Εσύ τι θα κάνεις την Καθαρά Δευτέρα; Δες τα ωραιότερα έθιμα!

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής και το τέλος των αποκριών. Από εδώ και πέρα λοιπόν για όσους θέλουν να αποτοξινωθούν σε όλα τα επίπεδα,  ξεκινά η νηστεία που διαρκεί 40 ημέρες.

 

Το σίγουρο είναι ότι όπου και να βρεθείς αυτές τις ημέρες θα περάσεις μοναδικά, καθώς από άκρη σε άκρη σε όλην την Ελλάδα υπάρχουν μοναδικά έθιμα και εκδηλώσεις που μπορείς να συμμετέχεις.

 

 

Αν μείνεις στην Αθήνα όλοι οι δήμοι διοργανώνουν ειδικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους:

 

  • Στο δήμο της Αθήνας,  η Τεχνόπολις χορεύει στο ρυθμό του καρναβαλιού. Την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου, τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνουν αγαπημένοι μας καλλιτέχνες σε μια σειρά πολύ ιδιαίτερων συναυλιών κάτω από την Ακρόπολη ενώ την Καθαρά Δευτέρα, η γιορτή απογειώνεται στον λόφο του Φιλοπάππου.

 

  • Στον Πειραιά μπορείς να βρεις από μουσικούς περιπάτους μέχρι και θεατρικές παραστάσεις. Την Καθαρά Δευτέρα ο εορτασμός κορυφώνεται στη Φρεαττύδα, με το πέταγμα του χαρταετού, παραδοσιακό γλέντι, χορό και μουσική.

 

Άλλες εναλλακτικές είναι το πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης κ.ά.

 

Αν πάλι αποφασίσεις να πάρεις πλοίο, τρένο και αυτοκίνητο για πιο μακρινή διαδρομή, να μερικά ξεχωριστά έθιμα που μπορείς να δεις από κοντά:

 

 

Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι

 

    Είναι το πιο γνωστό έθιμο της περιοχής. Για την προέλευσή του οι γνώμες διίστανται, άλλοι λένε ότι πηγάζει από τη βυζαντινή περίοδο, όταν οι παλιάτσοι στις ιπποδρομίες έβαφαν τα πρόσωπά τους και άλλοι ότι είναι μεταφορά εθίμου από τους ναυτικούς που ταξίδευαν στη Σικελία. Αν βρεθείς εκεί πάντως μην ξεχάσεις μάσκα και κουκούλα… Πέφτει πολύ αλεύρι!

 

 

 

 

 

 

Οι τζαμάλες στα Ιωάννινα

 

    Οι γειτονιές στα Ιωάννινα φωτίζονται από αμέτρητες τζαμάλες. Οι κάτοικοι συναγωνίζονται ποιος θα ανάψει την καλύτερη τζαμάλα, δηλαδή φωτιά, και ο δήμος τους προμηθεύει με μεγάλα κούτσουρα. Γλέντι, χορός και μαγείρεμα στο δρόμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη Μεθώνη γίνεται πραγματικά του «Κουτρούλη ο Γάμος»

 

    Στη Μεθώνη κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της παραλίας γίνεται μία παρωδία γάμου με πολλά απρόοπτα. Οι κάτοικοι αναβιώνουν μία αληθινή ιστορία του 14ου αιώνα όπου ο Κουτρούλης αγάπησε μία παντρεμένη. Έζησαν μαζί 13 χρόνια αλλά η εκκλησία δεν της έδινε διαζύγιο και έτσι αποτέλεσαν πόλο κουτσομπολιών και αντιδικιών. Το 1394 ο Επίσκοπος της Μεθώνης της έδωσε πράξη διαζυγίου και έτσι παντρεύτηκαν κάνοντας γλέντι που κράτησε για πολλές ημέρες τόσο για να μπουν στο μάτι όσων τους κακολογούσαν όσο και για να τιμωρήσουν τον πρώην σύζυγο.

 

 

 

Το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων στην Κάρπαθο

 

    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έθιμο στον Όθο. Από το πρωί ξεκινά το γλέντι με άφθονο φαγητό και μουσική. Μασκαρεμένοι οι κάτοικοι πηγαίνουν σε ένα αυτοσχέδιο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Οι περισσότεροι άντρες ντυμένοι γυναίκες βωμολοχούν και κάνουν άσεμνες χειρονομίες. Οι «τζαφιέδες», χωροφύλακες, τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν στο Λαϊκό δικαστήριο.

 

 

 

 

 

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας

 

    Αποτελεί έθιμο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Αναπαριστά σατυρικά έναν ποιμενικό γάμο και ενσωματώνει στοιχεία και έθιμα βλάχικων πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στη Θήβα. Ομαδικό γλέντι, χορός, κρασί, γκλίτσες, σανδάλια, θεατρίνοι και πολλά άλλα συνθέτουν ένα έθιμο με διονυσιακά κατάλοιπα.

 

 

 

 

 

Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας

 

    Πολύ κρασί, φασολάδα και λαγάνα. Αυτά προετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού για να υποδεχτούν την Καθαρά Δευτέρα. Όσοι προσέλθουν στο γλέντι ωστόσο θα έρθουν αντιμέτωποι με μία έκπληξη, καθώς δύο άντρες που θέλουν όλοι να είναι μασκαρεμένοι περιμένουν τους επισκέπτες για να τους μουντζουρώσουν με καπνιά.

 

 

 

 

 

 

Στη Βόνιτσα

    Κάθε Καθαρά Δευτέρα ένας αχυρένιος ψαράς – ο Γληγοράκης – γυρνάει καβάλα σε γάιδαρο και στο τέλος καίγεται σε μία βάρκα. Το έθιμο προέρχεται από την ιστορία ενός ψαρά, που αρνήθηκε τη θάλασσα για να δουλέψει στη στεριά. Η θάλασσα όμως τον εκδικήθηκε και έτσι αναγκάστηκε να ξενιτευτεί χωρίς να στεριώσει πουθενά.

 

 

 

 

 

 

Ο Αγάς της Χίου

    Ο Αγάς ξαναζωντανεύει στα Μαστιχοχώρια Ολύμπου, Mεστά και Eλάτα. Φέρνοντας μνήμες από την τουρκοκρατία και τα χαράτσια που είχαν επιβάλλει οι Τούρκοι, ένας κάτοικος που γνωρίζει τους συμπολίτες του, ντύνεται και αρχίζει να τριγυρνά μέσα στο πλήθος. Τους κατηγορεί ονομαστικά για κάτι που δήθεν έχουν κάνει και απαιτεί να πληρωθεί.

 

 

 

 

 

Χορός των Παπάδων στην Κέρκυρα

    Γίνεται χωρίς μουσική και το τραγούδι θυμίζει περισσότερο εκκλησιαστικό ύμνο. Χορεύουν μόνο άντρες παπάδες, οι μεγαλύτεροι και μετά οι μικρότεροι σε ηλικία.

 

 

 

 

 

 

 

Καλά Κούλουμα!

🥨

 

Εσύ τι θα κάνεις την Καθαρά Δευτέρα; Δες τα ωραιότερα έθιμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.