Υπεύθυνη Τραπεζική – Η παγκόσμια πρωτοβουλία των Τραπεζών

4/5 - (2 αξιολογήσεις)
4/5 - (2 αξιολογήσεις)

Μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τον καθορισμό του ρόλου και των ευθυνών των Τραπεζών ανά τον κόσμο απέναντι στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 6 μήνες μέσω του UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative).

 

 

Οι Αρχές της λεγόμενης «Υπεύθυνης Τραπεζικής» αναμένεται να παρουσιαστούν στις 22 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τον πνεύμα τους εστιάζει στις παρακάτω κατευθύνσεις:

1. Εναρμόνιση (Alignment) των επιχειρησιακών στρατηγικών των Τραπεζών με διεθνοποιημένους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

2. Θετική επίδραση (Impact) των πρακτικών των Τραπεζών στην κοινωνία και το περιβάλλον με αντίστοιχη εφαρμογή μέτρων και πρακτικών που ελαχιστοποιούν ενδεχόμενους κινδύνους και αρνητικές επιπτώσεις.

3. Συνεργατικές πρακτικές με τους πελάτες (Clients & Customers) για την κατάλληλη ενθάρρυνση οικονομικών δραστηριοτήτων που ευνοούν την ευημερία των σημερινών γενιών αλλά και αυτών του μέλλοντος.

4. Ενδιαφερόμενα μέρη (Stakeholders). Οι Τράπεζες θα πρέπει να δρουν συνεργατικά με τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη των κοινωνικών στόχων και των στόχων αειφορίας.

5. Εταιρική διακυβέρνηση και καθορισμός στόχων (Governance & Target setting) με προσανατολισμό προς την ανάπτυξη κουλτούρας σεβασμού και δέσμευσης προς τις Αρχές.

6. Διαφάνεια και Λογοδοσία (Transparency & Accountability) μέσω περιοδικού review του κατά πόσο και σε τι βαθμό υλοποιείται η δέσμευση των Τραπεζών προς τις Αρχές.

Καθώς οι κοινωνικές πιέσεις αυξάνονται συνεχώς, οι Τράπεζες οφείλουν να είναι διαφανείς σχετικά με το πώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχουν δημιουργούν αξία για τους πελάτες, τους επενδυτές και την κοινωνία συνολικά. Η θεσμοθέτηση αυτών των Αρχών αναμένεται να βοηθήσει τις Τράπεζες – σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής και εάν βρίσκονται – να εναρμονίσουν τη στρατηγική τους με ευρύτερους κοινωνικούς στόχους.

Οι Αρχές αυτές παρέχουν ένα πλαίσιο δράσης για το τραπεζικό σύστημα του μέλλοντος και βοηθούν τον κλάδο συνολικά να δείχνει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να έχει μια ουσιαστική συμβολή στην κοινωνία.

Ήδη περισσότερες από 70 τράπεζες έχουν δεσμευτεί για την ενεργή υποστήριξη των Αρχών (μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank πρόσφατα).

Ο δημόσιος διάλογος έχει ανοίξει ήδη από τα τέλη Μαΐου και το συνολικό feedback των συμμετεχόντων αναμένεται να είναι διαθέσιμο τον Αύγουστο.

 

Θέλεις πάντα να βρίσκεις την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σου; Μπες τώρα στο www.money-market.gr και σύγκρινε προϊόντα του τραπεζικού κλάδου, βρες χρήσιμα εργαλεία και πολλά expert tips!

Υπεύθυνη Τραπεζική – Η παγκόσμια πρωτοβουλία των Τραπεζών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.