Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Καταθέσεις / Πότε θα ανέβουν τα επιτόκια καταθέσεων;

Πότε θα ανέβουν τα επιτόκια καταθέσεων;

αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων

Θα έχεις παρατηρήσει ότι τα χρήματα που διατηρείς σε τραπεζικό λογαριασμό δεν σου αποφέρουν πλέον κάποιο σημαντικό τόκο. Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες, όχι μόνο σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, αλλά και για προθεσμιακή κατάθεση, είναι πλέον σχεδόν μηδενικά.

Δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει γύρω στο 2000 – 2010. Το ερώτημα λοιπόν είναι «πότε θα ανέβουν τα επιτόκια καταθέσεων»;

Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρεις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τα επιτόκια καταθέσεων και την πιθανότητα ανόδου στο μέλλον.

Τι επιτόκια καταθέσεων προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες;

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το επιτόκιο που θα σου δώσει δηλαδή μία τράπεζα αν πας να κάνεις μία νέα κατάθεση, είναι μόλις 0,06% (στοιχεία Αυγούστου 2021).

Αν, τώρα, συμφωνήσεις να κλείσεις τα χρήματά σου σε μία προθεσμιακή κατάθεση, το μέσο επιτόκιο που θα πάρεις διαμορφώνεται στο 0,15%. Μιλάμε για 4-5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που μπορούσες να εξασφαλίσεις πριν την κρίση του 2010.

Τι αλλάζει στα επιτόκια καταθέσεων των επιχειρήσεων;

Ακόμη χαμηλότερη είναι η απόδοση μιας εταιρικής κατάθεσης, αφού το μέσο επιτόκιο για επιχειρήσεις σήμερα βρίσκεται στο 0,01%.

Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται γύρω στο 1%, τότε όλες οι καταθέσεις σήμερα έχουν αρνητικό πραγματικό επιτόκιο, κάτι που συνεπάγεται ότι διατηρώντας χρήματα στην τράπεζα σε μια απλή κατάθεση, είτε είσαι ιδιώτης είτε επαγγελματίας-επιχείρηση, στο τέλος του έτους χάνεις χρήματα αντί να κερδίζεις.

💡 Παράδειγμα: Για μία κατάθεση 100.000 ευρώ το 2008 μπορούσες να πάρεις πίσω στο τέλος του έτους τόκους ακόμη και 5.000 ευρώ, όταν σήμερα δεν θα πρέπει να περιμένεις πάνω από 60 ευρώ σε τόκους (ναι, όλο το χρόνο).

Γιατί μηδενίστηκαν τα επιτόκια;

Στην ουσία, τα επιτόκια των καταθέσεων μηδενίστηκαν, γιατί μηδενίστηκαν και τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών να τονωθεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του 2008.

Τον Οκτώβριο του 2008 που κατέρρευσε η Lehman Brothers, η ΕΚΤ όριζε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25% και το επιτόκιο των βασικών πράξεων αναχρηματοδότησης, το επιτόκιο δηλαδή με το οποίο δάνειζε τις τράπεζες, στο 3,75%.

Από το 3,75% του 2008, το επιτόκιο της ΕΚΤ υποχώρησε κάτω από το 1% το 2011, με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρώπη. Επομένως, οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να προσαρμοστούν.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έδιναν για πολλά χρόνια υψηλότερα επιτόκια από τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Όταν ξέσπασε η κρίση χρέους και ήρθαν τα μνημόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν, ζήτησαν από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το κόστος των καταθέσεων και έτσι ξεκίνησε η σταδιακή μείωση των επιτοκίων προς το μηδέν, επίπεδο στο οποίο παραμένουν έως σήμερα.

Όμως, πότε θα ανέβουν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων; Πότε θα δούμε κάποια αλλαγή στο σκηνικό;

Θα ανέβουν τα επιτόκια καταθέσεων στο ορατό μέλλον;

Μία σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι «μάλλον όχι», τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ και κατ’ επέκταση των επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης για καταθέσεις, θα διατηρηθούν στο μηδέν ή πολύ κοντά σε αυτό, για αρκετά χρόνια ακόμη, ίσως και μετά το 2025.

Αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη, τότε τα επιτόκια των καταθέσεων θα μείνουν χαμηλά και δύσκολα θα επανέλθουν σε ανοδική τροχιά. Με τα σημερινά δεδομένα πολύ δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι θα ξαναδούμε επιτόκια καταθέσεων της τάξης του 3% ή 4% στο μέλλον.

Τι εναλλακτικές έχεις;

Οι ίδιες οι τράπεζες εξηγούν στους πελάτες τους την κατάσταση που επικρατεί και προτείνουν να εξετάσει ο καθένας την τοποθέτηση χρημάτων σε επενδυτικά προϊόντα, χαμηλού ή μέτριου ρίσκου, ανάλογα με το προφίλ του.

Τα αμοιβαία κεφάλαια, πχ, είναι μία εναλλακτική, όπως και τα σύνθετα αποταμιευτικά προγράμματα των τραπεζών. Θα πρέπει, ωστόσο, να μην ξεχνάς ότι μιλάμε για επενδυτικά προϊόντα που σημαίνει ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές και ότι υπάρχει ρίσκο να χάσεις χρήματα, όπως σε όλες τις επενδύσεις.

Στις πιο «σίγουρες» επενδύσεις όπως είναι ένα σύνθετο αποταμιευτικό, μαζί με τον κίνδυνο μειώνεται και το πιθανό επιτόκιο. Οπότε θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι εποχές του «εύκολου χρήματος» μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί, που συνεπάγεται ότι ικανοποιητικές αποδόσεις μπορούν να δώσουν μόνο επενδυτικές τοποθετήσεις.

💡Διάβασε επίσης: Επενδυτικά προγράμματα: Υπάρχουν έξυπνες επενδύσεις χρημάτων;

Υπάρχει κάποια τράπεζα που να δίνει υψηλότερο επιτόκιο;

Οι διαφορές στα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα είναι πολύ μικρές, έως αμελητέες. Ένα σχετικά ικανοποιητικό επιτόκιο, για παράδειγμα, προσέφερε η HSBC για περιορισμένο χρόνο έως τέλος Ιουλίου 2021 αλλά όχι σε απλή κατάθεση σε ευρώ.

Το επιτόκιο ήταν 0,75% σε προθεσμιακή κατάθεση σε δολάρια ΗΠΑ, ελάχιστου ποσού 20.000 δολαρίων και μέγιστου ποσού 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με ελάχιστης διάρκεια τους 12 μήνες.

Ας δούμε ενδεικτικά, ορισμένα από τα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες:

#1 Επιτόκια καταθέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει επιτόκιο 0,01% για ποσά έως 200.000 ευρώ, σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, Τρεχούμενους και Personal Banking.

Για μεγαλύτερα ποσά, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,02%. Στους λογαριασμούς Σύνταξης και Μισθοδοσίας, η Τρ. Πειραιώς δίνει επιτόκιο 0,05% για ποσά έως 1.000 ευρώ και επιτόκιο 0,01% για μεγαλύτερα ποσά. Αντίστοιχα είναι και τα επιτόκια των υπόλοιπων τραπεζών με πολύ μικρές εξαιρέσεις.

Η προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 1-12 μηνών, «Στα μέτρα σου», της Τρ. Πειραιώς δίνει επιτόκιο 0,03% για ποσά μεταξύ 5.000 και 50.000 ευρώ και 0,04% για μεγαλύτερα ποσά.

#2 Επιτόκια καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα δίνει επιτόκιο 0% για καταθέσεις έως 60.000 ευρώ, επιτόκιο 0,01% για ποσά έως 200.000 ευρώ και επιτόκιο 0,02% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Αυτά ισχύουν για τον λογαριασμό ταμιευτηρίου «Εθνοταμιευτήριο» αλλά και για τους τρεχούμενους λογαριασμούς (απλός τρεχούμενος και τρεχούμενος αγροτικών ενισχύσεων).

Το πρόγραμμα «ΣΠΟΥΔΑΖΩ» είναι ένας τρεχούμενος λογαριασμός που δίνει επιτόκιο 0,20% για ποσά έως 1.000 ευρώ και επιτόκιο 0,01% για μεγαλύτερα ποσά. Ο λογαριασμός μισθοδοσίας Value δίνει επιτόκιο 0,25% για ποσά έως 1.000 ευρώ και 0,02% για μεγαλύτερα ποσά.

#3 Επιτόκια καταθέσεων στην Alpha Bank

Η Alpha Bank δίνει επιτόκιο 0% για ποσά έως 30.000 ευρώ σε απλά ταμιευτήρια και 0,01% για μεγαλύτερα ποσά. Μέσω του λογαριασμού Alpha Μισθοδοσία μπορείς να εξασφαλίσεις επιτόκιο 0,3% για ποσά έως 1.000 ευρώ και επιτόκιο 0,01% για μεγαλύτερα ποσά.

Ο λογαριασμός Alpha Έξυπνη Αποταμίευση προσφέρει επιτόκιο 0,12% για ποσά έως 50.000 ευρώ και 0,10% για μεγαλύτερα ποσά.

Μέσω του προγράμματος «Σειρά 1│2│3» για παιδιά, έφηβους και νέους, η Alpha Bank προσφέρει κλιμακωτά επιτόκιο έως 0,20%:

  • 0,05% για ποσά έως 500 ευρώ για παιδιά, 750 ευρώ για έφηβους και 1.000 ευρώ για νέους
  • 0,10% για ποσά 500,01-5.000 για παιδιά, 750,01-7.500 για έφηβους και 1.000,01 – 10.000 για νέους
  • 0,20% για ποσά άνω των 5.000 ευρώ για παιδιά, άνω των 7.500 ευρώ για έφηβους και άνω των 10.000 ευρώ για νέους

#4 Επιτόκια καταθέσεων στη Eurobank

Ο αποταμιευτικός λογαριασμός «Μεγαλώνω» της Eurobank δίνει επιτόκιο 0,3% με αρχικό ποσό κατάθεσης τα 50 ευρώ και έως 6/9. Από τις 7/9 το επιτόκιο του λογαριασμού υποχωρεί στο 0,1%. Στους υπόλοιπους λογαριασμούς η τράπεζα δίνει επιτόκιο από 0% έως 0,03%.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις της Eurobank, διάρκειας 3, 6 ή 12 μηνών, προσφέρουν επιτόκιο 0,01% με ελάχιστο ποσό τα 50.000 ευρώ, 0,02% με ελάχιστο ποσό τα 100.000 ευρώ και 0,03% με ελάχιστο ποσό τα 200.000 ευρώ.

* Στις προθεσμιακές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, τα επιτόκια καθορίζονται ανάλογα με το ύψος του κεφαλαίου, το νόμισμα και τη χρονική διάρκεια της κατάθεσης και παραμένουν σταθερά για όλη τη διάρκεια της κατάθεσης

Και τώρα ξέρεις! Δυστυχώς, το πότε θα ανέβουν τα επιτόκια καταθέσεων είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά, αλλά υπάρχουν κι άλλες πηγές επένδυσης που μπορείς να εξετάσεις.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις προθεσμιακές καταθέσεις, δάνεια, κάρτες και άλλα τραπεζικά προϊόντα; Μπες στην πλατφόρμα μας, σύγκρινε ανάμεσα στις μεγαλύτερες τράπεζες και βρες αυτό που σου ταιριάζει από το κινητό ή τον υπολογιστή σου, χωρίς να στήνεσαι σε ουρές!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.