market banner

Επιδότηση Φυσικού Αερίου 2021-22: Πώς κάνεις αίτηση & Ποια δικαιολογητικά θα χρειαστείς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.