Ασφάλιση κατοικίας – όσα πρέπει να γνωρίζετε

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Το Φθινόπωρο έφτασε και ο καιρός αλλάζει! Μήπως αυτό επηρεάζει και την ασφάλιση του σπιτιού σας;

 

Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας που εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για την τεράστια αξία της ασφάλισης της κατοικίας σας και τους τρόπους που μπορείτε να την προστατέψετε εύκολα, οικονομικά και αποτελεσματικά.

 

Οι λόγοι ασφάλισης κατοικίας στην χώρα μας

  • H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλή σεισμικότητα

 

  • Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό πυρκαγιών (& εμπρησμών) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

 

  • Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης

 

  • Σε πολλές περιπτώσεις, η ασφάλεια κατοικίας έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο. Η συγκεκριμένη ασφάλεια ονομάζεται ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας

 

  • Οι καταστροφές από πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής

 

  • Η κρίση καθιστά την ασφάλιση κατοικίας περισσότερο αναγκαία, γιατί σε περίπτωση ζημιάς, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τους πόρους να την αποκαταστήσουν με δικά τους κεφάλαια αλλά ούτε και τη δυνατότητα δανειοδότησης

 

Σήμερα, το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα είναι μόλις 15% και αφορά κυρίως κατοικίες που έχουν αγοραστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη σεισμογενή Κεφαλονιά πριν από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό, ασφαλισμένο ήταν μόλις το 8% των σπιτιών, και μάλιστα πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό που καλυπτόταν έναντι σεισμού!

 

Χάρτης με τις σημαντικότερες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

 

Πώς θα προστατευτείτε;

Μέσω ενός συμβολαίου ασφάλισης της κατοικίας σας!

Το κόστος ενός συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας δεν είναι ακριβό. Αντίθετα, είναι πιο οικονομικό από το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου σας!

Το βασικό συμβόλαιο που μπορείτε να συνάψετε είναι αυτό που καλύπτει τον κίνδυνο από πυρκαγιά που έχει ξεκινήσει μέσα στο σπίτι. Επόμενος συνήθης κίνδυνος είναι ο κίνδυνος σεισμού και ακολουθεί ο κίνδυνος πλημμύρας.

Τι πρέπει να προσέξετε!

Σωστή εκτίμηση της αξίας κατασκευής του σπιτιού σας

Αξία κατασκευής είναι το χρηματικό ποσό που θα χρειαστείτε για να ξαναφτιάξετε το σπίτι σας από την αρχή, ακριβώς όπως ήταν πριν καταστραφεί.

Είναι το σημαντικότερο βήμα πριν την σύναψη του ασφαλιστηρίου κατοικίας διότι έτσι εξασφαλίζετε ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν σωστά.

 

Υπασφάλιση

Υπασφάλιση είναι η ασφάλιση ενός κτιρίου σε αξία χαμηλότερη από αυτή της κατασκευής του. 

π.χ  Ένα σπίτι αξίζει 300.000€ και κάποιος το ασφαλίζει για 150.000€ (π.χ για να έχει χαμηλότερα ασφάλιστρα). Σε περίπτωση ζημιάς ύψους 30.000€, θα αποζημιωθεί με 15.000€ δηλαδή θα πάρει από την ασφαλιστική το 50% του κόστους επισκευής.

 

Απαλλαγές & Εξαιρέσεις

Οι περισσότερες καλύψεις που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες πλην της βασικής (πυρκαγιά) έχουν απαλλαγές. Τι σημαίνει απαλλαγή;

π.χ  Έχετε πάθει μια ζημιά από πλημμύρα κόστους επισκευής 5.000€. Αν η ασφαλιστική σας εταιρεία έχει αφαιρετέα απαλλαγή για πλημμύρα, ύψους 10%, τότε θα αποζημιωθείτε για το 90% της ζημιάς, δηλαδή θα λάβετε 4.500€ αποζημίωση.

 

Και οι εξαιρέσεις, όπως οι απαλλαγές, ορίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς συγκεκριμένο τρόπο.
Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να είναι γενικές (π.χ. εξαίρεση οποιασδήποτε κάλυψης σε περίοδο πολέμου κ.α) ή ειδικές, δηλαδή να αφορούν συγκεκριμένη κάλυψη (π.χ. εξαίρεση της κάλυψης των ζημιών που προκαλούνται από θραύση των σωληνώσεων αν η υδραυλική εγκατάσταση είναι >20 χρόνων). 

Ζητήστε αναλυτικά τις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις πριν συνάψετε την ασφάλιση κατοικίας σας για να μη βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις!

 

Στο insurancemarket.gr μπορείτε να βρείτε τα πληρέστερα πακέτα ασφάλισης κατοικίας, στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς με μόλις 1€/τ.μ. το χρόνο!                                                                                           

Σύγκρινε ασφάλειες σπιτιού στην πλατφόρμα μας από την άνεση του καναπέ σου, εύκολα και γρήγορα!

Ασφάλιση κατοικίας – όσα πρέπει να γνωρίζετε

1 comment

Join the conversation
  • Antigoni - 14 Οκτωβρίου, 2015 reply

    πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που προσφέρετε, εμένα με είχε ενημερώσει ευτυχώς η εταιρεία μου και είμαι πολύ ευχαριστημένη συνολικά από την ενημέρωση και απο το πρόγραμμα κατοικίας που μου παρέχει η Ευρωπαϊκή Πίστη https://www.europaikipisti.gr/gr/online-asfaleia-spitiou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.