Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Καταθέσεις / Χρεώσεις & προμήθειες τραπεζών για όλες τις πληρωμές!

Χρεώσεις & προμήθειες τραπεζών για όλες τις πληρωμές!

Χρεώσεις & Προμήθειες Τραπεζών για Όλες τις Πληρωμές!

Τα τελευταία χρόνια μας έκαναν όλους να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που κάνουμε τις συναλλαγές μας. Όσες πληρωμές μπορούμε, πλέον τις κάνουμε ηλεκτρονικά. Έτσι οι χρεώσεις τραπεζών, δηλαδή οι προμήθειες που κρατούν οι τράπεζες για τις συναλλαγές, μας απασχολούν περισσότερο από ποτέ.

Παρακάτω θα δεις ποια είναι η προμήθεια τραπεζών για μεταφορά χρημάτων, εμβάσματα, πληρωμή λογαριασμών (πληρωμή ΔΕΗ, τηλεφώνου κτλ.) και πληρωμή φόρων. Και το σημαντικότερο, πώς θα καταφέρεις να πληρώνεις λιγότερα σε προμήθειες!

Ένα γρήγορο disclaimer: Είναι πολύ δύσκολο να συμπεριλάβουμε όλες τις πιθανές χρεώσεις τραπεζών για κάθε τύπο συναλλαγής. Γι’ αυτό, έχουμε συγκεντρώσει μόνο μερικές συχνές περιπτώσεις που σίγουρα σε αφορούν.

Ποια είναι η προμήθεια τραπεζών για μεταφορά χρημάτων;

Η προμήθεια τραπεζών για μεταφορά χρημάτων – εμβάσματα είναι διαφορετική, ανάλογα με την τράπεζα που έχεις λογαριασμό. Ενδεικτικά:

  • Η προμήθεια της Τράπεζας Πειραιώς για μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό άλλης τράπεζας είναι 1,40€.
  • Η αντίστοιχη προμήθεια της Alpha Bank είναι 1€.
  • Στη Eurobank, πληρώνεις προμήθεια 1,2€.
  • Στην Εθνική, η προμήθεια είναι 1€.

Οι συγκεκριμένες προμήθειες τραπεζών εφαρμόζονται για μικρά ή μεσαία ποσά σε μεταφορές χρημάτων/ εμβάσματα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να μεταφέρεις 15.000€, πιθανώς θα αντιμετωπίσεις άλλες χρεώσεις προμήθειας (αλλά αλήθεια, ποιος από εμάς μεταφέρει τόσα χρήματα σε συχνή βάση;).

Ποια είναι η προμήθεια τραπεζών για πληρωμή φόρου & τέλη κυκλοφορίας;

Αν θέλεις να πληρώσεις τις βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ, όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, Τέλη Κυκλοφορίας κλπ., μπορείς να το κάνεις ανέξοδα από οποιαδήποτε τράπεζα.

Αν όμως θελήσεις να πας σε τραπεζικό υποκατάστημα στο γκισέ, τότε θα χρεωθείς τα εξής:

  • Alpha Bank: 0,75€ με χρέωση λογαριασμού και 1,40€ με μετρητά
  • Eurobank: 1,40€ με χρέωση λογαριασμού και 3€ με μετρητά
  • Εθνική Τράπεζα: 1,50€ με χρέωση λογαριασμού ή πιστωτική κάρτα και 2€ με μετρητά
  • Τράπεζα Πειραιώς: 1,50€ με χρέωση λογαριασμού και 2,80€ με μετρητά

Η προμήθεια τραπεζών για πληρωμή φόρου (ή πληρωμή τελών κυκλοφορίας) είναι μικρότερη, σε σχέση με την προμήθεια για μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό άλλης τράπεζας.

Και σίγουρα είναι σημαντικό, γιατί αυτές οι πληρωμές είναι υποχρεωτικές και πρέπει να υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να τις κάνεις, χωρίς να στηθείς σε ουρές.

Ποια είναι η προμήθεια τραπεζών για πληρωμή λογαριασμών;

Πλέον, όλες οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα να πληρώσεις τους λογαριασμούς του σπιτιού σου μέσω web banking (με την αντίστοιχη προμήθεια). Ας δούμε τώρα τι χρεώνει κάθε τράπεζα για την πληρωμή ορισμένων εκ των βασικότερων εξόδων σου:

  • Προμήθεια για πληρωμή ΔΕΗ: Alpha Bank 0,15€ – Eurobank 0,50€ – Εθνική Τράπεζα 0,50€ – Τρ. Πειραιώς 0,60€.
  • Προμήθεια για πληρωμή ΕΥΔΑΠ: Alpha Bank 0,30€ – Eurobank 0,50€ – Εθνική Τράπεζα 0,30€ – Τρ. Πειραιώς 0,60€ .
  • Προμήθεια για πληρωμή Φυσικού Αερίου Ε.Ε.Ε: Alpha Bank ανέξοδα – Eurobank 1€ – Εθνική Τράπεζα 0,50€ – Τρ. Πειραιώς 0,60€.
  • Προμήθεια για πληρωμή Vodafone: Alpha Bank 0,30€ – Eurobank 0,50€ – Εθνική Τράπεζα 0,50€ – Τρ. Πειραιώς 0,60€.
  • Προμήθεια για πληρωμή Wind: Alpha Bank 0,30€ – Eurobank – 0,30€ – Εθνική Τράπεζα 0,50€ – Τρ. Πειραιώς 0,60€.
  • Προμήθεια για πληρωμή Cosmote κινητή: Alpha Bank 0,30€ – Eurobank ανέξοδα – Εθνική Τράπεζα 0,50€ – Τρ. Πειραιώς 0,60€.

Παράδειγμα 1: Πώς γίνεται η πληρωμή λογαριασμών τηλεφώνου στην τράπεζα;

Ας υποθέσουμε ότι έχεις λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και κινητό της Cosmote. Μπορείς να πληρώσεις τον λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου σου με διάφορους τρόπους, από το γκισέ της τράπεζας έως τον υπολογιστή και το τάμπλετ σου:

  • Αν πληρώνεις κάθε μήνα στο ταμείο της τράπεζας με μετρητά, τότε συνολικά στο έτος θα έχεις δαπανήσει 36€ επιπλέον των λογαριασμών, αφού η τράπεζα χρεώνει 3€ για κάθε πληρωμή του συγκεκριμένου λογαριασμού στο ταμείο με μετρητά.
  • Αν αντιθέτως, πληρώνεις κάθε μήνα τον λογαριασμό μέσω web banking θα δώσεις συνολικά σε προμήθειες 6€ το χρόνο.

Θα γλιτώσεις δηλαδή 30€ επιλέγοντας απλά την ηλεκτρονική πληρωμή. Έτσι έχεις σημαντικό όφελος χωρίς να αναφερθούμε καν στο χρόνο και την ταλαιπωρία που γλιτώνεις.

Παράδειγμα 2: Πώς γίνεται πληρωμή λογαριασμών ΕΥΔΑΠ στην τράπεζα;

Ας υποθέσουμε τώρα ότι κάνεις τις πληρωμές σου μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Eurobank και θέλεις να εξοφλήσεις τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

  • Αν πληρώσεις μέσω e-banking ή mobile banking η τράπεζα θα σου χρεώσει προμήθεια 0,50€ σε κάθε συναλλαγή.
  • Αν ωστόσο επιλέξεις να πας στο γκισέ θα πληρώσεις 1,40€ προμήθεια, με χρέωση του λογαριασμού σου.
  • Αν πληρώσεις τον λογαριασμό στο ταμείο με μετρητά, τότε η προμήθεια είναι 3€.

Επιλέγοντας λοιπόν την ηλεκτρονική συναλλαγή γλιτώνεις έως και 2,50€ κάθε φορά που πληρώνεις τον λογαριασμό του νερού.

Πώς να γλιτώσεις τις προμήθειες των τραπεζών για πληρωμή λογαριασμών;

Ο πιο αποδοτικός τρόπος να αποφύγεις τις χρεώσεις των τραπεζών είναι να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου στην ιστοσελίδα/ εφαρμογή κάθε υπηρεσίας, αρκεί να σου δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Παράδειγμα: Για να πληρώσεις τον λογαριασμό ρεύματος, κατεβάζεις την εφαρμογή της ΔΕΗ (ή της Protergia ή άλλου παρόχου ενέργειας που έχεις). Ομοίως, για να πληρώσεις τον λογαριασμό τηλεφώνου, κατεβάζεις την εφαρμογή της Cosmote, της Vodafone ή άλλης εταιρείας που σε εξυπηρετεί.

Κάπως έτσι, η προμήθεια γίνεται μηδενική!

Ποιος ελέγχει τις προμήθειες τραπεζών για να μην μας υπερ-χρεώνουν;

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν αναλάβει να ελέγχουν τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες.

Θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν κυρώσεις στις τράπεζες, αν διαπιστώνουν ότι αυτές παραβαίνουν τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ας ελπίσουμε ότι όσο περνάνε τα χρόνια και περισσότερες εργασίες γίνονται ψηφιακά, οι χρεώσεις τραπεζών για τις πληρωμές μας θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Τι ισχύει για όλες τις υπόλοιπες προμήθειες των τραπεζών από συναλλαγές;

Δεν βρήκες απάντηση για το τι προμήθεια θα πάρει η τράπεζα για την πληρωμή που θέλεις να κάνεις; Υπάρχει κι άλλη λύση.

Κάνε τη δική σου έρευνα αγοράς τσεκάροντας τις προμήθειες που χρεώνει κάθε τράπεζα, για όλες τις επιχειρήσεις, της δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς που σε ενδιαφέρουν, στα links που ακολουθούν:

Κι αν θέλεις να βγάλεις πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα για πιο ασφαλείς συναλλαγές μέσω ίντερνετ, εμείς έχουμε τη λύση για σένα.

Στο insurancemarket.gr βρίσκεις δωρεάν όλα τα τραπεζικά προϊόντα που σε ενδιαφέρουν, για να τα συγκρίνεις, να μάθεις πληροφορίες και να επιλέξεις ό,τι σε συμφέρει περισσότερο. Μπες και σύγκρινε κάρτες, με 100% online!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.