Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Ηλίαση ή θερμοπληξία; Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Ηλίαση ή θερμοπληξία; Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

ηλίαση ή θερμοπληξία

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, αεράκι…και ζέστη. Ωραία όλα αυτά αλλά τι γίνεται αν ο ήλιος και η ζέστη είναι λίγο περισσότερο απ’ όσο αντέχουμε; Θα σου πούμε εμείς. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να οδηγήσουν σε ηλίαση ή θερμοπληξία.

Η ηλίαση συγκεκριμένα είναι από τις πιο συχνές “παρενέργειες” του καλοκαιριού, αφού πολλοί παρασύρονται από τον λαμπερό ήλιο και την καλοκαιρινή τους διάθεση και το… παρακάνουν με την ηλιοθεραπεία.

⛱️ Πώς θα καταλάβεις λοιπόν ότι έχεις πάθει ηλίαση ή θερμοπληξία; Πόσο διαρκεί το καθένα; Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η αντιμετώπισή τους; Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αυτή τη μάστιγα του καλοκαιριού.

1. Τι είναι η ηλίαση και πόσο διαρκεί;

Η ηλίαση είναι η πιο συνηθισμένη μορφή θερμοπληξίας και προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο οργανισμός μας, μέσω της ομοιόστασης, έχει διάφορους μηχανισμούς (εφίδρωση, αύξηση της διαμέτρου των αγγείων, αύξηση του ρυθμού της αναπνοής) που τον βοηθούν να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός μας σταθερή περίπου στους 36,6 °C. Όταν παθαίνουμε ηλίαση, μετά από διαρκή ζέστη και υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οι μηχανισμοί αυτοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και έτσι παθαίνουμε ηλίαση.

Η ηλίαση διαρκεί μέχρι δύο μέρες με τα συμπτώματα να αρχίζουν να υποχωρούν από το πρώτο 24ωρο. Αν όμως παρατηρούνται βαριά συμπτώματα, όπως παραισθήσεις ή διανοητική σύγχυση, τότε το άτομο με ηλίαση πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, όπου θα λάβει την κατάλληλη περίθαλψη και θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

💡Διάβασε επίσης: Πλήρες check up: 10+1 ερωτήσεις & απαντήσεις!

2. Ηλίαση και συμπτώματα ήπιας έως βαριάς μορφής

Η ηλίαση μπορεί να έχει συμπτώματα ήπιας, μέτριας αλλά και βαριάς μορφής. Σε μια τυπική ηλίαση μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, πονοκέφαλος και μια σειρά από άλλα συμπτώματα που θα βρεις αναλυτικά παρακάτω.

Ηλίαση: συμπτώματα ήπιας μορφής

  • Ζαλάδα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Έντονη εφίδρωση
  • Εμβοές στα αυτιά
  • Κοκκινίλες στο δέρμα

Ηλίαση: συμπτώματα μέτριας μορφής

  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Τάση προς έμετο ή και έμετος
  • Ίλιγγος
  • Τάσεις λιποθυμίας
  • Ρίγη
  • Ταχυκαρδία
  • Κράμπες
  • Μειωμένη εφίδρωση
  • Εγκαύματα ή και φουσκάλες στην επιδερμίδα

Ηλίαση: συμπτώματα βαριάς μορφής

  • Πυρετός που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 41 βαθμούς
  • Ωχρότητα
  • Σύγχυση
  • Παραλήρημα
  • Παραισθήσεις
  • Σπασμοί

3. Ηλίαση: Αντιμετώπιση ηλίασης κάθε μορφής

Σε περίπτωση που έχεις πάει το ταξίδι σου και έπειτα από αρκετή ώρα στον ήλιο αρχίσεις να αισθάνεσαι αδιαθεσία, τότε καλό είναι να ακολουθήσεις μια σειρά από βήματα για να αποφύγεις, όσο γίνεται, τα χειρότερα.

  1. Απομακρύνσου κατευθείαν από τον ήλιο. Πήγαινε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος, κατά προτίμηση με air condition.
  2. Πιες άφθονο νερό για να ενυδατωθεί ο οργανισμός σου.
  3. Ξάπλωσε με ελαφρώς ανασηκωμένο το κεφάλι σου.
  4. Τοποθέτησε στο πρόσωπο, τον αυχένα και γενικώς σε όλο σου το σώμα, κρύα πανιά για να δροσιστείς.
  5. Κάνε ένα δροσερό ντους.
  6. Φρόντισε να κρατάς συνεχώς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου καταναλώνοντας άφθονο νερό, φρούτα και λαχανικά.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες για την ηλίαση;

Εντάξει, μπορεί εσύ να αποφεύγεις τον ήλιο και να μην σε ενδιαφέρει να κάνεις εξωτικό μαύρισμα. Μπορεί όμως κάποιο άλλο άτομο της παρέας σου να βλέπει τον ήλιο και τα μάτια του/της να κάνουν καρδούλες.

Αν λοιπόν αυτό το άτομο κάτσει με τις ώρες στον ήλιο και πάθει ηλίαση, καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να τον/την βοηθήσεις.

Πέρα από τα βήματα αντιμετώπισης που αναφέραμε, παρακάτω θα βρεις τι μπορείς να κάνεις σαν πρώτες βοήθειες όταν κάποιος άλλος έχει πάθει ηλίαση.

  • Η απομάκρυνση από τον ήλιο και το άφθονο νερό είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις σε όποιον έχει ηλίαση.
  • Απομάκρυνε από το άτομο με ηλίαση τα στενά ρούχα και φόρα του/της κάτι άνετο και δροσερό.
  • Δώσε του/της να πιει υγρά, αλλά χωρίς ζάχαρη, αλκοόλ ή καφεΐνη.
  • Λόγω του ιδρώτα φεύγει το αλάτι από το σώμα. Η ενυδάτωση με αλατόνερο λοιπόν είναι πολύ βοηθητική σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Το κρύο ντους επίσης βοηθάει.
  • Αν το άτομο με ηλίαση έχει ναυτία ή κάνει εμετούς, μην του δώσεις πάρα πολύ νερό να πιει.
  • Ζήτα ιατρική βοήθεια.

Ειδικά αν πας ταξίδι στο εξωτερικό, σου προτείνουμε να κάνεις ταξιδιωτική ασφάλεια πριν φύγεις. Χάρη σε αυτή, θα έχεις εγγυημένα πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να επιβαρύνει το budget σου.

4. Έγκαυμα από τον ήλιο: Πόσο διαρκεί αυτός ο πόνος;

Το έγκαυμα από τον ήλιο διαρκεί ανάλογα με τον βαθμό του “καψίματος”. Συγκεκριμένα:

☀️ Για έγκαυμα 1ου βαθμού από τον ήλιο

Στο έγκαυμα πρώτου βαθμού, το δέρμα κοκκινίζει και νιώθεις ήπιο πόνο, σαν να καίγεσαι. Στα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα ο σχετικός πόνος και η ερυθρότητα φεύγουν σε τρεις έως πέντε ημέρες.

☀️ Για έγκαυμα 2ου βαθμού από τον ήλιο

Εδώ το κοκκίνισμα είναι πιο έντονο και συνοδευόμενο από πρήξιμο. Ακόμη, εμφανίζονται φουσκάλες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Μετά από τρεις ημέρες περίπου έρχεται το ξεφλούδισμα του δέρματος, το οποίο είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Θα πρέπει να σταματήσει όταν το δέρμα έχει επουλωθεί πλήρως, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

☀️ Έγκαυμα από ήλιο και φουσκάλες

Αν έχουν εκδηλωθεί φουσκάλες στο δέρμα σου, τότε πρέπει να τις αφήσεις να επουλωθούν μόνες τους. Μην τις σπάσεις γιατί έτσι θα κινδυνεύεις και από μόλυνση! Επίσης, θα ήταν καλό να επισκεφτείς έναν δερματολόγο. Εάν έχεις ήδη ιδιωτική ασφάλεια τότε το να κλείσεις ένα ραντεβού καλώντας στο συντονιστικό κέντρο, θα σε βοηθήσει στο να ανακουφιστείς λίγο συντομότερα.

☀️ Αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος

  • Πιες περισσότερο νερό.
  • Κάνε συχνά δροσερά ντους και μόλις βγεις μην σκουπιστείς τρίβοντας την πετσέτα στο δέρμα σου!
  • Χρησιμοποίησε μια ενυδατική κρέμα που να περιέχει aloe vera.
  • Τέλος, όταν βγεις ξανά στον ήλιο επίλεξε ρούχα που να καλύπτουν το έγκαυμα.

📌 Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ένα ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε παιδιά και σε νεαρές ηλικίες, θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Άρα, η καλύτερη λύση και εδώ είναι η πρόληψη.

💡Μην ξεχνάς να φοράς αντηλιακό με προστασία UVA και UVB, καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν βγαίνεις στον ήλιο! 😎

5. Η θερμοπληξία έχει διαφορετικά συμπτώματα από την ηλίαση;

Πρόκειται για μία κατάσταση υπερθέρμανσης, ή αλλιώς υπερθερμίας, με τη θερμοκρασία του σώματος να φτάνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και είναι μια βαριά και επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή (θνησιμότητα 10-20%).

Η θερμοπληξία έχει πολύ πιο βαριά συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού. Σε αυτή την περίπτωση η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα κλινική κατάσταση.

Τα πρώιμα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι ανάλογα της ηλίασης. Στη θερμοπληξία περιλαμβάνονται σοβαρές εκδηλώσεις από τον εγκέφαλο, τους νεφρούς, το αίμα, το μυοκάρδιο, τους πνεύμονες και το δέρμα.

Τα συμπτώματα θα είναι παρόμοια με αυτά της βαριάς ηλίασης και θα πρέπει το άτομο με θερμοπληξία να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

6. Θερμοπληξία: Πρώτες βοήθειες και αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπίσεις την ήπια θερμοπληξία ή για να δώσεις πρώτες βοήθειες σε κάποιο άλλο άτομο που έχει πάθει θερμοπληξία, ακολούθησε τις συμβουλές για την ηλίαση που δώσαμε παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση πρόσφερε τη βοήθειά σου και φρόντισε να καλέσεις αμέσως το 166.

7. Τι κάνω αν πάθει θερμοπληξία ο σκύλος μου;

Και αν εσύ ή κάποιος φίλος/ -η κινδυνεύει από θερμοπληξία το καλοκαίρι, φαντάσου και τους μικρούς μας φίλους. Ένας σκύλος μπορεί να πάθει ηλίαση όχι μόνο όταν τον χτυπά ο ήλιος, αλλά και όταν μείνει κλεισμένος σε έναν μικρό εσωτερικό χώρο.

Για παράδειγμα η “εγκατάλειψη” στο αυτοκίνητο, είναι μία πράξη που μπορεί να προκαλέσει έως και θάνατο στο κατοικίδιο. Αν λοιπόν ο σκύλος σου έχει:

  • Βαριά ανάσα ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Υπερέκκριση σιέλου, εμετό
  • Αυξημένους παλμούς και μυϊκό τρέμουλο
  • Αστάθεια στο περπάτημα και εξάντληση, τότε πρέπει να κάνεις κάτι άμεσα.

Πήγαινε το κατοικίδιό σου σε ένα δροσερό μέρος, βρέξε το σώμα του με χλιαρό νερό και άστο να πιει όσο νερό χρειάζεται, πάντα σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ κρύο. Αν βλέπεις πως δεν επανέρχεται, τότε εννοείται πρέπει να απευθυνθείς σε κτηνίατρο.

Ελπίζουμε να έμαθες τις σημαντικότερες πληροφορίες για την ηλίαση και τη θερμοπληξία, να μπορείς τώρα να αναγνωρίσεις εγκαίρως τα συμπτώματα και να προβείς στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς σου συνιστούμε να μην το παρακάνεις με τον ήλιο και να προστατεύεις τον εαυτό σου από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη.

📌 Κι αν χρειαστείς εξετάσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τότε μία αξιόπιστη ασφάλεια υγείας είναι η λύση. Στην πλατφόρμα μας μπορείς να βρεις ασφαλιστές στην περιοχή σου και να διαλέξεις τον προσωπικό σου σύμβουλο!


Βιβλιογραφία

1. WebMD. (2021). Heat Stroke: Symptoms and Treatment.
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/heat-stroke-symptoms-and-treatment.

2. Healthline. (2023). Heat Stroke: Symptoms and Treatment.
https://www.healthline.com/health/heat-stroke.

3. American Academy of Dermatology Association. How to Treat Sunburn.
https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn.

4. RSPCA. Heatstroke in dogs.
https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/dogs/health/heatstroke.

5. Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Οδηγίες για Καύσωνας – Θερμοπληξία.
https://www.fireservice.gr/el/-/thermoplex-1.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.