Ανοδική τάση στις χορηγήσεις επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Μία ευχάριστη έκπληξη ενδέχεται να περιμένει την οικονομία μας, στους επόμενους μήνες, καθώς οι ειδικοί αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμούν πως, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του έτους, αναμένεται αύξηση στις νέες χορηγήσεις σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια

 

 

Σε απλά ελληνικά, αυτό  σημαίνει περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα σε όσους ενδιαφέρονται για αυτές τις δανειοδοτήσεις.

 

– Για τα στεγαστικά δάνεια, η αυξημένη ζήτηση  που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του 2019, οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας. Σε αυτό, φυσικά, συμβάλλει το ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες ξένων χωρών για τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα. 

 

– Για τα επιχειρηματικά δάνεια, η ζήτηση που σημειώθηκε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες – εμπορικού και εξαγωγικού χαρακτήρα – εταιρείες ήταν αναμενόμενη αλλά ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι κύριοι λόγοι της ζήτησης δανείων – μακροπρόθεσμων και με ευνοϊκούς όρους- είναι:

  • Η  κάλυψη παγίων επιχειρηματικών εξόδων.
  • Οι ανάγκες ανάπτυξης εργασιών.
  • Τα σχέδια επέκτασης επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.
  • Η εξυπηρέτηση ήδη υπαρχόντων χρεών.

 

Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας  ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή κύρια προτεραιότητα για τις 4 συστημικές τράπεζές μας είναι η μείωση των λεγόμενων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΝPL’s), γνωστών και ως «κόκκινων» δανείων που θα συμβάλλει στην εξυγίανση των ισολογισμών τους. Αυτό αποτελεί μια δέσμευση των διοικήσεών απέναντι στον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM).

Oπότε, είναι ευνόητο ότι από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί η ικανότητά τους να προσφέρουν περισσότερα και μεγαλύτερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

 

Από την άλλη πλευρά όμως, οι αρμόδιες τραπεζικές μονάδες  αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα το ενδεχόμενο αύξησης των δανείων αυτών, κυρίως λόγω των πλεονεκτημάτων που συνεπάγονται, όπως:

 

  • Πιο υγιή χαρτοφυλάκια, με λιγότερα επισφαλή κόκκινα δάνεια και περισσότερα δυναμικά, ευέλικτα και κυρίως εξυπηρετούμενα δάνεια.
  • Αύξηση της κερδοφορίας,με ανάπτυξη εργασιών, που για τον τραπεζικό χώρο σημαίνει έσοδα από τις προμήθειες νέων δανείων και χρηματοδοτικών προϊόντων.
  • Πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, σε μια οικονομία που βάσει προβλέψεων αναμένεται να ανακάμψει και να δώσει επαναπυροδοτήσει τον τραπεζικό πρωταθλητισμό.

 

Κλείνοντας, μπορούμε να αναφερθούμε και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα που δημιουργείται αυτήν την στιγμή για την Ελλάδα.

Τα μεγάλα funds του εξωτερικού στρέφουν το βλέμμα τους σε εμάς, καθώς θεωρούμαστε  μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση στην ΝΑ Ευρώπη, σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης ενόψει τον εκλογών και αναθεώρησης της επενδυτικής πολιτικής, η –έστω και αργή-βελτίωση της πρόσβασης μας στην παγκόσμια κεφαλαιακή αγορά και η αναμενόμενη επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων, είναι  παράγοντες που θα συμβάλλουν στην αύξηση της χρηματοδοτικής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών. Μετά από αυτό, το επόμενο βήμα είναι, και μαθηματικά, η αύξηση των χορηγήσεων σε δανειοδοτήσεις.

 

Θέλεις πάντα να βρίσκεις την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σου; Μπες τώρα στο www.money-market.gr και σύγκρινε προϊόντα του τραπεζικού κλάδου, βρες χρήσιμα εργαλεία και πολλά expert tips!

Ανοδική τάση στις χορηγήσεις επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.