Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Κλιματιστικό & καλοκαίρι: Όσα θες να μάθεις για σωστή χρήση

Κλιματιστικό & καλοκαίρι: Όσα θες να μάθεις για σωστή χρήση

κλιματιστικό και καλοκαίρι

Air condition, κλιματιστικό ή αλλιώς, ο σωτήρας μας τις δύσκολες μέρες του καύσωνα! Το κλιματιστικό γίνεται ο καλύτερός σου φίλος τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα με τον καύσωνα που έχει αρκετά συχνά η χώρα μας, οι περισσότεροι ξεχάσαμε που βρίσκεται το κουμπί Off σε αυτή τη συσκευή.

Πώς θα ξέρεις όμως αν το κλιματιστικό σου είναι οικονομικό; Τι πρέπει να κάνεις για να γλιτώσεις από τα επικίνδυνα σωματίδια (όπως η στάχτη) που υπάρχουν στον αέρα & τι είναι η λειτουργία auto στο κλιματιστικό, η λειτουργία sleep, η λειτουργία fan κλιματιστικού κ.α.;

Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Ποιο κλιματιστικό είναι το πιο οικονομικό;

Σίγουρα στην επιλογή του κλιματιστικού, ο βασικότερος παράγοντας είναι να καίει όσο το δυνατόν λιγότερο. Υπάρχουν κάποια κριτήρια – χαρακτηριστικά των σύγχρονων κλιματιστικών που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποιο είναι το πιο οικονομικό για να διαλέξεις.

#1 άλλαξε το παλιό σου κλιματιστικό

Το βασικότερο που πρέπει να δεις είναι αν το κλιματιστικό σου είναι μιας κάποιας ηλικίας… Ο λόγος είναι ότι ένα παλιό κλιματιστικό δεν έχει τις σύγχρονες τεχνολογίες (inverter & ενεργειακή κλάση Α) με αποτέλεσμα να καίει πολύ περισσότερο ρεύμα.

Μπορεί να σου φαίνεται μεγάλο έξοδο να αντικαταστήσεις το παλιό σου κλιματιστικό αλλά πίστεψέ μας, το να χρησιμοποιείς αυτή την παλιάς τεχνολογίας συσκευή είναι πολύ πιο καταστροφικό και για την τσέπη σου αλλά και για το περιβάλλον.

#2 τεχνολογία inverter

Τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter καίνε πολύ λιγότερο γιατί, με τη λειτουργία “συντήρησης”, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν συνέχεια την επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν στο full.

Έτσι, μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 30% λιγότερο ρεύμα, αφού η ενέργεια που θα χρειάζεται για να διατηρηθεί η θερμοκρασία στο δωμάτιο σε σταθερά επίπεδα είναι πολύ λίγη.

👉🏼 Bonus tip: η τεχνολογία inverter κάνει τα κλιματιστικά εξαιρετικά αθόρυβα!

#3 ενεργειακή κλάση Α

Η ενεργειακή κλάση δείχνει πόση ενέργεια, δηλαδή ρεύμα, καταναλώνει ένα κλιματιστικό. Η ενεργειακή κλάση ξεκινάει από την D που είναι η λιγότερο αποδοτική και άρα καίει πολύ, και φτάνει στην την Α η οποία είναι η πιο αποδοτική κλάση και αυτή που καίει λιγότερο από όλες.

Συνεπώς, αν το κλιματιστικό σου είναι από ενεργειακή κλάση Β και κάτω καλό θα ήταν να το αλλάξεις και να επιλέξεις ένα με ενεργειακή κλάση Α ή Α+ και άνω.

🎧  Άκουσε επίσης: Ρεύμα 101: Μπορώ να ζεστάνω οικονομικά το σπίτι μου με ρεύμα;

Οι 5 top λειτουργίες του κλιματιστικού σου

Πολλά είναι εκείνα τα κουμπάκια στο τηλεχειριστήριο και οι λειτουργίες του κλιματιστικού και συνήθως δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να διαβάσουμε το manual για να δούμε τι σημαίνει το κάθε τι.

Τι είναι η λειτουργία auto στο κλιματιστικό; Ποια είναι η λειτουργία sleep και ποια η λειτουργία fan κλιματιστικού;

Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό με τις βασικότερες λειτουργίες που έχουν τα περισσότερα κλιματιστικά για να το χρησιμοποιείς σωστά και αποτελεσματικά.

# Λειτουργία Auto στο κλιματιστικό

Τη συγκεκριμένη λειτουργία θα τη βρεις στο κουμπί MODE του τηλεχειριστηρίου και είναι αυτή που ρυθμίζει αυτόματα τη λειτουργία του κλιματιστικού ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.

Στο ίδιο κουμπί, εκτός από τη λειτουργία auto, θα βρεις και τη λειτουργία fan κλιματιστικού, δηλαδή τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν ανεμιστήρας χωρίς να ψύχει τον αέρα.

# Λειτουργία Health στο κλιματιστικό

Αυτή η λειτουργία ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τον Ιονιστή. Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο φίλτρο που υπάρχει στα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας και λειτουργεί σαν “καθαριστής” του αέρα που φτάνει στο δωμάτιο. Το φίλτρο αυτό απαλλάσσει, δηλαδή, τον αέρα από κάθε είδους ξένα σωματίδια όπως σκόνη, γύρη κτλ που υπάρχουν στον αέρα.

Επομένως, ένα κλιματιστικό με ιονιστή είναι ιδανικό για τις μέρες που διανύουμε καθώς θα φιλτράρει τον αέρα και η στάχτη μαζί με τα διάφορα επικίνδυνα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, δεν θα περάσουν μέσα στο σπίτι.

📌 Σημείωσε ότι σχεδόν όλα τα οικιακά κλιματιστικά ανακυκλώνουν τον αέρα και δεν έχουν τη δυνατότητα εισροής εξωτερικού αέρα όπως τα αυτοκίνητα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεις ότι ο αέρας που κυκλοφορεί μέσα στο δωμάτιο είναι όσο πιο “καθαρός” γίνεται και φρόντιζε να αερίζεις συχνά και τον χώρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

# Λειτουργία ύπνου στο κλιματιστικό

Η λειτουργία sleep στο κλιματιστικό είναι ιδανική για τη νύχτα καθώς εξοικονομεί ενέργεια αυξάνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου. Έτσι, εξασφαλίζονται οι ιδανικές συνθήκες για έναν αναζωογονητικό ύπνο.

# Λειτουργία Swing στο κλιματιστικό

Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι αυτή που ρυθμίζει την κλίση των περσίδων του κλιματιστικού.

Αν θες να κάνεις σωστή χρήση του κλιματιστικού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να ρυθμίσεις τις περσίδες έτσι ώστε να κοιτούν ψηλά. Έτσι θα γίνεται σωστή κατανομή του κρύου αέρα στο χώρο.

# Λειτουργία Fan του κλιματιστικού

Με αυτή τη λειτουργία ρυθμίζεται η ταχύτητα του εσωτερικού ανεμιστήρα σε αυτόματη, χαμηλή, μεσαία ή υψηλή (Auto, Low, Medium & High αντίστοιχα).

Ελπίζουμε να σου λύθηκαν ορισμένες απορίες σχετικά με τα κλιματιστικά και τη λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να κάνεις σωστή χρήση και να τα συντηρείς τακτικά για να εξασφαλίσεις ιδανικές θερμοκρασίες χωρίς να… αδειάζει η τσέπη σου κάθε φορά που το χρησιμοποιείς.

Κι αν θέλεις να κάνεις οικονομία στον λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού σου, έχουμε τη λύση. Μπες στο insurancemarket.gr Ενέργεια και σύγκρινε δωρεάν προσφορές από παρόχους ενέργειας. Βρες οικονομικές προσφορές, άλλαξε πάροχο και δες τα έξοδά σου για ρεύμα να μειώνονται!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.