Λογαριασμοί Ρεύματος: Έρχονται αυξήσεις από τον Αύγουστο

Αυξήσεις ΔΕΗ: Νέα Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας  

 

Από τις 5 Αυγούστου του 2021, η ΔΕΗ εισάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται (ανταγωνιστικές χρεώσεις)από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.  

 

Σύμφωνα με ενημέρωσή της, η ΔΕΗ θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τώρα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης και η οποία είχε ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου. Τη θέση της θα πάρει νέα ρήτρα η οποία πλέον θα βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 

 

Η νέα ρήτρα, που ονομάζεται “Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας”, αφορά στα “παλιά” οικιακά τιμολόγια και τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης, (δηλαδή ισχύει για όλους τους πελάτες της ΔΕΗ στην Χαμηλή Τάση, εκτός από αυτούς που έχουν επιλέξει κάποιο από τα νέα προγράμματα myHome Enter/ Online/ Enter+). 

 

Πώς θα λειτουργεί η συγκεκριμένη ρήτρα; 

 

Η “Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας” που θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Αυγούστου θα λειτουργεί με τους εξής τρόπους: 

 

1. Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, 

 

2. Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα, ο οποίος βασίζεται στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. 

 

Με την εφαρμογή της νέας αυτής ρήτρας, πρόκειται να ισχύσει και μια νέα έκπτωση της ΔΕΗ, της τάξης του 30%, στα τιμολόγια, προκειμένου να μειώσει την επιβάρυνση που θα επιφέρει η συγκεκριμένη ρήτρα. Η έκπτωση αυτή θα εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων. 

 

Παραδείγματα πριν και μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής 

 

Οικιακός πελάτης 

 

Παίρνουμε ως παράδειγμα ένα οικιακό τιμολόγιο Γ1 και τιμή χονδρικής Ιουνίου 2021 86,79 € / MWh. Για αυτή την περίπτωση, η νέα ρήτρα μαζί με τε την έκπτωση 30% θα δώσουν στον καταναλωτή μία έξτρα επιβάρυνση 16,65€/MWh. Στην αντίστοιχη περίπτωση αλλά με τη ρήτρα CO2, η αύξηση στο λογαριασμό θα ήταν περίπου 3,5 ευρώ/MWh.

 

 

Επαγγελματικός πελάτης 

 

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του επαγγελματικού πελάτη, για τιμή χονδρεμπορικής Ιουνίου 2021 86,79 € / MWh, η επιβάρυνση θα είναι περίπου 13,02 ευρώ/MWh, όταν με επίδραση της ρήτρας CO2 η επιβάρυνση αυτή ήταν περίπου 5,5 ευρώ/MWh. 

 

💡 Συμπέρασμα  

 

Φαίνεται λοιπόν πως η έκπτωση 30% της ΔΕΗ δε μπορεί να αντισταθμίσει την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής (παρόλο που έτσι έχει επικοινωνηθεί) καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος θα αυξηθεί. Επιπλέον οι τιμές του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο. 

 

Αν είσαι πελάτης ΔΕΗ, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αποφύγεις αυτή την επιβάρυνση, είναι να αλλάξεις πάροχο, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα χωρίς Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). 

 

Αυξήσεις σε όλους τους παρόχους λόγω αύξησης των τελών μεταφοράς 

 

Αυξήσεις από 3% έως 15,6%  στους λογαριασμούς του ρεύματός τους πρόκειται να δουν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εντός του Αυγούστου. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και έγκριση της ΡΑΕ. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα του ενεργειακού παρόχου. 

 

Ποιους αφορούν οι αυξήσεις; 

 

  • Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (ή αλλιώς πελάτες μέσης τάσης): θα δουν αύξηση 15,6%, αφού η χρέωση αυξάνεται στα 1.384 ευρώ ανά Μεγαβάτ από 1.197 ευρώ ανά Μεγαβάτ που είναι σήμερα.  

 

  • Οικιακούς καταναλωτές: η αύξηση φτάνει στο 3,3% καθώς η χρέωση ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,54 ευρώ που είναι σήμερα.  

 

  • Λοιπές μικρές επιχειρήσεις &  οδικός φωτισμός (ή αλλιώς πελάτες χαμηλής τάσης): αύξηση 6,5%. 

 

  • Οικιακούς καταναλωτές δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου & Πολύτεκνουςεπιβάρυνση 3% 

 

Αντιθέτως, η ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία (δηλαδή οι λεγόμενοι πελάτες υψηλής τάσης) είναι η μόνη που θα δει μείωση 2% στους λογαριασμούς της. 

 

Στο energy-market.gr, μπορείς να συγκρίνεις όλα τα προγράμματα της αγοράς με ένα κλικ και χρησιμοποιώντας τα έξυπνα φίλτρα, να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες σου (πχ χωρίς ΟΤΣ, χωρίς δέσμευση κ.α.).

Οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι ενέργειας, θα είναι δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς πριν και μετά την αλλαγή του παρόχου σου! 

 

Λογαριασμοί Ρεύματος: Έρχονται αυξήσεις από τον Αύγουστο