Στις 11 Απριλίου μην ξεχάσεις την κόκκινη τουλίπα

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Οι εναλλακτικές σου είναι πολλές… από μία κόκκινη τουλίπα που θα κρατάς μέχρι μπλουζάκια και περιβραχιόνια που φέρουν αυτό το σύμβολο. Τι συμβολίζουν; 

 

Την ημέρα ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για το Πάρκινσον. Το 1980 ένας Ολλανδός φυτοκόμος, ο J.W.S. Van der Wereld, δημιούργησε ένα είδος κόκκινης τουλίπας και όντας ο ίδιος ασθενής αποφάσισε τιμώντας τον χειρουργό που το 1812 περιέγραψε τη νόσο να δώσει στο λουλούδι το όνομά του.

Έτσι προέκυψε “η τουλίπα του δρ. James Parkinson”, που από το 1980 και μετά αποτελεί σύμβολο για τους παρκινσονικούς ασθενείς και χρησιμοποιείται από οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Άνοιξε λοιπόν το μυαλό και την καρδιά σου, ενημερώσου και απελευθερώσου από ταμπού και προκαταλείψεις!

Μάθε ότι τo Πάρκινσον είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες και οι επιστήμονες θεωρούν ότι μετά από μερικά χρόνια θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο διεθνώς. Είναι μία χρόνια και εξελισσόμενη εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, που πλήττει το 3% του γενικού πληθυσμού. Περίπου το 1% των ανθρώπων σε ηλικία άνω των 60 ετών παρουσιάζει τη νόσο και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει -μέχρι σήμερα – θεραπεία, υπάρχουν αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζήσουν καλύτερα.

 

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον εντάσσονται σε κατηγορίες, σε κινητικά και μη:

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η βραδυκινησία, δυσκαμψία, τρόμος σε κατάσταση ηρεμίας και η αστάθεια.

Στα πρώτα στάδια του parkinson ο ασθενής δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει εργασίες που απαιτούν λεπτομέρεια όπως να γράψει, να ζωγραφίσει, να ξυριστεί κλπ. Στα επόμενα στάδια της νόσου μπορεί να προκύψουν προβλήματα αντίληψης και συμπεριφοράς, κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο κ.ο.κ.

 

Τι πρέπει να ξέρεις:
–  Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με parkinson τρέμουλο. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι το βασικότερο σύμπτωμα είναι η βραδυκινησία και η δυσκολία στις κινήσεις.
–  Για αυτό καλό είναι να μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα και να απευθύνεσαι σε κάποιο ειδικό εάν υποπτεύεσαι ότι έχεις τη νόσο
–  Η νόσος σε μικρότερα βέβαια ποσοστά εμφανίζεται και σε σαραντάρηδες
– Τα φάρμακα δεν αρκούν για να αντιμετωπίσεις τη νόσο. Χρειάζεται να βάλεις κίνηση στη ζωή σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με Parkinson καθυστέρησαν την εξέλιξη της νόσου κάνοντας 3 φορές την εβδομάδα αθλητικές δραστηριότητες. Διάλεξε τι σου αρέσει λοιπόν και ξεκίνα.

 

Στις 11 Απριλίου μην ξεχάσεις την κόκκινη τουλίπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.