Επιδότηση φυσικού αερίου 2020-2021: Μάθε πώς θα επωφεληθείς!

Σε μια εποχή όπου η χρήση πετρελαίου για θέρμανση περιορίζεται όλο και περισσότερο, το φυσικό αέριο έρχεται να δώσει λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Με την εγκατάσταση φυσικού αερίου κερδίζεις σε ενέργεια, αλλά πλέον και σε χρήμα! Με την επιδότηση φυσικού αερίου από το νέο πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, η αλλαγή συστήματος θέρμανσης σε συμφέρει περισσότερο από ποτέ!

 

Το ερώτημα είναι: Ποια είναι η διαδικασία για να συνδεθείς στο φυσικό αέριο; Ποια δικαιολογητικά χρειάζεσαι και τι πρέπει να προσέξεις; Εμείς είμαστε εδώ, για να σου λύσουμε κάθε απορία και να σε βοηθήσουμε να πάρεις την επιδότηση για φυσικό αέριο.

 

Πόσο μπορείς να εξοικονομήσεις για εγκατάσταση φυσικού αερίου χάρη στην επιδότηση;

 

Από 65% έως 100% στην εγκατάσταση φυσικού αερίου. Φορέας υλοποίησης είναι η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής). Το τελικό ποσοστό επιδότησης θα εξαρτηθεί από το ετήσιο εισόδημά σου.

 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επιδότηση φυσικού αερίου;

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Για να κάνεις εγκατάσταση φυσικού αερίου, πρέπει το δίκτυο αερίου να είναι ενεργοποιημένο στον δρόμο σου. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις αν είναι, έλεγξέ το στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής.

 

Εφόσον περνάει από τον δρόμο σου το δίκτυο αερίου, μπορείς να συνεχίσεις. Η επιδότηση φυσικού αερίου έχει σαν στόχο να ωφελήσει νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα στην Αττική. Τα νοικοκυριά αυτά πρέπει να έχουν σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο και να θέλουν να αλλάξουν σε αέριο.

 

Άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για επιδότηση φυσικού αερίου είναι:

 

Α. Να έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

 

Στις ειδικές περιπτώσεις που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης ή παραχωρείται δωρεάν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής (όχι ο ψιλός κύριος).

 

Β. Να μην έχουν συνάψει (τα ίδια ή οι συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης με την Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής ΜΑΕ μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του 2ου κύκλου της δράσης.

 

Γ. Να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια:

 

1) Για ατομικό εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%.

 

2) Για οικογενειακό εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%.

 

3) Οι δικαιούχοι κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης θα λαμβάνουν ποσοστό επιχορήγησης 100%.

φυσικό αέριο επιδότηση

Ποιες κατοικίες δικαιούνται επιδότηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου;

 

Για να πάρει επιδότηση φυσικού αερίου, μια κατοικία πρέπει να κριθεί επιλέξιμη στη δράση αυτή. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κριθεί επιλέξιμη;

 

1. Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα.

 

2. Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία από τον αιτούντα, τυχόν συγκύριο/(συν)επικαρπωτή ή τρίτο με δωρεάν παραχώρηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί. Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες που εκμισθώνονται.

 

Άρα, αν νοικιάζεις ένα σπίτι σε κάποιον τρίτο, ο δικαιούχος για επιδότηση φυσικού αερίου δεν είσαι εσύ, αλλά εκείνος.

 

3. Βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και διείσδυση φυσικού αερίου σε επίπεδο δήμου έως 25%, και επιπλέον δύναται να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί από την Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής ΜΑΕ.

 

4. Υφίσταται νόμιμα, δηλαδή έχει σχετική οικοδομική άδεια ή / και άλλο αντίστοιχο / πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο.

 

5. Διαθέτει σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία ή θερμαίνεται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία και δεν έχει ληφθεί καμία άλλη επιχορήγηση για αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος από δημόσιο φορέα.

 

Επίσης, η αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος δεν έχει ενταχθεί και δεν έχει υποβληθεί για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

 

Οι Δήμοι της Αττικής που συμμετέχουν στη δράση είναι:

 

Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Πετρούπολης, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Νέων Λιοσίων (Ιλίου) Φυλής, Ασπροπύργου, Κρωπίας, Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη, Χαϊδαρίου, Δάφνης – Υμηττού, Μάνδρας – Ειδύλλιας, Παλλήνης, Διονύσου, Μοσχάτου – Ταύρου, Πειραιώς.

 

Διάβασε επίσης: Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα & πόσο καίει καθεμία;

 

Τι αλλάζει στην επιδότηση φυσικού αερίου για πολυκατοικίες;

 

Στην περίπτωση της πολυκατοικίας, για να είναι επιλέξιμη η αλλαγή κεντρικού συστήματος θέρμανσης, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών με χρήση κατοικίας να είναι επιλέξιμες και η αίτηση να υποβάλλεται από αιτούντες που εμπίπτουν σε μία από τις κατηγορίες ωφελούμενων.

 

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση φυσικού αερίου για πολυκατοικίες, ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός επιμερίζεται βάσει των χιλιοστών σε κάθε διαμέρισμα / ιδιοκτησία που συνδέεται με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου (κατοικία ή τυχόν επαγγελματικό χώρο).

 

Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν για το ποσό που τους αντιστοιχεί την επιχορήγηση που αναλογεί ανάλογα με την κατηγορία όπου βρίσκονται.

 

Πώς θα κάνεις αίτηση για φυσικό αέριο με επιδότηση;

 

Τα βήματα για να κάνεις αίτηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου με επιδότηση είναι:

 

✔️ Υποβολή αίτησης για σύνδεση με το δίκτυο στην Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ).

 

✔️ Πληρωμή των τελών σύνδεσης και εγγύησης στην ΕΔΑ (αυτή την περίοδο είναι δωρεάν).

 

✔️ Υπογραφή σύμβασης με την ΕΔΑ.

 

✔️ Τοποθέτηση του μετρητή από την ΕΔΑ.

 

✔️ Κατασκευή από μηχανικό και εξειδικευμένο επαγγελματία της αγοράς, της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου (σωληνώσεις – καπνοδόχοι – συσκευές – αερισμοί).

 

✔️ Υποβολή τεχνικού υπομνήματος και πιστοποιητικών με τα οποία κατασκευάστηκε η εγκατάσταση στην ΕΔΑ.

 

✔️ Επιλογή παρόχου φυσικού αερίου.

 

Ειδικά για το τελευταίο βήμα, είμαστε οι άνθρωποί σου. Στο Energy Market μπορείς να συγκρίνεις παρόχους ρεύματος ή φυσικού αερίου, εύκολα, γρήγορα και εντελώς δωρεάν. Όλη η διαδικασία εύρεσης παρόχου γίνεται online, χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ σου!

 

Διάβασε επίσης: Οδηγός Επιδότησης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

 

Φυσικό αέριο με επιδότηση: Ποια είναι η διαδικασία για εγκατάσταση;

 

Η επιδότηση στο φυσικό αέριο Αττικής γίνεται με φορέα υποδοχής των αιτήσεων την ΕΔΑ Αττικής. Η ίδια επίσης ελέγχει, πιστοποιεί και καταβάλει την επιχορήγηση.

 

Λοιπόν, εκτός από την αίτηση για φυσικό αέριο, τι άλλο περιλαμβάνει η διαδικασία;

 

  • Προσκομίζεις την αίτηση επιχορήγησης, μαζί με τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά (βλέπε παρακάτω) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

 

  • Εκεί θα λάβεις και αντίστοιχο πρωτόκολλο παραλαβής.

 

  • Μπορείς να εξουσιοδοτήσεις και κάποιον άλλο για να το κάνει αντί για σένα.

 

Υπάρχει επίσης email, στο οποίο μπορείς να απευθύνεις απορίες και να ζητήσεις διευκρινίσεις σχετικά με την επιδότηση στην ΕΔΑ Αττικής: Info_Epixorigisi@edaattikis.gr.

επιδότηση φυσικού αερίου

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για επιδότηση φυσικού αερίου;

 

Τα δικαιολογητικά για επιδότηση φυσικού αερίου με νέα εγκατάσταση πρέπει να προσκομιστούν στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής. Όμως, ας δούμε αναλυτικά τι δικαιολογητικά χρειάζεσαι:

 

1. Αίτηση συμμετοχής κατοικίας, σύμφωνα με το κατάλληλο υπόδειγμα.2

 

Σε περίπτωση πολυκατοικίας η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται από εκπρόσωπο όλων των ιδιοκτητών των θερμαινόμενων – από το προς αντικατάσταση κεντρικό σύστημα θέρμανσης- κατοικιών, οι οποίοι τον ορίζουν εκπρόσωπό τους. Ως εκπρόσωπος δύναται να οριστεί μόνο φυσικό πρόσωπο και συγκεκριμένα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ή ένας εκ των αιτούντων.

 

2. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του αιτούντος.

 

3. Φωτοαντίγραφο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του αιτούντος.

 

4. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1) του αιτούντος, από το οποίο να προκύπτει ότι η κατοικία χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία του αιτούντος.

 

  • Το Έντυπο Ε1 δεν απαιτείται στην περίπτωση που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.

 

  • Το Έντυπο Ε1 δεν απαιτείται στις περιπτώσεις που η επιλέξιμη κατοικία παραχωρείται δωρεάν ή χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία από συγκύριο/(συν)επικαρπωτή του αιτούντος.

 

Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται να προσκομιστεί Υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που χρησιμοποιεί την επιλέξιμη κατοικία στην οποία θα δηλώνει ότι η κατοικία χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, σύμφωνα με το κατάλληλο υπόδειγμα. Στην περίπτωση πολυκατοικίας η ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά με επιμέλεια του κάθε φυσικού προσώπου που αιτείται επιχορήγηση.

 

5. Φωτοαντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) του αιτούντος.

 

Στην ειδική περίπτωση που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να προηγηθεί η καταχώρηση/τροποποίηση των στοιχείων στο Ε9 και μετά να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην υποβολή αίτησης. Με την αίτηση προσκομίζεται επιπλέον ο τίτλος ιδιοκτησίας.

 

6. Αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας (ημερομηνία έκδοσης εντός του τελευταίου εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης) στην οποία θα γίνει η εγκατάσταση του συστήματος φυσικού αερίου, με τον οποίο πιστοποιείται ότι η δηλούμενη διεύθυνση αντιστοιχεί σε κατοικία και όχι σε επαγγελματικό χώρο.

 

Σε περίπτωση πολυκατοικίας, υποβάλλονται αντίγραφα λογαριασμών για όλες τις προς επιχορήγηση θερμαινόμενες κατοικίες.

 

7. Υπεύθυνη Δήλωση για την αποδοχή των όρων συμμετοχής στη δράση, τη συγκατάθεση για τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων και σε περίπτωση που ο ωφελούμενος είναι δικαιούχος του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) τη συναίνεση για την αποστολή των στοιχείων του προς διασταύρωση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

 

Η Υπεύθυνη Δήλωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αίτησης συμμετοχής στη δράση, και στην περίπτωση πολυκατοικίας υποβάλλεται υποχρεωτικά από κάθε φυσικό πρόσωπο που αιτείται επιχορήγηση.

 

8. Για πολυκατοικίες:

 

α) αντίγραφο πρακτικού γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο οποίο επιπρόσθετα προσδιορίζονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας του συνόλου των ιδιοκτησιών και δηλώνονται οι ιδιοκτησίες που θερμαίνονται από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης καθώς και οι ιδιοκτησίες που αφορούν σε κατοικία,

 

β) υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου / διαχειριστή της πολυκατοικίας ότι αποδέχεται τους όρους της δράσης και ότι θα προσκομίσει τα παραστατικά δαπάνης και την εξόφληση αυτών και για το μέρος που δεν επιχορηγείται από τη δράση.

 

9. Αντίγραφο οικοδομικής Άδειας ή/και άλλο αντίστοιχο ή πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο από όπου να προκύπτει ότι η κατοικία υφίσταται νόμιμα.

 

10. Έκθεση Ενεργειακής Επιθεώρησης του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, συνοδευόμενη από φύλλο ανάλυσης καύσης του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.

 

11. Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, υπογεγραμμένο από τον αιτούντα ή τον εκπρόσωπο των αιτούντων (σε περίπτωση πολυκατοικίας) και τον ανάδοχο.

 

12. Εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πρόσθετα ανά περίπτωση αναγκαία δικαιολογητικά, που απαιτούνται ή τυχόν ζητηθούν από το φορέα υποδοχής και ελέγχου αιτήσεων στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του για τον έλεγχο των αιτήσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Ειδικά τα δικαιολογητικά 9 και 10 μπορούν να υποβληθούν στο φορέα υποδοχής και ελέγχου αιτήσεων κατά το στάδιο υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης φυσικού αερίου.

 

Όπως είναι φυσικό, τα δικαιολογητικά είναι απαραίτητα για να ενταχθείς στη δράση και να πάρεις επιδότηση φυσικού αερίου για τη μονοκατοικία, την πολυκατοικία ή το διαμέρισμά σου.

 

Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις δικαιολογητικά;

 

Η αίτηση για επιδότηση φυσικού αερίου μπορεί να υποβληθεί ως τις 28 Μαΐου 2021.

 

Όμως, έχεις περισσότερο χρόνο για να υποβάλλεις τα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα:

 

📍 Έως 30 Ιουλίου 2021, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης έλαβε χώρα έως και την 30ή Ιουνίου 2021.

 

📍 Έως 28 Ιανουαρίου 2022, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης έλαβε χώρα από την 1η Ιουλίου 2021 έως και την 30ή Δεκεμβρίου 2021.

 

📍 Έως 29 Ιουλίου 2022, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης έλαβε χώρα από την 2η Ιανουαρίου 2022 έως και την 30ή Ιουνίου 2022.

 

Σου ευχόμαστε καλή τύχη! Κι αν είσαι δικαιούχος για την επιδότηση φυσικού αερίου και ψάχνεις πάροχο, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο Energy Market, σύγκρινε παρόχους φυσικού αερίου εύκολα, χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ σου και βρες τον κατάλληλο για το σπίτι σου!

 

energy market banner

Επιδότηση φυσικού αερίου 2020-2021: Μάθε πώς θα επωφεληθείς!