Αποταμίευση Φεβρουαρίου

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Στα τέλη κάθε Δεκέμβρη βλέπουμε παντού ανασκοπήσεις κάθε είδους και στις πρώτες μέρες του Γενάρη οι περισσότεροι γράφουν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά, μαζί με hashtags όπως #newyeargoals.

 

Οι ιδέες για μία μεγάλη αλλαγή είναι κάτι συνηθισμένο για τις πρώτες ημέρες του Γενάρη, με τα πιο δημοφιλή θέματα να αφορούν τη δίαιτα, το γυμναστήριο, ή τις σχέσεις μας.

 

Λίγοι όμως είναι αυτοί που βάζουν παρόμοιους στόχους για τα οικονομικά τους, ίσως επειδή το θέμα φαίνεται πιο βαρετό, αλλά και πολύ πιο δύσκολο, από το να αποκτήσουμε κοιλιακούς-φέτες μέχρι τον Ιούνιο.

 

Πόσες φορές όμως πέτυχες κάποιον από αυτούς τους στόχους;

 

Η αλήθεια είναι πως τα μεγάλα σχέδια στη ζωή μας δεν πραγματοποιούνται από την μία μέρα στην άλλη. Και ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για να πετύχουμε έναν μεγάλο στόχο, είναι να τον χωρίσουμε σε μικρότερα κομμάτια, και να προχωρήσουμε βήμα-βήμα.

Δεν έχει κανένα νόημα να πούμε “φέτος θα φτιάξω επιτέλους τα οικονομικά μου!” χωρίς να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για αυτό.

 

Για αυτό, κάθε μήνα το ourwallet θα σου δίνει ένα θέμα ή μία πρόκληση, που θα σε βοηθήσει σταδιακά να αντιμετωπίσεις ένα συνηθισμένο οικονομικό πρόβλημα.

Οι συμβουλές αυτές δεν είναι “μαγικές”, ούτε υπόσχονται άμεσες λύσεις. Εάν όμως καταφέρεις να τις βάλεις στην καθημερινότητά σου, του χρόνου τέτοια εποχή θα δεις μία σαφή βελτίωση στην κατάσταση του πορτοφολιού σου.

 

Βάλε στην άκρη €1 την ημέρα

Εάν δεν αποκτήσουμε την συνήθεια να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα κερδίζουμε, και να κρατάμε ένα ποσό στην άκρη κάθε μήνα, τότε δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε τα πιο μεγάλα και σύνθετα οικονομικά προβλήματα μας.

 

Εάν λοιπόν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις μία τακτική αποταμίευση, ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσεις με ένα μικρό και εύκολο ποσό, που δεν θα σας λείψει πραγματικά από το πορτοφόλι σας. Ένα ευρώ την ημέρα, ή €30 κάθε μήνα, είναι ένα ποσό που οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να διαθέσουμε, για χάρη ενός πιο μακροπρόθεσμου στόχου.

 

Μπορεί σε κάποιους το ποσό αυτό να φαίνεται μικρό, και να σκεφτούν: “Ακόμα και αν το κάνω αυτό για έναν χρόνο, θα έχω μαζέψει μόνο €360. Σιγά το ποσό! Έτσι θα λύσω τα προβλήματα μου;“

 

Όμως ο κύριος στόχος μας εδώ δεν είναι οικονομικός, αλλά ψυχολογικός.

Και εάν διαπιστώσεις στην πορεία ότι €1 την ημέρα είναι όντως μικρό ποσό για το πορτοφόλι σου, μην διστάσεις να το αυξήσεις!

 

Πώς ξεκινάς;

Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος είναι να βάλεις τα €30 στην άκρη στις αρχές του μήνα, ή μόλις έχεις πληρωθεί. Έτσι θα νιώθεις ακόμα γεμάτο το πορτοφόλι σου και δεν θα σου λείπει αυτό το ποσό.

 

 

Πληρώνοντας πρώτα τον εαυτό σου, θα συνεχίσεις πιο άνετα την προσπάθειά σου.

 

Μπορείς να δώσεις μία πάγια εντολή στην τράπεζά σου, για να μεταφέρει το ποσό αυτό σε έναν άλλο λογαριασμό από αυτόν που χρησιμοποιείς καθημερινά. Όλες οι τράπεζες σήμερα προσφέρουν ειδικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς με καλύτερο επιτόκιο, εφόσον μεταφέρεις τακτικά χρήματα σε αυτόν.

 

Εναλλακτικά, εάν σου αρέσει ο ήχος και η αίσθηση των κερμάτων, μπορείς να βάζεις κάθε μέρα €1 σε έναν κουμπαρά. Και όσο πιο γεμάτος ακούγεται όταν τον κουνάς, τόσο καλύτερα θα νιώθεις για τον στόχο που έβαλες.

 

Επίσης είναι σημαντικό να βάλεις έναν ξεκάθαρο στόχο για την αποταμίευση αυτή, όπως π.χ. ένα ταξίδι ή ένα δώρο για εσένα ή την οικογένειά σου. Εάν δεν έχεις κάποιο κίνητρο για την προσπάθειά σου είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα βαρεθείς, θα ξεχαστείς, ή θα σπαταλήσεις τα χρήματα αυτά σε μία παρορμητική αγορά.

 

Εάν όμως συνδέσεις την αποταμίευση με έναν συγκεκριμένο στόχο, θα αποφύγεις ευκολότερα τους πειρασμούς.

Επόμενη στάση, Μάρτιος!

 

Δες νέα και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην διαχείριση των χρημάτων σου ΕΔΩ.

Αποταμίευση Φεβρουαρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.