Η δωρεάν κάρτα που σου προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία περίθαλψη στις χώρες της Ε.Ε.

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Εάν ετοιμάζεσαι να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προνοήσεις προκειμένου να εξασφαλίσεις δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, η οποία σου επιτρέπει να έχεις την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη στη χώρα της Ε.Ε. που θα ταξιδέψεις.

 

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Μία δωρεάν κάρτα που σου προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή σου διαμονή σε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτεστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

 

Πως μπορείς να αποκτήσεις την κάρτα;

Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό σου πάροχο ασφάλισης ασθένειας.

 

Δες το ενημερωτικό βίντεο από το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο:

 

Σημαντική σημείωση – η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:

  • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση.  Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σου ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων

  • δεν καλύπτει τις δαπάνες αν ταξιδεύεις ειδικά για να λάβεις ιατρική περίθαλψη

  • δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σου μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Προσοχή: Όταν μεταφέρεις τη συνήθη κατοικία σας σε μια άλλη χώρα, πρέπει να εγγραφείς εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί να χρησιμοποιήσεις την Ευρωπαϊκή σας Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για να λαμβάνεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα αυτή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας εδώ. Ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες στο ika.gr.

Σταδιακή κατάργηση της εφαρμογής για κινητές συσκευές 

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας για κινητές συσκευές, που υπήρχε μέχρι πρότινος, θέτεται σταδιακά εκτός σύνδεσης λόγω της κατάργησης των τελών περιαγωγής στο εσωτερικό της ΕΕ.

Όλες τις πληροφορίες για την κάρτα θα τις βρεις εδώ!

Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες σε 23 γλώσσες της ΕΕ και ο τρόπος προβολής τους σε κινητές συσκευές έχει βελτιωθεί για την εξασφάλιση καλύτερης διαδικτυακής εμπειρίας.  

Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα;

Μπορείς να αποκτήσεις μια κάρτα επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας δεδομένου ότι κάθε μεμονωμένη χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση και τη διανομή της κάρτας στη δική της επικράτεια.

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση ΕΚΑΑ δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ αλλά ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο ανήκεις. 

Για πόσο διάστημα ισχύει η κάρτα;

Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα και είναι καλύτερο να το ελέγξεις όταν επικοινωνήσεις με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα για να αποκτήσεις την κάρτα.

Η κάρτα υγείας χορηγείται δωρεάν;

Ανάλογα με τη νομοθεσία της χώρας στην οποία μένεις, είτε η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν είτε πρέπει να πληρώσεις, θα αποζημιωθείς.

 

Αν πρέπει να πληρώσεις εκ των προτέρων, η κάρτα εγγυάται ότι θα λάβεις πίσω τα χρήματά σου στην εν λόγω χώρα ή, αν δεν μπόρεσες να ολοκληρώσεις τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων, στη δική σου χώρα αμέσως μετά την επιστροφή σου από τον δικό σου τοπικό ασφαλιστικό φορέα. 

 

Η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας την οποία επισκέπτεσαι.

 

Εάν έχεις αμφιβολίες σχετικά με το είδος υγειονομικής περίθαλψης και τα έξοδα που καλύπτει η κάρτα σου, σε συμβουλεύουμε να επικοινωνήσεις με τον ασφαλιστικό φορέα της υπόψη χώρας.

 

 

Τι είδους μέτρα πρέπει να λάβω αν ο τοπικός φορέας αρνηθεί να μου χορηγήσει μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Εάν ζητήσεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, ο τοπικός ασφαλιστικός σου φορέας είναι υποχρεωμένος να σου τη χορηγήσει, διαφορετικά, αν η κάρτα δεν είναι αμέσως διαθέσιμη, οφείλει να σου χορηγήσει ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης.

Εάν δεν τη χορηγήσει, έχεις το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σου δώσει πληροφορίες για το πώς μπορείς να εφαρμόσεις τα δικαιώματά σου και προτείνει να επικοινωνήσεις με το κέντρο Solvit με την πρώτη ευκαιρία για να μάθεις πώς να υποβάλλεις μια καταγγελία.

Τι γίνεται αν ταξιδεύω χωρίς την κάρτα και χρειαστώ ιατρική θεραπευτική αγωγή;

Εάν προκύψει ανάγκη, θα λάβεις την περίθαλψη που είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσεις να συνεχίσειςτις διακοπές σου χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψεις στην πατρίδα σου για θεραπεία.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι ότι η κάρτα θα διευκολύνει την πρόσβασή σου σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιτόπου ή την επιστροφή των εξόδων σου αν σου έχει ζητηθεί να τα προκαταβάλλεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν ταξιδεύεις σε άλλο κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή στην Ελβετία, είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, σου συνιστούμε θερμά να παίρνεις μαζί σου την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την κάρτα για να κανονίσω την επιστροφή μου στην πατρίδα αν υποστώ σοβαρό ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια;

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσεις ευκολότερη πρόσβαση σε ιατρική θεραπευτική αγωγή αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον επαναπατρισμό.

Η κάρτα δεν θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις στην πατρίδα σου δωρεάν αν προσβληθείς από σοβαρή ασθένεια ή έχετε σοβαρό ατύχημα.  Γι’ αυτή την κατάσταση, θα χρειαστείς ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη.

Είμαι έγκυος. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας θα καλύψει την ιατρική θεραπευτική αγωγή στη διάρκεια της παραμονής μου σε άλλο κράτος μέλος;

Ναι, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας καλύπτει κάθε ιατρική αγωγή σε σχέση με την εγκυμοσύνη σου περιλαμβανομένου του τοκετού ενώ μένεις προσωρινά σε άλλη χώρα.

Ωστόσο, αν θέλεις να γεννήσεις σε άλλη χώρα, επικοινώνησε με τον τοπικό ασφαλιστικό σου φορέα καθώς ενδεχομένως θα χρειαστείς ειδική εξουσιοδότηση (έντυπο S2).

Τι πρέπει να κάνω αν πριν ή στη διάρκεια της επίσκεψής μου, ξαφνικά συνειδητοποιήσω ότι έχω ξεχάσει ή έχω χάσει την κάρτα μου;

Εάν έχεις ξεχάσει ή έχεις χάσει την κάρτα σου, μπορείς να ζητήσεις από τον τοπικό φορέα σου να σου στείλει με φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης.

Αυτό θα σου προσφέρει τα ίδια δικαιώματα με την κάρτα.

Η δωρεάν κάρτα που σου προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία περίθαλψη στις χώρες της Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.