Brexit επιπτώσεις: Ποιες είναι οι συνέπειες για τις αγορές μας;

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (και την Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση) έφερε αναταράξεις και στις αγορές που κάνουμε από το εξωτερικό. Αυτή είναι μόνο μια από τις επιπτώσεις του Brexit, αλλά δεν περνά και απαρατήρητη.

 

Εκεί που νομίζαμε ότι η ιστορία αυτή έχει τελειώσει, βλέπουμε ότι και μέσα στο 2021 πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ. Ειδικά για όλους εμάς που κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές από καταστήματα στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε. Πάμε να δούμε πώς έχει η κατάσταση τώρα.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του Brexit στις αγορές μας το 2021;

 

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι:

 

  • Μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης δεμάτων.

 

  • Επιπλέον χρεώσεις για τον εκτελωνισμό των παραγγελιών.

 

Οι αγορές από δημοφιλή websites (π.χ. Amazon) παραμένουν σε αποθήκες, μέχρι να εκτελωνιστούν και να μπορέσουν να παραδοθούν. Και δυστυχώς, ακόμα κι όταν παραλάβουμε τα δέματα, είναι πιθανό να τα πληρώσουμε πιο ακριβά από ότι περιμέναμε.

 

💡 Γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις & έξτρα χρεώσεις στις παραδόσεις;

 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στο τελωνείο επιβάλλονται χρεώσεις και φόροι που προβλέπονται για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες (αλλά όχι δασμοί). 

 

Σαν καταναλωτές, σίγουρα είχαμε συνηθίσει να πληρώνουμε παραπάνω μεταφορικά έξοδα όταν κάναμε παραγγελίες από χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, κάναμε αγορές από e-shops στην Κίνα ή στις ΗΠΑ και ξέραμε πως θα επιβαρυνθούμε με δασμούς. 

 

Όμως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις του Brexit στις αγοραστικές μας συνήθειες. Ή τουλάχιστον, δεν ξέραμε ότι οι συνέπειες θα γίνουν αντιληπτές από όλους μας τόσο γρήγορα.

 

💡 Είναι το δέμα σου μέσα σε αυτά;

 

Αν έκανες μια παραγγελία μέσα στο 2020 και αποχώρησε από Αγγλία πριν τις 31/12/2020, μάλλον το δέμα σου δεν είναι ένα από αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον εκτελωνισμό.

 

Οι συνέπειες βαρύνουν κυρίως τα δέματα που έφυγαν από Αγγλία μετά τις 31/12/2020. Την 1/1/2021 τέθηκε σε ισχύ η νέα συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., οπότε από το σημείο αυτό και μετά περιμέναμε να δούμε μεγάλες αλλαγές.

 

Και φυσικά, από τις υπερβολικές χρεώσεις επιβαρύνονται όσες παραγγελίες είχαν σχετικά υψηλό κόστος (25 ευρώ και άνω). Όσο υψηλότερο το κόστος της αγοράς σου, τόσο πιο ακριβά μπορεί να πληρώσεις για έξτρα χρεώσεις και φόρους.

 

💡 Πώς αντιδρούν τα καταστήματα στην Αγγλία;

 

Όλες αυτές τις συνέπειες του Brexit, τις έχουν ήδη αντιληφθεί και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Μερικές ενέργειες που έχουν παρατηρηθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Αγγλίας από τις αρχές του 2021 είναι:

 

  • Πρόσθετες εκπτώσεις σε προϊόντα.

 

  • Διακοπή αποστολής προϊόντων στην Ελλάδα (ή και άλλες χώρες της Ε.Ε)

 

  • Αφαίρεση του βρετανικού ΦΠΑ (παραμένει η επιβολή του ελληνικού ΦΠΑ)

 

Αυτές είναι κάποιες προσωρινές κινήσεις, με τις οποίες αντιδρούν ηλεκτρονικά καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ίδια καταστήματα μπορεί να έκαναν ελεύθερα παραδόσεις δεμάτων στη χώρα μας μέχρι το 2020, αλλά όχι πια.

 

Σίγουρα ελαφρύνουν κάπως την κατάσταση με τις έξτρα χρεώσεις από το τελωνείο. Αλλά οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραμένουν βασική πηγή γκρίνιας και παραπόνων, για πολλούς από εμάς.

 

Αφορολόγητο 2020 – 21: Πόσο είναι το αφορολόγητο & πώς χτίζεται;

 

Ποιες είναι οι συνέπειες του Brexit για τις επιχειρήσεις;

 

Αν εσύ έχεις δυσαρεστηθεί που το δέμα σου αργεί να παραδοθεί και χρεώνεσαι παραπάνω, φαντάσου τις επιπτώσεις του Brexit για τις επιχειρήσεις. 

 

Υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα που μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου ή που αγοράζουν προϊόντα για μεταπώληση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Για επιχειρήσεις σαν αυτές, οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι πραγματικά σοβαρές. Άλλες περιπτώσεις που μια (ελληνική) επιχείρηση μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά είναι:

 

  • Αν διαθέτει προϊόντα ή παρέχει υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

 

  • Αν μεταφέρει προϊόντα / εμπορεύματα από (και προς) το Ηνωμένο Βασίλειο

 

  • Έχει θυγατρική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο

 

  • Για την επιχείρηση εργάζονται Έλληνες υπάλληλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή Βρετανοί στην Ελλάδα

 

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που θα επηρεαστούν από τις συνέπειες του Brexit. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να μετριαστεί η κατάσταση, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

 

Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το μέλλον των αγορών μέσω Αγγλίας;

 

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα συνεχίσουν να είναι πονοκέφαλος οι αγορές μέσω Αγγλίας. Για όλους εμάς (τους καταναλωτές), ξέρουμε πως θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τελωνείο από αγγλία το 2021 (με ελάχιστο κόστος περίπου στα 20 ευρώ).

 

Το πόσο ακριβώς θα πληρώνουμε, θα εξαρτάται από την αξία της παραγγελίας, αλλά και από το είδος προϊόντων που αγοράζουμε

 

Πάντως, εξετάζεται και η πιθανότητα να δημιουργηθούν αποθήκες για εμπορεύματα από την Κίνα και στην Ελλάδα, γιατί οι αποθήκες που βρίσκονται τώρα στην Αγγλία είναι σε αρκετά μειονεκτική θέση αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να αλλάξει το σκηνικό στις αγορές μας, αλλά θα το δούμε με σιγουριά τους ερχόμενους μήνες!

 

Αν περιμένεις κι εσύ δέμα από Αγγλία, οπλίσου με υπομονή και πού θα πάει… θα περάσει κι αυτό!

Brexit επιπτώσεις: Ποιες είναι οι συνέπειες για τις αγορές μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.