Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Επενδύσεις / Επενδυτικά προγράμματα: Υπάρχουν έξυπνες επενδύσεις χρημάτων;

Επενδυτικά προγράμματα: Υπάρχουν έξυπνες επενδύσεις χρημάτων;

επενδυτικά προγράμματα

Έχεις κάποιες οικονομίες στην άκρη και σκέφτεσαι να τις επενδύσεις για να πετύχεις υψηλές αποδόσεις; Στη σημερινή αγορά τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ακόμα υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες στα επενδυτικά προγράμματα.

Όμως τι να επιλέξεις; Επένδυση χρημάτων σε τράπεζα ή ασφαλιστική; Μήπως επενδύσεις σε μετοχές και στο χρηματιστήριο; Πώς θα κάνεις έξυπνες επενδύσεις χρημάτων που θα καταλήξουν κερδοφόρες για σένα; Και ποιες επενδύσεις να αποφύγεις αν είσαι αρχάριος;

Για όλα αυτά έχουμε συγκεντρώσει απαραίτητες πληροφορίες παρακάτω.

Έξυπνες επενδύσεις χρημάτων: Πόσο σημαντικό είναι το επενδυτικό προφίλ για να βγεις κερδισμένος;

Για να ικανοποιήσουν το ενδιαφέρον, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν επενδυτικά προγράμματα που διαμορφώνονται ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του καθενός. Το επενδυτικό προφίλ προσδιορίζεται με βάση:

  • το επίπεδο κινδύνου που προτίθεσαι να αναλάβεις
  • τις ανάγκες σου
  • το χρονικό ορίζοντα της επένδυσης
  • την προηγούμενη εμπειρία σου ως επενδυτής

Πολλές εταιρείες σου δίνουν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώνεις και από τις απαντήσεις καθορίζεται το φάσμα των επενδυτικών επιλογών που ταιριάζουν στο δικό σου προφίλ. Μόνο έτσι μπορείς να κάνεις έξυπνες επενδύσεις χρημάτων.

Με συμφέρει η επένδυση χρημάτων σε τράπεζα μέσω καταθέσεων;

Οι επιλογές που έχεις είναι συγκεκριμένες: Στις τράπεζες τα επιτόκια που προσφέρονται είτε για απλές, είτε για προθεσμιακές καταθέσεις, είναι μηδενικά. Επομένως, μπορεί να έχεις την ασφάλεια της τράπεζας αλλά η αξία των οικονομιών σου δεν αυξάνεται. Αντιθέτως, μειώνεται διαρκώς λόγω του πληθωρισμού.

Οπότε, όχι, ουσιαστικά η επένδυση χρημάτων στην τράπεζα μέσω καταθέσεων, δε θα σε ωφελήσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Τι γίνεται με τα επενδυτικά προγράμματα τραπεζών;

Οι τράπεζες προσφέρουν μεγάλη γκάμα επενδυτικών επιλογών, όπως:

  • Αμοιβαία Κεφάλαια
  • Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
  • Ομόλογα
  • Σύνθετα καταθετικά- επενδυτικά προϊόντα

Πρόκειται για επενδύσεις που συνδέονται με τις επιδόσεις διαφόρων επενδυτικών κατηγοριών, όπως μετοχές, ομόλογα, συναλλαγματικές ισοτιμίες και χρηματιστηριακοί δείκτες. Μέσω αυτών των επιλογών μπορείς να επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις διεθνείς αγορές. Ακολουθούν επιλεγμένα επενδυτικά προγράμματα τραπεζών:

#1 Επενδυτικά προγράμματα Εθνικής Τράπεζας

Πρόγραμμα Κεφάλαιο Plus:
Το συγκεκριμένο καταθετικό-επενδυτικό πρόγραμμα είναι ιδανικό αν βασικό σου μέλημα είναι η εγγύηση κεφαλαίου, καθώς σου δίνει 100% εγγύηση κεφαλαίου στη λήξη της επένδυσης.

Διατίθεται σε ευρώ αλλά και σε ξένο νόμισμα και συνδέει την επένδυση με την ελληνική και τις διεθνείς αγορές. Η απόδοση του «Κεφάλαιο Plus» μπορεί να συνδέεται με την πορεία συγκεκριμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών, τιμών μετοχών κ.ά. Από την άλλη, μπορεί να είναι προκαθορισμένη, περιλαμβάνοντας προκαθορισμένο επιτόκιο και καταβολή τόκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αμοιβαία Κεφάλαια ΔΗΛΟΣ NBG Asset Management:
Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι μία καλή επιλογή αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδυτικές σου επιλογές. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια ΔΗΛΟΣ, τα οποία προσφέρει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ, σου δίνουν τη δυνατότητα να επενδύσεις στην ελληνική αλλά και στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές και διακρίνονται σε:

-Μετοχικά Εσωτερικού/Εξωτερικού

-Μικτά Εσωτερικού/Εξωτερικού

-Ομολογιακά και ομολογιακά εσωτερικού/εξωτερικού

-Funds of funds

Επίσης, η Εθνική σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύσεις σε μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Κύπρου.

💡 Διάβασε επίσης: Tips για εξοικονόμηση χρημάτων στην καθημερινότητά σου

#2 Επενδυτικά προγράμματα Alpha Bank

Πρόγραμμα Alpha Plus:
Πρόκειται για συνδυασμό προθεσμιακής κατάθεσης και αμοιβαίων κεφαλαίων, με προνομιακό επιτόκιο στην κατάθεση και επένδυση των χρημάτων σε επιλεγμένα αμοιβαία κεφάλαια.

Έτσι έχεις τη σιγουριά της κατάθεσης αλλά και τη δυνατότητα να απολαύσεις μεγαλύτερες αποδόσεις από τα χρήματα που επενδύονται σε αμοιβαία. Μπορείς εσύ να διαμορφώσεις το πρόγραμμα Alpha Plus, βάζοντας το 70% ή 80% των χρημάτων σου σε προθεσμιακή κατάθεση και το 20% ή 30% σε Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια.

Ελάχιστο αρχικό συνολικό κεφάλαιο ορίζεται στα 15.000 ευρώ και μέγιστο στα 300.000 ευρώ.

Πρόγραμμα Alpha Δημιουργώ:
Με το προϊόν αυτό μπορείς να επενδύσεις σε Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια, χτίζοντας σταδιακά ένα κεφάλαιο. Μπορείς να το ενεργοποιήσεις μέσω πάγιας εντολής στο λογαριασμό που έχεις στην Alpha Bank και να προσθέτεις συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, με ελάχιστο τα 50 ευρώ.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα της Alpha Bank σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύσεις στις διεθνείς αγορές. Μέσω των τακτικών καταβολών (δεν βάζεις εφάπαξ ένα ποσό αλλά π.χ. κάθε μήνα) μειώνεις τον επενδυτικό κίνδυνο, γιατί μπαίνεις σε διαφορετικά επίπεδα τιμών της αγοράς.

Αμοιβαία Κεφάλαια της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ:
Μπορείς να επιλέξεις από τα 24 αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρει η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, τα οποία καλύπτουν όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, αυτό που ταιριάζει στο δικό σου προφίλ. Θα βρεις μετοχικά αμοιβαία, μικτά, ομολογιακά και διαχείρισης διαθεσίμων.

#3 Επενδυτικά προγράμματα Τρ. Πειραιώς

Πρόγραμμα Στόχοι Ζωής:
Είναι ένα αποταμιευτικό-επενδυτικό πρόγραμμα που σου δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστείς για τις ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον, επενδύοντας με συστηματικό τρόπο.

Αν επιθυμείς να διαμορφώσεις σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επενδύοντας συστηματικά και με πειθαρχημένο τρόπο ένα χαμηλό ποσό συμμετοχής (π.χ. 20 ευρώ μηνιαίως), τότε το πρόγραμμα «Στόχοι Ζωής» είναι αυτό που ζητάς. Μέσω του προγράμματος αποκτάς πρόσβαση στην ελληνική αγορά και στις διεθνείς αγορές, χωρίς να δεσμεύσεις το κεφάλαιό σου.

Το πρόγραμμα το διαχειρίζεται η Πειραιώς Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. Εσύ επιλέγεις τα αμοιβαία κεφάλαια (Ομολογιακά, Μικτά, Μετοχικά) στα οποία θα επενδυθούν τα χρήματα που βάζεις, εσύ επιλέγεις και τις καταβολές. Μπορείς, για παράδειγμα να βάζεις χρήματα στο επενδυτικό κεφάλαιο κάθε 1, 3 ή 6 μήνες.

Αν επιλέξεις κάθε μήνα τότε το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 20 ευρώ, αν επιλέξεις κάθε 3 μήνες το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 50 ευρώ και αν επιλέξεις καταβολές κάθε 6 μήνες το ελάχιστο ποσό είναι 100 ευρώ.

💡 Διάβασε επίσης: Κεφάλαιο κίνησης με εγγύηση του δημοσίου

#4 Επενδυτικά προγράμματα Eurobank

Πρόγραμμα Masterplan:
Άλλο ένα πρόγραμμα που σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύεις περιοδικά και να χτίζεις το δικό σου χαρτοφυλάκιο σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Με πάγια εντολή στον λογαριασμό σου, ορίζεις εσύ το ποσό της επένδυσης, τη συχνότητα των καταβολών αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης.

Το ελάχιστο ποσό που μπορείς να καταβάλεις είναι 60 ευρώ, ενώ είναι εφικτό να το αναπροσαρμόσεις οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείς. Την επαγγελματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου σου αναλαμβάνει η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Με τις περιοδικές καταβολές αποκτάς μερίδια στα αμοιβαία κεφάλαια που έχεις επιλέξει και με αυτόν τον τρόπο δεν παρασύρεσαι από συναισθηματικές παρορμήσεις εξαιτίας της μεταβλητότητας που εμφανίζουν οι αγορές. Το πρόγραμμα διατίθεται χωρίς προμήθεια συμμετοχής ή εξαγοράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Μπορείς να επιλέξεις ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια GF ή LF. Τα GF Αμοιβαία Κεφάλαια χωρίζονται στις κατηγορίες:

  1. Χρηματαγοράς: Α/Κ που επενδύουν κυρίως σε καταθέσεις και μέσα της χρηματαγοράς (π.χ. μετοχές)
  2. Ομολογιακά: Η επένδυση γίνεται κυρίως σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα
  3. Μετοχικά: Επενδύουν κυρίως σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς αγορές
  4. Funds of Funds: Είναι αμοιβαία που επενδύουν στα μερίδια άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων κορυφαίων διεθνών διαχειριστών κι έτσι αποκτάς πρόσβαση και σε άλλες αγορές

Με συμφέρουν οι επενδύσεις σε μετοχές / στο χρηματιστήριο;

Υπάρχει και η επιλογή να επενδύσεις μόνος σε μετοχές ή στο χρηματιστήριο, όπου ειδικά αν είσαι αρχάριος κινδυνεύεις να βγεις χαμένος.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο ήταν από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους να επενδύσεις. Όμως, το οικονομικό σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά και σήμερα ίσως πρέπει να εξετάσεις άλλες λύσεις.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον για επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις και ελεγχόμενο ρίσκο, μέσω προγραμμάτων που είναι φτιαγμένα ακόμη και για αρχάριους. Άλλωστε η δυνατότητα να κάνεις επενδύσεις online έχει κάνει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση σε επενδυτικά προϊόντα όλων των ειδών.

Τι γίνεται με τα επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν προγράμματα συσσώρευσης κεφαλαίου, που επενδύουν στην παγκόσμια αγορά και δίνουν αποταμιευτικές λύσεις.

Είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε συσσωρεύοντας κεφάλαιο μέσα από τακτικές περιοδικές καταβολές, έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Τα προγράμματα αυτά σου επιτρέπουν να αλλάξεις στρατηγική αν το επιθυμείς κάποια στιγμή στο μέλλον. Σου δίνουν επίσης το δικαίωμα μερικής ή ολικής εξαγοράς της επένδυσης.

Τελικά ποια είναι τα καλύτερα επενδυτικά προγράμματα;

Τα καλύτερα επενδυτικά προγράμματα θα τα βρεις μόνο αν πρώτα κατηγοριοποιήσεις τις ανάγκες σου. Θέλεις να κυνηγήσεις κερδοφόρες επενδύσεις παίρνοντας το ρίσκο να τα χάσεις όλα; Προτιμάς μία πιο ισορροπημένη στρατηγική μέτριου ρίσκου και μέτριων δυνητικών αποδόσεων ή εστιάζεις στο χαμηλότερο δυνατό κίνδυνο και βάζεις σε δεύτερη μοίρα τις αποδόσεις;

Στην ελληνική αγορά θα βρεις προγράμματα κομμένα και ραμμένα στις δικές σου ανάγκες και πάντοτε σε συνάρτηση με το ατομικό σου επενδυτικό προφίλ.

Αν θέλεις να κάνεις κερδοφόρες επενδύσεις, μάθε πρώτα για το επενδυτικό σου προφίλ (από τις τράπεζες ή τις ασφαλιστικές) και κινήσου ανάλογα!

Κι αν χρειαστείς οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν (κάρτες, δάνεια κλπ), εμείς είμαστε εδώ. Στο money-market.gr συγκρίνεις δωρεάν τραπεζικά προϊόντα και βρίσκεις αυτό που σου ταιριάζει, χωρίς να στήνεσαι στις ουρές, απλά από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!

💡 Διάβασε επίσης: Ηλεκτρονικές Απάτες: 5 tips Αποφυγής από τον Μανώλη Σφακιανάκη!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.