Ασφάλεια ενυπόθηκου δανείου – τι να προσέξεις

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Η κατοικία μας είναι ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης χρηματικής και συναισθηματικής αξίας και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε φροντίσει για την ασφάλειά της.

 

 

Σε πολλές περιπτώσεις, η ασφάλεια κατοικίας είναι υποχρεωτική επειδή έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο. Η συγκεκριμένη ασφάλεια ονομάζεται ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας και υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις:

 

Με τη σύναψη ενός στεγαστικού δανείου, είναι υποχρέωση του πελάτη προς την τράπεζα να ασφαλίσει το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο βάσει των καλύψεων που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα.

Βάση της Εγκυκλίου 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είσαι υποχρεωμένος να το ασφαλίσεις μέσω της τράπεζας που σου χορήγησε το δάνειο! Έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις ελεύθερα ασφαλιστική εταιρεία  ή ασφαλιστικό σύμβουλο  αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή σου σύμβαση.

Αν στο παρελθόν έχεις ασφαλίσει το ακίνητό σου μέσω της τράπεζας που σου χορήγησε το στεγαστικό δάνειο, έχεις το δικαίωμα στην ανανέωση του συμβολαίου, να αλλάξεις ασφαλιστική εταιρεία και να επιτύχεις φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες καλύψεις!

Φρόντισε να προσκομίσεις το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν, ώστε να μην έχουν τραβήξει τα χρήματα από τον τραπεζικό σου λογαριασμό!

Φρόντισε η περιγραφή του ακινήτου να είναι λεπτομερής και όμοια αυτής που αναγράφεται στην άδεια (π.χ κατοικία 5ου ορόφου,διαμέρισμα Δ1), να έχει αποδεκτή ασφαλιζόμενη αξία δηλαδή στην αξία ανακατασκευής (περίπου 1.000 ευρώ/τ.μ) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπασφάλισης και φυσικά, να αναγράφεται σωστά ο ενυπόθηκος δανειστής.

Στο insurancemarket.gr θα βρεις τα πιο ανταγωνιστικά ασφάλιστρα στα προγράμματα ενυπόθηκων κατοικιών – τα προγράμματα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για κατοικίες που έχουν αποκτηθεί με δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες καλύψεις με μόλις 0,85€/τμ ετησίως!

 

Ασφάλεια ενυπόθηκου δανείου – τι να προσέξεις

48 comments

Join the conversation
 • Καλος Νικόλαος - 17 Ιανουαρίου, 2015 reply

  Strike plirofories Gia 97 tm 6 orofou 160000 daneio

  insurancemarket.gr - 19 Ιανουαρίου, 2015 reply

  Σε συνέχεια της επικοινωνίας σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να σας παρέχουμε προσφορά. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 2103245000, προκειμένου να σας εξυπηρετήσει ασφαλιστικός μας σύμβουλος. Επιπλέον, θα σας σταλεί email για να μας δώσετε τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

 • ΑΝΝΑ ΨΑΘΑ - 8 Οκτωβρίου, 2015 reply

  Θεωρείται υπασφάλιση το γεγονός ότι ένα διαμέρισμα περιγράφεται στο ασφαλιστήριο 100τμ ενω στην πραγματικότητα είναι 130τμ λόγω κατασκευής που πραγματοποιήθηκε μεταγενέστερα? Η εν λόγω κατασκευή έχει νομιμοποιηθεί οριστικά.

  insurancemarket.gr - 8 Οκτωβρίου, 2015 reply

  Καλησπέρα σας,
  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, από την στιγμή που έχει γίνει μεταγενέστερη επέκταση του ακινήτου και έχει νομιμοποιηθεί, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία ή με τον ασφαλιστή σας ώστε να το δηλώσετε για να διαφοροποιηθεί και η ασφαλιζόμενη αξία του ακινήτου σας. Σε περίπτωση ζημιάς είστε υπασφαλισμένη καθώς το κεφάλαιο αποζημίωσης συνδέεται με τα τμ του ακινήτου.

 • insurancemarket.gr - 11 Νοεμβρίου, 2015 reply

  Αγαπητέ κύριε Χρυσοστόμου,

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ενδεχόμενο που μας αναφέρετε για το κόστος της νέας σύμβασης υπάρχει, εάν η σύμβαση έχει όρο που αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει ασφαλιστική σύμβαση μόνο με την εταιρεία που συνεργάζεται η τράπεζα.
  Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να μας αποστείλετε αντίγραφο της σύμβασης στο e-mail : info@insurancemarket.gr προκειμένου να την ελέγξουμε και να σας ενημερώσουμε σχετικά.

 • GEORGIOS - 13 Νοεμβρίου, 2015 reply

  Θα ήθελα να μάθω αν σε ένα δάνειο με οφειλέτη τον αδερφό μου και συνοφειλέτη εμένα, αν έχετε αφενός κάποιο πακέτο από αυτό της τράπεζας, το οποίο να περιλαμβάνει τα 2 προσημειωμένα διαμερίσματα του, αλλά και ασφάλεια Ζωής-ΜΟΑ που απαιτείται. Επιπλέον, θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή αυτή, εφόσον είναι πιο οικονομική η προσφορά σας, αλλά και να με ενημερώσετε αν έτσι μπορώ να βγω από συνοφειλέτης και να μπω απλά σαν εγγυητής. Ασφάλισαν εμένα στο δάνειο αντί του αδερφού μου, γιατί έλειπε εκείνη την περίοδο και δεν θέλαμε να χάσουμε χρόνο. Για τον λόγο αυτό με έβαλαν σαν συνοφειλέτη και όχι σαν εγγυητή, με αποτέλεσμα αν χρωστάει καμιά δόση ο αδερφός μου και δεν τον βρουν, παίρνουν αμέσως τηλέφωνο εμένα και μου σπάνε τα νεύρα. Το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, απλά υπάρχουν καμία φορά μικρόκαθυστερήσεις. Αφορά δάνειο ύψους 140.000€ με 2 ακίνητα προς εξασφάλιση, διάρκειας 30 ετών (όταν το πήρε). Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  insurancemarket.gr - 16 Νοεμβρίου, 2015 reply

  Καλησπέρα σας,

  Επειδή στην περίπτωσή σας τα έρωτήματα είναι πολλά, το καλύτερο είναι να σας εξυπηρετήσει ένας εξειδικευμένος ασφαλιστικός μας σύμβουλος. Αν θέλετε, μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (email ή/και τηλέφωνο) στο info@insurancemarket.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

 • ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΩΚΡΑΤΕΙΔΟΥ - 12 Ιανουαρίου, 2016 reply

  Αγαπητοί κύριοι,
  Το 2005 συνηψα στεγαστικό δάνειο η έγκριση του οποίου συνοδευόταν φυσικά από Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο κατά Πυρός και Σεισμού. Συνοδευόταν όμως και από Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο Απώλειας Ζωής και ΜΟΑ.
  1) Νομιμοποιούμαι να αιτηθώ την παύση ισχύος του ασφαλιστηρίου Ζωής+ΜΟΑ και αν ναι, ποιος νόμος ορίζει αυτό το δικαίωμά μου?
  2) Επί πλέον, στη δανειακή σύμβαση αναφέρεταιι: “…Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εκ των υποχρέων υπαχθεί κατόπιν αιτήσεώς του και απόδοχής της ασφαλιστικής εταιρείας σε ομαδικό ασφαλιστήριο για τον κίνδυνο θανάτου και ΜΟΑ…”
  Αυτό μήπως καταδεικνύει το μή υποχρεωτικό της εν λόγω αφάλισης? Μπορώ να βασιστώ σ’αυτόν τον όρο για την παύση ισχύος του ασφαλιστηρίου?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Σωτηρία Σωκρατείδου

  insurancemarket.gr - 12 Ιανουαρίου, 2016 reply

  Καλημέρα κα Σωκρατείδου,

  1)Η παύση του ασφαλιστηρίου Ζωής + ΜΟΑ, ορίζεται στην δανειακή σύμβαση που έχετε συνάψει με την τράπεζα και αναφέρεται αναλυτικά στους όρους της σύμβασης.
  2)Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, καλό είναι να απευθυνθείτε είτε στην τράπεζα είτε στον δικηγόρο σας ώστε να σας ενημερώσουν σχετικά με την ασφάλιση ζωής και ΜΟΑ, όπως αναγράφεται στους όρους. Στους όρους συνήθως αναφέρεται εάν η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική και αν ναι, το χρονικό διάστημα που είναι υποχρεωτική.

 • Γιάννης Κωστόπουλος - 14 Ιανουαρίου, 2016 reply

  Καλησπερα σας, Η τράπεζα που έχω το στεγαστικό μου δάνειο μου ζήτησε να στείλει μηχανικό να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (πρόκειται για εκτός σχεδίου ημιτελής μεζονέτα 200τμ με 140 υπόγειο στην επαρχία, που τώρα είναι στα τούβλα). Με τα πολλά πήγε ο μηχανικός της τράπεζας και πλήρωσα και από πάνω 130€, για να με πληροφορήσουν τελικά ότι εκτιμούν το ακίνητο στην κατάσταση που είναι τώρα στα 230.000€!!!! (αξία καταςκευης) και μου ζητούν να τους προσκομίσω αντίστοιχο ασφαλιστήριο. Σύμφωνα με τον δικό μου μηχανικό το ακίνητο δεν θα κόστιζε να χτιστεί εκ θεμελίων περισσότερο από 75.000€. Διευκρινίζεται ότι το δάνειο το πήρα μέσο ΟΕΚ. Στην πραγματικότητα μου ζητούν τετραπλασιασμό των ασφαλίστρων.βΜε “προειδοποίησαν” δε, ότι αν δεν συμμορφωθώ θα κάνουν από μόνοι τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο και θα μου το χρεώσουν στην δόση του δανείου. Πως μπορώ να αντιδράσω σε μια τόσο παράλογη τακτική; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

  insurancemarket.gr - 15 Ιανουαρίου, 2016 reply

  [quote name=”Γιάννης Κωστόπουλος”]Καλησπερα σας, Η τράπεζα που έχω το στεγαστικό μου δάνειο μου ζήτησε να στείλει μηχανικό να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (πρόκειται για εκτός σχεδίου ημιτελής μεζονέτα 200τμ με 140 υπόγειο στην επαρχία, που τώρα είναι στα τούβλα). Με τα πολλά πήγε ο μηχανικός της τράπεζας και πλήρωσα και από πάνω 130€, για να με πληροφορήσουν τελικά ότι εκτιμούν το ακίνητο στην κατάσταση που είναι τώρα στα 230.000€!!!! (αξία καταςκευης) και μου ζητούν να τους προσκομίσω αντίστοιχο ασφαλιστήριο. Σύμφωνα με τον δικό μου μηχανικό το ακίνητο δεν θα κόστιζε να χτιστεί εκ θεμελίων περισσότερο από 75.000€. Διευκρινίζεται ότι το δάνειο το πήρα μέσο ΟΕΚ. Στην πραγματικότητα μου ζητούν τετραπλασιασμό των ασφαλίστρων.βΜε “προειδοποίησαν” δε, ότι αν δεν συμμορφωθώ θα κάνουν από μόνοι τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο και θα μου το χρεώσουν στην δόση του δανείου. Πως μπορώ να αντιδράσω σε μια τόσο παράλογη τακτική; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας[/quote]
  Κύριε Κωστόπουλε καλησπέρα,

  Σχετικά με τα ερωτήματά σας δεν μπορούμε να σας δώσουμε μία ξεκάθαρη απάντηση. Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα…
  Αναφορικά με τον μηχανικό:
  1) Τον μηχανικό τον στέλνει η Τράπεζα οπότε πρέπει να δείτε τι αναφέρεται σχετικά με αυτό στη σύμβασή σας.
  2) Μήπως έχετε αιτηθεί κάποιο ποσό επιπλέον και για αυτό τον στείλανε;
  3) Ο μηχανικός μπορεί να σταλεί από την ασφαλιστική σε περίπτωση ζημιάς και να κοστίσει το ποσό που μας αναφέρετε για το άνοιγμα φακέλου της ζημιάς αλλά από ό,τι μας γράφεται δεν προέκυψε κάποιου είδους ζημιά.
  Σχετικά με την κοστολόγηση του ακινήτου:
  1) Μήπως η εκτίμηση του ακινήτου γίνεται με την αξία που θα έχει όταν ολοκληρωθεί; Η συνήθης τιμολόγηση γίνεται με 1000€ / τμ στους κύριους χώρους και με 600€ / τμ στους βοηθητικούς (πχ αποθήκη) οπότε το ασφάλιστρο είναι λογικό – πρέπει να δείτε τι αναγράφεται στην δανειακή σας σύμβαση.
  2) Μήπως έχει συμπεριληφθεί η αξία του οικοπέδου;
  Το καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσετε με την Τράπεζα για να σας εξηγήσει με ποιον ακριβώς τρόπο προκύπτει το ασφάλιστρο και να μελετήσετε την σύμβαση για όλους αυτούς τους όρους. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.
  Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και ελπίζουμε να βοηθήσαμε!

 • Σοφία - 26 Ιανουαρίου, 2016 reply

  Καλησπέρα σας ,

  Θέλω να διακόψω το συμβόλαιο της ασφάλεια ζωής των δυο δανείου μου από την τράπεζα και να κάνω νέο με άλλη ασφαλιστική . Η τράπεζα μου λέει ότι θα πρέπει να πληρώσω για ενεχυρίαση από 45 € για το κάθε συμβόλαιο και να υπογράψω . Αυτό είναι νόμιμο ? Είμαι υποχρεωμένη να πληρώσω αυτά τα χρήματα ?

  insurancemarket.gr - 26 Ιανουαρίου, 2016 reply

  [quote name=”Σοφία”]Καλησπέρα σας ,

  Θέλω να διακόψω το συμβόλαιο της ασφάλεια ζωής των δυο δανείου μου από την τράπεζα και να κάνω νέο με άλλη ασφαλιστική . Η τράπεζα μου λέει ότι θα πρέπει να πληρώσω για ενεχυρίαση από 45 € για το κάθε συμβόλαιο και να υπογράψω . Αυτό είναι νόμιμο ? Είμαι υποχρεωμένη να πληρώσω αυτά τα χρήματα ?[/quote]

  Καλησπέρα σας,

  Από ότι καταλαβαίνουμε, έχετε υπογράψει τον αντίστοιχο όρο στην σύμβασή σας π.χ ότι για χ χρόνια θα έχετε τα συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην Τράπεζα που έχετε συνάψει τα δάνειά σας.
  Αυτό ουσιαστικά σημαίνει οτι αυτά που σας ζητάνε είναι νόμιμα γιατί τα έχετε υπογράψει!
  Το καλύτερο είναι να διαβάσετε τη σύμβασή σας και να επιλέξετε αυτό που είναι καλύτερο για εσάς. Δηλαδή ή να περιμένετε να εκπνέυσει το διάστημα για το οποίο πρέπει να διατηρείτε τα συμβόλαιά σας στη συγκεκριμένη Τράπεζα ή να πληρώσετε τα 45€ για κάθε συμβόλαιο ώστε να προχωρήσετε σε νέα ασφαλιστήρια. Το τι σας συμφέρει θα το αποφασίσετε βάσει του χρονικού διαστήματος που πρέπει να παραμέινουν και της σύγκρισής του με το κόστος που θα εξοικονομήσετε αλλάζοντάς τα.

  Σοφία - 27 Ιανουαρίου, 2016 reply

  Καλημέρα σας ,
  Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα συμβόλαιο μου , αυτά τα χρήματα τα ζητούν για ενεχυρίαση των τυχόν νέων συμβολαίων ,

  Ευχαριστώ για την βοηθειά σας

 • Μανου Χρήστος - 15 Φεβρουαρίου, 2016 reply

  Έχω ξεχρεώσει το δάνειο στην τράπεζα (τελευταία δόση τον Νοέμβριο του 2015) και τώρα (Φεβ 2016) μου στέλνουν λογαριασμό +180 ευρώ ασφάλιστρα δανείου. Δεν έπρεπε εφόσον εξοφλήθηκε το ποσό να σταματήσει η ασφάλεια δανείου από την τράπεζα;

  insurancemarket.gr - 16 Φεβρουαρίου, 2016 reply

  [quote name=”Μανου Χρήστος”]Έχω ξεχρεώσει το δάνειο στην τράπεζα (τελευταία δόση τον Νοέμβριο του 2015) και τώρα (Φεβ 2016) μου στέλνουν λογαριασμό +180 ευρώ ασφάλιστρα δανείου. Δεν έπρεπε εφόσον εξοφλήθηκε το ποσό να σταματήσει η ασφάλεια δανείου από την τράπεζα;[/quote]

  Καλημέρα σας,
  Από αυτά που μας γράφεται βγάζουμε το συμπέρασμα ότι αναφέρεστε στην κάλυψη Μ.Ο.Α που είναι υποχρεωτική στη σύναψη δανείου. Όταν ένα δάνειο εξοφλείται, το ασφαλιστήριο δεν καταργείται αυτόματα από την Τράπεζα ή την ασφαλιστική. Θα πρέπει να ενημερώσει ο κάτοχος του ασφαλιστηρίου ότι επιθυμεί τη διακοπή του. Πρέπει δηλαδή να επικοινωνήσετε είτε με την Τράπεζα είτε με την ασφαλιστική και να διακόψετε την ασφάλιση. Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια της κατοικίας.

 • Παναγιώτης - 9 Μαρτίου, 2016 reply

  Καλησπερα σας…
  Μου ζητούν απο την τραπεζα να συμπεριληφθει στην ασφάλεια στεγαστικου θεση σταθμευσης που μου ανηκει βασει συμβολαίου η οποία ομως είναι σε πυλωτη και οχι υπόγεια. Πρωτη φορα μετα απο 6 χρόνια που εχω το στεγαστικο δανειο.μαλιστα μου είπαν οτι αν ασφαλιστω στη δικιά τους ασφαλιστικη δεν χρειάζεται και οτι ολα ειναι απλα.υπαρχει καποιος νομος που να λεει το προφανες οτι η ουλωτη δεν ασφαλιζεται? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  insurancemarket.gr - 9 Μαρτίου, 2016 reply

  [quote name=”Παναγιώτης”]Καλησπερα σας…
  Μου ζητούν απο την τραπεζα να συμπεριληφθει στην ασφάλεια στεγαστικου θεση σταθμευσης που μου ανηκει βασει συμβολαίου η οποία ομως είναι σε πυλωτη και οχι υπόγεια. Πρωτη φορα μετα απο 6 χρόνια που εχω το στεγαστικο δανειο.μαλιστα μου είπαν οτι αν ασφαλιστω στη δικιά τους ασφαλιστικη δεν χρειάζεται και οτι ολα ειναι απλα.υπαρχει καποιος νομος που να λεει το προφανες οτι η ουλωτη δεν ασφαλιζεται? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.[/quote]

  Καλησπέρα σας,

  Η ασφάλεια του στεγαστικού δανείου βγαίνει βάσει των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί με το δάνειο. Αν δηλαδή στο συμβόλαιο της κατοικίας σας συμπεριλαμβάνεται αποθήκη εξωτερική ή θέση στάθμευσης συγκεκριμένη, τότε και αυτά θα συμπεριληφθούν στο ασφάλιστρο. Η ασφάλιση των στοιχείων αυτών και ιδιαίτερα της θέσης στάθμευσης, είναι πολύ μικρής αξίας καθώς δεν τιμολογούνται όπως τιμολογείται η κατοικία. Όσον αφορά το γιατί σας ζητάνε τώρα να συμπεριλάβεται τη θέση parking, δε μπορούμε να γνωρίζουμε. Το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσετε την ίδια την Τράπεζα και κυρίως να δείτε τι αναγράφεται στο συμβόλαιό σας (δλδ αν αναγράφει τη θέση στάθμευσης)

 • Ι ΜΑΡΡΗΣ - 8 Ιουνίου, 2016 reply

  Καλησπέρα,

  Η τράπεζα μου ζητάει αναδρομικά για τα τρία τελευταία έτη (2013-2015) πληρωμές ασφαλιστηρίων ύψους περίπου 600€ ενυπόθηκου δανείου για τα οποία δεν μερίμνησα να ασφαλίσω το ακίνητο. Μπορεί να έχει τέτοια αξίωση; Λογικά για να το κάνει δεν θα έπρεπε να έχει ανανεώσει αυτόματα τα ασφαλιστήρια, έστω και ερήμην μου (το οποίο προφανώς δεν έχει κάνει αλλά και ούτε με ενημέρωσε σχετικά) και απλά να διεκδικεί το ποσό αυτό ως ληξιπρόθεσμο ασφαλιστηρίων; Τί μπορώ να κάνω στην περίπτωση αυτή;

  insurancemarket.gr - 9 Ιουνίου, 2016 reply

  Κύριε Μαρρή καλησπέρα σας,

  Στο συμβόλαιο του δανείου σας θα πρέπει να υπάρχει o όρος ασφάλισης του ακινήτου για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το δάνειο. Εφόσον δεν πληρώνατε εσείς έως τώρα την ασφάλεια το, η τράπεζα- για να διασφαλίσει το δάνειο – μπορεί να ασφαλίσει η ίδια το ακίνητο και να εισπράττει τα χρήματα από το λογαριασμό σας. Εάν δεν υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό, μπορεί να τα ζητήσει ως ληξιπρόθεσμα.
  Το καλύτερο για εσάς είναι να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας και να εξετάσετε με ποιο διακανονισμό μπορείτε να εξοφλήσετε αυτό το ποσό.
  Η τράπεζα πάντως έχει το δικαίωμα να κινηθεί κατά αυτόν τον τρόπο καθώς πρέπει να διασφαλίσει το δάνειό της.

 • Αντώνης - 30 Αυγούστου, 2016 reply

  Η τράπεζα μου έκανε μία ασφάλεια καταναλωτικού δανείου για ρύθμιση για ένα ποσό περίπου 5000. Υπέγραψα προφανώς για αυτό, χωρίς να κοιτάξω τα λεπτά γράμματα και χωρίς να ενημερωθώ από την υπάλληλο για αυτό. Ήδη έχει χρεωθεί ο λογαριασμός μου ένα αρχικό ποσό 91 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και άλλα 41 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του δεύτερου έτους. Θέλω να διακόψω την ασφάλεια και δεν διατίθεμαι να την πληρώσω, έχω ήδη απευθυνθεί στον συνήγορο καταναλωτή για αυτό το θέμα. Οι δύο ερωτήσεις είναι οι εξής: Για μη στεγαστικό δάνειο είναι η ασφάλιση υποχρεωτική;; Αν δεν την πληρώσω, δηλαδή αν πληρώνω το δάνειο με κωδικό πληρωμής και δεν αφήσω χρήματα στο λογαριασμό για το δάνειο, διακόπτεται ή ακυρώνεται η ασφάλεια αυτόματα από την ασφαλιστική;;

  insurancemarket.gr - 30 Αυγούστου, 2016 reply

  Καλημέρα σας,

  Θα σας προτείναμε να κοιτάξετε εάν το δάνειό σας αυτή τη στιγμή είναι στεγαστικό δηλαδή εάν σας έχουν μετατρέψει το καταναλωτικό σε στεγαστικό ώστε να έχετε μικρότερο επιτόκιο.
  Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε ασφάλεια. Επίσης, η ασφάλιση δε διακόπτεται αυτόματα από την ασφαλιστική και υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσουν ολόκληρο το ποσό στο τέλος.
  Το καλύτερο είναι να το δείτε με την Τράπεζα!

 • spiros karathanasis - 14 Νοεμβρίου, 2016 reply

  γεια σας εχω παρει στεγαστικο δανειο 60000 ευρω για διωροφο ακινητο μαγαζι κατω διαμερισμα επανω και πληρωνω ασφαλεια για αξια ακινητου 360000 ευρω μπορω να κανω κατι να πληρωνω λιγοτεραψ

  insurancemarket.gr - 15 Νοεμβρίου, 2016 reply

  Καλημέρα σας,
  Για να σας απαντήσουμε σε αυτό χρειαζόμαστε κάποια επιπλέον στοιχεία:
  – τμ κατοικίας
  – τμ μαγαζιού
  – τι μαγαζί είναι;
  – ενοικιάζεται;
  – σε ποια περιοχή είναι τα ακίνητα

 • ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - 16 Νοεμβρίου, 2016 reply

  Καλησπέρα Έχω κάνει αίτηση για στεγαστικό δάνειο στη τράπεζα Πειραιώς και έχω ασφαλιστήριο ζωής (μειούμενου κεφαλαίου ) καθώς και ΠΥΡΟΣ σεισμού στην εθνική ασφαλιστική που δεν συνεργάζεται με την τράπεζα Πειραιώς.Για το ΠΥΡΟΣ σεισμού σωστά ενυπόθηκος είναι η τράπεζα Πειραιώς.
  Το ερώτημα μου είναι ότι μου ζητάνε από την τράπεζα να αναγράφεται ότι δικαιούχος ασφαλισματος να είναι η τράπεζα Πειραιώς και στο ασφαλιστήριο ζωής ???
  Υφίσταται κάτι τέτοιο ?//

  insurancemarket.gr - 16 Νοεμβρίου, 2016 reply

  [quote name=”ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ”]Καλησπέρα Έχω κάνει αίτηση για στεγαστικό δάνειο στη τράπεζα Πειραιώς και έχω ασφαλιστήριο ζωής (μειούμενου κεφαλαίου ) καθώς και ΠΥΡΟΣ σεισμού στην εθνική ασφαλιστική που δεν συνεργάζεται με την τράπεζα Πειραιώς.Για το ΠΥΡΟΣ σεισμού σωστά ενυπόθηκος είναι η τράπεζα Πειραιώς.
  Το ερώτημα μου είναι ότι μου ζητάνε από την τράπεζα να αναγράφεται ότι δικαιούχος ασφαλισματος να είναι η τράπεζα Πειραιώς και στο ασφαλιστήριο ζωής ???
  Υφίσταται κάτι τέτοιο ?//[/quote]

  Καλησπέρα κύριε Κωνσταντίνου,
  Σε περίπτωση που κάποιος λάβει στεγαστικό δάνειο, είναι υποχρεωμένος να συνάψει ασφαλιστήριο ενυπόθηκης κατοικίας και ανάλογα με το κεφάλαιο, μπορεί να χρειαστεί να συνάψει και ασφαλιστήριο ζωής. Και τα δύο αυτά ασφαλιστήρια έχουν ως δικαιούχο την Τράπεζα που δίνει το δάνειο!

 • Χρυσα - 28 Φεβρουαρίου, 2017 reply

  Καλημέρα σας
  Το 2002 πήρε ο πατέρας μου ένα δάνειο από την Πειραιώς. Τον Ιούλιο του 16 ο πατέρας μου πέθανε όμως έπρεπε εγώ να ψάξω αν ο πατέρας μου είχε ασφαλεία ζωής την οποία η τράπεζα προσπάθησε να μου αποκρύψει αφού έκανα το λάθος να τους πω πως δεν έχω την αρχική σύμβαση. Στο δάνειο είναι εγγυητης η μητέρα μου. Μετά από επίμονες ερωτήσεις μου στο τέλος βρέθηκε οτί ο πατέρας μου είχε ασφάλεια ζωής δανειου που ω του θαύματος την επόμενη μέρα από την ΔΙΚΉ μου ανακάλυψη ότι υπάρχει τελικά ασφάλεια ζωής μου είπε η τράπεζα ότι τελικά η ασφάλεια ζωής είναι μόνο στον εγγυητη δηλαδή στη μητέρα μου (η οποία ζει!) Και το οποίο αυτό συμφέρει την τράπεζα.! Ήθελα να ρωτήσω αν αν η τράπεζα ασφαλίζει μόνο τον εγγυητη και όχι τον κύριο οφείλετη του δάνειο(δεν είχε ομαδική ασφαλύση μόνο ο εγγυητης είναι ασφαλισμενος).
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  insurancemarket.gr - 28 Φεβρουαρίου, 2017 reply

  Καλησπέρα σας,
  Το σύνηθες είναι να γίνεται ασφάλεια ζωής και στον δανειολήπτη και στον εγγυητή. Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχετε στα χέρια σας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το καλύτερο είναι να μιλήσετε με την τράπεζα και να σας πει την ασφαλιστική στην οποία έχει γίνει η ασφάλιση. Συνήθως η Εθνική Τράπεζα ασφαλίζει στην Εθνική Ασφαλιστική, η Eurobank στην Eurolife, η Alpha Bank στην AXA ή στην Groupama και η Πειραιώς στην Ergo ή στην Generali. Έπειτα καλέστε την ασφαλιστική για να σας στείλει ένα αντίγραφο του ασφαλιστηρίου ώστε να δείτε τι ακριβώς έχει υπογράψει ο πατέρας σας και αν όντως ήταν ασφαλισμένος με κάποιοιο κεφάλαιο σε περίπτωση θανάτου. Εάν είστε πελάτισά μας, μπορούμε και εμείς να καλέσουμε την ασφαλιστική ώστε να δούμε τι έγινε. Ο λόγος που πρέπει να είστε πελάτισα είναι καθαρά για να μπορούμε και εμείς να πάρουμε απάντηση από την ασφαλιστική ως διαμεσολαβητές αλλιώς είναι προσωπικά δεδομένα και δε θα μας τα δώσουν.

 • Αλέκος Πετρόπουλος - 2 Ιουνίου, 2017 reply

  καλησπέρα,

  θα ήθελα να μάθω εάν μπορεί να ασφαλιστεί αντί για τα τμ της κατοικίας το ποσό που απομένει για την αποπληρωμή του δανείου, που κάθε έτους βαίνει μειούμενο.

  ευχαριστώ

  insurancemarket.gr - 6 Ιουνίου, 2017 reply

  Καλησπέρα σας κύριε Πετρόπουλε,

  Το καλύτερο είναι να ρωτήσετε την Τράπεζα στην οποία έχετε βγάλει το δάνειο για το αν θα δεχτεί την συγκεκριμένη ασφάλιση. Εμείς δεν σας το προτείνουμε γιατί ουσιαστικά θα είστε υπασφαλισμένος – δηλαδή αν επέλθει ο κίνδυνος θα αποζημιωθείτε για πολύ λιγότερα χρήματα.

 • ΧΡΥΣΑ - 26 Ιουνίου, 2017 reply

  Καλησπέρα. Θα ήθελα, αν μπορείται, να με διαφωτίσεται στο εξής ερώτημά μου. Στο συμβόλαιο δανείου της κατοικίας μου, στην παράγραφο της υποχρέωσης της ασφάλειας για πυρκαγιά και σεισμό, γράφει: …για ποσό ίσο προς την κατασκευαστική του αξία, σε καμία περίπτωση μικρότερο του ποσού του δανείου…Πηγαίνω στην τράπεζα το ασφαλιστήριο με ποσό ίση με αυτή του δανείου και δεν το δέχονται παρόλο που το οφειλόμενο ποσό έχει πέσει στο ένα δέκατο του αρχικού κεφαλαίου αλλά μου ζητάν να ασφάλίσω την κατασκευαστική αξία του ακινήτου. Τι με συμβουλεύεται να κάνω;

  insurancemarket.gr - 27 Ιουνίου, 2017 reply

  [quote name=”ΧΡΥΣΑ”]Καλησπέρα. Θα ήθελα, αν μπορείται, να με διαφωτίσεται στο εξής ερώτημά μου. Στο συμβόλαιο δανείου της κατοικίας μου, στην παράγραφο της υποχρέωσης της ασφάλειας για πυρκαγιά και σεισμό, γράφει: …για ποσό ίσο προς την κατασκευαστική του αξία, σε καμία περίπτωση μικρότερο του ποσού του δανείου…Πηγαίνω στην τράπεζα το ασφαλιστήριο με ποσό ίση με αυτή του δανείου και δεν το δέχονται παρόλο που το οφειλόμενο ποσό έχει πέσει στο ένα δέκατο του αρχικού κεφαλαίου αλλά μου ζητάν να ασφάλίσω την κατασκευαστική αξία του ακινήτου. Τι με συμβουλεύεται να κάνω;[/quote]
  Καλημέρα σας, ο λόγος που αναφέρεται το ” σε καμία περίπτωση μικρότερο του ποσού του δανείου” είναι επειδή πολλές φορές η εμπορική αξία του κτιρίου είναι μεγαλύτερη από την κατασκευαστική αξία του κτιρίου. Μπερδεύει λίγο αλλά αυτό που εννοεί είναι ότι αν πχ κάποιος πάρει δάνειο 150.000€ για να χτίσει το ακίνητο αλλά η εμπορική αξία του κτιρίου είναι πχ 200.000, το ελάχιστο κεφάλαιο ασφάλισης είναι 150.000€. Η τράπεζα σας ζητάει να ασφαλίσετε το κτίριο στην αξία του δανείου κατασκευής γιατί σε περίπτωση που επέλθει κίνδυνος (πχ πυρκαγιά) θα αποζημιωθείτε για όλο το ποσό – δηλαδή εσείς κατά 90% για να ξαναχτίσετε πχ το σπίτι και κατά 10% η τράπεζα για το δάνειο που υπολείπεται. Σε διαφορετική περίπτωση, πχ ασφάλιση για το 1/10 του δανείου, ισχύει ο νόμος της υπασφάλισης και σε περίπτωση κινδύνου δεν θα πάρετε ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΑ! Ούτε εσείς θα πάρετε πίσω τα χρήματα που έχετε ξοδέψει για το σπίτι, ούτε και η τράπεζα στη οποία θα συνεχίζετε να χρωστάτε το 10%. Η ασφάλιση ενυπόθηκου δανείου είναι πάρα πολύ οικονομική και μπορείτε να την βρείτε με 1€ ανά τμ ετησίως. πχ για 100τμ, το ετήσιο ασφάλιστρο είναι 100€. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να την κάνετε για ΟΛΟ το ποσό του δανείου για να είστε καταρχήν καλυμμένη εσείς!

 • ΧΡΥΣΑ - 27 Ιουνίου, 2017 reply

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντησή σας.

  insurancemarket.gr - 27 Ιουνίου, 2017 reply

  [quote name=”ΧΡΥΣΑ”]Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντησή σας.[/quote]
  Να είστε καλά 🙂

 • Γιώργος - 29 Ιουνίου, 2017 reply

  Γεια σας,έχω το εξής θέμα… έχω ένα διαμέρισμα το οποίο το αγόρασα με δάνειο από Εθνική τράπεζα στην οποία έχω και την ασφάλεια.Υποθήκευσα το διαμέρισμα στη eurobank για 10.000€ που είχα ένα δάνειο.Μου έβαλαν και αυτοί ασφάλεια σπιτιού.Πως μπορώ να τα βάλω σε μια ασφάλεια και τα δύο;

  insurancemarket.gr - 29 Ιουνίου, 2017 reply

  [quote name=”Γιώργος”]Γεια σας,έχω το εξής θέμα… έχω ένα διαμέρισμα το οποίο το αγόρασα με δάνειο από Εθνική τράπεζα στην οποία έχω και την ασφάλεια.Υποθήκευσα το διαμέρισμα στη eurobank για 10.000€ που είχα ένα δάνειο.Μου έβαλαν και αυτοί ασφάλεια σπιτιού.Πως μπορώ να τα βάλω σε μια ασφάλεια και τα δύο;[/quote]

  Καλημέρα σας!
  Το σωστό είναι να έχετε ένα ασφαλιστήριο με 2 ενυπόθηκους δανειστές καθώς είναι ένα το ακίνητο που έχει ασφαλίζεται. Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν μπορείτε να προσθέσετε 2ο ενυπόθηκο δανειστή σε κανένα από τα 2 ασφαλιστήρια που έχουν βγει μέσω τραπεζών. Μπορείτε όμως να βγάλετε ένα νέο ασφαλιστήριο και για τους 2 δανειστές και στη συνέχεια να το προσκομίσετε στις Τράπεζες προς αντικατάσταση των 2 ασφαλιστηρίων που έχετε. Εάν επιθυμείτε από εμάς προσφορά, μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3245 000 🙂

 • Xrisoula - 30 Ιουνίου, 2017 reply

  Καλησπέρα έχω την εξής ερώτηση. ..Πριν καιρο πήρα ένα δάνειο για τον πατέρα μου για ένα σπίτι το οποίο μπήκε και υποθήκη όταν πέθανε ο πατέρας μου με βάση κληρονομιάς το σπίτι το πήρε ο αδερφός μου και εγώ δεν θέλω να πληρώνω το δάνειο πια..γίνεται να αλλάξουμε και να πάρει ο αδερφός το δάνειο στο όνομα του?Και να συνεχίσει να πληρώνει αυτός?

  insurancemarket.gr - 3 Ιουλίου, 2017 reply

  [quote name=”Xrisoula”]Καλησπέρα έχω την εξής ερώτηση. ..Πριν καιρο πήρα ένα δάνειο για τον πατέρα μου για ένα σπίτι το οποίο μπήκε και υποθήκη όταν πέθανε ο πατέρας μου με βάση κληρονομιάς το σπίτι το πήρε ο αδερφός μου και εγώ δεν θέλω να πληρώνω το δάνειο πια..γίνεται να αλλάξουμε και να πάρει ο αδερφός το δάνειο στο όνομα του?Και να συνεχίσει να πληρώνει αυτός?[/quote]

  Καλημέρα σας,

  Δυστυχώς αυτή είναι μία ειδική περίπτωση για την οποία δεν μπορούμε να σας πούμε κάτι βέβαιο, εξαρτάται από την τράπεζα στην οποία έχετε το δάνειο. Θα σας προτείναμε να τους εξηγήσετε την κατάσταση και να δείτε τις λύσεις που σας προτείνουν σχετικά με την αλλαγή του οφειλέτη.

 • πανος - 27 Ιουλίου, 2017 reply

  Γεια σας
  Αφού εξοφλήσω το στεγαστικό μου, είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τη τράπεζα ότι ΔΕΝ επιθυμώ τη συνέχεια της ασφάλειας της οικίας μου ,η διακόπτεται αυτόματα.
  Ευχαριστώ πολύ.

  insuranc emarket.gr - 28 Ιουλίου, 2017 reply

  [quote name=”πανος”]Γεια σας
  Αφού εξοφλήσω το στεγαστικό μου, είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τη τράπεζα ότι ΔΕΝ επιθυμώ τη συνέχεια της ασφάλειας της οικίας μου ,η διακόπτεται αυτόματα.
  Ευχαριστώ πολύ.[/quote]

  Καλημέρα σας,

  Θα πρέπει να ενημερώσετε την Τράπεζα ότι δεν επιθυμείτε τη συνέχιση της ασφάλισης γιατι ΔΕΝ θα διακοπεί αυτόματα!

 • Δημητρης - 16 Σεπτεμβρίου, 2017 reply

  Καλησπέρα, είχα πάρει 2 δάνεια από τιν ίδια τραπεζα για αγορά διαμερίσματος. Τότε δεν ήταν υποχρεωτικό, με τιν κρίση ζήτησα να κάνουμε μια ρύθμιση μεχρι να ξαναπατήσω στα πόδια μου, η τραπεζα έβαλε πρόσθετη σύμβαση αυτό της ασφάλειας πυρός σεισμού, η τραπεζα βέβαια μου έβαλε να πληρώνω τιν πιο ακριβή έκδοση για τα ενυπόθηκα δάνεια, σε περίπτωση που τους πάω ένα βασικό προγράμμα θα έχω πρόβλημα?

  insurancemarket.gr - 18 Σεπτεμβρίου, 2017 reply

  [quote name=”Δημητρης”]Καλησπέρα, είχα πάρει 2 δάνεια από τιν ίδια τραπεζα για αγορά διαμερίσματος. Τότε δεν ήταν υποχρεωτικό, με τιν κρίση ζήτησα να κάνουμε μια ρύθμιση μεχρι να ξαναπατήσω στα πόδια μου, η τραπεζα έβαλε πρόσθετη σύμβαση αυτό της ασφάλειας πυρός σεισμού, η τραπεζα βέβαια μου έβαλε να πληρώνω τιν πιο ακριβή έκδοση για τα ενυπόθηκα δάνεια, σε περίπτωση που τους πάω ένα βασικό προγράμμα θα έχω πρόβλημα?[/quote]

  Καλημέρα σας!
  Από όσα μας γράφετε υποθέτουμε ότι σας έχουνε βάλει στην ασφάλεια κατοικίας και κάποιους συμπληρωματικούς κινδύνους! Θα σας προτείναμε να πάρετε μία νέα προσφορά ασφάλισης και να την καταθέσετε στην Τράπεζα. Αν σας δώσουν το ok θα προχωρήσετε στην αλλαγή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Είναι δικαίωμά σας να πάτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο από όποια ασφαλιστική επιθυμείτε αρκεί τα ποσά και τα ασφαλισζόμενα στοιχεία να είναι σύμφωνα με αυτά του δανείου. Μπορείτε να μας καλέσετε αν το επιθυμείτε στο 210 3245 000 ή να μας στείλετε email με επισύναψη φωτογραφία του τρέχοντος ασφαλιστηρίου σας στο customer-care@insurancemarket.gr

 • MARILENA - 28 Σεπτεμβρίου, 2017 reply

  Κατά τα γνωστά όταν πήρα στεγαστικό με έβαλαν να κάνω ασφάλεια σπιτιού την οποία συνέχισα και μετά την αποληρωμή του. Πως μπορώ να αλλάξω δικαιούχο να μην είναι η τράπεζα πια και αν αποφασίσω να την διακόψω τα χρήματα που πλήρωσα τόσα χρόνια χάνονται?
  Σας ευχαριστώ

  insurancemarket.gr - 28 Σεπτεμβρίου, 2017 reply

  [quote name=”MARILENA”]Κατά τα γνωστά όταν πήρα στεγαστικό με έβαλαν να κάνω ασφάλεια σπιτιού την οποία συνέχισα και μετά την αποληρωμή του. Πως μπορώ να αλλάξω δικαιούχο να μην είναι η τράπεζα πια και αν αποφασίσω να την διακόψω τα χρήματα που πλήρωσα τόσα χρόνια χάνονται?
  Σας ευχαριστώ[/quote]

  Καλησπέρα σας,
  Από τη στιγμή που έχετε αποπληρώσει το δάνειο, έχει αλλάξει ο δικαιούχος. Στο συμβόλαιό σας αυτή τη στιγμή δικαιούχος θα πρέπει να φαίνεται ο ιδιοκτήτης. Θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε την Τράπεζά σας για να λάβετε το συμβόλαιο στο οποίο έχει γίνει αντικατάσταση του ονόματος του δικαιούχου.
  Σε περίπτωση που θέλετε να διακόψετε το ασφαλιστήριο – μπορείτε αφού έχετε αποπληρώσει το δάνειο – δεν θα σας επιστραφούν τα ασφάλιστρα που έχετε καταβάλει καθώς αφορούσαν την κάλυψή σας από ζημιά. Ακριβώς όπως και στις άλλες ασφάλειες πχ αυτοκινήτου, τα ασφάλιστρα δεν επιστρέφονται για τις περιόδους που δεν έχει γίνει το συμβάν πχ τροχαίο.

  MARILENA - 28 Σεπτεμβρίου, 2017 reply

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια 🙂

  insurancemarket.gr - 28 Σεπτεμβρίου, 2017 reply

  Παρακαλούμε! 🙂

 • Σπυρος - 29 Δεκεμβρίου, 2017 reply

  Καλησπερα .
  Εχω παρει ενα δανειο και το ασφαλιστηριο πυρος σεισμου αποπληρωνετε με προσαυξηση επιτοκιου 0,28% στην εκαστοτε δοση. Ειναι νομιμο αυτο μπορω να διεκδικησω για ολα αυτα τα χρονια κατι καθως δε γνωριζα τι ακριβως πληρωνα αφου το επιτοκιο μεταβαλλοταν συμφωνα με την τιμολογιακη πολιτικη της τραπεζας. Ευχαριστω

  insurancemarket.gr - 11 Ιανουαρίου, 2018 reply

  [quote name=”Σπυρος”]Καλησπερα .
  Εχω παρει ενα δανειο και το ασφαλιστηριο πυρος σεισμου αποπληρωνετε με προσαυξηση επιτοκιου 0,28% στην εκαστοτε δοση. Ειναι νομιμο αυτο μπορω να διεκδικησω για ολα αυτα τα χρονια κατι καθως δε γνωριζα τι ακριβως πληρωνα αφου το επιτοκιο μεταβαλλοταν συμφωνα με την τιμολογιακη πολιτικη της τραπεζας. Ευχαριστω[/quote]

  Καλησπέρα σας,
  Σε αυτή τη περίπτωση θα σας προτείναμε να απευθυνθείτε σε ένα νομικό για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σας, ούτως ώστε να μπορέσετε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.