Social distancing και συναλλαγές με κάρτες

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την επιβολή των capital controls παρατηρείται σημαντική αύξηση της χρήσης πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για τις καθημερινές μας συναλλαγές.

 

Θα έχεις δει κι εσύ ότι έχουν αλλάξει οι συνήθειές σου και χρησιμοποιείς πιο εύκολα τις κάρτες και γενικότερα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς πάνω από το 30% της συνολικής λιανικής κατανάλωσης στην Ελλάδα διενεργείται μέσω πληρωμών με κάρτες. Έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές κάνουν χρήση των καρτών ακόμη και για αγορές αξίας μικρότερης των 2 ευρώ. Περίπου 3 στις 10 συναλλαγές είναι αξίας έως και 10 ευρώ, ενώ 2 στις 10 είναι κάτω των 5 ευρώ.

 

Ειδικότερα σήμερα, η εξάπλωση της επιδημίας κοροναϊού, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και το social distancing εξαιτίας του φόβου για κάθε είδους επαφές, κάνουν ακόμη πιο χρήσιμες τις κάρτες και περισσότερο αυτές που υποστηρίζονται από την τεχνολογία ανέπαφων (contactless) συναλλαγών.

 

Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζεις ότι για το 2020 και με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα  – και αν κάτι δεν αλλάξει λόγων κορανοϊού – όλοι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώνουν πέναλτι 22% για το ποσό που δεν συγκέντρωσαν με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

 

Διάβασε με προσοχή τι πρέπει να προσέχεις στις συναλλαγές με κάρτες:

 

 

Ανέπαφες συναλλαγές  💳

 

Από την Δευτέρα 30/3 αυξάνεται το όριο συναλλαγών στις ανέπαφες (contactless) συναλλαγές με κάρτα, από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ ανά συναλλαγή.

Η αύξηση του ορίου είναι προσωρινή και σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2020 στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορανοϊού.

 

Οι ανέπαφες συναλλαγές γίνονται χωρίς την καταχώρηση κωδικού PIN σε τερματικό (POS) και εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου στο 70% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτα και στο 80% των συναλλαγών στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν και λειτουργούν, όπως καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων κ.α.

Το όριο  (των 25 ευρώ που για 2 μήνες έγινε 50 ευρώ) αφορά τόσο τις χρεωστικές όσο και τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες.

 

Για να μην μπορεί κάποιος που έχει την κάρτα σου στην κατοχή του να κάνει ανεξέλεγκτα αγορές, το σύστημα θα μπλοκάρει και θα ζητείται το PIN αν η τράπεζα εντοπίζει διαδοχικές συναλλαγές ανά πεντάλεπτο.

 

Σημειώνεται επίσης ότι αν έχεις χρεωστική, πιστωτική και προπληρωμένη κάρτα σε μία τράπεζα η κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο. Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.

 

 

Προστασία και ecommerce 🔒

 

Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2019 ισχύει η Ευρωπαϊκή Οδηγία PSD2 για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2, Οδηγία 2015/2366/ΕΕ), η οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με βασικό σκοπό να καταστήσει πιο ασφαλείς και εύκολες τις πληρωμές με κάρτες.

Εκτός από τις ανέπαφες συναλλαγές, η Οδηγία φέρνει αλλαγές και στο e-commerce. Οι αλλαγές αφορούν ειδικά στην ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου καθώς οι αγορές που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες μέσω Internet θα πρέπει να γίνονται με «ισχυρή ταυτοποίηση πελατών».

 

Με απλά λόγια, κάθε φορά που αγοράζεις κάτι,  θα πρέπει να αποδεικνύεις την ταυτότητά σου μέσω μίας διαδικασίας ελέγχου που πιστοποιεί τον κάτοχο της κάρτας.

 

Αφού πρώτα θα έχεις δώσει τα γνωστά στοιχεία,  όπως ο αριθμός της κάρτας, το όνομα του κατόχου, η ημερομηνία λήξης και ο τριψήφιος κωδικός ασφαλείας CVC, που πάντοτε ζητούνται.

Η «ισχυρή ταυτοποίηση πελατών» βασίζεται στη χρήση τουλάχιστον δύο στοιχείων από τις εξής κατηγορίες:

 

  • Κάτι που γνωρίζεις μόνο εσύ (συγκεκριμένο κωδικό πρόσβασης ή PIN)
  • Κάτι που έχεις στην κατοχή σου (π.χ., αριθμό πιστωτικής κάρτας)
  • Κάποιο στοιχείο με βάση βιομετρικά δεδομένα, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα

 

⚠️

Στην περίπτωση που χάσεις ή σου κλέψουν την κάρτα σου πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με την τράπεζα. Καλό θα είναι επίσης να ελέγχεις τις χρεώσεις μέσω internet ή mobile banking για να προλάβεις τα χειρότερα.

Social distancing και συναλλαγές με κάρτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.