Λογαριασμοί Ρεύματος 2021: Αυξήσεις & τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ;

3.3/5 - (329 αξιολογήσεις)
3.3/5 - (329 αξιολογήσεις)

Η κούρσα της τιμής της kWh δεν έχει σταματημό και μαζί της οι τιμές χρέωσης των παρόχων. Μετά από τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος από τον Σεπτέμβριο και μετά, ο πόλεμος μεταξύ των παρόχων συνεχίζεται και κάνει ακόμα πιο αναγκαία την έξυπνη σύγκριση προγραμμάτων.   

 

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ 

 

Μέχρι τώρα, η ΔΕΗ επέτρεπε στους καταναλωτές να “κλειδώσουν” την τιμή χρέωσης για 2 χρόνια αποφεύγοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής αν ήταν πελάτες της στα προγράμματα MyHomeOnline, myHomeEnter και για έναν χρόνο στο πρόγραμμα MyHomeEnter+.  

 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας οι οποίοι, με επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τόνισαν ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενη το παλαιότερο μονοπώλιο που είχε στην αγορά.  

 

Ωστόσο, το “κλείδωμα” της τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κάτι που προσφέρεται από όλους τους παρόχους. Ο λόγος των αντιδράσεων είναι το ότι η τιμή που προσέφερε η ΔΕΗ μέχρι τις 02/12 ήταν κάτω από το μισό της της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος Οκτωβρίου και ότι εκμεταλλεύεται την αποκλειστική της πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή, γεγονός που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα και ευελιξία ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί. 

 

 

📌 Διάβασε επίσης: Ηλεκτρικό ρεύμα 2022: Δες τα πάντα για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος!

 

 

Πλέον, μετά τις αντιδράσεις του ανταγωνισμού, η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ από τις 3 Δεκεμβρίου του 2021, περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:  

 

1. Αύξηση έως 80% στην τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με την προηγούμενη τιμή.  

 

2. Το “κλείδωμα” της σταθερής τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής ισχύει πλέον για ένα χρόνο, αντί για δύο που ίσχυε πριν. 

 

Παρακάτω θα δεις και αναλυτικότερα τη σύγκριση των νέων και των παλιών τιμών των προγραμμάτων της ΔΕΗ.  

 

τιμολόγιο ΔΕΗ 

 

💡  

Οι νέες τιμές αφορούν όσους καταναλωτές μπουν στο πρόγραμμα myHome Enter από τις 3 Δεκεμβρίου του 2021 και μετά. Για τους καταναλωτές που έχουν ενεργοποιήσει  το πρόγραμμα μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου, ισχύει η παλιά τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής. 

 

Μείωση στη ZeniΘ 

 

Αλλαγές στις τιμές έχει κάνει και η ZeniΘ η οποία με το πρόγραμμα POWER HOME FREE υπόσχεται ανταγωνιστικές χρεώσεις σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές.  

 

Στους παρακάτω πίνακες θα δεις τις διαφορές στην τιμή του καινούργιου τιμολογίου σε σχέση με το παλιό. 

 

Νέο τιμολόγιο: 

Τιμολόγιο ZeniΘ 

Παλαιό τιμολόγιο: 

Τιμολόγιο ZeniΘ 

 

Νέο πρόγραμμα για τη Volton 

 

Με νέο πρόγραμμα επανέρχεται και η Volton το οποίο προβλέπει σταθερή τιμή για επαγγελματίες τιμολογίων Γ21 με 12μηνη δέσμευση. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανέρχεται στα 0,1750€/ kWh ενώ το πάγιο στα 19,90€/ kWh. 

 

 

Σε τι οφείλεται η αύξηση των τιμολογίων;  

  

  • Στην απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου  

  

  • Στην εκτίναξη των τιμών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την Ευρώπη  

  

  • Στο χρηματιστήριο των ρύπων, δηλαδή στο γεγονός ότι όποιος μολύνει πληρώνει περισσότερο   

 

  • Στο γεγονός ότι ο κρύο έφερε μαζί του μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα και άρα υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς 

 

Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι πλήττουν κυρίως τα πιο αδύνατα κοινωνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.   

  

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, έχουν παρθεί μέτρα ελάφρυνσης τα οποία στοχεύουν στην κάλυψη μέρους ων επιβαρύνσεων που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, των οποίων η ηλεκτροδότηση γίνεται από το δίκτυο χαμηλής τάσης. Τα μέτρα αυτά έχουν τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβριο του 2021 και πρόκειται να συνεχίσουν να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης ενάργειας.

 

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη επίσκεψή του σε πτηνοτροφική μονάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «για όσο κρατήσει αυτή η αναταραχή θα υπάρχει μία όχι ευκαταφρόνητη στήριξη από το κράτος. Από αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μία επιδότηση της ενέργειας από το κράτος για όλες τις παραγωγικές μονάδες, για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία πιστεύω ότι θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι, ως το 50% της αύξησης της ενέργειας»

  

Συγκεκριμένα, έχει ήδη ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου του 2021 η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος. 

  

Πόση είναι αυτή η ελάφρυνση;   

  

Θα επιδοτηθούν όλοι οι καταναλωτές χαμηλής τάσης – ανεξάρτητα από τον πάροχο ενέργειας που έχουν – με  0,03 €/kWh μέχρι τις 300 kWh / μήνα ή αλλιώς  έως 9 € το μήνα. Στην πραγματικότητα όμως, οι αυξήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το ποσό ανάλογα με το συμβόλαιο που έχει ο καταναλωτής! 

 

Επίσης, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τις επιχειρήσεις, θα λάβουν τον Ιανουάριο επιδότηση 65 ευρώ/ MWh για το ηλεκτρικό ρεύμα και έκπτωση 30 ευρώ/ MWh για το φυσικό αέριο.

 

 

Αυξήσεις ΔΕΗ: Νέα Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας   

  

Από τις 5 Αυγούστου του 2021, η ΔΕΗ έχει εισαγάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται (ανταγωνιστικές χρεώσεις) από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.   

  

Σύμφωνα με ενημέρωσή της, η ΔΕΗ θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τώρα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης και η οποία είχε ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου. Τη θέση της θα πάρει νέα ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία πλέον θα βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.   

  

Η νέα ρήτρα, που ονομάζεται “Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας”, αφορά στα “παλιά” οικιακά τιμολόγια και τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης, (δηλαδή ισχύει για όλους τους πελάτες της ΔΕΗ στην Χαμηλή Τάση, εκτός από αυτούς που έχουν επιλέξει κάποιο από τα νέα προγράμματα myHome Enter/ Online/ Enter+).  

  

 

📌 Διάβασε επίσης: Πληρωμή Τελών Κυκλοφορίας 2021-22 Online: Πώς Πληρώνω;

 

 

Πώς λειτουργεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής της ΔΕΗ;  

  

Η “Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας” έχει τεθεί σε ισχύ από τις 5 Αυγούστου του 2021 και λειτουργεί με τους εξής τρόπους:  

  

1. Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, 

  

2. Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα, ο οποίος βασίζεται στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. 

  

Με την εφαρμογή της νέας αυτής ρήτρας αναπροσαρμογής, έχει τεθεί σε ισχύ και μια νέα έκπτωση της ΔΕΗ, της τάξης του 30%, στα τιμολόγια, προκειμένου να μειώσει την επιβάρυνση που επιφέρει η συγκεκριμένη ρήτρα. Η έκπτωση αυτή θα εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων.  

  

💡 Σημαντικό! 

  

Δυστυχώς, η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής (παρόλο που έτσι έχει επικοινωνηθεί) καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Επιπλέον οι τιμές του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.  

  

Αυξήσεις σε όλους τους παρόχους λόγω αύξησης των τελών μεταφοράς  

  

Αυξήσεις από 3% έως 15,6%  στους λογαριασμούς του ρεύματός τους πρόκειται να δουν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και έγκριση της ΡΑΕ. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα του ενεργειακού παρόχου.  

  

Ποιους αφορούν οι αυξήσεις;  

  

  • Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (ή αλλιώς πελάτες μέσης τάσης): θα δουν αύξηση 15,6%, αφού η χρέωση αυξάνεται στα 1.384 ευρώ ανά Μεγαβάτ από 1.197 ευρώ ανά Μεγαβάτ που είναι σήμερα.   

  

  • Οικιακούς καταναλωτές: η αύξηση φτάνει στο 3,3% καθώς η χρέωση ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,54 ευρώ που είναι σήμερα.   

  

  • Λοιπές μικρές επιχειρήσεις &  οδικός φωτισμός (ή αλλιώς πελάτες χαμηλής τάσης): αύξηση 6,5% 

  

  • Οικιακούς καταναλωτές δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου & Πολύτεκνουςεπιβάρυνση 3%.   

  

Αντιθέτως, η ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία (δηλαδή οι λεγόμενοι πελάτες υψηλής τάσης) είναι η μόνη που θα δει μείωση 2% στους λογαριασμούς της.  

  

Φαίνεται λοιπόν ότι τίποτα δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα και οι τιμές σε ΔΕΗ και ιδιωτικούς παρόχους αλλάζουν συνεχώς. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι έρευνα αγοράς και σύγκριση.  

 

Στο insurancemarket.gr Ενέργειαμπορείς να συγκρίνεις όλα τα προγράμματα της αγοράς με ένα κλικ και χρησιμοποιώντας τα έξυπνα φίλτρα, να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες σου (πχ χωρίς ΟΤΣ, χωρίς δέσμευση κ.α.). 

 

Οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι ενέργειας, θα είναι δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς πριν και μετά την αλλαγή του παρόχου σου!  

 

energy market banner

Λογαριασμοί Ρεύματος 2021: Αυξήσεις & τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.