5 τρόποι να μειώσεις το κόστος ασφάλισης του σπιτιού σου

Η ασφάλιση κατοικίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ουσιαστικά είναι η ασφάλιση της περιουσίας μας και των κόπων μιας ζωής. Επομένως, προστασία της κατοικίας μας δεν είναι μια πολυτέλεια αλλά  μια αναγκαιότητα ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει αποκτηθεί με τη σύναψη δανείου!

 

 

Δυστυχώς, η ασφάλιση αυτή μπορεί να έχει σημαντικό κόστος κυρίως για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου κινδύνου π.χ σε σεισμογενείς περιοχές!

Γι΄αυτό, θα σου δείξουμε τι να προσέξεις ώστε να συνάψεις το κατάλληλο, για τις ανάγκες σου, ασφαλιστήριο κατοικίας και πώς να ελαχιστοποιήσεις το κόστος σου.

 

 

1. Αύξησε την απαλλαγή

Όπως στην ασφάλιση υγείας ή στην  ασφάλιση αυτοκινήτου, όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο χαμηλότερα είναι τα ετήσια ασφάλιστρα.

Ωστόσο, το πρόβλημα με την επιλογή μιας υψηλής απαλλαγής είναι ότι μικρότερες απαιτήσεις / προβλήματα (π.χ σπασμένα παράθυρα ή κατεστραμμένες  γυψοσανίδες από διαρροές σωλήνα) που συνήθως δεν έχουν μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης, πιθανότατα θα καλυφθούν από εσένα.

 

 

2. Ψάξε για Εκπτώσεις πολλαπλών ασφαλιστηρίων

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν έκπτωση 10% ή περισσότερο στους πελάτες τους που διατηρούν σε αυτές και άλλες ασφαλιστικές συμβάσεις (όπως ασφαλιστήριο αυτοκινήτου ή υγείας).

Σκέψου, λοιπόν, τη λήψη προσφοράς για άλλα είδη ασφάλισης από την ίδια εταιρεία που παρέχει την ασφάλιση της κατοικίας σου.

 

 

3. Προγραμμάτισε την κατασκευή

Εάν σχεδιάζεις να κατασκευάσεις μια προσθήκη ή ένα άλλο κτίσμα δίπλα στο σπίτι, θα πρέπει να εξετάσεις τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Τυπικά, κατασκευές με ξύλινο σκελετό θα αυξήσουν περισσότερο τα ασφάλιστρα καθώς είναι πολύ εύφλεκτες.

Αντίθετα, κατασκευές από τσιμέντο ή με ατσάλινο σκελετό είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφούν από πυρκαγιά ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες και θα σας επιβαρύνουν λιγότερο.

4. Κάνε τακτική σύγκριση

Τουλάχιστον  μία φορά το χρόνο, κάνε ΣΥΓΚΡΙΣΗ του κόστους που πληρώνεις στην ασφαλιστική σου εταιρεία με το κόστος που θα πλήρωνες σε κάποια άλλη/άλλες για ασφάλιση με τις ίδιες καλύψεις.

Επιπλέον, κάνε επανεξέταση των καλύψεών σου και σημείωσε οποιεσδήποτε αλλαγές  έχουν συμβεί ή θα συμβούν και οι οποίες  θα μπορούσαν να μειώσουν τα ασφάλιστρά σου.

 

π.χ.

  • μειώθηκε το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που επιθυμεί η δανείστρια τράπεζα ή
  • ίσως έχεις αποπληρώσει την υποθήκη ή
  • έχεις εγκαταστήσει έναν συναγερμό κλοπής ή ένα εξελιγμένο σύστημα ψεκασμού μέσα στο σπίτι σου

 

Σε αυτή την περίπτωση, κάνε κοινοποίηση των αλλαγών στην ασφαλιστική εταιρεία με τη μορφή φωτογραφιών ή αποδείξεων.

5. Εγκατάστησε ένα σύστημα ασφαλείας ή/και συναγερμού καπνού

Ένας συναγερμός που παρακολουθείται από ένα κεντρικό σταθμό ή συνδέεται απευθείας με το τοπικό αστυνομικό τμήμα, μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα ετήσια ασφάλιστρά σου σε κάποιες εταιρείες. Για να λάβεις την έκπτωση, πρέπει να αποδείξεις την ύπαρξη του συστήματος παρακολούθησης με την απόδειξη αγοράς.

Το πιο σημαντικό, τα παραπάνω συστήματα σώζουν ζωές!

 

 

Τί να προσέξεις σε περίπτωση στεγαστικού δανείου:

  • Με τη σύναψη ενός στεγαστικού δανείου είναι υποχρέωση του πελάτη προς την τράπεζα να ασφαλίσει το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο βάσει των καλύψεων που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα – αυτή η ασφάλεια είναι γνωστή και ως «ασφάλεια ενυπόθηκου δανείου».
  • Βάση της Εγκυκλίου 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είσαι  υποχρεωμένος  να ασφαλιστείς μέσω της τράπεζας που σου χορήγησε το δάνειο. Αντίθετα, έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις ελεύθερα ασφαλιστική εταιρεία ή ασφαλιστικό σύμβουλο αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή σύμβαση. 
  • Αν στο παρελθόν έχετε  ασφαλίσει το ακίνητό σας μέσω της τράπεζας που σας χορήγησε το στεγαστικό δάνειο, έχετε το δικαίωμα στην ανανέωση του συμβολαίου, να αλλάξετε ασφαλιστική εταιρεία και να επιτύχετε φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες καλύψεις. 
  • Φροντίστε να προσκομίσετε  το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν,ώστε να μήν  έχουν τραβήξει τα χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό!
  • Φροντίστε η περιγραφή του ακινήτου να είναι λεπτομερής και όμοια αυτής που αναγράφεται στην άδεια (π.χ κατοικία 5ου ορόφου,διαμέρισμα Δ1), να έχει αποδεκτή ασφαλιζόμενη αξία δηλαδή τουλάχιστον ίση με το οφειλόμενο ποσό προς την τράπεζα και φυσικά, σωστή αναγραφή του ενυπόθηκου δανειστή. 

Στο insurancemarket.gr μπορείς να συγκρίνεις την αγορά & να ασφαλίσεις το σπίτι σου με μόλις 0,85 € / τ.μ. τον χρόνο!  

5 τρόποι να μειώσεις το κόστος ασφάλισης του σπιτιού σου