Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι απεργία.

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

H 1η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών και γιορτάζεται σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Όλα ξεκίνησαν από τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο την 1η Μαίου του 1886.
Με τους εργάτες να δουλεύουν 10-14 ώρες την ημέρα και τις Κυριακές, το αίτημα του οκταώρου είχε τεθεί τουλάχιστον 20 χρόνια πριν όταν είχε ιδρυθεί η Ομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων, που ήταν το συλλογικό όργανο των εργατών στις ΗΠΑ.

Φτάνοντας στο 1885 η Ομοσπονδία στηρίζει πλέον επίσημα το αίτημα του οκταώρου και δηλώνει ότι εάν δεν γίνει δεκτό από τους εργοδότες την 1η Μαίου του 1886 θα παροτρύνει τους εργάτες να κάνουν πανεργατική απεργία. Και αυτό έγινε.

 

Τα γεγονότα που ακολούθησαν από εδώ και πέρα είναι καταιγιστικά, καθώς οι καταγραφές της περιόδου αναφέρουν ότι στην απεργία συμμετείχαν 300.000 εργάτες από 120 εργοστάσια με επικεφαλής τον Άλμπερτ Πάρσονς. Το σύνθημα ήταν “8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ξεκούραση”. Η πρώτη μέρα έληξε ειρηνικά.


Η απεργία συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες και στις 3 Μαίου στη διαδήλωση έξω από το εργοστάσιο θεριστικών μηχανών Μακ Κόρμικ, η αστυνομία σκότωσε 6 απεργούς και τραυμάτισε 30 όταν επενέβη στην προσπάθεια απεργοσπαστών να διαλύσουν τους απεργούς.

Την επόμενη ημέρα οι εργάτες διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας. Διαδηλωτής που δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ πέταξε μία χειροβομβίδα στους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να σκοτώσει 7 και εν συνεχεία η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί και προχώρησε σε συλλήψεις.

Η ιστορία της πρωτομαγιάς έκλεισε με μία δίκη και την απόφαση για τον απαγχονισμό οκτώ ατόμων για “ενθάρρυνση” του διαδηλωτή που πέταξε την χειροβομβίδα.


Η Πρωτομαγιά, καθιερώνεται λίγα χρόνια μετά, το 1889, με απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι, ως η Παγκόσμια Ημέρα των εργατών για να μας θυμίζει το αίμα που χύθηκε στην απεργία του 1886 για να καθιερωθεί το δικαίωμα στην οκτάωρη εργασία.

 

Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία της πρωτομαγιάς γίνεται το 1888 στην Δράμα από καπνεργάτες που ζητούν να δουλέψουν 8 ώρες αντί για 12-13.

Το 1892 γίνεται η πρώτη συγκέντρωση όπου 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας να μην δουλεύουν την Κυριακή, να έχουν οκτάωρη εργασία και ασφάλιση για εργατικά ατυχήματα.

Το 1936 αρχίζουν διαδηλώσεις από εργάτες στα εργοστάσια καπνών για την καταστολή των οποίων χρησιμοποιήθηκε η αστυνομία και ο στρατός.

Το Μαίο του 1936 καταγράφεται η μεγαλύτερη απεργία η οποία πνίγηκε στο αίμα από τη δικτατορική κυβέρνηση του Μεταξά. Στους νεκρούς ήταν και ο 25χρονος Τάσος Τούσης. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε με τη μητέρα του πάνω από το νεκρό στη διασταύρωση οδών Βενιζέλου και Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, θα συγκλονίσει το Γιάννη Ρίτσο και θα αποτελέσει έμπνευση για τη συγγραφή του Επιτάφιου.

Από το 1937 η πρωτομαγιά καθιερώνεται ως η “Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας”.


Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι απεργία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.