Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Αποζημίωση από πλημμύρες: Πώς σε καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού;

Αποζημίωση από πλημμύρες: Πώς σε καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού;

Αποζημίωση από πλημμύρες: Πώς σε καλύπτει η ασφάλειά σου;

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες μας απασχολούν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι τα γνωρίζουν απλά με τις ονομασίες τους, ενώ κάποιοι άλλοι δυστυχώς με τις καταστροφές που προκαλούν.

Όσοι έχουν υποστεί ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός αναζητούν μία δίκαιη αποζημίωση είτε από την πολιτεία είτε από την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία έχουν ασφαλίσει την περιουσία τους (π.χ. το σπίτι ή το αυτοκίνητό τους).

Η κρατική ενίσχυση δεν είναι το ίδιο με την αποζημίωση που θα πάρεις όταν έχεις ήδη ασφαλίσει την περιουσία σου. Εάν λοιπόν έχεις ιδιωτική ασφάλεια, δες παρακάτω τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώσαμε σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων από πλημμύρες & άλλα φυσικά φαινόμενα που έχουν δοθεί, όπως και χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνεις εάν συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός.

Αποζημίωση από πλημμύρες: Τι μας δείχνουν τα στοιχεία;

Έρευνα για την αποζημίωση από πλημμύρες Αυγούστου 2022

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) πραγματοποίησαν μία έρευνα σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή τις βροχοπτώσεις, πλημμύρες και τον υδροστρόβιλο που επικράτησαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, την περίοδο 22 με 27 Αυγούστου 2022.

Η πρώτη εκτίμηση συνολικά αναφέρεται σε 488 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 1,4 εκατ. ευρώ. Από αυτές,

  • 335 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας με την αποζημίωση να υπολογίζεται στα 1,1 εκατ. ευρώ,
  • 152 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων με εκτίμηση στα 306 χιλ. ευρώ &
  • 1 ζημιά αναφέρθηκε στις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής με εκτίμηση 6.000 ευρώ.

(Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την οποία μπορείς να βρεις περισσότερα εδώ)

Με αφορμή αυτή την έρευνα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ σχολίασε “Τον Αύγουστο του 2022 σημειώθηκε άλλο ένα καταστροφικό γεγονός, μικρότερης μεν κλίμακας σε σχέση με προγενέστερα περιστατικά, το οποίο όμως επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η συχνότητα φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όπως σε κάθε αντίστοιχο περιστατικό, η ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά με ταχύτητα στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων για το εν λόγω περιστατικό, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν το συντομότερο δυνατό”.

Αποζημίωση από πλημμύρες στην Εύβοια και Θεσσαλία

Ακόμη μία έρευνα από την ΕΑΕΕ μας δίνει σημαντικά στοιχεία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ορισμένες περιοχές της Ελλάδας την περίοδο 9 με 17 Οκτωβρίου 2021 και συγκεκριμένα για τις βροχοπτώσεις σε Εύβοια και Θεσσαλία και την κακοκαιρία Μπάλλος στις 13 με 17 Οκτωβρίου 2021 με βροχοπτώσεις, πλημμύρες και υδροστρόβιλο.

Σε αυτό το καταστροφικό γεγονός δηλώθηκαν συνολικά 1.629 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 7,4 εκατ. Ευρώ. Από αυτές,

  • 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας με εκτίμηση αποζημιώσεων στα 6,5 εκατ. ευρώ &
  • 615 ζημιές στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων με εκτίμηση στα 948 χιλ. ευρώ.

(Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την οποία μπορείς να βρεις περισσότερα εδώ)

📍 Αυτά είναι από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, που επιβεβαιώνουν την τάση που υπάρχει για συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές. Προκειμένου οι κατοικίες να μην μείνουν απροστάτευτες από τις οικονομικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένα καταστροφικό γεγονός, είναι προτιμότερο να έχεις ασφαλίσει την κατοικία σου.

Ποια ασφάλεια καλύπτει τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα;

Η ασφάλεια από φυσικές καταστροφές που ψάχνεις είναι η ασφάλεια σπιτιού. Στην απλή μορφή της, σε καλύπτει κυρίως για πυρκαγιά, κεραυνό, έκρηξη και βραχυκύκλωμα.

Η κάλυψη για τις ζημιές που προκαλούνται από θύελλα, καταιγίδα, χιονόπτωση και χαλαζόπτωση είναι προαιρετική, ωστόσο περιλαμβάνεται πλέον στα περισσότερα συμβόλαια.

Η καλύτερη κάλυψη που μπορείς να εξασφαλίσεις – και να ζητήσεις από την ασφαλιστική σου – είναι για το κτίριο και το περιεχόμενο έναντι των κινδύνων πυρκαγιάς, σεισμού και καιρικών φαινομένων.

Ποια η διαδικασία που ακολουθείς για να πάρεις αποζημίωση;

Αμέσως μετά την καταστροφή, θα πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία με την ασφαλιστική σου για να δηλώσεις τη ζημιά (ή τις ζημιές).

Στη συνέχεια, ένας πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής θα έρθει να καταγράψει τις ζημιές και με την έκθεσή του στην ουσία θα ξεκινήσει η τελική φάση της διαδικασίας για να αποζημιωθείς.

Προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης είναι η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία πιστοποιητικού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ημερομηνία, την ώρα και την περιοχή που σημειώθηκε το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τις ζημιές.

Αποζημίωση από πλημμύρες: 5 expert tips

  • Θυμήσου ότι για κάθε παροχή που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιό σου, η ασφαλιστική θα σου καταβάλει αποζημίωση ανάλογα με το ύψος της απώλειας ή της ζημιάς και μέχρι του ποσού για το οποίο έχεις ασφαλίσει το κτίριο ή το περιεχόμενο του σπιτιού.
  • Έλεγξε την απαλλαγή που προβλέπει το συμβόλαιό σου. Είναι το ποσό με το οποίο συμμετέχεις στην αποζημίωση και από τη στιγμή που σε επιβαρύνει θα πρέπει να το γνωρίζεις για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.
  • Ζήτησε να ενημερωθείς για το αν περιλαμβάνονται στην κάλυψη οι ζημιές που θα υποστούν από θύελλα, καταιγίδα ή πλημμύρα, οι τέντες, ο θερμοσίφωνας ή η κεραία σου.
  • Ζήτησε να μάθεις πώς μπορείς να ασφαλίσεις αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, που μπορεί να έχεις στο σπίτι σου, από τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Αν το σπίτι σου ή η επιχείρησή σου είναι σε υπόγειο, ενημερώσου για την κάλυψη. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες την προσφέρουν, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Έμαθες πώς δίνεται η αποζημίωση από πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και τις έρευνες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τα πιο πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα.

⏳ Όμως, μην αφήνεις τον χρόνο να περνά. Η ασφάλεια κατοικίας μπορεί να σε προστατεύσει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επισκέψου σήμερα το insurancemarket, σύγκρινε δωρεάν & βρες την ασφάλεια σπιτιού που σου ταιριάζει, πάντα με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Διάβασε επίσης:

📌 Τι σου παρέχει η κάλυψη διάρρηξης σωληνώσεων;

📌 Τι είναι η κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή & κλοπής περιεχομένου;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.