Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Δάνεια / Πότε παραγράφονται τα χρέη στις τράπεζες;

Πότε παραγράφονται τα χρέη στις τράπεζες;

πότε παραγράφονται τα χρέη στις τράπεζες

Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να μη μπορούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας. Τα κόκκινα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, δυστυχώς έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο. Ίσως έχεις αναρωτηθεί «τι γίνεται αν δεν πληρώσω το καταναλωτικό δάνειο», «τι συμβαίνει αν χρωστάω στην τράπεζα και δεν έχω τίποτα στο όνομά μου» ή «πότε παραγράφονται τα χρέη στις τράπεζες».

Εμείς θα προσπαθήσουμε να σου λύσουμε όλες τις απορίες, ωστόσο θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου μία γενική αλλά πολύ σημαντική αρχή: Οι τράπεζες δεν χαρίζουν λεφτά και θα σε αφήσουν ήσυχο μόνο αν εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια.

Ποια η διαφορά της διαγραφής με την παραγραφή χρεών;

Για τα στεγαστικά είναι γνωστό ότι η τράπεζα θα σου πάρει το σπίτι αφού το έχεις βάλει ενέχυρο για να λάβεις το δάνειο. Το θέμα είναι τι ισχύει για τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν συνοδεύονται από εξασφαλίσεις, και όποια άλλα δάνεια δεν έχουν κάποια υποθήκη.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο η παραγραφή χρεών πιστωτικών καρτών ή δανείων (και η πιστωτική δάνειο θεωρείται) γιατί πέρασαν τα χρόνια που ορίζει ο νόμος και άλλο η διαγραφή του δανείου ή της οφειλής από την τράπεζα. Η διαφορά είναι ότι:

  • Η παραγραφή γίνεται βάσει νόμου συνήθως μετά το πέρασμα 20 ετών, ενώ
  • Η διαγραφή είναι απόφαση της τράπεζας και πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
    Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε περίπτωση για την παραγραφή ή διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες.

Πότε παραγράφονται τα χρέη στις τράπεζες;

Ως γενική αρχή ισχύει ότι οι απαιτήσεις των τραπεζών παραγράφονται μετά από 20 χρόνια. Όχι βέβαια από την ημέρα που πήρες το δάνειο αλλά από την στιγμή που η τράπεζα καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση.

Αυτό συμβαίνει όταν η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και δεν συμμορφώνεσαι με αυτά που ζητάει η τράπεζα για να προχωρήσει έστω σε ρύθμιση των οφειλών. Επομένως, παραγραφή καταναλωτικού δανείου μπορεί να επέλθει μόνο αν περάσει 20ετία από την καταγγελία του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την παραγραφή χρεών πιστωτικών καρτών.

Το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που καταγγέλλεται η δανειακή σύμβαση, η τράπεζα προχωρά άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες, όπως σε έκδοση διαταγής πληρωμής. Μην περιμένεις δηλαδή ότι θα περάσουν τα χρόνια χωρίς να σε «ενοχλήσει».

Με τη διαταγή πληρωμής, η τράπεζα θα προσπαθήσει να σου κατασχέσει οτιδήποτε περιουσιακό στοιχείο είναι εφικτό να κατασχεθεί από το νόμο.

💡 Διάβασε επίσης: Μπορώ να βγάλω πιστωτική κάρτα (ή να πάρω δάνειο) αν είμαι στον Τειρεσία;

Αν δεν έχω περιουσία και χρωστάω;

Εδώ μπαίνει το… αιώνιο ερώτημα των δανειοληπτών. Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος αν δεν έχεις τίποτα στο όνομά σου; Θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε, «εμένα δεν με νοιάζει ας μου κάνουν ό,τι θέλουν οι τράπεζες, δεν έχω τίποτα στο όνομά μου».

Κι όμως, δεν είναι έτσι, αφού και για αυτή την περίπτωση, ο νομοθέτης έχει φροντίσει ώστε να μπορεί ο πιστωτής (η τράπεζα δηλαδή) να κινηθεί νομικά για να ικανοποιηθεί οικονομικά.

Το να μην έχεις κάποιο ακίνητο στο όνομά σου, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις περιουσία. Κατάσχεση για δανειακές οφειλές μπορεί να γίνει σχεδόν για τα πάντα, εκτός από ακατάσχετους λογαριασμούς μισθοδοσίας και σε αυτούς έως του ποσού των 1.500 ευρώ.

Έχεις μετοχές στο όνομά σου; Μπορούν να κατασχεθούν. Τραπεζικούς λογαριασμούς; Επίσης. Ακόμα και απαιτήσεις από τρίτους. Αν π.χ. έχεις εταιρεία και χρωστάει η εταιρεία, τότε μπορεί να κατασχεθούν απαιτήσεις της εταιρείας. Το ίσιο ισχύει και για ιδιώτες.

Τι ισχύει για το Ακατάσχετο;

Όσον αφορά το ακατάσχετο, υπάρχει το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο προστατεύει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, από κατάσχεση έως το ποσού των 1.500 ευρώ.

Το ακατάσχετο ποσό ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ, στην περίπτωση οικογενειακού λογαριασμού. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχεις δηλώσει τον λογαριασμό ως μισθοδοσίας ή σύνταξης για να είναι ακατάσχετος.

Πότε διαγράφονται τα χρέη στις τράπεζες;

Καμία τράπεζα δεν χαρίζει δάνεια. Η βασική αρχή είναι ότι πριν θεωρήσει το δάνειο ή την οφειλή μίας πιστωτικής κάρτας ως «ανεπίδεκτο είσπραξης» και διαγράψει την οφειλή, θα κάνει τα πάντα.

Οι τράπεζες θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ελέγξουν την περιουσιακή και εισοδηματική σου κατάσταση και θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής, πριν σε… αφήσουν ήσυχο. Για τη διαγραφή δανείου δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο, αφού είναι καθαρά απόφαση της τράπεζας.

Και τώρα ξέρεις τι ισχύει για την παραγραφή χρεών πιστωτικών καρτών και δανείων. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα δάνεια και τις κάρτες, εμείς είμαστε εδώ. Βρες στην πλατφόρμα μας online λεπτομέρειες για τα τραπεζικά προϊόντα που σε αφορούν και σύγκρινέ τα για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, χωρίς να στήνεσαι στην ουρά στις τράπεζες!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
δάνεια banner

Online σύγκριση δανείων σε 1′

Βρες το δάνειο που σου ταιριάζει, χωρίς να πας στην τράπεζα.