Smart Home με τη φωνή!

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Το έξυπνο σπίτι σε ακούει! Σε καταλαβαίνει! Και κυρίως σε υπακούει! Αλλά παίρνει και αποφάσεις μόνο του! Μάθε πως θα κάνεις το σπίτι σου έξυπνο!

 

Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές που μπορούμε να βάλουμε μέσα στο σπίτι μας, για να το κάνουμε έξυπνο (να αποκτήσουμε το λεγόμενο Smart Home). Τα σπίτια μας, όσο κι αν τα γεμίζουμε με υπολογιστές, laptops, smartphones, smart TVs και άλλα θαύματα της τεχνολογίας, εξακολουθούν και είναι… χαζά.

 

Δε μπορείς ούτε καν να ρυθμίσεις να ανάβει μια λάμπα συγκεκριμένη ώρα και να σβήνει συγκεκριμένη ώρα – εκτός κι αν έχεις βάλει πρίζα με χρονοδιακόπτη – και δεν μιλάμε καν για πιο εξελιγμένα κόλπα, όπως το να ανάβει μια λάμπα μετά από συνδυασμό παραμέτρων. Αν βάλεις τους κατάλληλους αισθητήρες, όμως, όλα γίνονται!

 

Πώς θα κάνεις το σπίτι σου πιο… έξυπνο με τη Google;

 

Και μετά πάμε στον έλεγχο! Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, μπορείς να βάλεις το κινητό σου (αν είναι Android) να σε ακούει και να σε υπακούει! Το Google Assistant, το app που υπάρχει σε όλα τα smartphones που τρέχουν Android, μπορεί να ελέγξει και συσκευές συμβατές με το σύστημα Google Home.

 

Αν ανοίξεις είτε το Assistant είτε το Home app, μπορείς να ελέγξεις όλες τις συμβατές συσκευές (έξυπνες πρίζες, λάμπες, αισθητήρες, κάμερες και λοιπά), ακόμη και με τη φωνή! Στην αρχή, αυτό είναι αρκετό. Όταν είσαι στο σπίτι σου, όμως, το να ψάχνεις πού έχεις αφήσει το κινητό σου, να το ξεκλειδώσεις, να ανοίξεις το app για να δώσεις την εντολή να ανάψει μια λάμπα, γίνεται πολύ γρήγορα κουραστικό.

 

Η Google, όμως, έχει φτιάξει γι’ αυτό το λόγο μια σειρά από έξυπνα “ηχεία”, τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις σε στρατηγικά σημεία του σπιτιού σου και να δίνεις εντολές από οπουδήποτε! Το Nest Mini είναι μικρό και φθηνό, ενώ το Nest Audio προσφέρει και ποιότητα ήχου για να ακούς μουσική από αυτό! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις “Hey Google! Turn on the table lamp” και η λάμπα θα ανάψει, χωρίς να ακουμπήσεις τίποτα!

 

Τι περιλαμβάνει το έξυπνο σπίτι της Xiaomi;

 

Εκτός της Google, και η Xiaomi έχει το δικό της ολοκληρωμένο σύστημα “smart home”, το οποίο περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα συσκευών για να κάνεις το σπίτι σου πανέξυπνο! Η Xiaomi έχει φτιάξει πολλές συσκευές και φροντίζει να είναι όλες συμβατές μεταξύ τους – αλλά και με το Google Assistant – και να μπορείς να τις ελέγξεις κεντρικά, είτε μιλάμε για το σύστημα συναγερμού, είτε για τη σκούπα-ρομπότ, είτε για τη… ρυζιέρα (rice cooker) της εταιρείας.

 

Η Xiaomi έχει και ένα έτοιμο σετ αισθητήρων, το οποίο περιλαμβάνει ένα control hub, δύο αισθητήρες κίνησης, δύο αισθητήρες παραθύρου/πόρτας και έναν έξυπνο διακόπτη. Σε αυτά μπορείς να προσθέσεις πολλά ακόμη, όπως ασύρματη κάμερα, αισθητήρα φωτός, επιπλέον αισθητήρες κίνησης ή παραθύρου/πόρτας, επιπλέον έξυπνους διακόπτες, αισθητήρες θερμοκρασίας/υγρασίας, λεντοταινίες και πολλά άλλα. Όλα αυτά θα τα συνδέσεις μεταξύ τους και μπορείς να τα ρυθμίσεις να εκτελούν διάφορες λειτουργίες μέσω απλού προγραμματισμού “σεναρίων”.

 

Τα λεγόμενα “σενάρια” είναι απλές αλληλουχίες “αν γίνει αυτό, τότε κάνε εκείνο”, τα οποία είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξεις μόνος σου για να ταιριάζουν στο σπίτι σου και στις συνήθειές σου. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Αν θέλεις να ανάβουν κάποιες λάμπες όταν νυχτώνει, αλλά μόνο τις ώρες που είσαι στο σπίτι, μπορείς να βάλεις στο σενάριο “αν ο αισθητήρας φωτός ανιχνεύσει πως έχει σκοτάδι και ταυτοχρόνως η ώρα είναι μετά τις 6 το απόγευμα, τότε άναψε τη λάμπα στο σαλόνι και το πορτατίφ στο γραφείο”.

 

Πώς οι εφαρμογές του smart home θα επηρεάσουν το κόστος ασφάλισής σου;

 

Η ασφάλεια σπιτιού δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο. Μπορεί, ωστόσο, να σου φανεί πολύ χρήσιμη, για να αποζημιωθείς όταν προκύψει κάποια σοβαρή ζημιά (από διάρρηξη, κλοπή, ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ).

 

Αν χρησιμοποιείς συστήματα ασφαλείας (ή έξυπνα συστήματα ασφαλείας) στο σπίτι σου, ακόμα καλύτερα! Κι αυτό γιατί κάποιες ασφαλιστικές μπορεί να σου κάνουν καλύτερες προσφορές κι έτσι να εξοικονομήσεις χρήματα για την ασφάλισή σου.

 

Σαφώς αυτά είναι μόνο απλά παραδείγματα. Με τα κατάλληλα “αξεσουάρ” μπορείς να συνδέσεις και άλλες συσκευές, ακόμη και συσκευές που δεν διαθέτουν “εξυπνάδα” από μόνες τους. Για παράδειγμα, ένα απλό Wi-Fi IR controller μπορεί να συνδεθεί με το Assistant και να ελέγξει συσκευές που έχουν απλά τηλεχειριστήριο υπερύθρων, όπως κλιματιστικά, αφυγραντήρες, ανεμιστήρες, αλλά και στερεοφωνικά ή παλιές τηλεοράσεις!

 

Για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο, υπάρχει και κάτι άλλο: η εφαρμογή IFTTT (If This Then That), η οποία υποστηρίζει έναν τεράστιο αριθμό συσκευών και μπορεί να σου δώσει τεράστιες δυνατότητες σε “σενάρια” και προγραμματισμό.

 

Εξερεύνησε κι εσύ τι συσκευές ταιριάζουν στο σπίτι σου ή την εξοχική σου κατοικία και κάνε την καθημερινότητά σου πιο άνετη!

 

Πηγή

Smart Home με τη φωνή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.