Νεοτράπεζα. Τι είναι και γιατί σε ενδιαφέρει!

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Εάν ασχολείσαι με το χώρο της τεχνολογίας στον χρηματοοικονομικό τομέα (FinTech) πιθανόν να έχεις ακούσει τον όρο “Νεοτράπεζα”. 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, οι αποκαλούμενες ψηφιακές “challenger” τράπεζες ή αλλιώς Νεοτράπεζες (Neobanks) έχουν αλλάξει δραματικά το πρόσωπο της τραπεζικής και φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Το νέο κύμα digital only τραπεζών όπως η Revolut και η N26 σημαίνει ότι πλέον, ανάλογα τις ανάγκες σου, δεν χρειάζεται να μεταβείς σε ένα φυσικό υποκατάστημα για να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό – και όχι μόνο.

 

Τι είναι όμως μια Νεοτράπεζα και πώς λειτουργεί;

 

Με απλά λόγια, οι Neobanks αποτελούν έναν νέο τύπο ψηφιακής τράπεζας που υπάρχει & συναλλάσσεται χωρίς φυσικά υποκαταστήματα. Οι Νεοτράπεζες φιλοδοξούν να επανεφεύρουν όλες εκείνες τις πρακτικές και τις διαδικασίες που σχετίζονται με την παραδοσιακή τραπεζική, όπως τη γνωρίζουμε.

 

Ουσιαστικά, πρόκειται για τράπεζες που «κάθονται» 100% πάνω σε μια ψηφιακή και mobile πλατφόρμα και ακόμη περισσότερο, τα συστήματα τους είναι επίσης 100% νέα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούν απλώς ένα ψηφιακό front end μια παραδοσιακής τράπεζας αλλά υπόσχονται μια απλοποιημένη και καινοτόμα εμπειρία χρήστη.

Προσφέροντας λοιπόν μια σειρά από διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και καινοτόμες υπηρεσίες οι «φορητές» αυτές τράπεζες βλέπουν το δείκτη της δημοτικότητάς τους να ανεβαίνει συνεχώς και στην Ελλάδα.

 

Εάν ταξιδεύεις συχνά στο εξωτερικό, κάνεις πολλές online αγορές σε ξένα sites ή αν κάνεις συχνά μεταφορές και εμβάσματα εκτός Ελλάδας, τότε μια τέτοια λύση ενδέχεται να σε εξυπηρετήσει σημαντικά.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω για εσένα τα πλεονεκτήματα 2 δημοφιλών λύσεων που έχουν κάνει είσοδο στην αγορά της Ελλάδας – την Revolut και την Ν26.

 

  • Χρηστικότητα εφαρμογής

Όσον αφορά στη χρηστικότητα των εφαρμογών δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των δυο. Τόσο η Revolut όσο και η Ν26 προσφέρουν κομψό και φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον ενώ και η διαδικασία εγγραφής  και δημιουργίας λογαριασμού ολοκληρώνεται σε λίγα μόλις λεπτά.

 

  • Χρήση στο εξωτερικό

Σε σύγκριση με τη χρήση της παραδοσιακής τραπεζικής κάρτας σας, τόσο η Revolut όσο και η N26 θα σας εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό.

Χρεώσεις συναλλαγών:  Σε καμία από τις 2 επιλογές δεν υπάρχει χρέωση σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες που χρεώνουν συνήθως κάπου μεταξύ 2% και 3%.

Αναλήψεις ATM στο εξωτερικό: Η Revolut δεν χρεώνει προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ για ποσά έως 200€ ενώ στη συνέχεια η χρέωση ανέρχεται σε 2% επί του ποσού ανάληψης, Η N26 θα χρεώσει του πελάτες της βασικής έκδοσης ένα fee1,17% κάθε φορά που κάνουν ανάληψη μετρητών. 

  • Παρακολούθηση του budget και εξοικονόμηση

Το budgeting και με τις δύο εφαρμογές είναι εύκολο και δομημένο, αν και η λειτουργία ‘Spaces’ της N26 θα μπορούσε να δώσει στην N26 ένα προβάδισμα σε σχέση με τη Revolut από αυτή την άποψη. Με το ‘Spaces’ μπορείς να ορίσεις δευτερεύοντες λογαριασμούς για να αποταμιεύεις χρήματα για έναν συγκεκριμένο στόχο εξοικονόμησης.

Και οι 2 εφαρμογές παρέχουν  σημαντική πληροφόρηση σχετικά με τις δαπάνες σου, κατηγοριοποιώντας τις συναλλαγές σου και δείχνοντας πόσα έχεις ξοδέψει σε μια κατηγορία ή σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα. 

 

Δες αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους στον παρακάτω πίνακα(*):

 

REVOLUT

N26

Προϊόν

Revolut (Standard)

N26

Χρέωση για αποστολή κάρτας

6€

Δωρεάν

Συνδρομή

Μηδενική συνδρομή για το βασικό προϊόν.

Διατίθεται Premium& Metal έκδοση με συνδρομή 7,99€/μήνα και 13,99€/μήνα αντίστοιχα με επιπλέον παροχές/υπηρεσίες.

Μηδενική συνδρομή για το βασικό προϊόν.

Διατίθεται Black έκδοση με συνδρομή 9,90€/μήνα με επιπλέον παροχές/υπηρεσίες.

Βασική παροχή

Τρεχούμενος λογαριασμός & κάρτα

Λογαριασμός όψεως & κάρτα πιστωτική/ανάληψης MasterCard. 

Διαδικασία ταυτοποίησης χρήστη

Αποστολή δικαιολογητικών μέσω της εφαρμογής & διαδικασία έγκρισης μέσω push ειδοποίησης

Αποστολή δικαιολογητικών μέσω της εφαρμογής & ταυτοποίηση μέσω βιντεοκλήσης

Μεταφορά χρημάτων

Μεταφορές σε 24 χώρες δωρεάν

Μεταφορές σε 19 χώρες δωρεάν. Λειτουργία Money Beam για αποστολή/λήψη σε επαφές

Χρέωση για Αναλήψεις από ATMs εντός ζώνης ευρώ

Δωρεάν έως 200€/μήνα

Για υπέρβαση ορίου, χρέωση 2%

Δωρεάν για έως 5 αναλήψεις/μήνα. Για περισσότερες από 5 αναλήψεις /μήνα: 2€/ανάληψη

Χρέωση για Αναλήψεις από ATMs εκτός ζώνης ευρώ

1,7% επί του ποσού ανάληψης

Χρεώσεις συναλλαγών εξωτερικού

Όχι

Όχι

Ταξιδιωτική ασφάλεια

Ναι  (Revolut Pay-Per-Day Travel  insurance)

Δωρεάν με Premium συνδρομή

Ναι. Δωρεάν με συνδρομή Black

Top up

(Φόρτιση κάρτας)

Μέσω εμβάσματος

Μέσω εμβάσματος

Πάγωμα κάρτας  για λόγους ασφαλείας (freeze)

Ναι, μέσω της εφαρμογής

Ναι, μέσω της εφαρμογής

Ειδοποιήσεις χρήστη

Αποστέλλονται ειδοποιήσεις συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο

Αποστέλλονται ειδοποιήσεις συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο

Τεχνολογία contactless

Ναι

Ναι

Στόχοι αποταμίευσης

Δυνατότητα ορισμού budget μέσω της εφαρμογής

Η λειτουργία ‘Spaces’ επιτρέπει στο χρήστη να ορίζει δευτερεύοντες λογαριασμούς για την αποταμίευση χρημάτων

Πληροφορίες δαπανών χρήστη

Χρήση analytics& γραφημάτων σχετικά με την κατανομή των δαπανών ανά κατηγορία. Ενημέρωση ανά κατηγορία, έμπορο, χώρα και μήνα

Προσωποποιημένη πληροφόρηση σχετικά με την κατανομή των δαπανών

 

Εάν προτιμάς την εξυπηρέτηση σου πρόσωπο με πρόσωπο τότε ενδεχομένως η επιλογή μιας αποκλειστικά ψηφιακής τράπεζας δεν είναι για σένα. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία πως η τραπεζική έχει αρχίσει και στη χώρα μας να αλλάζει πρόσωπο και η έννοια του FinTech αρχίζει να γίνει πιο «χειροπιαστή».

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για τη Revolut 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την Ν26  

 

*Οι πληροφορίες του άρθρου αποσκοπούν αποκλειστικά στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με επιλογές εξοικονόμησης, χωρίς να αποτελούν πρόταση συναλλαγής με τους αναφερόμενους παρόχους και δεν έχουν χαρακτήρα σύστασης ή συμβουλής. Ο συντάκτης του άρθρου και οι διαχειριστές του παρόντος ιστοτόπου δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχετικές υπηρεσίες των αναφερόμενων παρόχων υπηρεσιών, δεν συνδέονται και δεν συνεργάζονται μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε να ανατρέχετε στους επίσημους διαδικτυακούς τόπους των παρόχων των σχετικών υπηρεσιών, πριν πιθανόν προβείτε σε σχετικές συναλλαγές, διότι ενδέχεται να έχουν μεσολαβήσει αλλαγές τόσο στις αναφερόμενες υπηρεσίες/παροχές, όσο και στις σχετικές χρεώσεις. 

 

 Θέλεις πάντα να βρίσκεις την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σου; Μπες τώρα στο www.money-market.gr και σύγκρινε προϊόντα του τραπεζικού κλάδου, βρες χρήσιμα εργαλεία και πολλά expert tips!

Νεοτράπεζα. Τι είναι και γιατί σε ενδιαφέρει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.