Πώς έχει αλλάξει το Airbnb την αγορά των ακινήτων;

5/5 - (2 αξιολογήσεις)
5/5 - (2 αξιολογήσεις)

Είναι γεγονός ότι, ύστερα από περίπου μια δεκαετία διαρκούς υποχώρησης, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, μια τάση που σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

 

 

Σε αυτήν την αύξηση των τιμών έπαιξαν μεγάλο ρόλο η ανάπτυξη του τουρισμού, η αγορά ακινήτων από ξένους πολίτες αλλά και η άνοδος της πλατφόρμας Airbnb.

 

Ειδικότερα, έχει σημειωθεί αυξημένη ζήτηση για μίσθωση διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και τα Νότια προάστια, με πρόσφατες έρευνες να δείχνουν ότι, οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο αυξήθηκαν φέτος κατά 20%.

Περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, ο Νέος Κόσμος και η Νεάπολη, οι οποίες έχουν πολλά διαμερίσματα στο Airbnb, αποτελούν βασικούς στόχους επενδυτών, κυρίως από την Κίνα, που αγοράζουν διαμερίσματα εκεί.

 

Η αγορά ακινήτων προκειμένου να αξιοποιηθούν για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις από τουρίστες είναι πια μια πολύ εκλυστική επενδυτική επιλογή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η καθαρή απόδοση βραχυχρόνιας μίσθωσης ενός ανακαινισμένου διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας κινείται στο 5% – 7% τον χρόνο, έναντι 3% που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 

Στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζεται συγκεντρωτικά το μέσο μηνιαίο εισόδημα από το Airbnb τον προηγούμενο Αύγουστο σε νησιά και πόλεις της Ελλάδας. Ακόμα όμως και τον Ιανουάριο τα μέσα μηνιαία έσοδα δεν πέφτουν σημαντικά χαμηλότερα από το «συμβατικό» μίσθωμα.

 

 

 

Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου του Airbnb είναι ότι, στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν θεαματική αύξηση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Εξαρχείων και του Κουκακίου όπου και σημειώθηκε μεγάλη άνοδος της τάξης του 34% και 35% αντίστοιχα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX.

 

Ανοδικά κατά 4,7% κινήθηκαν και τα νότια προάστια, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης του 11,9% και 9,1% να καταγράφονται στις περιοχές της Γλυφάδας και της Καλλιθέας, αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη), η αύξηση κυμάνθηκε στο 4% – 5,5%.

 

H εικόνα αυτή φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι, το 2018, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε κατά 50%, καθώς οι κάτοχοι ακινήτων έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση των κατοικιών τους προκειμένου να τα διαθέσουν προς ενοικίαση στην πλατφόρμα Airbnb.

 

Η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2019, με τις τράπεζες να προβλέπουν το ποσοστό να φτάνει έως και 30%. Ήδη οι περισσότερες τράπεζες χορηγούν δάνεια για σκοπούς ανακαίνισης, επισκευών και αναβάθμισης κατοικίας.

 

 

Το πρόγραμμα Golden Visa κινεί την αγορά ακινήτων

Η σημαντική ώθηση που λαμβάνει η αγορά κατοικίας οφείλεται, επίσης, και στο πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι και προχωρούν σε μαζικές αγορές σπιτιών και διαμερισμάτων για να εξασφαλίσουν την άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

 

Η χώρα μας δίνει άδεια παραμονής σε όσους αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ένα από τα χαμηλότερα όρια στην Ευρώπη.

 

Κατά τη διάρκεια του 2018, εκδίδονταν κάτι παραπάνω από 3 χρυσές βίζες κάθε ημέρα με το συνολικό τους αριθμό να φθάνει τις 3.620 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018. Οι περισσότερες άδειες έχουν εκδοθεί σε Αθήνα και Πειραιά.

 

 

Αναθερμαίνεται συνεχώς η αγορά ακινήτων

Τα φθηνά ακίνητα των 20.000 και 30.000 ευρώ που κυριαρχούσαν στην αγορά μέχρι πριν από λίγο καιρό φαίνεται να εξαντλούνται και πλέον οι τιμές σημειώνουν άνοδο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 το 27,6% των συναλλαγών αφορούσαν ακίνητα αξίας έως 30.000 ευρώ, το δεύτερο εξάμηνο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 13,6%.  Περίπου οι μισές συναλλαγές (49,5%) αφορούσαν ακίνητα αξίας 31.000 έως 90.000 ευρώ.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δείχνει μια αδιαμφισβήτητη αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων είναι ότι, τα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα για λιγότερο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το 32,4% των ακινήτων παρέμεινε προς πώληση λιγότερο από τρεις μήνες, ενώ το πρώτο εξάμηνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,3%.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, περίπου 3 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 άνηκαν σε τράπεζες, ενώ τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκαν και τα πρώτα ακίνητα που προέρχονται από εθελοντικές παραδόσεις δανειοληπτών με αντάλλαγμα το «κούρεμα» των οφειλών τους.

 

 Θέλεις πάντα να βρίσκεις την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σου; Μπες τώρα στο www.money-market.gr και σύγκρινε προϊόντα του τραπεζικού κλάδου, βρες χρήσιμα εργαλεία και πολλά expert tips!

 

Πηγές: AirDNA.co, insider.gr

Πώς έχει αλλάξει το Airbnb την αγορά των ακινήτων;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.