Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Μήπως χρειάζεσαι προπληρωμένη κάρτα;

Μήπως χρειάζεσαι προπληρωμένη κάρτα;

why prepaid card προπληρωμένη κάρτα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις τις αγορές σου στην εποχή του social distancing είναι η προπληρωμένη ή prepaid κάρτα, η οποία σου δίνει αφενός τη δυνατότητα να διενεργήσεις online συναλλαγές με ασφάλεια και αφετέρου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου του budget σου.

ℹ️ Οι προπληρωμένες κάρτες αποτελούν στην ουσία ένα συνδυασμό πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας όμως ούτε συνδέονται με κάποιο λογαριασμό, ούτε δίνουν κάποιο πιστωτικό όριο. Τις φορτίζεις όποτε θέλεις καταθέτοντας χρήματα μέσω internet ή mobile banking, ενός ATM ή καταστήματος και μπορεί να ξοδέψεις μόνο τα χρήματα αυτά, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των αγορών.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της prepaid κάρτας είναι δύο:

#1 Προσφέρει ασφάλεια για online αγορές και ταξίδια.

Σε περίπτωση κλοπής ή χακαρίσματος το πολύ να χάσεις τα χρήματα που έχεις βάλει μέσα.

Παράδειγμα: Έχεις βάλει στο μάτι ένα gadget που κοστίζει 100€ και ήρθε η στιγμή να το αποκτήσεις.
Φορτίζεις την προπληρωμένη κάρτα σου με 100 ευρώ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή συν 50€ για ένα ακόμη δώρο που αποφάσισες να κάνεις στον εαυτό σου. Αφού πραγματοποιήσεις την αγορά το gadget online και μέχρι να βρεις το δώρο σου, το υπόλοιπο της prepaid κάρτας σου είναι 50 ευρώ.

Αν σου χακάρουν την κάρτα δεν μπορούν να σου αποσπάσουν παρά μόνο τα 50€ του υπολοίπου. Με άλλα λόγια, αν η κάρτα χρησιμοποιηθεί χωρίς την έγκρισή σου η χρέωση δεν μπορεί να ξεπεράσει το υπόλοιπο που έχει εκείνη τη στιγμή. Αντιθέτως, σε μία πιστωτική ή χρεωστική μπορούν να σου αποσπάσουν ποσό έως το πιστωτικό όριο ή έως το ημερήσιο όριο συναλλαγών.

#2 Σε βοηθάει στον έλεγχο των οικονομικών σου.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία τη «φορτίζεις» με το ποσό που θέλεις να ξοδέψεις κάθε φορά και συνεπώς δεν φοβάσαι ότι θα… παρασυρθείς.

Παράδειγμα: Θέλεις να πας για ψώνια ενόψει του καλοκαιριού, να ανανεώσεις τα ρούχα σου και να αγοράσεις επιτέλους εκείνο το μαγιό που έχεις βάλει στο μάτι από πέρσι.
Τα έχεις βάλει κάτω και αποφασίζεις ότι μπορείς ή θέλεις να ξοδέψεις 200€.
«Φορτίζεις» την προπληρωμένη κάρτα σου με 200€ και πηγαίνοντας στα μαγαζιά αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορείς να δαπανήσεις.

Αν η κάρτα σου δεν είναι prepaid αλλά πιστωτική, ξέρεις ότι το πιστωτικό σου όριο είναι π.χ. 500€. Μπορείς εύκολα λοιπόν να παρασυρθείς και να ξεφύγεις από το budget των 200€ που έχεις υπολογίσει για τα συγκεκριμένα ψώνια. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί αν πήγαινες για ψώνια με χρεωστική κάρτα αφού μπορείς να ξοδέψεις όσα χρήματα έχεις στο λογαριασμό σου (για την ακρίβεια το ημερήσιο όριο συναλλαγών).

💡 Συμβουλές

– Μπορεί να λειτουργήσει και ως το «χαρτζιλίκι του 21ου αιώνα». Π.χ. δίνει ο γονιός μία προπληρωμένη κάρτα στο παιδί του με συγκεκριμένο ποσό και έτσι το παιδί αποκτά αυτονομία και ο γονιός νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.

– Καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι αγορές που κάνεις μέσω prepaid καρτών συνυπολογίζονται στο υποχρεωτικό όριο που έχει θεσπιστεί από το κράτος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

– Ορισμένες προπληρωμένες κάρτες συνδέονται με προγράμματα επιβράβευσης και έτσι μπορείς να κερδίσεις διπλά από τη χρήση της.

– Δεν χρειάζεται να έχεις λογαριασμό για να την αποκτήσεις

– Δεν υποστηρίζουν συναλλαγές με άτοκες δόσεις


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.