Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια;

Πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια;

πώς επιλ΄γεουν οι κλέφτες τα σπίτια

Και μόνο η σκέψη του να μπαίνει κάποιος κλέφτης στο σπίτι σου είναι τρομακτική. Ειδικά αν μένεις σε περιοχές με έντονη εγκληματικότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάποια μέτρα προστασίας του σπιτιού (και του μπαλκονιού) σου από τους κλέφτες.

Πώς επιλέγουν και πώς μαρκάρουν οι κλέφτες τα σπίτια; Ποια είναι η καλύτερη προστασία σπιτιού από κλέφτες και τι κάνεις αν μπει κλέφτης στο σπίτι σου;

Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις οποίες θα προσπαθήσουμε να σου απαντήσουμε όσο πιο απλά γίνεται παρακάτω.

Πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια;

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που προσέχουν οι κλέφτες όταν βάζουν στο στόχαστρο σπίτια. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι “πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια”, παρακάτω θα βρεις μερικές συνήθειες που μπορεί να έχεις και προδίδουν ότι το σπίτι σου είναι ένας σχετικά εύκολος στόχος.

#1 Μέτρα ασφαλείας

Οι επίδοξοι ληστές τσεκάρουν αν έχεις συναγερμό ή κάμερα ασφαλείας, πόσο εύκολο είναι να διαρρήξουν την πόρτα σου και αν υπάρχει κατοικίδιο, φώτα ή κάγκελα γύρω από το σπίτι.

#2 Δείγματα της απουσίας σου

Σκουπίδια στο μπαλκόνι που τα ξεχνάς ή γράμματα και διαφημιστικά μαζεμένα στο γραμματοκιβώτιο, δείχνουν ότι λείπεις για κάποιες μέρες και άρα το πεδίο είναι ελεύθερο.

#3 Δείγματα της “περιουσίας” σου

Τα κουτιά από καινούργιες συσκευές (π.χ. λάπτοπ) που αφήνεις στον κάδο έξω από το σπίτι, δείχνουν ότι ψωνίζεις καινούργια και ενδεχομένως ακριβά πράγματα, άρα έχεις χρήματα! Το γεγονός αυτό δελεάζει αρκετά τους διαρρήκτες να ανακαλύψουν τι κρύβεται μέσα στο σπίτι σου και να το πάρουν.

#4 Ανοιχτές κουρτίνες

Οι ανοιχτές κουρτίνες ή τα ανοιχτά παντζούρια, αφήνουν στους κλέφτες όλο το πεδίο ελεύθερο να δουν τι υπάρχει εντός του σπιτιού.

#5 Σβηστά όλα τα φώτα το βράδυ

Το απόλυτο σκοτάδι κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των ληστών. Φρόντισε να αφήνεις έστω ένα φως ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τους αποθαρρύνεις.

#6 Πληροφορίες για το πού βρίσκεσαι

Μπορεί να σου ακουστεί παρατραβηγμένο, αλλά οι πληροφορίες που δίνεις στο τηλέφωνο ή τα Social Μedia, μπορεί να αποβούν μοιραίες. Μη δίνεις πληροφορίες σε οποιονδήποτε σε καλεί με το πρόσχημα ότι θέλει να σου πουλήσει κάτι ή σε ρωτάει ποιες μέρες και ώρες είσαι σπίτι για να σε ξανακαλέσει. Μπορεί να μην είναι ένας απλός πωλητής!

Επίσης, μη δημοσιεύεις στα Social Media πληροφορίες για το επικείμενο ταξίδι σου. Το ξέρουμε ότι θες να μοιραστείς με τους διαδικτυακούς σου φίλους τον ενθουσιασμό σου, αλλά μια τέτοια πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από κάποιον επιτήδειο που έχει σταμπάρει το σπίτι σου και περιμένει πότε θα φύγεις για να κάνει επιδρομή.

📌Διάβασε επίσης: Μετακόμιση: Συμβουλές για ομαλή αλλαγή σπιτιού

Πώς μαρκάρουν τα σπίτια οι κλέφτες;

Δεν μπορείς να φανταστείς με πόσους και διαφορετικούς τρόπους μαρκάρουν τα σπίτια οι κλέφτες. Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις μια σειρά από συμβάντα που μπορεί φαινομενικά να σου φαίνονται αθώα, αλλά υπάρχει μεγάλη περίπτωση να είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

#1 Τα σύμβολα στον τοίχο

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές πληροφορίες για το πώς μαρκάρουν οι κλέφτες τα σπίτια . Θα δεις διάφορα σύμβολα που χρησιμοποιούν καθώς και το τι σημαίνει το καθένα, έτσι ώστε αν δεις κάτι από αυτά σε κάποιον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού σου να σε βάλει σε σκέψεις.

Τα σύμβολα αυτά είναι κάτι σαν κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των κλεφτών που περιλαμβάνει πληροφορίες και προειδοποιήσεις σχετικά με το εκάστοτε σπίτι που έχουν βάλει στο μάτι. Ωστόσο, αυτό είναι σχετικά “παλιό νέο”, αφού πλέον τέτοια σύμβολα δεν χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

#2 Αναζήτηση στα σκουπίδια

Αν δεις κάποιον να ψάχνει τα σκουπίδια σου δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κάποιος άστεγος που ψάχνει για φαγητό. Υπάρχει πιθανότητα να είναι κλέφτης που ψάχνει για έγγραφα (π.χ. ημερομηνίες, διευθύνσεις, πληροφορίες για κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς κ.α.) που μπορεί να του φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στο να καταλάβει αν αξίζει να μπει στο σπίτι σου.

Για να μη δίνεις λοιπόν έστω και άθελά σου τέτοιες πληροφορίες, φρόντιζε να σκίζεις σε μικρά κομμάτια τέτοιου είδους έγγραφα πριν τα πετάξεις στα σκουπίδια.

#3 Εξαφανίζοντας το κατοικίδιό σου

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά μπορεί οι κλέφτες να “απάγουν” το σκυλί σου ώστε να μη γαβγίσει όταν μπουν και να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι. Σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μπορεί να χαθεί ένα σκυλί, αλλά δεν είναι κακό να έχεις και αυτή την παράμετρο υπόψη σου.

#4 Άδειο ρεζερβουάρ

Η πρώτη σου σκέψη είναι η ατυχία ή η αμέλειά σου να βάλεις βενζίνη εγκαίρως.

Σκέψου όμως μήπως τελικά δε φταίει αυτό.

Κάποιες φορές, οι κλέφτες που έχουν σταμπάρει ένα σπίτι, φροντίζουν να αδειάσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να ψάχνει βενζινάδικο μέσα στη νύχτα ή στη μέση του πουθενά. Έτσι αργεί να επιστρέψει σπίτι και κερδίζουν πολύτιμο χρόνο για να το κάνουν… καλοκαιρινό.

Οπότε αν είσαι σίγουρος/η ότι γέμισες το αμάξι εχθές και σήμερα είναι σχεδόν άδειο, ζήτα, πριν φύγεις από κάποιον γείτονα να το έχει κατά νου.

💡 Extra tip: Το αμάξι σου μπορεί να είναι και από μόνο του λεία για τους κλέφτες. Γι’ αυτό, φρόντισε να προστατέψεις και αυτό με κάποιο αντικλεπτικό σύστημα (π.χ. συναγερμό) και να έχεις προβλέψει για ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου!

📌 Διάβασε επίσης: Κλοπή αυτοκινήτου: Ασφάλεια, αποζημίωση, συμβουλές

#5 Εξωτερικά φώτα

Αν έχεις εγκαταστήσει στο εξωτερικό του σπιτιού σου (πχ στον κήπο ή στην πιλοτή) φώτα που ενεργοποιούνται με την κίνηση και ξαφνικά σταμάτησαν να λειτουργούν, τσέκαρέ τα αμέσως!

Μπορεί να μην έχει καεί απλώς η λάμπα, αλλά κάποιος να έχει πειράξει το μηχανισμό κίνησης. Καλό θα είναι να κοιτάς πάντα τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού, ειδικά αν πρόκειται να φύγεις ταξίδι και να λείπεις μέρες.

Ποια είναι η καλύτερη προστασία σπιτιού από κλέφτες;

Η προστασία του σπιτιού σου από τους κλέφτες είναι πολύ σημαντική αφού με τα κατάλληλα αντικλεπτικά συστήματα μπορείς να μειώσεις σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να σου το διαρρήξουν.

Η λύση στην προστασία σπιτιού από κλέφτες δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα ακριβό σύστημα ασφαλείας. Αρκούν μερικές αλλαγές σε κάποιες συνήθειές σου και ένας βασικός εξοπλισμός για να κοιμάσαι πιο ήσυχος/η τα βράδια.

#1 Κλείδωσε τα πάντα

Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να κλειδώνεις πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα και να κατεβάζεις τα παντζούρια. Μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο αλλά πολύς κόσμος το αμελεί ή το θεωρεί υπερβολικό, με αποτέλεσμα οι ληστές να μπαίνουν “κύριοι” απλά από ένα ανοιχτό παράθυρο.

#2 Κρύψε τα πολύτιμα αντικείμενα

Μην αφήνεις τα πολύτιμα αντικείμενά σου σε κοινή θέα. Είτε πρόκειται για κοσμήματα, είτε για ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές, προσπάθησε να τις κρύβεις, ειδικά όταν λείπεις για αρκετές μέρες. Όσο λιγότερους “πειρασμούς” έχεις σε κοινή θέα, τόσο λιγότερο ελκυστικό είναι το σπίτι σου για τους κλέφτες.

#3 Μάζευε την αλληλογραφία σου

Έχε πάντα στο νου σου να μην μαζεύονται σκουπίδια και γράμματα ή διαφημιστικά στο γραμματοκιβώτιο. Έτσι δεν θα υποθέσουν ότι λείπεις.

#4 Βγάλε λιγότερα αντικλείδια

Μη δίνεις τα κλειδιά του σπιτιού σου σε πολλά άτομα. Ακόμη κι αν τους εμπιστεύεσαι, ατυχίες συμβαίνουν σε όλους. Όσο λιγότεροι άνθρωποι έχουν τα κλειδιά σου, τόσο μικρότερος και ο κίνδυνος να χαθούν ή να “πέσουν” σε λάθος χέρια.

#5 Επένδυσε σε πόρτα ασφαλείας

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι η πόρτα. Η διάρρηξη της πόρτας ασφαλείας είναι κάτι αρκετά δύσκολο, ιδιαίτερα αν η πόρτα είναι καινούργια. Εδώ λοιπόν αξίζει να επενδύσεις λίγα χρήματα παραπάνω για να εξοπλίσεις το σπίτι σου με μια θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας.

Φρόντισε και για την προστασία του μπαλκονιού από κλέφτες!

Όσον αφορά την προστασία μπαλκονιού από κλέφτες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εφοδιαστείς με έναν συναγερμό τον οποίο θα τοποθετήσεις μέσα και έξω από το σπίτι.

Πλέον στην αγορά μπορείς να βρεις τέτοια συστήματα σε αρκετά οικονομικές τιμές. Για έξτρα ασφάλεια, μπορείς να προσθέσεις και ένα σύστημα παρακολούθησης ή μια απλή κάμερα ασφαλείας με την οποία θα μπορείς να τσεκάρεις το σπίτι σου ακόμα κι αν βρίσκεσαι μακριά. Για την προστασία του μπαλκονιού σου από κλέφτες μπορείς επίσης να βάλεις και φώτα με αισθητήρες κίνησης, αφού το φως είναι αρκετά αποτρεπτικό.

Τέλος, φρόντισε να έχεις κάνει και μια ασφάλεια σπιτιού για κλοπή. Μπορεί οι κλέφτες να καταφέρουν να μπουν στο σπίτι σου, αλλά τουλάχιστον θα αποζημιωθείς για το περιεχόμενο του έχει κλαπεί.

Τι να κάνεις αν μπει κλέφτης στο σπίτι σου;

Ακόμα κι αν εφαρμόσεις όλες τις συμβουλές για την προστασία του σπιτιού από κλέφτες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σου έχει ξεφύγει κάτι ή οι κλέφτες να είναι τόσο αποφασισμένοι να μπουν στο σπίτι, που να μην τους σταματήσει κανένα σύστημα ασφαλείας.

Τι κάνεις λοιπόν αν μπει κλέφτης στο σπίτι σου;

Για αρχή, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το να κάνεις ότι κοιμάσαι μπορεί να προστατέψει τη σωματική σου ακεραιότητα.

Αν έρθετε τετ α τετ προσπάθησε να τους μιλήσεις με ηρεμία και να τους διαβεβαιώσεις πως θα τους δώσεις ό,τι πολύτιμο έχεις, αρκεί να μη σου κάνουν κακό.

Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να τους επιτεθείς ή να τους βγάλεις την κουκούλα. Αυτές οι κινήσεις θα αιφνιδιάσουν τους δράστες, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να σε σταματήσουν κάνοντας σου κακό.

Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να καλέσεις την Άμεση Δράση – αν μπορείς να αφήσεις και το τηλέφωνο ανοιχτό.

Σημαντικό είναι επίσης να προσπαθήσεις να διακρίνεις την εμφάνιση των ληστών (ύψος, πάχος, ρούχα, αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους κ.α.), καθώς αυτό θα βοηθήσει στην έρευνα για τη σύλληψή τους.

📌 Διάβασε επίσης: Υπασφάλιση, υπερασφάλιση, κάλυψη σε πρώτο κίνδυνο: Όσα πρέπει να ξέρεις!

Ξέρουμε πως το να μπουν κλέφτες στο σπίτι σου είναι από τα πιο σοκαριστικά πράγματα που μπορεί να σου συμβούν. Φρόντισε να θωρακίσεις το σπίτι σου και προσπάθησε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου.

Στο insurancemarket.gr, θα βρεις την πιο ανταγωνιστική τιμή για ασφάλεια κατοικίας με μόλις 0,85€ / τ.μ. ετησίως!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.