Ιnternet & Μobile banking : Οδηγός επιβίωσης

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το internet banking και το mobile banking θεωρούνταν «εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών» όμως η χρήση τους αυξάνεται ραγδαία όσο οι πολίτες εξοικειώνονται με την τεχνολογία και γίνονται βασικά εργαλεία της καθημερινότητάς μας.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2019 οι Online συναλλαγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 59,4% σε σύγκριση με το 2018 και πλέον αποτελούν το 3% του συνόλου των άυλων συναλλαγών όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 3,6%.

Ειδικά σήμερα που το social distancing είναι επιβεβλημένο λόγω της πανδημίας, θέλουμε δεν θέλουμε η χρήση του internet και του mobile banking είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό την καθημερινότητά μας και να πραγματοποιήσουμε τις πληρωμές και αγορές.

 

Θα πρέπει να ξέρεις ότι για όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας και προς αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, τις πληρωμές για Δημόσιο, ενέργεια, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ύδρευση, ασφάλειες κλπ,  θα μπορείς να τις κάνεις μόνο μέσω internet ή mobile banking, στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών και όχι στα γκισέ των τραπεζών.

 

Όμως η χρήση των δύο αυτών τεχνολογικών εφαρμογών θέλει ιδιαίτερη προσοχή!

Το ότι μπορείς να κάνεις σχεδόν όλες τις συναλλαγές από το κινητό ή το laptop σου δεν σημαίνει ότι οι αγορές ή οι πληρωμές μέσω internet banking και mobile banking είναι… παιχνίδι.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερώνεσαι συνεχώς για τις χρεώσεις, τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους μέσω των οποίων μπορείς να προστατευτείς.

 

Για παράδειγμα, γνωρίζεις ποιους λογαριασμούς μπορείς να πληρώσεις ανέξοδα και ποιοι περιλαμβάνουν χρέωση; Ξέρεις τι να κάνεις αν εντοπίσεις μία ύποπτη συναλλαγή;  Έχεις ακούσεις ποτέ για το phising;

 

 

Χρεώσεις

 

Είναι σίγουρα μεγάλη διευκόλυνση να κάνεις τις πληρωμές σου μέσω του υπολογιστή, του tablet ή του κινητού τηλεφώνου σου, ειδικά όσο διαρκεί το social distancing και προσπαθούμε να αποφεύγουμε το συνωστισμό. Θέλεις λ.χ. να πληρώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος; Η συναλλαγή μέσω διαδικτύου είναι ανέξοδη σε όποια τράπεζα (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς) και αν έχεις λογαριασμό.

 

  • Όμως άλλες συναλλαγές όπως η πληρωμή της ΕΥΔΑΠ έχει χρέωση από 0,30 ευρώ έως 0,60 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.

 

  • Βέβαια, αν η ίδια συναλλαγή γίνει μέσω των αυτόματων μηχανημάτων στα καταστήματα των τραπεζών η χρέωση από 0,30 έως 1,20 ευρώ.

 

Μπορεί οι χρεώσεις να είναι σχετικά μικρές αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερωθείς για το σύνολο των χρεώσεων της τράπεζας με την οποία συνεργάζεσαι.

 

 

Κίνδυνοι

 

Ευτυχώς οι τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα και ενημερώνουν τους πελάτες τους για τους κινδύνους αναγνωρίζοντας ότι με την ραγδαία αύξηση της χρήσης των online συναλλαγών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι cyber επιθέσεις με σκοπό την απάτη.

Μία από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές είναι το phising, μέσω του οποίου οι επιτήδειοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά σου στοιχεία και πληροφορίες.

Συνήθως αυτό γίνεται μέσω επικοινωνίας, π.χ. μέσω email όπου ο χάκερ σας ζητάει να κάνε κλικάρετε σε κάποιο σύνδεσμό ή κάτι αντίστοιχο.

Αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες σε ενημερώνουν με μηνύματα στο web banking, τονίζοντας ότι δεν θα σου ζητήσουν ποτέ και με κανένα τρόπο τους κωδικούς σου καθώς «αυτοί είναι προσωπικοί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αποκαλύπτεις σε τρίτους».

 

Για να μην έχεις… μπλεξίματα με διάφορα κακόβουλα προγράμματα, τεχνικές ή τεχνολογίες εξαπάτησης (spyware, sniffers, trojan horses, pharming κλπ) βρες λίγο χρόνο να ενημερωθείς αναλυτικά μέσω της ιστοσελίδας της τράπεζας σου για το τι πρέπει να προσέξεις και τι να αποφύγεις.

 

 

Ασφάλεια

 

Οι ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς είναι απλές:

 

1.Να επιλέγεις ένα ισχυρό password για τις υπηρεσίες internet και mobile banking που θα έχει συνδυασμό πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, κάποιο σύμβολο και αριθμό.

 

2. Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν το PIN σου

 

3. Επίλεξε για τον υπολογιστή σου ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας

 

4. Να διαγράφεις τα προσωρινά αρχεία internet από τον υπολογιστή σου

 

5. Μη μπαίνεις στους λογαριασμούς internet banking από υπολογιστές τρίτων

 

6. Ποτέ μα ποτέ μην απαντάς σε mail ή sms που ζητούν τα στοιχεία των λογαριασμών σου ή κωδικούς. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για κακόβουλες πράξεις και το πιθανότερο είναι να καταλήξεις είτε να ψάχνεσαι για το πώς έχασες λεφτά από τον λογαριασμό ή να προσπαθείς να αποδείξεις ότι έπεσες θύμα κυβερνοεπίθεσης.

 

Ιnternet & Μobile banking : Οδηγός επιβίωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.