Αποζημιώσεις από πλημμύρες & ακραία καιρικά φαινόμενα: Όσα πρέπει να ξέρεις!

4.4/5 - (5 αξιολογήσεις)
4.4/5 - (5 αξιολογήσεις)

«Κατακλυσμός» στα Χανιά και πλημμύρες στο Ηράκλειο της Κρήτης στα μέσα Οκτωβρίου, εικόνες αποκάλυψης σε Θεσσαλία και Ιόνιο από τον μεσογειακό τυφώνα «Ιανό» στα μέσα Σεπτεμβρίου και μεγάλες καταστροφές από την καταιγίδα «Θάλεια» στην καρδιά του καλοκαιριού στις 5-9 Αυγούστου.

 

Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα φυσικών καταστροφών που αποδεικνύουν την αυξημένη συχνότητα με την οποία πλήττεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Τι δεδομένα προκύπτουν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα από τις ασφαλιστικές;

 

 

Από τον Ιανό δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες πάνω από 2.000 ζημιές, με τις 821 περιπτώσεις να αφορούν επαγγελματικές εγκαταστάσεις, τις 708 αυτοκίνητα, τις 499 κατοικίες και 28 θαλάσσια σκάφη, ενώ ξεπέρασαν τις 600 οι ζημιές που δηλώθηκαν μετά τη Θάλεια με τις απαιτήσεις αποζημιώσεων να εκτιμώνται στα 5 εκατ. ευρώ.

 

Όπως παρατηρεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, συνολικά από το 1993 έως τον Αύγουστο του 2020 έχουν καταγραφεί 33 περιστατικά ιδιαίτερης σφοδρότητας, όπως σεισμοί, βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές κ.ά.

 

Αποτέλεσμα ήταν να δηλωθούν πάνω από 30.000 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με συνολικό ποσό απαίτησης που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται σε αυτές οι καταστροφές οι πρόσφατες καταστροφές που προαναφέρθηκαν.

 

Προκύπτουν λοιπόν δύο σοβαρά ερωτήματα: Πρέπει να ασφαλίσουμε την περιουσία μας για τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων;

 

Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις αποζημίωσης στην περίπτωση που υποστούμε ζημιές;

 

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι σαφέστατα ναι. Το κόστος για την ασφάλιση του σπιτιού μας είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το κόστος των ζημιών που κινδυνεύει να υποστεί η περιουσία μας.

 

Όσο για τις προϋποθέσεις, ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν στον οδηγό που ακολουθεί.

 

 

Ποια ασφάλιση με καλύπτει από πλημμύρες ή άλλα καιρικά φαινόμενα;

 

Η ασφάλιση που χρειάζεσαι είναι η «ασφάλιση κατοικίας». Στην απλή μορφή της, σε καλύπτει κυρίως για πυρκαγιά, κεραυνό, έκρηξη και βραχυκύκλωμα. Η κάλυψη για τις ζημιές που προκαλούνται από θύελλα, καταιγίδα, χιονόπτωση και χαλαζόπτωση είναι προαιρετική, ωστόσο περιλαμβάνεται πλέον στα περισσότερα συμβόλαια.

 

Η καλύτερη κάλυψη που μπορείς να εξασφαλίσεις – και να ζητήσεις από την ασφαλιστική σου – είναι για το κτίριο και το περιεχόμενο έναντι των κινδύνων πυρκαγιάς, σεισμού και καιρικών φαινομένων.

 

 

 

Ποια είναι η διαδικασία αποζημίωσης;

 

Αμέσως μετά την καταστροφή, θα πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία με την ασφαλιστική σου για να δηλώσεις τη ζημιά (ή τις ζημιές). Στη συνέχεια, ένας πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής θα έρθει να καταγράψει τις ζημιές και με την έκθεσή του στην ουσία θα ξεκινήσει η τελική φάση της διαδικασίας για να αποζημιωθείς.

 

Προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης είναι η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία πιστοποιητικού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ημερομηνία, την ώρα και την περιοχή που σημειώθηκε το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τις ζημιές.

 

 

 

5 Tips για να κάνεις τη διαδικασία πιο εύκολη:

 

📌 Θυμήσου ότι για κάθε παροχή που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιό σου, η ασφαλιστική θα σου καταβάλει αποζημίωση ανάλογα με το ύψος της απώλειας ή της ζημιάς και μέχρι του ποσού για το οποίο έχεις ασφαλίσει το κτίριο ή το περιεχόμενο του σπιτιού.

 

📌 Τσέκαρε την απαλλαγή που προβλέπει το συμβόλαιό σου. Είναι το ποσό με το οποίο συμμετέχεις στην αποζημίωση και από τη στιγμή που σε επιβαρύνει θα πρέπει να το γνωρίζεις για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

 

📌 Ζήτησε να ενημερωθείς για το αν περιλαμβάνονται στην κάλυψη οι ζημιές που θα υποστούν από θύελλα, καταιγίδα ή πλημμύρα, οι τέντες, ο θερμοσίφωνας ή η κεραία σου.

 

📌 Ζήτησε να μάθεις πώς μπορείς να ασφαλίσεις αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, που μπορεί να έχεις στο σπίτι σου, από τον κίνδυνο πλημμύρας.

 

📌 Αν το σπίτι σου ή η επιχείρησή σου είναι σε υπόγειο, ενημερώσου για την κάλυψη. Πολλές ασφαλιστικές την προσφέρουν, αλλά υπό προϋποθέσεις.

 

 

Θέλεις να βρεις την καλύτερη ασφάλεια κατοικίας για να προστατευτείς από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα;

Μπες στο Insurance Market, σύγκρινε ασφάλειες και παροχές και βρες αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

 

Αποζημιώσεις από πλημμύρες & ακραία καιρικά φαινόμενα: Όσα πρέπει να ξέρεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.