Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Οριακή Τιμή Συστήματος: Ρεύμα χωρίς ρήτρα ΟΤΣ γίνεται;

Οριακή Τιμή Συστήματος: Ρεύμα χωρίς ρήτρα ΟΤΣ γίνεται;

οριακή τιμή συστήματος

Η ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ στον λογαριασμό του ρεύματός σου, ίσως να σε κάνει να απορείς για το τι πληρώνεις τελικά. Πλέον όμως, αυτή η ρήτρα ανήκει στο παρελθόν. Επομένως, από εδώ και στο εξής δεν θα επιβαρύνεσαι με αυτό το ποσό. Πώς και συνέβη αυτό;

Με αφορμή τη νέα νομοθετική παρέμβαση, αλλάζει ο τρόπος χρέωσης του ρεύματος. Τα μέτρα εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), διότι η ενεργειακή κρίση και τα παράπονα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν φθάσει στο απροχώρητο. Όμως, για πόσο και πώς θα λειτουργήσουν αυτοί οι “νέοι κανόνες”, είναι μία εξέλιξη την οποία και εμείς παρακολουθούμε.

Και ναι λοιπόν, γίνεται να έχεις κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος, χωρίς τη ρήτρα ΟΤΣ. Για αυτό, πάμε να δούμε παρακάτω τι ισχύει αναλυτικά και πόσα θα πληρώνεις για το ρεύμα.

Τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος;

Οριακή Τιμή Συστήματος είναι η τιμή που αγοράζουν ρεύμα όλοι οι πάροχοι ρεύματος όπως είναι η PROTERGIA, η VOLTON και οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας. Πρόκειται για τη χονδρική τιμή του ρεύματος.

Οι περισσότεροι πάροχοι που αγοράζουν το ρεύμα με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών που εκπροσωπούν, προμηθεύονται ενέργεια κυρίως μέσω της:

  • Προθεσμιακής Αγοράς,
  • Αγοράς Επόμενης Ημέρας,
  • Ενδοημερήσιας Αγοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σαν οριακή τιμή του συστήματος ορίζεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η οποία δημοσιεύεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Τι ισχύει σήμερα για την ΟΤΣ και τη ρήτρα αναπροσαρμογής;

Όπως φαίνεται, η ρήτρα αναπροσαρμογής πλέον ανήκει στο παρελθόν!

Από 01/08/2022 οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, οφείλουν να ακολουθήσουν τη νομοθετική παρέμβαση (Νόμος 4951/2022), με ισχύ έως 01/07/2023.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής ΟΤΣ.
  • Τα προϊόντα προσφέρονται μόνο με μηνιαία ανακοινωμένη τιμή ή με σταθερή τιμή.
  • Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις χρεώσεις προμήθειας κάθε μήνα έως την 20η μέρα του προηγούμενου μήνα.
  • Καταργείται η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης για συμβόλαια με μηνιαία ανακοινώσιμη τιμή.
  • Εφαρμόζεται ανώτατο πλαφόν παγίου στα 5€ / μήνα, σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.
  • Αποσυνδέονται οι εκπτώσεις από τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς.

Άρα, τι αντικαθιστά τη ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ;

Πλέον, οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις χρεώσεις προμήθειας κάθε μήνα έως την 20η μέρα του προηγούμενου μήνα.

📍 Επομένως, μπορείς μετά τις 20 κάθε μήνα να βλέπεις τις νέες ανακοινωμένες τιμές των παρόχων και να αποφασίζεις αν επιθυμείς να παραμείνεις στο ίδιο τιμολόγιο ή να αλλάξεις πάροχο.

Εμείς, στο insurancemarket.gr Ενέργεια ενημερώνουμε διαρκώς τα τιμολόγια των παρόχων ακόμα και σε καθημερινή βάση, για να μπορείς να επιλέγεις το καλύτερο για εσένα.

Πώς χρεωνόσουν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ;

Η οριακή τιμή συστήματος δεν είναι μία σταθερή τιμή, διότι επηρεάζεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο ακολούθως επηρεάζεται από την αγορά, την ζήτηση, τις πολιτικές εξελίξεις και διάφορους άλλους παράγοντες.

Για τον λόγο αυτόν, ο πάροχός σου – που στην σύμβαση που είχατε συνάψει με κυμαινόμενο τιμολόγιο σου έλεγε ότι θα σε χρεώσει με ρήτρα αναπροσαρμογής αν χρειαστεί – έπρεπε να αναπροσαρμόσει τη χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των διακυμάνσεων του κόστους που αγόραζε εκείνος την ηλεκτρική ενέργεια.

Δηλαδή, αν ανέβαινε η τιμή της kWh πέρα του εύρους που υπήρχε στη σύμβαση, τότε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα μετέφερε αυτό το παραπάνω κόστος σε εσένα.

Ο κάθε πάροχος ανέφερε στη σύμβαση με τον καταναλωτή, το εύρος των τιμών κατά το οποίο δεν θα άλλαζε την τιμή χρέωσης του ρεύματος. Αν όμως η τιμή ξεπερνούσε το όριο, τότε θα χρησιμοποιούσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής όπως είδαμε παραπάνω.

Πότε ξεκίνησαν οι χρεώσεις με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ;

Η ρήτρα ΟΤΣ υπήρχε ανέκαθεν στις συμβάσεις, όμως άρχισε να εφαρμόζεται κυρίως από τις αρχές του 2019. Ήταν η χρονιά που η τιμή της MWh εκτοξεύτηκε και έγινε αντιληπτό στους παρόχους ότι δεν γίνεται να απορροφούν συνέχεια αυτές τις διακυμάνσεις, γιατί τα κέρδη τους θα εκμηδενίζονταν.

Τι πρέπει να γνωρίζω με απλά λόγια;

  1. Έχεις την ευχέρεια να εγκαταλείψεις τα ακριβότερα τιμολόγια ενός παρόχου και να επιλέξεις τα πιο οικονομικά, χωρίς να κινδυνεύεις να πληρώσεις ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στις εταιρείες.
  2. Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται. Δηλαδή, Οι λογαριασμοί πλέον δεν θα περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  3. Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να ανακοινώνουν στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας στα κυμαινόμενα προγράμματα, ώστε να ενημερώνονται εκ των προτέρων οι καταναλωτές.
  4. Στα νέα τιμολόγια δίπλα στο πληρωτέο ποσό θα αναφέρεται και η επιδότηση ρεύματος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος της κρατικής στήριξης από το ΤΕΜ.

Τι σου προσφέρει το insurancemarket.gr Ενέργεια;

Με τα νέα μέτρα έχεις μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, για να επιλέγεις όποτε θέλεις, όποιο πρόγραμμα σε συμφέρει περισσότερο. Μέσω της πλατφόρμας μας:

  • Συγκρίνεις παρόχους ενέργειας
  • Παίρνεις προσφορές για προγράμματα ρεύματος και φυσικού αερίου
  • Βλέπεις ενημερωμένες τιμές, αναλυτικές χρεώσεις & το ύψος των επιδοτήσεων
  • Βρίσκεις όλες τις πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα της επιλογής σου
  • Επικοινωνείς με εξειδικευμένους συμβούλους ενέργειας

📌 Μπες στο insurancemarket.gr Ενέργεια, σύγκρινε παρόχους ενέργειας και επίλεξε την προσφορά που σε συμφέρει. Όλη η διαδικασία γίνεται online, από την άνεση του καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!