Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν κάποιους περισσότερο;

Ήρθε το καλοκαίρι και μαζί με το καλοκαίρι ήρθαν και τα κουνούπια. Και κάπως έτσι ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις για εκείνους που αγαπούν να τσιμπούν περισσότερο τα κουνούπια έναντι κάποιοων άλλων.

 

Γιατί όμως τα κουνούπια προσελκύονται περισσότερο σε συγκεκριμένα άτομα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα κουνούπια δείχνουν την προτίμησή τους στο 20% των ανθρώπων με τους παράγοντες που το ορίζουν αυτό να είναι:

 

1.  Μπύρα

Εάν πιεις μία μπύρα αυξάνονται οι ποσότητες αιθανόλης που εκλύεται με τον ιδρώτα αλλάζοντας τη χημεία του δέρματός σου και αποτελώντας πόλο έλξης για τα κουνούπια.

Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό δεν βρέθηκε να συνδέεται άμεσα με την προσέλκυση κουνουπιών.  

 

2. Ομάδα αίματος

Στα κουνούπια αρέσουν συγκεκριμένες ομάδες αίματος:

Εκείνοι που έχουν ομάδα αίματος 0 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τα προσελκύσει ένα κουνουπιού σε σχέση με κάποιον που έχει ομάδα αίματος Α. 

Όμως, το 85% των ανθρώπων εκλύουν χημικά σήματα μέσω του δέρματός τους που περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ομάδα αίματός τους. Βέβαια, στο τέλος τα κουνούπια θα πάνε σε αυτούς ανεξάρτητα την ομάδα.  

 

3. Διοξείδιο του Άνθρακα

Όλοι οι άνθρωποι αποβάλλουμε με την εκπνοή διοξείδιο του άνθρακα και τα κουνούπια το μυρίζουν από μακρυά. 

Μάλιστα, άνθρωποι που εκπνέουν πιο βαριά – συνήθως όσοι έχουν μερικά κιλά παραπάνω – συνήθως είναι μεγαλύτερος στόχος.

4. Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία τους είναι υψηλότερη με αποτέλεσμα να προσελκύουν διπλάσιο αριθμό κουνουπιών από ότι οι υπόλοιπες γυναίκες.

5. Το DNA

Η προτίμηση των κουνουπιών σε συγκεκριμένα άτομα επηρεάζεται σημαντικά από γενετικούς παράγοντες χωρίς να παίζει ρόλο κανένας άλλος παράγοντας (ομάδα αίματος, μεταβολισμός κλπ).

6. Άσκηση 

Η άσκηση αυξάνει τα ποσοστά γαλακτικού οξέως, όπως και την θερμοκρασία του σώματός με αποτέλεσμα να προσελκύουμε τα κουνούπια αφού μυρίζουν ουσίες που εκλύονται μέσω του ιδρώτα, όπως το γαλακτικό και ουρικό οξύ, και προσελκύονται από ανθρώπους με αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Όσον αφορά τους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών το καλοκαίρι, η Dr. Αναστασία Μυσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr:           

1.   Εντομοαπωθητικά spray

Τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα  είναι ουσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών και ταξινομούνται σε εντομοαπωθητικά spray, εντομοαπωθητικά κρέμες για δερματική χρήση και εντομοαπωθητικά για εμβάπτιση ρούχων κουρτινών κουνουπιέρων.

 

Η έκχυση των εντομοαπωθητικών ουσιών γίνεται στην ατμόσφαιρα. Τα spray αυτά χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους και περιέχουν ειδικές ουσίες που απομακρύνουν τα κουνούπια.

 

Από μόνα τους, χωρίς να λαμβάνονται παράλληλα μέτρα που μειώνουν τη συγκέντρωση των κουνουπιών σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι αποτελεσματικά. Πρέπει λοιπόν κατά την χρήση τους να λαμβάνονται μέτρα μείωσης της συγκέντρωσης των κουνουπιών. 

                        
Ιδανικά βασικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα είναι:
        
•    Τα παράθυρα πρέπει να κλείνουν ερμητικά από το σούρουπο έως την αυγή και να φέρουν σήτες.
•    Πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και κλιματιστικά που προκαλούν πτώση θερμοκρασίας και ρεύματα τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την δραστηριότητα των κουνουπιών.
•    Στον περιβάλλοντα χώρο πρέπει να απομακρύνονται εστίες με λιμνάζοντα ύδατα και να λαμβάνεται μέριμνα για το δραστικό κούρεμα του γκαζόν.

 

 

2.   Κρέμες για δερματική χρήση

Ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το εκτεθειμένο δέρμα είναι το DEET, το Picaridin, το οil of lemon eucalyptus (το μόνο αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό σκεύασμα) το IR3535.

 

Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τους απογευματινούς και βραδινούς περιπάτους. Η ιδανική προστασία παρέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, 30% ή μεγαλύτερες. 

        
Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείς κατά την χρήση των προϊόντων αυτών είναι:
        
•    Ακολούθησε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του προϊόντος.        
•    Εφάρμοσε το προϊόν μόνο στο ακάλυπτο δέρμα.        
•    Μην εφαρμόζεις απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.        
•    Μην εισπνέεις και μην καταπίνεις το προϊόν.        
•    Αποφύγε την εφαρμογή προϊόντων εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης (πάνω από 50% DEET) στο δέρμα.        
•    Πλύνε καλά τα χέρια σου τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα μετά την εφαρμογή και μετά την επιστροφή σου από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι. Ιδανικά κάνε ντους.        

•    Μην χρησιμοποιείς εντομοαπωθητικά σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα.        
•    Εάν είσαι αλλεργικός (-κή), έγκυος ή θηλάζεις η ειδική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του ιδανικού προϊόντος για εσένα. Συνεννοήσου με τον παιδίατρο για την ιδανική αντικουνουπική προστασία εάν το παιδί σου είναι κάτω των 9 ετών.        

•    Εφάρμοσε το προϊόν σε μικρή περιοχή του δέρματος αρχικά και εάν εμφανίσεις αντίδραση υπερευαισθησίας πλύνε τοπικά το δέρμα. Η σωστή παθολογική ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του κατάλληλου αντικουνουπικού σκευάσματος σε περίπτωση εμφάνισης αντίδρασης υπερευαισθησίας.        

•    Προτίμησε τα φυσικά αντικουνουπικά σκευάσματα (οil of lemon eucalyptus) όταν η συγκέντρωση των κουνουπιών είναι χαμηλή ή μέτρια.

 

 3.   Εντομοαπωθητικά για τα ρούχα

Ειδικά προϊόντα περμεθρίνηs πωλούνται για αποκλειστική χρήση σε ρούχα, παπούτσια, κουνουπιέρες, κουρτίνες είδη κάμπινγκ. 

Ορισμένες φορές τα είδη αυτά έχουν ήδη εμβαπτιστεί στο αντικουνουπικό προϊόν κατά την διάρκεια της κατασκευής (π.χ. αντικουνουπικά έτοιμα ενδύματα ή κουρτίνες).

 

Η αποτελεσματικότητα της εμβαπτιζόμενης περμεθρίνης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πρέπει να ακολουθείς ανελλιπώς τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή της ένδυσης ή των λοιπών προϊόντων. 

 

 

 

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν κάποιους περισσότερο;