Τι ισχύει για την αποπληρωμή δανείων λόγω κοροναϊού

5/5 - (2 αξιολογήσεις)
5/5 - (2 αξιολογήσεις)

Έχεις δάνειο και δεν γνωρίζεις αν δικαιούσαι να μην πληρώσεις δόση για τρεις μήνες; Έχεις επιχείρηση και αντιμετωπίζεις προβλήματα;

 

Επειδή η γενικευμένη αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων όλων των κλάδων της οικονομίας έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, η πολιτεία έχει ανακοινώσει μία σειρά μέτρων για να διευκολύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

 

⚠️

Προσοχή όμως! Τα μέτρα αφορούν όσους πλήττονται από την κρίση. Όσοι συνεχίζουν να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά δεν θα έχουν καμία προνομιακή αντιμετώπιση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

 

 

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει η κυβέρνηση, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Πιστώσεων και Απαιτήσεων αλλά και ποιους ακριβώς αφορούν οι παρεμβάσεις.

 

🏬  Αναστολή δόσεων για επιχειρήσεις

 

  • Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν στην αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από τις 17/3 και μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Με άλλα λόγια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι επιχειρήσεις που αφορά το μέτρο δεν θα πληρώνουν κεφάλαιο αλλά μόνο τόκους.

 

  • Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση.

 

  • Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες μπορούν να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή του κεφαλαίου, με παράταση της διάρκειας του δανείου.

 

  • Βασική προϋπόθεση είναι το δάνειο να ήταν ενήμερο στις 31/12/2019.

 

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζά τους για να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα.

 

👫 Αναστολή δόσεων για φυσικά πρόσωπα

 

  • Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν στην πλήρη αναστολή των δόσεων φυσικών προσώπων που πλήττονται άμεσα από την κρίση για διάστημα τριών μηνών.

 

  • Το μέτρο αφορά όλους όσους θεωρούνται επιλέξιμοι από την κυβέρνηση για να λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ (εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις).

 

  • Οι τράπεζες επικοινωνούν με τους πελάτες τους και προσφέρουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των ενήμερων δανείων τους. Όσοι δανειολήπτες βρίσκονται τεκμηριωμένα στις κατηγορίες που πλήττονται από την επιδημία, θα μπορούν με ένα τηλεφώνημα να λαμβάνουν τα 800 ευρώ και την τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους.

 

  • Σταματούν εντελώς οι οχλήσεις πληρωμής από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες

 

 Επαναλαμβάνουμε ότι αν ανήκεις στους πολίτες είτε ως ιδιώτης είτε ως επιχείρηση που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσεις κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών σου υποχρεώσεων.

 

 

🏠  Προστασία πρώτης κατοικίας

 

Όσον αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στον αρχικό σχεδιασμό και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάψει να ισχύει από την 1η Μαΐου.

 

Άρα, αν θέλεις να ρυθμίσεις το δάνειό σου και να προστατεύσεις το σπίτι σου έχεις δύο επιλογές:

 

α) να υποβάλλεις αίτηση στην ειδική πλατφόρμα έως 30 Απριλίου αν ικανοποιείς τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου 4605/2019

ή

β) αν δεν πληροίς τα κριτήρια, να απευθυνθείς στην τράπεζά σου.

 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει» εντελώς και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η κρίση, όμως στη συνέχεια αν καθυστερείς να πληρώσεις το δάνειό σου θα πρέπει να υποστείς τις συνέπειες του νόμου.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει αναστείλει τη λειτουργία όλων των εισπρακτικών εταιρειών μέχρι νεωτέρας.

 

 

Τι ισχύει για την αποπληρωμή δανείων λόγω κοροναϊού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.