Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Ποια ασφάλεια υγείας να διαλέξω;

Ποια ασφάλεια υγείας να διαλέξω;

Αν ψάχνεις τη σωστή και ποιοτική κάλυψη των αναγκών σου σε περίπτωση νοσηλείας, σίγουρα αναρωτιέσαι πώς θα μπορέσεις να βρεις την καλύτερη ασφάλεια υγείας για εσένα.

Στην επιλογή ενός ασφαλιστικού προγράμματος λοιπόν, πρέπει να λάβεις υπόψη τα εξής:

#1 Τις εξαιρέσεις και τις αναμονές

Οι εξαιρέσεις είναι γενικές και αφορούν όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για συγκεκριμένες περιπτώσεις τις οποίες δεν καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία. Οι εξαιρέσεις αυτές αναγράφονται στο ασφαλιστικό πρόγραμμα για το οποίο σου δίνεται η προσφορά.

Εκτός από τις εξαιρέσεις, υπάρχουν και οι χρονικές αναμονές. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου ναι μεν καλύπτεσαι από την ασφαλιστική, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και αυτές θα τις βρεις στους όρους του ασφαλιστικού προγράμματος.

Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερες είναι οι εξαιρέσεις και οι αναμονές, τόσο καλύτερα!

Με βάση το ιατρικό ιστορικό, ενδέχεται να προκύψουν και ειδικοί όροι. Αυτό ισχύει κυρίως στην ατομική, αλλά μπορεί να προκύψει και στην ομαδική ασφάλιση.

#2 Το ύψος του κεφαλαίου κάλυψης

Ανά συμβάν και ανά έτος. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα έχουν αρκετά ικανοποιητικά κεφάλαια που καλύπτουν τις μεγάλες, ακριβές και μακροχρόνιες νοσηλείες.

#3 Την απαλλαγή ή εκπιπτόμενο ποσό

Το εκπιπτόμενο ποσό, ανάλογα με το συμβόλαιο που θα επιλέξεις, μπορεί να είναι είτε ανά περιστατικό είτε ανά έτος (μια φορά τον χρόνο). Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα. Σημασία έχει και τα ασφάλιστρα να είναι στο ύψος που ταιριάζει στις δικές σου οικονομικές απολαβές.

Αν υπάρχει δημόσιος ασφαλιστικός φορέας, συνήθως η συμμετοχή του αφαιρείται από το εκπιπτόμενο ποσό του ασφαλισμένου.

#4 Τη συμμετοχή ή ποσοστό κάλυψης – Συνασφάλιση

Η συμμετοχή είναι το ποσοστό των εξόδων που επιβαρύνεσαι να πληρώσεις για μια νοσηλεία, αφού γίνει ο υπολογισμός της απαλλαγής.

Το σύνηθες είναι να υπάρχει ποσοστό συμμετοχής στα μη συμβεβλημένα νοσοκομεία ή στα νοσοκομεία του εξωτερικού.

#5 Επίδομα μη χρήσης

Οι ασφαλιστικές, αν χρησιμοποιήσεις για την νοσηλεία σου δημόσιο νοσοκομείο, θα σε “επιβραβεύσουν”, δίνοντάς σου ένα επίδομα.

#6 Οικογενειακά συμβόλαια

Η διαφορά του οικογενειακού συμβολαίου από το ατομικό είναι ότι δημιουργείται ένα ασφαλιστήριο υγείας για όλη την οικογένεια. Κύριος ασφαλιζόμενος είναι ο ένας ενήλικας γονέας, ο οποίος μπορεί να θέσει ως εξαρτώμενα μέλη τον/την νόμιμο/η σύζυγό του/της και τα νόμιμα τέκνα του/της.

Με την ασφάλιση ολόκληρης της οικογένειας, έρχεται και έκπτωση για πιο οικονομικά ασφάλιστρα.

Προσοχή: Θα γίνει αυτόματη μετάβαση του παιδιού (όταν αυτό ενηλικιωθεί ή μέχρι την ηλικία των 25 ετών, εφόσον είναι φοιτητής) σε ατομικό ασφαλιστήριο ή θα χρειαστεί να περάσει έλεγχο ασφαλισιμότητας (αν και οι περισσότερες ασφαλιστικές μεταφέρουν τον ασφαλισμένο χωρίς έλεγχο).

#7 Τα όρια αμοιβών των ιατρών

Συνήθως υπάρχει ανώτατο όριο στις αμοιβές κυρίως των χειρουργών και των αναισθησιολόγων. Σκοπός αυτού του ορίου είναι να αποδίδονται εύλογες και δίκαιες αμοιβές των γιατρών.

Σήμερα, σχεδόν κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει ένα πίνακα ανώτατων αμοιβών των χειρουργών, οι οποίες καθορίζονται από τη σοβαρότητα της επέμβασης.

#8 Αναπροσαρμογές ασφαλίστρων

Πρόκειται για την αύξηση των ασφαλίστρων που γίνεται κάθε χρόνο και έχει να κάνει με την ηλικία σου και το τιμολόγιο που εφαρμόζεται από την εταιρεία.

#9 Εάν υπάρχει ανάγκη προέγκρισης μιας νοσηλείας

Υπάρχουν κάποια ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία για να καλύψουν μια νοσηλεία πρέπει να προηγηθεί προέγκρισή της. Το καλύτερο είναι να μην απαιτείται προέγκριση από την ασφαλιστική πριν από κάποια νοσηλεία. Ωστόσο, αυτό δεν αφορά τα επείγοντα περιστατικά.

Έλεγξε τους όρους του συμβολαίου σου για να δεις τι προϋποθέσεις ισχύουν.

#10 Διάλεξε αυτό που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες

Τι χρειάζεσαι; Διαγνωστικές εξετάσεις, επίδομα σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών ή μήπως μόνο κάλυψη νοσηλείας; Μήπως θέλεις ταξιδιωτική ασφάλεια για διακοπές στο εξωτερικό; Ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για να καλύψεις μελλοντικές οικονομικές σου ανάγκες;

Καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες και γι’ αυτό η καλύτερη ασφάλεια υγείας δεν είναι η ίδια για όλους.

#11 Επίλεξε προσεκτικά τον ασφαλιστή σου

Είναι προς το συμφέρον σου να επιλέξεις κάποιον που συνεργάζεται με αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να σου παρουσιάσει έγκυρες λύσεις και να σου προτείνει την καλύτερη λύση για τις δικές σου ανάγκες.

Στο insurancemarket θα βρεις εξειδικευμένους συμβούλους που θα σου λύσουν όλες τις απορίες και θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στο καλύτερο για εσένα πρόγραμμα.

#12 Να είσαι ειλικρινής

Μην αποκρύψεις το ιατρικό σου ιστορικό (προηγούμενες παθήσεις, νοσηλείες κτλ.), καθώς σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό από την ασφαλιστική εταιρεία, ρισκάρεις με καταγγελία του συμβολαίου σου, όπως επίσης ρισκάρεις να νοσηλευτείς και να μην αποζημιωθείς!

Θέλεις αξιόπιστη ασφάλεια υγείας; Στην πλατφόρμα μας μπορείς πλέον να βρεις ασφαλιστές στην περιοχή σου, για επιλέξεις τον προσωπικό σου σύμβουλο και να σου προτείνει λύσεις, ειδικά για εσένα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.