Οδηγός Ρύθμισης Οφειλών

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Ανήκεις στη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας που επηρεάστηκε από το lockdown, με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί οφειλές σε Τράπεζες ή/και Εφορία;

Τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ρυθμίσεις τα ποσά που χρωστάς και να βελτιώσεις τον οικονομικό σου προγραμματισμό.

 

Είτε έχεις κάποιο δάνειο (π.χ. αυτοκινήτου ή στεγαστικό) είτε έγιναν βουνό οι οφειλές σου στην εφορία, μπορείς να αξιοποιήσεις τα εργαλεία που προσφέρουν Τράπεζες και Δημόσιο.

 

 

Αναστολή δόσεων

 

Καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς εργασίας και καθημερινότητας, τελειώνει η περίοδος που μπορείς να υποβάλεις αίτημα για την αναστολή των δόσεων του στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού σου δανείου ή το δάνειο του αυτοκινήτου σου.

Απαντώντας στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του lockdown λόγω της παύσης σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.

 

Τι ακριβώς κάνουν;

Σου δίνουν τη δυνατότητα να μην πληρώσεις τις δόσεις του δανείου σου έως και τον Σεπτέμβριο.

Αρκεί να πληροίς τα κριτήρια που αποδεικνύουν ότι έχεις επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση και να υποβάλεις το σχετικό αίτημα. Μέχρι στιγμής το μέτρο έχουν αξιοποιήσει κυρίως όσοι είχαν ήδη ρυθμισμένο δάνειο και δει στεγαστικό.

 

⚠️

Όσοι έχουν υπαχθεί στο μέτρο αναστολής δόσεων και όσοι περιμένουν να εγκριθεί το αίτημά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η περίοδος αναστολής είναι έντοκη!

 

Αυτό σημαίνει ότι οι τόκοι που αναλογούν στο διάστημα που δεν θα πληρώνεις, θα γίνουν απαιτητοί μετά το τέλος του μέτρου, θα προστεθούν δηλαδή στο ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής.

 

Επομένως θα αυξηθεί το ποσό της δόσης που πλήρωνες μέχρι την αναστολή, αφού η διάρκεια του δανείου παραμένει αμετάβλητη. Μην ξαφνιαστείς λοιπόν όταν θα πρέπει να πληρώσεις μεγαλύτερη δόση μετά την περίοδο αναστολής.

 

 

Ρυθμίσεις δανείων

 

Εκτός από τη δυνατότητα που σου δίνει η τράπεζα μην πληρώνεις δόση για κάποιους μήνες, σήμερα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να έρθεις σε επικοινωνία με την τράπεζά σου για να ρυθμίσεις το δάνειό σου.

 

Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα μία νέα γενιά κόκκινων δανείων και σε αυτό το πλαίσιο είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σου χαρίσουν το δάνειο ή θα σου κάνουν μεγάλο «κούρεμα» ανεξάρτητα από την οικονομική σου κατάσταση, αλλά ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν ακόμη περισσότερα σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

 

  • Αν το δάνειό σου κινδυνεύει να κοκκινίσει η τράπεζα θα σου προτείνει ρύθμιση μικρή διάρκειας (6-9 μηνών) και αν στην πορεία συνεχιστούν τα προβλήματα τότε η πρόταση θα αφορά σε πιο μόνιμη ρύθμιση ετών. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με την τράπεζά σου για να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση.

 

  • Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να είσαι έτοιμος είναι ότι συνήθως οι προτάσεις ρύθμισης είναι κάτι… λιγότερο από αυτό που περιμένεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν γνωρίζουν το πώς ακριβώς εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία τους και είναι πεπεισμένοι ότι αξίζουν ένα γενναίο «κούρεμα».

 

  • Συνολικά, σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ και πάνω από 5 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί.

 

 

Έως 24 δόσεις η εφορία

 

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία σε 12 ή 24 δόσεις.

 

Ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ρύθμισης 12 μηνών άτοκα και 24 μηνών με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

 

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της ρύθμισης εκτιμάται πως θα είναι η πρωτοχρονιά του 2021. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού θα μπορείς να τα αποπληρώσεις έως το τέλος του 2022.

 

Στη νέα ρύθμιση θα μπορείς να υπαχθείς:

 

-αν είσαι εργαζόμενος που είχε ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας σου και δικαιούσαι την ειδική αποζημίωση

 

-αν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και εισπράττεις μειωμένο ενοίκιο 40%

 

-αν έχεις επιχείρηση, είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος και υπάγεσαι στη λίστα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ

 

Μέχρι τότε μπορείς να αξιοποιήσεις τη νέα διάταξη που σου δίνει τη δυνατότητα να πληρώσεις τους φετινούς φόρους (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) σε περισσότερες δόσεις. Τον φόρο εισοδήματος έως 8 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ έως 6 δόσεις.

 

Οδηγός Ρύθμισης Οφειλών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.