Work From Home: Πλεονεκτήματα & δυσκολίες του νέου μοντέλου εργασίας.

4.9/5 - (7 αξιολογήσεις)
4.9/5 - (7 αξιολογήσεις)

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ένας από τους αποδέκτες αυτών των αλλαγών ήταν και ο επιχειρηματικός κόσμος αφού σύμφωνα με το  φετινό Global Risks Report του World Economic Forumοι εταιρείες παγκοσμίως κλήθηκαν “εν μια νυκτί” να ενισχύσουν την ψηφιακή τους παρουσία για να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στα νέα δεδομένα”. 

 

Μια από τις βασικότερες αλλαγές στον εργασιακό χώρο ήταν η τηλεργασία, η μεταφορά δηλαδή όλης της εργασίας σε ψηφιακό επίπεδο. 

 

Τι είναι η τηλεργασία & ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

 

Η τηλεργασία, γνωστή και ως work from home ή remote working, είναι η μορφή εργασίας κατά την οποία ο εργαζόμενος εργάζεται απομακρυσμένα – από το σπίτι του δηλαδή ή από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία εκτός από το γραφείο. 

 

Πρόκειται για μια ευέλικτη μορφή εργασίας κατά την οποία η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να μεταφέρει τα πάντα σε ψηφιακό επίπεδο έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να εργάζεται κανονικά από οπουδήποτε. Με άλλα λόγια, τηλεργασία είναι ουσιαστικά το να δουλεύεις από την άνεση του σπιτιού σου!

 

Πλεονεκτήματα της τηλεργασίας: 

 

Έχοντας πια μπει για τα καλά στη ζωή μας αυτό το μοντέλο εργασίας είναι πλέον προφανή αυτά που έχουμε κερδίσει. Όπως αναφέρει το Global Risks Report του World Economic Forum, “η remote εργασία ήρθε για να μείνει” και μερικά από τα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής: 

 

✔ Επιτρέπει στον εργοδότη να ανακαλύψει ευκολότερα έναν ταλαντούχο άνθρωπο.

 

✔ Έχει αυξήσει την παραγωγικότητα.

 

✔ Έχει χαμηλώσει τα κόστη και τα έξοδα τόσο τα ατομικά όσο και της επιχείρησης.

 

✔ Έχει προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία.

 

✔ Έχει βοηθήσει στη μείωση του άγχους και των περισπασμών των εργαζομένων.

 

✔ Έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

 

✔ Έχει μειώσει την αποχώρηση των εργαζομένων.

 

 

Διάβασε επίσης: Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & πώς μπορείς να τις εκμεταλλευτείς;

 

5+1 δυσκολίες και τι να κάνεις για να τις ξεπεράσεις!

 

Τα οφέλη του work from home είναι αρκετά. Υπάρχουν όμως και κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ορισμένους εργαζόμενους. Για όλα όμως υπάρχει λύση! 

 

Μαζέψαμε τις βασικότερες δυσκολίες της τηλεργασίας και σου προτείνουμε τις καλύτερες λύσεις για να γίνει η εργασία σου ένα ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητας σου. Μην ξεχνάς πως όσο νωρίτερα τις αναγνωρίσεις, τόσο γρηγορότερα και ευκολότερα θα τις περιορίσεις.

 

1. Απώλεια ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

 

 

Τώρα που όλοι δουλεύουμε από το σπίτι, υπάρχει ο κίνδυνος να συνδυάσεις το σπίτι, που είναι – και πρέπει να είναι – ένας χώρος χαλάρωσης και ασφάλειας, με την έντονη καθημερινότητα και τα άγχη της δουλειάς. 

 

Για να περιορίσεις αυτό το φαινόμενο, καλό θα ήταν να βρεις ένα συγκεκριμένο μέρος ή δωμάτιο του σπιτιού όπου θα το χρησιμοποιείς ως “γραφείο” και θα εργάζεσαι μόνο από εκεί. 

 

2. Διαχείριση χρόνου

 

 

Το σπίτι είναι μεγάλη παγίδα στο να ξεφύγεις από το ωράριο σου και το ξέρουμε όλοι αυτό. Το γεγονός ότι είσαι στο χώρο σου και όχι στο εργασιακό σου περιβάλλον, σε κάνει αρκετά επιρρεπή στο να κωλυσιεργείς, να αναβάλλεις τα καθήκοντά σου και να βγαίνεις εκτός ωραρίου και προγράμματος χωρίς να το καταλαβαίνεις; 

 

Αν ναι, τότε κάνεις το περιβόητο procrastination, που έχει σαν μοναδικό αποτέλεσμα να χάνεις το χρόνο σου και να καταλήγεις να δουλεύεις μέχρι το βράδυ για να προλάβεις τα deadlines. 

 

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να το αποφύγεις είναι να ακολουθείς πιστά το ωράριο σου και να κάνεις μικρά και συχνά διαλείμματα όταν αισθάνεσαι ότι πας να χάσεις τη συγκέντρωσή σου. 

 

 

3. Multitasking

 

work from home

 

Ίσως να συμπεριλαμβάνει τις δύο παραπάνω δυσκολίες, αλλά το multitasking δεν είναι μόνο αυτό. Ξέρουμε πολύ καλά πως τώρα που δουλεύεις από το σπίτι είναι, για τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας, σαν να μην δουλεύεις καθόλου. Είναι ξαφνικά, σαν να υπάρχει χρόνος για να παίξεις με τα παιδιά σου και να ασχοληθείς και με όλες τις δουλειές του σπιτιού. Όλα αυτά την ώρα που εσύ πρέπει να δουλέψεις… 

 

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι δραστική, αλλά θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις κάπως την ιδιότητα του εργαζομένου από αυτή του γονέα για λίγο. Σίγουρα το να έχεις τον δικό σου χώρο για να δουλέψεις είναι το πιο βασικό. Προσπάθησε επίσης να εξηγήσεις στα παιδιά σου ότι δουλεύεις και χρειάζεται να απομονωθείς για αυτό. Ιδανικό θα ήταν φυσικά να είχες κάποια βοήθεια μέσα στο σπίτι, αλλά επειδή ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, σου ευχόμαστε… καλή τύχη! 


4. Έλλειψη καθοδήγησης & επίβλεψης

 

work from home

 

Ο ρόλος της επίβλεψης και της καθοδήγησης είναι καθοριστικός για την παραγωγικότητα. Μέσω της τηλεργασίας μπορεί να χάνεται η καθημερινή επικοινωνία με τον manager σου και έτσι να αισθάνεσαι ότι μπερδεύεις τις προτεραιότητες και βγαίνεις εκτός προγράμματος. 

 

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις από τον manager σου να έχετε μια τακτική ημερήσια ή εβδομαδιαία επικοινωνία έτσι ώστε να σου βάζει προτεραιότητες και deadlines, να συζητάτε την πρόοδό σου και να σου θέτει νέες προκλήσεις / tasks. 

 

5. Απομόνωση & έλλειψη επικοινωνίας με την ομάδα σου

 

work from home

 

Το να είσαι μόνος σου στο σπίτι όλη μέρα σίγουρα δεν είναι καλό. Ακόμα και οι πιο μοναχικοί άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν με τους συναδέλφους τους στον χώρο εργασίας τους. Όμως, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ακόμη και αυτή η επικοινωνία έχει χαθεί. 

 

Δυστυχώς για αυτό δεν μπορείς να κάνεις και πολλά από κοντά. Χάρη όμως στην τεχνολογία, υπάρχουν πια διάφορα μέσα για να έρθεις λίγο πιο “κοντά” με τους συναδέλφους σου έστω και virtually. 

 

Εκμεταλλεύσου τις πλατφόρμες επικοινωνίας και οργάνωσε με τους συναδέλφους σου διαδικτυακές δραστηριότητες. Έτσι θα δέσει περισσότερο η ομάδα και θα είναι όλοι πιο χαρούμενοι και ευχαριστημένοι (και άρα πιο παραγωγικοί). 

 

 

6. Η παγίδα “δουλεύω με τις πιτζάμες μου”. 

 

Work from home

 

Έλα παραδέξου το, όλοι το κάνουμε. Είσαι και εσύ ένας από εμάς, που σηκώνεσαι από το κρεβάτι και κάθεσαι κατευθείαν στο γραφείο με τις πιτζάμες. Σου έχουμε νέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η συνήθεια μειώνει την παραγωγικότητα καθώς οι πιτζάμες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον ύπνο και άρα σίγουρα όχι με μια κατάσταση εγρήγορσης και αποτελεσματικότητας. 

 

Σου προτείνουμε λοιπόν να διαλέξεις κάποια ρούχα από τη γκαρνταρόμπα σου που ναι μεν θα είναι άνετα, αλλά θα είναι και λίγο πιο professional από τις πιτζάμες σου. Άλλωστε υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός απρόβλεπτου video call με τον manager ή τον πελάτη σου. Γι’αυτό be prepared! 😉

 

Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί οι κίνδυνοι αντιμετωπίζονται και σίγουρα τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας είναι σημαντικά. 

 

Μπορεί όμως η τηλεργασία, να έχει γίνει ευρέως γνωστή κατά την περίοδο της πανδημίας, όμως στον επιχειρηματικό χώρο δεν είναι κάτι καινούριο. Στην Ελλάδα, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που είχαν υιοθετήσει αυτό το υβριδικό μοντέλο εργασίας και πριν την πανδημία. 

 

Το InsuranceMarket.gr είναι μια από αυτές τις εταιρείες που εφάρμοζαν την τηλεργασία και πριν την πανδημία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που όταν κληθήκαμε να δουλέψουμε όλοι από το σπίτι φανήκαμε καλά προετοιμασμένοι καθώς είχαμε ήδη όλα τα τεχνολογικά μέσα για να μεταφέρουμε την εργασία μας σε 100% ψηφιακό επίπεδο. 

 

Διάβασε επίσης: Το insurancemarket.gr στους 100 Game Changers για το 2020!

 

Όσον αφορά την εμπειρία του καταναλωτή, αυτή δεν άλλαξε καθόλου με την έλευση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, καθώς όλο το ταξίδι του χρήστη γίνεται έτσι κι αλλιώς ψηφιακά!

 

Μάλιστα, φαίνεται πως μέσα στην πανδημία οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν ακόμα περισσότερο με την online εμπειρία (ψηφιακή εκπαίδευση, online αγορές κτλ) γεγονός που έκανε ακόμα περισσότερους καταναλωτές να επισκεφθούν την πλατφόρμα μας και να προχωρήσουν σε online ασφάλιση του αυτοκινήτου τους.  

 

Και μιας που είπαμε ασφάλιση αυτοκινήτου: το ήξερες ότι στην πλατφόρμα μας μπορείς να βρεις τη φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου συγκρίνοντας ανάμεσα σε 25+ ασφαλιστικές εταιρείες; 

 

Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε δωρεάν και βρες την καλύτερη ασφάλεια για το αυτοκίνητό σου σε 1’ με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

 

Work From Home: Πλεονεκτήματα & δυσκολίες του νέου μοντέλου εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.