Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Δωρεά ή ανακύκλωση φαρμάκων: Γίνεται;

Δωρεά ή ανακύκλωση φαρμάκων: Γίνεται;

δωρεά και ανακύκλωση φαρμάκων

Ήρθε η στιγμή να κάνεις ξεκαθάρισμα στα ληγμένα φάρμακα που έχεις αφήσει στο ντουλάπι, αλλά και σε εκείνα τα αχρησιμοποίητα φάρμακα που δεν έχουν λήξει ακόμα.

Το να δωρίσεις τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιείς πλέον είναι αρκετά εύκολο. Μπορείς να βρεις Κοινωνικά Φαρμακεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και να τα αφήσεις εκεί. Ο τρόπος είναι απλός και όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι βρίσκονται παρακάτω!

Όμως, πού μπορείς να πετάξεις τα ληγμένα φάρμακά σου, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον; Και πού μπορείς να κάνεις δωρεά τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι; Πάμε να δούμε όλες τις επιλογές που βοηθούν τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία μας.

#1 Κάδοι για ληγμένα φάρμακα

Μπορώ να καταναλώσω ένα φάρμακο μετά την ημερομηνία λήξης του;

Όχι. Η χρήση ληγμένων ιατρικών προϊόντων είναι μία λάθος απόφαση, με το φάρμακο να μετατρέπεται σε:

  1. Επικίνδυνο και μη ασφαλές για την υγεία σου &
  2. Αναποτελεσματικό, χωρίς καμία δράση ενάντια στον πόνο/ ασθένεια.

Την ημερομηνία λήξης θα τη βρεις στην ετικέτα, σφραγισμένη στο μπουκάλι ή στο κουτί, μερικές φορές πλάι στη λέξη “ΛΗΞΗ” ή “EXP”.

💊 Όλα τα φάρμακα αποτελούνται από μοναδικές συνθέσεις ενεργών και ανενεργών συστατικών, τα οποία στοχεύουν στην αποτελεσματική θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών. Οι κατασκευαστές τους καθορίζουν το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν, δηλαδή τη διάρκεια ζωής του.

Επομένως, το υψηλό κόστος των σκευασμάτων ή η έλλειψη δημόσιας/ ιδιωτικής ασφάλειας υγείας δεν είναι λόγοι για να αγνοήσεις τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων και να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Τι κάνω με τα ληγμένα φάρμακα; Υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης;

Ναι. Οι ειδικοί πράσινοι κάδοι, όπου μπορείς να πετάξεις τα ληγμένα φάρμακά σου, πλέον έχουν τοποθετηθεί σε πολλά φαρμακεία. Η σωστή ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται με τον εξής τρόπο:

♻️ Στα τοπικά φαρμακεία της περιοχής σου, τα οποία διαθέτουν πράσινους κάδους, πάντα με την εποπτεία του φαρμακοποιού. Για παράδειγμα, φάρμακα με ναρκωτικές ουσίες απορρίπτονται μόνο σε κλειδωμένους κάδους.

♻️ Απορρίπτεις τα φάρμακα με ή χωρίς την συσκευασία. Φρόντισε να έχεις κλείσει καλά τα φάρμακα που είναι υγρής μορφής. Στον κάδο ρίχνεις οτιδήποτε άλλο έχεις πάρει από το φαρμακείο, όπως συμπληρώματα διατροφής ή δερμοκαλλυντικά.

♻️ ΔΕΝ απορρίπτεις τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη λήψη θεραπευτικών σχημάτων, λόγου χάρη σύριγγες, νυστέρια, ορούς κ.λπ. ή όργανα μέτρησης, όπως τα θερμόμετρα υδραργύρου.

#2 GIVMED: Δωρεά μη ληγμένων φαρμάκων

Πολλά φάρμακα τυχαίνει να έχουν χρησιμοποιηθεί είτε μερικώς, είτε καθόλου και να παραμένουν φυλαγμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Όλοι μας μπορούμε να δωρίσουμε αυτά τα περισσευούμενα φάρμακα και να αποτελέσουν πολύτιμη βοήθεια για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πού μπορώ να δώσω φάρμακα που δεν χρειάζομαι;

👉 Ο τρόπος είναι απλός:

  • Μέσα από τον χάρτη με τα 153 σημεία δωρεάς σε όλη την Ελλάδα μπορεί κανείς να αναζητήσει την περιοχή του, να βρει το κοντινότερο σημείο δωρεάς και να παραδώσει τα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας που δεν χρειάζεται.
  • Εναλλακτικά, μπορείς να καλέσεις στην τηλεφωνική γραμμή 210 3007 222 και ένα μέλος της ομάδας του GIVMED θα σε καθοδηγήσει.

Πριν την παράδοση των φαρμάκων/ προϊόντων υγείας στο κοντινότερο σημείο δωρεάς, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προϋποθέσεις δωρεάς, ποια είδη δηλαδή μπορείς να χαρίσεις και ποια όχι.

Υπάρχει Κοινωνικό Φαρμακείο στον Δήμο μου;

Ναι και μπορείς να το εντοπίσεις με τον παραπάνω τρόπο! Στόχος του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι η παροχή φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας, με τη λειτουργία του να στηρίζεται στις δωρεές φαρμάκων από τους πολίτες.

Λειτουργούν κυρίως στο πλαίσιο δήμων, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων όπως το GIVMED, σωματείων, ιδρυμάτων και άλλων φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης.

#3 Από τους δωρητές φαρμάκων στους ωφελούμενους

Καθημερινά, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Έτσι, αναγκάζονται να ψάχνουν σε Κοινωνικά Φαρμακεία Δήμων ή σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Πρόκειται για μία χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία, διότι τα φάρμακα δεν είναι πάντα και παντού διαθέσιμα.

Πώς το GIVMED διευκολύνει τη διαδικασία δωρεάς φαρμάκων;

Σκοπός του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των πολιτών που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το GIVMED, ως ένα μεγάλο δίκτυο, ενώνει τους δωρητές φαρμάκων με τα Κοινωνικά Φαρμακεία και ενημερώνει για την διαθεσιμότητα των φαρμάκων που υπάρχουν.

Ποιες κοινωνικές ομάδες στηρίζουν τα Κοινωνικά Φαρμακεία;

Ενδεικτικά, κάποιες από τις ομάδες ανθρώπων που λαμβάνουν τα φάρμακα, είναι οι εξής:

  • Όσοι περιμένουν να βγουν στη σύνταξη και έχουν οικονομικά προβλήματα.
  • Ηλικιωμένοι με πολύ χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, που η οικογένειά τους αδυνατεί να ανταποκριθεί στην δαπάνη συμμετοχής και σε αναγκαία υλικά που δεν καλύπτονται, όπως υλικά κατακλίσεων, καθετήρες κ.λπ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ιδιαίτερο νόσημα του παιδιού, που απαιτεί την λήψη σκευασμάτων μη συνταγογραφούμενων, όπως ειδικό γάλα, βιταμίνες, Ω3, πρωτόγαλα κ.λπ. ή τη χρήση υλικών, όπως πεταλούδες τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.
  • Γυναίκες χήρες ή διαζευγμένες χωρίς εισόδημα, μέση προς μεγαλύτερη ηλικία που εξακολουθούν να είναι άνεργες, λόγω δεξιοτήτων ή ιατρικών προβλημάτων.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας που δεν αναγνωρίζεται πλέον από το κράτος και αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους.

Υπάρχουν πολλές ακόμη ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη φάρμακα και που αδυνατούν είτε να τα αγοράσουν, είτε να καλύψουν το κόστος της συμμετοχής, είτε δεν μπορούν να τα βρουν στην αγορά. Επομένως, με μία δική σου δωρεά φαρμάκων, που μένουν αχρησιμοποίητα στο ντουλάπι σου, βοηθάς ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Πώς μία μικρή συνήθεια μπορεί να βοηθήσει πολλούς;

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μία υπηρεσία που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν τη στιγμή που τη χρειάζεται, είτε αυτή παρέχεται από δημόσιο, είτε από ιδιωτικό φορέα.

Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που μένουν αβοήθητοι. Τότε οι φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης αναλαμβάνουν δράση. Για αυτό και εμείς μπορούμε να τους στηρίξουμε με μικρές αλλαγές στις συνήθειες, όπως είναι η δωρεά φαρμάκων.

🔔 Δημιούργησε καλές συνήθειες υγείας και για εσένα! Για να έχεις κάθε στιγμή αξιόπιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπες στο insurancemarket.gr και βρες τον ασφαλιστή σου! Η κατάλληλη ασφάλεια υγείας που ταιριάζει στις ανάγκες σου, σε περιμένει!


Βιβλιογραφία

1. U.S. Food and Drug Administration. (2021). Don’t be tempted to use expired medicines.

2. Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας. Ενημερωτικό φυλλάδιο για ληγμένα φάρμακα.

3. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. (2015). Οδηγός πρασίνων σημείων.

4. GIVMED. Δωρεά φαρμάκων και προϊόντων υγείας.

5. GIVMED. (2018). Ποιοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.