Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Πλατινένια, χρυσή, μαύρη πιστωτική κάρτα: Τι είναι & πώς λειτουργούν;

Πλατινένια, χρυσή, μαύρη πιστωτική κάρτα: Τι είναι & πώς λειτουργούν;

μαύρη ή χρυσή πιστωτική κάρτα

Η πλατινένια κάρτα, όπως και η χρυσή κάρτα, αλλά και η μαύρη πιστωτική κάρτα, αφορούν κυρίως όσους διαθέτουν υψηλό πιστωτικό σκορ και χρήματα να ξοδέψουν.

Οι πιστωτικές αυτές δίνουν έξτρα προνόμια και κάποιες από αυτές μπορείς να τις βρεις και στην ελληνική αγορά. Αλλά ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσεις χρυσή κάρτα (ή μαύρη / πλατινένια); Τι όριο έχει μια τέτοια κάρτα; Έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Πλατινένια, χρυσή, μαύρη πιστωτική: Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά χαρακτηριστικά

Θα έχεις παρατηρήσει ότι οι πιστωτικές κάρτες έχουν διάφορα χρώματα. Δεν μιλάμε για τις αποχρώσεις του πλαστικού που παραπέμπουν στα χρώματα του λογότυπου της εκάστοτε τράπεζας, αλλά το χρώμα που υπάρχει και στην ονομασία της κάρτας και ορίζει το πόσο premium είναι μία πιστωτική κάρτα.

Η χρυσή και η πλατινένια εκδοχή των πιστωτικών καρτών είναι πάντοτε αυτές που δίνουν τα περισσότερα προνόμια, αλλά την ίδια ώρα είναι και πιο δύσκολο να τις αποκτήσεις. Στο κλαμπ των premium πιστωτικών καρτών είναι και οι μαύρες κάρτες οι οποίες θεωρούνται ακόμη πιο exclusive, ωστόσο δεν διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των χρυσών, πλατινένιων & μαύρων καρτών;

Ας δούμε ποια είναι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των πιστωτικών καρτών ανάλογα με το χρώμα τους, πώς αυτές λειτουργούν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τις αποκτήσεις:

Η χρυσή κάρτα προσφέρει λίγα περισσότερα προνόμια από την απλή κάρτα
Η πλατινένια είναι ακόμη πιο premium από τη χρυσή
Η μαύρη πιστωτική παραδοσιακά αποτελούσε την πιστωτική των καλύτερων πελατών των τραπεζών. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν τη μαύρη πιστωτική. Όμως, για να αποκτήσει κανείς πρέπει να δεχθεί πρόσκληση.
Παλαιότερα, και μόνο η κατοχή πιστωτικής αποτελούσε σύμβολο κύρους. Π.χ., στις αρχές για να αποκτήσεις Diners έπρεπε να σε προτείνουν.

Στην πορεία που οι πιστωτικές έγιναν ευρείας χρήσης, άρχισαν να ξεχωρίζουν από το χρώμα, το οποίο αντανακλά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων εκδίδονται οι κάρτες.

Σήμερα τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Οι διαφορές μεταξύ των καρτών δεν είναι πολύ μεγάλες και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: απλές, χρυσές και πλατινένιες.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να έχεις χρυσή κάρτα; Πώς λειτουργεί;

Τόσο η χρυσή, όσο και η πλατινένια πιστωτική είναι premium κάρτες. Παρόλα αυτά, στη γενικότερη λειτουργία τους δεν ξεφεύγουν από τα όσα γνωρίζεις για τις πιστωτικές κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν περισσότερα προνόμια σε σύγκριση με τις απλές πιστωτικές, όμως δεν έχουν πολλές άλλες διαφορές.

Συνήθως η χρυσή πιστωτική είναι η κάρτα που προσφέρει περισσότερα προνόμια από τις απλές πιστωτικές και χορηγείται μόνο σε αξιόπιστους πελάτες, μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας.

Η πιστωτική κάρτα είναι μία μορφή καταναλωτικού δανείου. Επομένως, για να εγκρίνει η τράπεζα μεγαλύτερο «ποσό δανείου», που στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών είναι το «πιστωτικό όριο», θα πρέπει ο άνθρωπος που θα αιτηθεί την χρυσή ή μαύρη πιστωτική κάρτα να προσκομίσει καλύτερα οικονομικά στοιχεία.

Ρόλο επίσης παίζει η γενικότερη συναλλακτική συμπεριφορά του κατόχου της κάρτας. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται στην πορεία, κάποιος που έχει μία απλή πιστωτική να αιτηθεί την έκδοση της αντίστοιχης χρυσής κάρτας.

Τι προνόμια προσφέρει η μαύρη πιστωτική κάρτα;

Η μαύρη πιστωτική κάρτα αποτελούσε παραδοσιακά κάτι μοναδικό, μία κάρτα που μπορούσαν να αποκτήσουν πολύ λίγοι και εκλεκτοί πελάτες των τραπεζών. Τα προνόμια των μαύρων πιστωτικών (κάποιες υπάρχουν ακόμη στο εξωτερικό) ξεκινούσαν από τα απλά προγράμματα επιβραβεύσεων και έφταναν μέχρι σε ειδικές προσφορές για την ενοικίαση ιδιωτικού αεροπλάνου.

💡 Διάβασε επίσης: Πιστωτική / Χρεωστική Κάρτα Visa ή Mastercard;

Η χρυσή πιστωτική κάρτα τι όριο έχει;

Οι premium κάρτες (άρα και η χρυσή κάρτα) δίνουν πολύ υψηλότερο πιστωτικό όριο και ταυτόχρονα επιτρέπουν να έχεις υψηλότερο όριο ημερήσιων αγορών. Ανάλογα με τα οικονομικά και περιουσιακά σου στοιχεία, μπορείς να έχεις και απεριόριστο πιστωτικό όριο αλλά και όριο αγορών.

Συμμετέχουν στα premium προγράμματα επιβράβευσης, δίνουν περισσότερους πόντους και προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς χρέωση.

Παράδειγμα:

Για παράδειγμα, η χρυσή κάρτα Alpha Bank Bonus Visa, προσφέρει 5.000 Bonus πόντους δώρο με την πρώτη συναλλαγή και διπλάσιους πόντους από τη βασική αναλογία του προγράμματος σε όλες τις επόμενες συναλλαγές. Δίνει επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα Bonus Exclusive, με μοναδικές επιλογές εξαργύρωσης.

Επιπλέον, η χρυσή πιστωτική κάρτα Alpha Bank Bonus Visa παρέχει χωρίς χρέωση ταξιδιωτική ασφάλιση, ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας αγορών και διπλασιασμού εγγύησης και πρόγραμμα νομικής προστασίας σε περίπτωση απάτης ή κακής εξυπηρέτησης από ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και την υπηρεσία Alpha alerts χωρίς χρέωση.

Η πλατινένια πιστωτική κάρτα Platinum Bonus Mastercard προσφέρει 8.000 πόντους και διπλάσιους πόντους σε κάθε συναλλαγή, καθώς και ταξιδιωτικά προνόμια και εκπτώσεις.

Ποιες είναι οι πιο exclusive κάρτες;

#1 Η θρυλική μαύρη Centurion

Μία από τις πιο διάσημες μαύρες πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί ποτέ είναι η κάρτα Centurion της American Express, η οποία είναι γνωστή και ως «Μαύρη Amex». Πρόκειται για την πιο exclusive πιστωτική κάρτα στον κόσμο και μπορούν να την αποκτήσουν πολύ λίγοι και μόνο μετά από πρόσκληση.

Προσφέρει προσωποποιημένες υπηρεσίες, ενώ για την έκδοσή της ο κάτοχος πληρώνει 10.000 δολάρια και 5.000 ετησίως για κάθε κάρτα. Η μεγαλύτερη αγορά που έχει γίνει ποτέ με την κάρτα Centurion θεωρείται αυτή του πίνακα «Nu couche» του Amedeo Modigliani, από την δισεκατομμυριούχο Liu Yiqian.

Η Κινέζα επιχειρηματίας πλήρωσε με την πιστωτική της κάρτα 170.405.000 δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2015.

#2 Η πραγματική χρυσή Mastercard Gold

Δεν είναι η χρυσή κάρτα που μπορείς να αποκτήσεις αν έχεις λίγο υψηλότερα εισοδήματα, αλλά μία κάρτα πραγματικά φτιαγμένη από χρυσό 24 καρατίων που διατίθεται στις ΗΠΑ. Στα προνόμια που προσφέρει είναι υπηρεσία concierge, διάφορες εκπτώσεις και πολυτελή δώρα, ενώ το κόστος έκδοσης είναι 995 δολάρια και η ετήσια προμήθεια ανανέωσης είναι 295 δολάρια για κάθε κάρτα.

#3 Το διαμάντι των καρτών, Dubai First Royale Mastercard

Άλλη μία πολυτελής πιστωτική για λίγους. Όπως και η Centurion, η Dubai First Royale Mastercard είναι από τις πιο exclusive κάρτες στον κόσμο και εκδίδεται μόνο μετά από πρόσκληση. Στην ιστοσελίδα της περιγράφεται ως «ποθητή από πολλούς αλλά διαθέσιμη για λίγους».

Για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην πολυτέλεια, η μοναδική αυτή κάρτα έχει ενσωματωμένο ένα διαμάντι. Επίσης, κάθε κάτοχος της κάρτας έχει έναν αφοσιωμένο relationship manager και «Royale lifestyle management». Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ποιους αφορά…

Και τώρα ξέρεις τι είναι η χρυσή κάρτα, τι είναι η μαύρη πιστωτική κάρτα και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να τις αποκτήσει! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις πιστωτικές και να τις συγκρίνεις online, εμείς είμαστε εδώ.

Στην πλατφόρμα μας συγκρίνεις δωρεάν πιστωτικές κάρτες, χωρίς να στηθείς σε ουρές στην τράπεζα και επιλέγεις αυτή που σου ταιριάζει! Δοκίμασέ το!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.