Μάθε πού ψηφίζεις αυτή την Κυριακή

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι εκρηκτικό. Από τη μια ADD Festival στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και από την άλλη… εκλογές.

 

Δεν πιστεύουμε στις συνομωσίες  αλλά το line up του φεστιβάλ τελειώνει κάπου στις 10 το πρωί της Κυριακής ενώ οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί. Ύποπτο…

Αν δεις κανένα φίλο σου το πρωί με γυαλιά ηλίου να πηγαίνει να ψηφήσει και δεν έχει όρεξη για κουβεντούλα το έχει πάρει σερί.

Μπράβο του. Ήρωας. Γιατί ωραία τα party αλλά να είμαστε και τυπικοί με τις εκλογικές μας υποχρεώσεις.

 

Παρακάτω σου έχουμε τις όλα τα βασικά για τις εκλογές της Κυριακής:   

 • Η ψηφοφορία αρχίζει την Κυριακή στις 26 Μαίου στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα και ψηφίζουμε για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Ευρωβουλή.

 

 • Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι 17άρηδες, που είναι κάτι παραπάνω από 500.000, ενώ η σημαντικότερη αλλαγή που έχει γίνει – και πρέπει να τη λάβεις σοβαρά υπόψη σου – είναι ότι οι υποψήφιοι στους δήμους και τις περιφέρειες βγαίνουν με απλή αναλογική.

 

 • Αυτή τη φορά θα ψηφίσεις σε δύο διαφορετικές αίθουσες για τις δημοτικές εκλογές και το ευρωκοινοβούλιο. Αλλά δεν θα κουραστείς, θα είναι δίπλα – δίπλα. 

 

Για να πας ωστόσο προετοιμασμένος μπες στην ιστοσελίδα που έφτιαξε το υπουργείο εσωτερικών “Μάθε πού ψηφίζεις” και ενημερώσου.  Εναλλακτικά, μπορείς να καλέσεις και στο 213 136 1500 από Δευτέρα έως Κυριακή 9:00 – 17:00
 
Τι κάνεις σε περίπτωση που:

 

1. Δεν βρίσκεις το όνομα σου στους εκλογικούς καταλόγους

Πήγαινε στη σελίδα “Μάθε πού ψηφίζεις” και δώσε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αν ήδη το έχεις κάνει, μη διστάσεις να το επαναλάβεις. Είναι πιθανό να έχεις κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης.

Αν παρ’ όλη την προσπάθειά δεν βρεις το όνομά σου, τότε απευθύνσου στο δήμο που είσαι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
 

2. Δεν θέλεις να ψηφίσεις

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους διατάξεις τους ισχύουσας νομοθεσίας.

Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.
 

3.  Είσαι τακτικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής αλλά δεν μπορείς να παρευρεθείς

Στο ενημερωτικό έντυπο που έχεις λάβει αναφέρεται αν θα πρέπει να ενημερώσεις την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο στον οποίο έχεις τα εκλογικά σου δικαιώματα.
 

4. Είσαι διπλοεγγραμένος

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σε καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζεις ότι είσαι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσες αλλού.

Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
 

5. Έχεις χάσει την ταυτότητά σου

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαβατήριό σου ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείς να ψηφίσεις κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σου στοιχεία.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σου στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσεις τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
 

6. Τα στοιχεία της ταυτότητάς σου έχουν διαφορές από την εγγραφή σου στους εκλογικούς καταλόγους

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείς με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγεις τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
 

7. Βρεις το όνομα σου σε άλλο δημο από αυτόν που είσαι δημότης

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια.

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθύνσου στο δήμο σου, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σου ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

 

8. Είσαι ετεροδημότης

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
 

9. Αν είσαι ΑμέΑ

Έχεις προτεραιότητα και εφόσον ζητηθεί οι εφορετικές επιτροπές πρέπει να διευκολύνουν.

 

Ποιοί δικαιούνται άδεια

Αν είσαι από τους τυχερούς θα κάνεις και holidays. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αν εργάζεσαι 5 ημέρες την εβδομάδα να πάρεις μία ημέρα άδεια αν μετακινηθείς 200-400 χλμ και 2 ημέρες άδεια αν μετακινηθείς από 401 χλμ και πάνω.

 

Επίσης αν η εργασία σου είναι 6ήμερη, θα πάρεις μία ημέρα άδεια αν μετακινηθείς 100-200 χλμ, δύο ημέρες αν κινηθείς 201-400 χλμ και τρεις ημέρες αν μετακινηθείς πάνω από 401 χλμ. Μην ξεχάσεις να πάρεις τη σχετική βεβαίωση όταν ψηφίσεις.
 

Πόσους σταυρούς θα βάλεις

 

Ευρωεκλογές
Η Ελλάδα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχει 21 έδρες. Στις φετινές εκλογές συμμετέχουν 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Εσύ ψηφίζεις υπέρ 4 κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξεις.

Περιφερειακές Εκλογές
Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

 • Προς 1 υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
 • Προς 1 ή 2 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
 • Προς 1 ή 2 ή 3 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
 • Προς 1 ή 2 ή 3 ή 4 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.


Δημοτικές Εκλογές

 • Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως 3 σταυρούς προτίμησης

 • Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει έως 3 έδρες: 1 σταυρό προτίμησης
β. Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από 3 έδρες: έως 3 σταυρούς προτίμησης

και 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

 • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως 2 σταυρούς προτίμησης

 • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: 1 σταυρό προτίμησης


Άντε και καλή ψήφο!

 

Μάθε πού ψηφίζεις αυτή την Κυριακή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.