Παρελθόν οι προθεσμιακές! Πού θα βρεις υψηλά επιτόκια για τα χρήματά σου

4.2/5 - (4 αξιολογήσεις)
4.2/5 - (4 αξιολογήσεις)

Θυμάσαι την εποχή που οι τράπεζες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους και προσέφεραν επιτόκια ακόμη και πάνω από 5% το χρόνο για να σε δελεάσουν να καταθέσεις τα χρήματά σου;

 

Ήταν η εποχή πριν την κρίση, όταν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεπερνούσαν τα 200 δισ. ευρώ και όλες οι τράπεζες ήθελαν ένα κομμάτι από την πίτα.

Σήμερα, προθεσμιακές καταθέσεις με αυτή την έννοια δεν υπάρχουν. Αν κάνεις μία έρευνα αγοράς θα δεις ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μετά βίας φτάνουν στο 0,25%-0,3% και μόνο στην περίπτωση που η κατάθεση είναι συνδεδεμένη με κάποιο πρόγραμμα επιβράβευσης.

 

Τι έχει αλλάξει

 

Για να καταλάβεις γιατί μπορούσαν να δίνουν υψηλά επιτόκια θα πρέπει να γνωρίζεις το πώς λειτουργεί μία τράπεζα. Η τράπεζα παίρνει την δική σου κατάθεση και τα χρήματα αυτά τα δίνει δάνειο σε κάποιον άλλο πελάτη, βγάζοντας κέρδος από τη διαφορά των επιτοκίων. Αν υποθέσουμε ότι καταθέτεις στην τράπεζα 20.000 ευρώ με επιτόκιο 0,3% το χρόνο, τότε τα χρήματα αυτά δίνονται σε κάποιον άλλο ως δάνειο με επιτόκιο 5%. Αυτή είναι η βασική της λειτουργία.

Σήμερα που ζούμε στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων αυτός ο μηχανισμός έχει χαλάσει, ενώ οι τράπεζες μέχρι και για να «παρκάρουν» στην ΕΚΤ τα χρήματα που τους περισσεύουν πρέπει να πληρώσουν επιτόκιο 0,5% (όσο είναι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ).

 

Αρκεί να σκεφτείς ότι προ κρίσης για κατάθεση 20.000€ θα έπαιρνες τόκους (ανάλογα με το πρόγραμμα) ύψους περίπου 750€ ετησίως ενώ πλέον θα πάρεις λιγότερα από 40€!

Αν θέλεις λοιπόν να βάλεις στην άκρη κάποια χρήματα, εξασφαλίζοντας παράλληλα μία σχετικά ικανοποιητική απόδοση χωρίς μεγάλο ρίσκο, θα πρέπει να επιλέξεις κάποια άλλη μορφή αποταμίευσης.

 

Τι μπορώ να κάνω;

Αν απευθυνθείς σε ένα κατάστημα τράπεζας θα σου προτείνουν κάποιο αποταμιευτικό προϊόν με τακτικές καταβολές κεφαλαίου που συνδυάζει χαμηλό επίπεδο ρίσκου με υψηλότερο επιτόκιο από τα διαθέσιμα καταθετικά προϊόντα όπως:

 

  • Ασφαλιστικά Προγράμματα Αποταμίευσης τα οποία δεν προσφέρουν τα υψηλά  και εγγυημένα επιτόκια του παρελθόντος αλλά αν λάβουμε υπόψη το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων που επικρατεί παγκοσμίως, τα επιτόκια που διατίθενται είναι ικανοποιητικά.

 

  • Αμοιβαία Κεφάλαια . Όσον αφορά αυτά να θυμάσαι καλά τη φράση που τα συνοδεύει υποχρεωτικά από τον Νόμο: «Τα αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές». Αυτό σημαίνει ότι αν τον περασμένο χρόνο ή κάποιο διάστημα στο παρελθόν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο έχει αποδώσει π.χ. 5% ετησίως, αυτή η απόδοση δεν έχει καμία σημασία για τον επόμενο χρόνο. Επίσης, θα πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια αναλαμβάνεις ρίσκο.

 

 

 

Η γνώμη του Ειδικού

 

❗ Πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο επενδυτικά αν είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις για να πάρεις κάποιο αξιοσέβαστο ποσό από τις οικονομίες σου.

 

ℹ Κάθε πελάτης τράπεζας που θέλει να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του personal banking. Στόχος των τραπεζών είναι, κάθε ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση να διαμορφώσει, με βάση το προφίλ του και τις βασικές αρχές της διασποράς και του μεγάλου επενδυτικού ορίζοντα, αυτό που ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες στο μέλλον.

 

💡 Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποφασίσεις ποιο είναι το επιτόκιο που θα ήθελες να πάρεις για τα χρήματα που βάζεις στην άκρη και πάνω απ’ όλα το βαθμό κινδύνου που είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις.

 

Money-market.gr

Παρελθόν οι προθεσμιακές! Πού θα βρεις υψηλά επιτόκια για τα χρήματά σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.