Κόκκινα δάνεια: Τι συμβαίνει & πώς να ωφεληθείς

5/5 - (2 αξιολογήσεις)
5/5 - (2 αξιολογήσεις)

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την ημέρα που οι τράπεζες συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των «κόκκινων» δανείων.

 

Αρχικά προχώρησαν σε βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις, οι οποίες στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, και στη συνέχεια υιοθέτησαν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, ωστόσο και πάλι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή NPEs, όπως είναι η επίσημη ορολογία, στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.

 

Σήμερα βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Αφενός γιατί αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο προβλέπει ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα περάσουν από τις τράπεζες σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και αφετέρου γιατί λήγει σε λίγους μήνες οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές την παράταση της πλατφόρμας που προστατεύει τους δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και παράλληλα προσφέρει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού.

 

Στεγαστικά

 

Ειδικότερα, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο το κράτος επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού σε ποσοστό 20%-50% σε βάθος 25ετίας για όσους πληρούν τα κριτήρια και ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του προστατευτικού πλαισίου.

 

Αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία, ενώ η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους εδώ.

 

Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και όσοι δεν μεριμνήσουν να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους μέσω της σχετικής πλατφόρμας έως το τέλος Απριλίου δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία.

 

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στην παράταση μόνο και μόνο γιατί υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της και στην ουσία οι πρώτοι μήνες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

 

Η κυβέρνηση προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις και πλέον οι διαδικασίες τρέχουν ταχύτερα. Επειδή όμως τίθεται θέμα ηθικού κινδύνου και οι θεσμοί εκτιμούν πως όσο παραμένει το προστατευτικό δίχτυ τόσο θα καθυστερεί η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία.

 

Παράλληλα, μέσα στο 2020 οι τράπεζες και κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης που θα αναλάβουν να εισπράξουν τις οφειλές, είναι δεδομένο ότι θα επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι για πολλούς μήνες πάγωσαν το 2019 λόγω των εκλογών.

 

Επομένως σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον δανειολήπτη είτε να μπει στην πλατφόρμα και να αιτηθεί ρύθμιση αν πρόκειται για στεγαστικό με ενέχυρο την πρώτη κατοικία ή να απευθυνθεί στην τράπεζά του για τη ρύθμιση του δανείου του.

 

Καταναλωτικά

 

Ανάλογα με την εισοδηματική, περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, οι τράπεζες προτείνουν ακόμη και διαγραφή μεγάλου μέρους της οφειλής έως και άνω του 80%, καθώς τα περισσότερα καταναλωτικά δάνεια δεν έχουν καμία εξασφάλιση.

 

Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο η ρύθμιση της οφειλής που προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που δεν βρίσκονται στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία να θεωρείται από τους ενδιαφερόμενους «ακριβή».

 

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι η τελευταία ευκαιρία των δανειοληπτών να επιτύχουν κάποια ευνοϊκή ρύθμιση γιατί εκτιμάται ότι τα ξένα funds θα είναι πολύ πιο επιθετικά καθώς θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα.

 

Επιχειρηματικά

 

Αναφορικά με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα.

 

Η διαχείριση των οφειλών μιας μικρής επιχείρησης είναι τελείως διαφορετική από μιας μεγάλης επιχείρησης όπου εμπλέκονται πολλές τράπεζες.

 

Η κεντρική ιδέα είναι ότι οι ιδιοκτήτες ή μέτοχοι των εταιρειών που δεν είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες και δεν προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ μπορούν, για να υπάρξει λύση και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Κόκκινα δάνεια: Τι συμβαίνει & πώς να ωφεληθείς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.