Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Ποιο είναι το ημερήσιο όριο αγορών με κάρτες; Πώς μπορεί να αλλάξει;

Ποιο είναι το ημερήσιο όριο αγορών με κάρτες; Πώς μπορεί να αλλάξει;

όριο τραπεζικών καρτών

Αναρωτιέσαι γιατί στη χρεωστική σου κάρτα υπάρχει ένα συγκεκριμένο ημερήσιο όριο αγορών; Στο κείμενο που ακολουθεί θα σου λύσουμε όλες τις απορίες. Δες πώς μπορείς να αλλάξεις ημερήσιο όριο αγορών ανάλογα με τις ανάγκες σου, αλλά και τι πρέπει να προσέξεις πριν αποφασίσεις ποιο είναι το κατάλληλο όριο για σένα.

Τι ακριβώς είναι το ημερήσιο όριο αγορών;

Ας ξεκινήσουμε από τα… τυπικά. Ημερήσιο όριο αγορών είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ημέρα για αγορές σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν π.χ. το ημερήσιο όριο αγορών είναι καθορισμένο στα 1.000 ευρώ, τότε το άθροισμα των αγορών μέσα στην ίδια ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνάει αυτό το ποσό.

Λέμε να χρησιμοποιηθεί και όχι να χρησιμοποιήσεις, γιατί ένας από τους λόγους που υπάρχει είναι για τις περιπτώσεις που κάποιος έχει π.χ. κλέψει την κάρτα σου και προσπαθεί να κάνει αγορές. Στην περίπτωση των 1.000 ευρώ δεν θα μπορέσει να σε επιβαρύνει για μεγαλύτερο ποσό.

💡 Προσοχή! Μην το μπερδεύεις με το «Ημερήσιο όριο Αναλήψεων». Ημερήσιο Όριο Αναλήψεων είναι το ανώτατο ποσό που μπορείς να σηκώσεις ανά ημέρα από τα ΑΤΜ της τράπεζάς σου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο όριο αφορά μόνο αναλήψεις μετρητών και όχι αγορές.

Σε ποιες κάρτες υπάρχει ημερήσιο όριο;

Το ημερήσιο όριο αγορών υπάρχει σε όλες τις χρεωστικές κάρτες. Αποτελεί μία εξατομικευμένη λειτουργία της χρεωστικής κάρτας.

Παράδειγμα: Το ημερήσιο όριο αγορών με χρεωστική κάρτα της Εθνικής Τράπεζας μπορείς να το διαμορφώσεις εσύ όποτε και όπως θέλεις. Αφορά τις αγορές σε τερματικά POS και e-shops, καλύπτει δηλαδή τόσο τις αγορές σε φυσικά καταστήματα όσο και τις διαδικτυακές αγορές.

Όσον αφορά την χρεωστική κάρτα της Εθνικής για πελάτες Private Banking, το προεπιλεγμένο ημερήσιο όριο αγορών σε POS και διαδίκτυο είναι 5.000 ευρώ. Μπορείς όμως να το αλλάξεις, με ελάχιστο τα 0 ευρώ και μέγιστο τα 20.000 ευρώ.

Γιατί οι χρεωστικές κάρτες έχουν ημερήσιο όριο αγορών;

Ο βασικός λόγος είναι η ασφάλεια. Αν, λ.χ., έχεις ημερήσιο όριο αγορών στα 500 ευρώ, αυτό είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει στην περίπτωση κλοπής και μέχρι να καταλάβεις ότι έχασες την κάρτα σου ή μέχρι να ειδοποιήσεις την τράπεζά σου.

💡 Διάβασε επίσης: Πλατινένια, χρυσή, μαύρη πιστωτική κάρτα: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Πώς αλλάζω το ημερήσιο όριο της κάρτας μου;

Οι τράπεζες σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις εσύ το ημερήσιο όριο, τόσο για τις αγορές σου, όσο και για τις αναλήψεις μετρητών. Έχεις επίσης την… πολυτέλεια να διαχειριστείς το ημερήσιο όριο ανάλογα με τις ανάγκες σου και να το αλλάζεις όποτε εσύ επιθυμείς.

Παράδειγμα: Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, για να αλλάξεις το ημερήσιο όριο αγορών της χρεωστικής σου κάρτας μπορείς να ακολουθήσεις τις εξής οδηγίες:

Από το μενού κάρτες, επιλέγεις «Χρεωστικές» και «Οι Χρεωστικές Κάρτες μου». Στη συνέχεια, από τη στήλη «Σχετικές Υπηρεσίες», επιλέγεις «Μεταβολή Ορίων Χρεωστικής Κάρτας».

Το ημερήσιο όριο αγορών με χρεωστική Alpha Bank ισχύει για όλες τις εγχρήματες συναλλαγές που απαιτούν ισχυρή ταυτοποίηση. Πρόκειται για την ταυτοποίηση που γίνεται μέσω Push Notifications ή QR Codes μέσα από την εφαρμογή myAlpha Mobile, είτε μέσω της αποστολής myAlpha Code (Viber ή SMS) στο κινητό σου τηλέφωνο.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 15.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση έχεις τη δυνατότητα να διαχειριστείς το όριο και να το αλλάξεις από το μενού του internet banking.

💡 Διάβασε επίσης: Κάθε πότε πληρώνω την πιστωτική; Τα SOS στην εξόφληση της κάρτας σου!

TIP: Πρόσεξε τις μεγάλες αγορές

Ας υποθέσουμε ότι έχεις ορίσει το ημερήσιο όριο αγορών με τη χρεωστική σου κάρτα στα 1.000 ευρώ. Βλέπεις στο Internet σε προσφορά την φοβερή και τρομερή τηλεόραση τελευταίας γενιάς που θέλεις να αποκτήσεις εδώ και καιρό και μάλιστα σε προσφορά.

Είναι μοναδική ευκαιρία και δεν θέλεις να τη χάσεις. Όμως η τηλεόραση κοστίζει με την έκπτωση 1.200 ευρώ. Δυστυχώς, όταν πας να ολοκληρώσεις την αγορά η κάρτα σου δεν θα γίνει δεκτή και η συναλλαγή δεν θα προχωρήσει.

Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθείς να πραγματοποιήσεις – έστω μεμονωμένη – αγορά που ξεπερνά – έστω για λίγο – το ημερήσιο όριο. Μην ξεχνάς ότι είναι για την ασφάλειά σου.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να μπεις στο internet banking της τράπεζάς σου και να αλλάξεις το ημερήσιο όριο αγορών σου για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις την αγορά. Μην ξεχάσεις, όμως , στη συνέχεια και μόλις ολοκληρώσεις την αγορά, να επαναφέρεις το ημερήσιο όριο αγορών σε πιο χαμηλό επίπεδο για λόγους ασφαλείας. Πίστεψέ μας, αξίζει η ταλαιπωρία για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο…

Μήπως χρειάζεσαι μια πιστωτική κάρτα για τις αγορές σου; Μάθε περισσότερα και σύγκρινε κάρτες στην πλατφόρμα μας, χωρίς να στηθείς στην ουρά της τράπεζας, από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.