Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Τσίμπημα από σφήκα, μέλισσα ή άλλο έντομο; Τι πρέπει να κάνεις

Τσίμπημα από σφήκα, μέλισσα ή άλλο έντομο; Τι πρέπει να κάνεις

τσίμπημα από έντομο

Το καλοκαίρι και οι διακοπές που πάνε μαζί με αυτό είναι ό,τι καλύτερο. Είναι όμως και η πιο επικίνδυνη εποχή για να σε τσιμπήσει κάποιο έντομο (και όχι μόνο). Το τσίμπημα μέλισσας, σφήκας, κουνουπιού, τσούχτρας, σκνίπας, μπορεί να είναι επώδυνο ή και επικίνδυνο.

Πότε είναι επικίνδυνο το τσίμπημα διαφόρων πλασμάτων και ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης; Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να περάσεις τις διακοπές σου όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

#1 Τσίμπημα μέλισσας / Τσίμπημα σφήκας

Το τσίμπημα μέλισσας μπορεί να αφήσει κεντρί και αν το κεντρί είναι ακόμα στο δέρμα, δηλαδή φαίνεται μία μαύρη κουκίδα στο σημείο που σε τσίμπησε, αφαίρεσέ το με ένα τσιμπιδάκι.

Πιθανά συμπτώματα

Τόσο για τη σφήκα όσο και για τη μέλισσα, τα πιθανά συμπτώματα είναι οίδημα, κνησμός, ερυθρότητα και πόνος.

Σε μία αλλεργική αντίδραση, ολόκληρο το σώμα επηρεάζεται και μπορεί να προκληθεί έμετος, ναυτία, διάρροια ή ζάλη.

Αν σε τσίμπησε στο στόμα ή την μύτη, χρειάζεσαι ιατρική περίθαλψη, διότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε οίδημα που μπορεί να παρεμβαίνει στην αναπνοή.

Τσίμπημα μέλισσας και πρήξιμο

Για να μειώσεις το πρήξιμο από το τσίμπημα της μέλισσας, καθώς και της σφήκας, μπορείς να κάνεις τα εξής:

  • Εφάρμοσε πάγο για να μειώσεις την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.
  • Καθάρισε το σημείο τσιμπήματος με σαπούνι και νερό.
  • Μετά εφάρμοσε μια κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσεις τη σοβαρότητα της αντίδρασης.

Πότε είναι επικίνδυνο το τσίμπημα σφήκας;

Το σημείο που τσίμπησε η σφήκα πρήζεται αρκετά και κοκκινίζει, ενώ ο πόνος είναι έντονος.

Αν ύστερα από λίγη ώρα νιώσεις δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ιδρώνεις ή μελανιάσεις, τότε πιθανώς πρόκειται για αλλεργικό σοκ. Σε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται άμεσα να πας στο νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση.

Συμπτώματα μόλυνσης από τσίμπημα σφήκας τα οποία είναι εξίσου ανησυχητικά είναι το πύον, ο αυξανόμενος πόνος, το έντονο οίδημα και η ερυθρότητα.

💡 Διάβασε επίσης: Ηλίαση ή θερμοπληξία; Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

#2 Τσίμπημα κουνουπιού

Το πρώτο που δεν πρέπει να κάνεις είναι να το ξύσεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος δευτερογενούς μόλυνσης.

Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν. Τα τραβά η θερμότητα του σώματος και μπορούν να σε εντοπίσουν από πολύ μακριά.

Τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι: Τι να κάνεις;

  • Πλύνε το σημείο με κρύο νερό και σαπούνι.
  • Βάλε πάγο, ώστε να μειωθεί ο κνησμός.
  • Θα σε βοηθήσει και μια κρέμα υδροκορτιζόνης ή καλαμίνης.

Η αντιμετώπιση τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι είναι μία σύνθετη περίπτωση. Αυτό γιατί δυστυχώς, ένα μολυσμένο κουνούπι μπορεί να μεταφέρει απειλητικούς για τη ζωή ιούς, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Zika ή να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως ελονοσία, εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, Δάγκειο πυρετό και Κίτρινο πυρετό.

Για αυτό λοιπόν, αν εντοπίσεις κάτι όπως πυρετό, πονοκέφαλο, σωματικούς πόνους, ναυτία , εμετό, πρήξιμο στους αδένες, ή και δερματικό εξάνθημα στο στήθος, το στομάχι ή την πλάτη, χρειάζεται να απευθυνθείς σε νοσοκομείο.

Πως μπορείς να προστατευτείς από τα κουνούπια το καλοκαίρι;

✔️Απόφυγε τις εξόδους τις ώρες που ο ήλιος δύει και ανατέλλει.

✔️Τοποθέτησε σίτες στα κουφώματα και απωθητικά για κουνούπια.

✔️Εφάρμοσε πάνω σου ειδικά σπρέι ή και έλαιο λεβάντας που μυρίζει ευχάριστα.

✔️Προτίμησε φυτά που λειτουργούν ως εντομοαπωθητική ασπίδα, όπως το λεμονόχορτο, ο ευκάλυπτος και ο βασιλικός.

#3 Τσίμπημα από σκνίπα

Τα τσιμπήματα από σκνίπες προκαλούν μικρές βλατίδες (εξογκώματα). Μπορεί ακόμα και φουσκάλες στο δέρμα με υγρό. Τέλος, προκαλούν φαγούρα.

Μπορείς να εφαρμόσεις τις ίδιες συμβουλές με των κουνουπιών, για αντιμετώπιση τσιμπήματος σκνίπας, είτε προληπτικά, είτε αν σε τσιμπήσει.

💡 Διάβασε επίσης: Ποια ασφάλεια υγείας να διαλέξω;

#4 Τσίμπημα τσούχτρας

Αν το τσίμπημα τσούχτρας καλύπτει πάνω από την μισή επιφάνεια του δέρματος χεριού ή ποδιού, τότε κάλεσε βοήθεια, γιατί πρόκειται για σοβαρό ζήτημα.

Καλείς το 166 όταν χρειάζεται άμεση βοήθεια μεταφοράς σε νοσοκομείο.

Για ένα πιο ήπιο τσίμπημα τσούχτρας:

  • Πλύνε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό για να “απενεργοποιήσεις” τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  • Πλύνε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά χρησιμοποίησε διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.
  • Στη συνέχεια, μούλιασε την περιοχή σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Χρησιμοποίησε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.
  • Καθάριζε την πληγή 3 φορές την ημέρα με αντιβιοτική αλοιφή και, αν χρειαστεί, δέσε την με επίδεσμο.

Τσίμπημα τσούχτρας είδους Pelagia Noctiluca

Είναι η γνωστή μωβ τσούχτρα που έχει “κατακλύσει” τις θάλασσες. Στην περίπτωση που ακουμπήσεις αυτό το είδος απόφυγε αυτά τα δύο βήματα:

Όχι πλύση της πληγής με ξύδι, αλκοόλ ή αμμωνία, αλλά με πάστα από μαγειρική σόδα.

Απόφυγε τα θερμά επιθέματα και εφάρμοσε κρύα επιθέματα.

Αν αναπτυχθούν εκτεταμένα εξανθήματα ή πληγές είναι καλύτερα να σε δει ένας δερματολόγος. Αν νιώσεις δύσπνοια, βράχνιασμα φωνής ή γενική δυσφορία τότε επισκέψου τα επείγοντα.

#5 Τσίμπημα από ψαλίδα

Οι ψαλίδες είναι ακίνδυνες, δηλαδή δεν τσιμπούν. Συχνά μας πλησιάζουν, διότι αναζητούν σκιερό μέρος για να κρυφτούν, όπως χαραμάδες στο σπίτι ή στην αμμουδιά της παραλίας κάτω από τα αντικείμενά μας.

Μπορεί να σε τσιμπήσει ελαφρά, μόνο αν νιώσει κίνδυνο.

#6 Τσίμπημα από αλογόμυγα

Οι μύγες αυτές ζουν σε υδροβιότοπους, σε δάση και σε περιοχές με πολλή υγρασία.

Αν βρίσκεσαι σε τέτοια περιοχή, φρόντισε να φοράς μακριά ρούχα και ψέκασε το ακάλυπτο δέρμα με ειδικό εντομοαπωθητικό.

Τι μπορείς να κάνεις αν σε τσιμπήσει αλογόμυγα;

Αρχικά πλύνε καλά την περιοχή με οινόπνευμα.

Κάποιες αλογόμυγες είναι μολυσμένες και μπορεί να προκαλέσουν τουλαραιμία, η οποία απαιτεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Οι αλογόμυγες μεταφέρουν διάφορες ασθένειες, γι’ αυτό και το τσίμπημά τους πέρα από το πρήξιμο που προκαλεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή.

Ένα τσίμπημα από μια αλογόμυγα μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Προκαλεί
κνίδωση, ζάλη, αδυναμία και φαγούρα. Τέλος, εμφανίζεται απαλό ροζ ή κόκκινο οίδημα συχνά γύρω από τα μάτια και τα χείλη, για σύντομο χρονικό διάστημα.

#7 Τσίμπημα από τσιμπούρι

Τα τσιμπούρια όταν τσιμπάνε παραμένουν στο δέρμα, για να τραφούν με αίμα. Πρέπει να τα αφαιρέσεις άμεσα. Μέσω των τσιμπουριών μεταδίδονται ορισμένα επικίνδυνα βακτήρια, όπως αυτό που προκαλεί τη νόσο Lyme µε εκδηλώσεις από το δέρμα, τις αρθρώσεις, την καρδιά μέχρι το νευρικό σύστημα.

Είναι προτιμότερο να το αφαιρέσει γιατρός. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα το αφαιρέσεις με ένα αμβλύ τσιμπιδάκι όσο το δυνατό πιο κοντά από το κεφάλι και όχι από το σώμα, τραβώντας το σιγά σιγά και όχι απότομα για να µην αποκολληθεί το κεφάλι και παραμείνει στο δέρμα.

Έπειτα καθαρίζεις µε αντισηπτικό διάλυμα και µε την πρώτη ευκαιρία ζητάς από γιατρό να εξετάσει την περιοχή και να συζητηθεί ανάλογα µε την περίπτωση αν απαιτείται η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών.

Το οινόπνευμα, πετρέλαιο, λάδι, βαζελίνη, ασετόν κ.τ.λ. είναι ακατάλληλα γιατί μπορεί να εκκριθεί σάλιο, μικρόβια και τοξίνες ευκολότερα στο δέρμα.

#8 Τσίμπημα από αχινό

Δημιουργεί πρήξιμο και κοκκινίλα, ενώ γύρω από το σημείο του τραυματισμού η περιοχή θα μοιάζει σαν μελανιασμένη.

Αρχικά, αφαιρείς τα αγκάθια χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκι. Αν τυχόν παρατηρηθεί κάτι ανησυχητικό, σπεύδεις στο νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας.

#9 Τσίμπημα κοριού

Με το τσίμπημα κοριού μπορεί να προκληθεί δυσφορία, φαγούρα και φλεγμονή. Για τη φαγούρα θα σε ανακουφίσει η υδροκορτιζόνη. Οι περισσότερες πληγές επουλώνονται μόνες τους μέσα σε μια εβδομάδα. Στην περίπτωση που εμφανιστεί σοβαρό πρήξιμο, φλεγμονή ή κνησμός, πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια.

#10 Τσίμπημα ψύλλου

Τα τσιμπήματα ψύλλων έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Δημιουργούν φαγούρα και το δέρμα γύρω από κάθε δάγκωμα μπορεί να ερεθισθεί ή να γίνει επώδυνο.

Το ξύσιμο βλάπτει περαιτέρω το δέρμα και ίσως να προκαλέσει βακτηριακή λοίμωξη στην περιοχή που έχει τσιμπήσει ψύλλος. Επομένως και πάλι απόφυγε το ξύσιμο.

Όμως για όλα τα τσιμπήματα, η πρόληψη είναι σημαντική! Τα έντομα είναι πολλά και είναι μέρος της ζωής μας, οπότε τα αποδεχόμαστε και προσέχουμε. Με ψυχραιμία μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Να θυμάσαι όμως, μερικές φορές η παρέμβαση γιατρού είναι αναγκαία!

📌 Για να έχεις την κατάλληλη φροντίδα αν χρειαστείς νοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάσεις κλπ, μπες στο insurancemarket.gr για να βρεις την ασφάλεια υγείας που σε καλύπτει απόλυτα, από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!


Βιβλιογραφία

1. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. (2021). Προστασία από τσιμπούρια (Kρότωνες).

2. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. (2020). Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

3. Selner, M., Wolfson, E., & Watson, K. (2023). Bug Bites: Pictures, Symptoms, and Treatment. Healthline Media LLC. Reviewed by O’Carroll, D. MD.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.