Η ιστορία πίσω από την «Ημέρα της Μητέρας»

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

«Ο θεός δεν μπορούσε να είναι παντού για αυτό έπλασε τη μητέρα» έγραψε ο Joseph Rudyard Kipling, ο βραβευμένος με Νόμπελ Βρετανός συγγραφέας που δημιούργησε τον Μόγλη στο έργο του το «Βιβλίο της Ζούγκλας». Και είχε δίκιο. 

 

Η σχέση μας μαζί της είναι ανυπέρβλητη από τα πρώτα μας βήματα στη ζωή και εμπεριέχει τα πάντα σε επίπεδο συναισθημάτων, από την τρυφερότητα και την αγκαλιά μέχρι την αυστηρότητα και το θυμό, αλλά όλα έχουν μια κοινή συνισταμένη, την αγάπη.

 

Αυτήν τη μοναδική σχέση που έχουμε μαζί της γιορτάζουμε φέτος στις 12 Μαΐου. Όλα αυτά όμως, πάνω κάτω τα ξέρεις. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ποια είναι η ιστορία πίσω από την Ημέρα της Μητέρας που γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου για περισσότερο από έναν αιώνα και πώς τελικά η γυναίκα που την καθιέρωσε έκανε τα πάντα για να την ακυρώσει…

 

Λίγο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική (1861-1865) η Ann Reeves Jarvis από τη Δυτική Βιρτζίνια γέννησε 13 παιδιά, αλλά έζησαν μόνο τα 4, καθώς βάσει των συνθηκών της εποχής η πιθανότητα να ζήσει ένα παιδί ήταν 15%-30%.

 

Η Ann δημιούργησε ενώσεις γυναικών για να βοηθήσει τις γυναίκες της τοπικής κοινωνίας να αντιμετωπίσουν την παιδική θνησιμότητα και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου οι ενώσεις αυτές βοηθούσαν πληγωμένους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Μετά το θάνατο της Ann το 1905, η κόρη της Anna οργάνωσε γιορτές για την μητέρα και το 1914 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ καθιέρωσε τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου σαν τη Γιορτή της Μητέρας.

 

Κάποτε η μητέρα Jarvis είχε πει: «Ελπίζω κάποιος, κάποια στιγμή στην ιστορία να καθιερώσει μία Ημέρα για τις μητέρες, για να θυμόμαστε την προσφορά τους στην ανθρωπότητα σε κάθε πεδίο της ζωής. Το δικαιούται».

Για αυτή την ευχή η Αnna πάλεψε για περίπου 10 χρόνια προκειμένου το αμερικανικό έθνος να τιμήσει τις μητέρες και μετά πάλεψε να το πάρει πίσω.

 

Όταν πια το 1920 η κόρη Anna Jarvis διαπίστωσε ότι η γιορτή είχε εμπορευματοποιηθεί και έγινε λουλούδια και σοκολατάκια άρχισε έναν αγώνα κατά του εορτασμού της. Το ζητούμενο για την ίδια ήταν η μέρα αυτή να αφιερωθεί στις μητέρες και τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο, αλλά να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους.

 

Το 1925 διαμαρτυρήθηκε σε ένα συνέδριο για την ημέρα της μητέρας στη Philadelphia όπου και συνελήφθη. Έκανε αμέτρητες μηνύσεις, «κυνήγησε» ακόμα και την Eleanor Roosevelt θεωρώντας ότι εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη μέρα. Δεν έκανε ποτέ της παιδιά και πέθανε το 1948 σε σανατόριο.

Η ιστορία πίσω από την «Ημέρα της Μητέρας»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.