Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Όλο και περισσότερα σπίτια γύρω μας μεταμορφώνονται σε… “έξυπνα”. Gadgets από εδώ, έξυπνες συσκευές και αυτοματισμοί από εκεί κι εσύ αναρωτιέσαι: τι είναι αυτό το έξυπνο σπίτι τελοσπάντων;

Μην ανησυχείς, εμείς είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι το έξυπνο σπίτι, τι κόστος έχει και πώς γίνεται η εγκατάσταση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά: Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Πώς κάνω το σπίτι μου έξυπνο;

Όπως κατάλαβες και από το βίντεο, έξυπνο σπίτι μπορεί να γίνει κάθε σπίτι αρκεί να έχει τις κατάλληλες έξυπνες συσκευές. Φυσικά, αν χτίζεις τώρα ένα σπίτι, μπορείς να το φτιάξεις και από την αρχή “έξυπνο” εγκαθιστώντας ειδικές καλωδιώσεις και έξυπνες συσκευές από την αρχή.

Σίγουρα όμως τίποτα δεν σε δεσμεύει από το να κάνεις το σπίτι σου έξυπνο όποτε το θελήσεις.

Ένα smart home το μόνο που χρειάζεται πρακτικά είναι να αντικαταστήσεις τις ήδη υπάρχουσες συσκευές σου με έξυπνες συσκευές. Έτσι, πολλά πράγματα που έκανες χειροκίνητα, πλέον θα γίνονται αυτόματα.

Για παράδειγμα, αυτοματισμοί όπως φωτισμού θέρμανσης και θερμοσίφωνα θα σου επιτρέπουν να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς αυτές τις συσκευές απομακρυσμένα γλιτώνοντάς σου χρόνο αλλά και χρήμα. Πες αλήθεια, πόσες φορές έχεις ξεχάσει το θερμοσίφωνα αναμμένο;

Πόσο κοστίζει το έξυπνο σπίτι;  

Όταν σκέφτεσαι να φτιάξεις το δικό σου smart home, το κόστος σου φαίνεται ακριβό και απλησίαστο; Θέλουμε να σε ενημερώσουμε πωςδεν είναι πάντα ακριβώς έτσι.

Το κόστος για ένα έξυπνο σπίτι διαμορφώνεται με βάση το πόσες και ποιες έξυπνες συσκευές θα επιλέξεις. Έχει μεγάλη διαφορά το να αντικαταστήσεις κάποιες από τις συσκευές σου με “έξυπνες” από το να ανακαινίσεις ολόκληρο το σπίτι σου.  

Εάν το budget σου είναι περιορισμένο, τότε μπορείς να διαμορφώσεις το έξυπνο σπίτι σου με αρκετά χαμηλό κόστος. Μπορείς να αρκεστείς στο να αλλάξεις μικροσυσκευές όπως για παράδειγμα λάμπες και πρίζες, να εγκαταστήσεις έξυπνες κάμερες με απομακρυσμένη διαχείριση, ηχεία, ακόμη και θερμοστάτες.  

Με σωστή έρευνα αγοράς, όλα τα παραπάνω δε θα σου στοιχήσουν πάνω από 400 ευρώ.  

Αν από την άλλη θες να επενδύσεις αρκετά χρήματα στο να κάνεις το σπίτι σου έξυπνο, τότε οι επιλογές σου είναι πάρα πολλές. Μπορείς από το να εγκαταστήσεις “έξυπνα” ψυγεία και φούρνους που μαγειρεύουν και σου λένε τι πρέπει να αγοράσεις, μέχρι έξυπνες τέντες, συστήματα ασφαλείας κτλ.

Επομένως, για ένα έξυπνο σπίτι, το κόστος εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνεις. Σίγουρα πάντως μπορείς να βρεις πολλά smart gadgets που θα σου λύσουν τα χέρια σε πολλά πράγματα και δεν κοστίζουν τόσο ακριβά όσο νομίζεις. Ψάξε καλά πριν επιλέξεις.

Έξυπνο σπίτι: πώς γίνεται η εγκατάσταση;  

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που έχει το έξυπνο σπίτι είναι η εγκατάσταση. Όπως αναφέρουμε παραπάνω, αν θες να αντικαταστήσεις συσκευές όπως λάμπες, αισθητήρες, κάμερες και άλλες plug & play “έξυπνες” συσκευές, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορείς να το κάνεις και μόνος/η σου. 

Από την άλλη, η εγκατάσταση του “έξυπνου σπιτιού” με ειδικές καλωδιώσεις στον ηλεκτρολογικό σου πίνακα, χρειάζεται μεν εξειδικευμένο τεχνίτη, αλλά δεν είναι κάποια ιδιαίτερα μεγάλη διαδικασία.  

Η συμβουλή μας είναι να κάνεις μια λίστα με τις ανάγκες σου και να δεις ποιες από αυτές μπορείς να τις καλύψεις με “έξυπνες” λύσεις. Βάλε κάτω το budget και το χρόνο σου και εάν είναι αρκετά, τότε μπορείς να προχωρήσεις και σε πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις για να κάνεις το σπίτι σου έξυπνο.

Και αν αναρωτιέσαι ότι ένα smart home ανήκει σε ξεχωριστή κατηγορία ως προς την ασφάλισή του σε ενημερώνουμε ότι στην ασφάλεια σπιτιού δεν υπάρχει καμία διαφορά ούτε όσον αφορά την εύρεση πακέτου, ούτε την τιμή. Η τιμή στην ασφάλεια σπιτιού δεν επηρεάζεται από το αν έχεις έξυπνη λάμπα ή την Alexa στο σπίτι σου, αλλά από άλλους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, η ποιότητα της κατασκευής και άλλα.  

Και για του λόγου το αληθές, μπες τώρα στο insurancemarket και βρες τις καλύτερες προσφορές στην ασφάλεια σπιτιού για να κλείσεις αυτό ακριβώς που ταιριάζει στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.