Βελτίωσε τα οικονομικά σου με 5 απλά βήματα!

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Η παρακολούθηση του budget σου φαντάζει άσκηση για…δυνατούς λύτες; Και όμως, υπάρχουν tips και τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις για να μη βρίσκεσαι προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο τέλος του μήνα!

 

 

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ακριβής παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων σου. Το δεύτερο είναι η υιοθέτηση ενός σχεδίου για τη διαχείριση όλων αυτών των λεπτομερειών. Βάλε αυτά τα 2 στοιχεία μαζί και έχεις μια επιτυχημένη συνταγή για τον έλεγχο του προϋπολογισμού σου!

 

Είτε είσαι εντελώς newbie στο budgeting είτε απλά προσπαθείς να το διαχειρίζεσαι και να μη σε διαχειρίζεται, έχουμε ετοιμάσει για εσένα τον παρακάτω οδηγό βήμα προς βήμα που μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις το σχέδιο “budgeting” σε λειτουργία.

 

Βήμα # 1: Παρακολούθησε τα έξοδα και το εισόδημά σου για να καταλάβεις που πηγαίνουν τα χρήματά σου.

 

Ξέρεις ακριβώς τις πηγές εσόδων σου κάθε μήνα; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Και ακόμα λιγότεροι ξέρουν που ακριβώς πηγαίνει το εισόδημα τους.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά υπάρχει συχνά ένα κενό ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουμε ότι ξοδεύουμε και σε ό,τι ξοδεύουμε πραγματικά.

 

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να παρακολουθείς τις δαπάνες σου μέσω κάποιας εφαρμογής στο κινητό σου τηλέφωνο. Υπάρχουν πολλές στα stores  (αρκετές προσφέρουν και εντελώς δωρεάν βασική έκδοση) μεταξύ των οποίων η Wally, η HomeBudget Lite, η Spending Tracker κλπ.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο προσωπικό σου στυλ – να είσαι συνεπής και να αφήσεις το app να κάνει τους υπολογισμούς για σένα.

 

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών είναι για όλους μας πάνω-κάτω οι εξής:

 

• Σταθερά έξοδα: Τα επαναλαμβανόμενα έξοδα που πληρώνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας, πληρωμές ασφάλισης κλπ.

 

• Οικονομικοί στόχοι: Τα χρήματα που επιχειρείς να εξοικονομείς είτε για κάποιο συγκεκριμένο στόχο είτε για έκτακτη ανάγκη π.χ. σε κάποιο πρόγραμμα αποταμιευτικό ή συνταξιοδοτικό κλπ.

 

• Μεταβλητές δαπάνες: ευέλικτο κόστος που καλύπτει οποιοδήποτε άλλο έξοδο, όπως τρόφιμα, ψυχαγωγία και είδη προσωπικής φροντίδας

 

 

Αφού τα ορίσεις όλα αυτά, τώρα κάνε την άσκηση. Στο τέλος κάθε κύκλου πληρωμών έχεις καθόλου χρήματα που απομένουν; Είσαι ίσα βάρκα – ίσα νερά ή ακόμα τρέχεις στο κόκκινο;

Δεν έχει σε πρώτη φάση σημασία το που ακριβώς θα προσγειωθείς σε αυτό το φάσμα, είναι σχεδόν πάντα εφικτό να απελευθερώσεις επιπλέον μετρητά ελέγχοντας τα έξοδά σου.

 

Βήμα # 2: Μείωσε τα περιττά σου έξοδα

 

Ναι, μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο αλλά τώρα που έχεις μια σαφή ματιά για το που ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματά σου, μπορείς να εξοικονομήσεις κάποια επιπλέον μετρητά, μειώνοντας περιττά έξοδα.

 

Ψάξε online και βρες ποιο είναι το πιο συμφέρον συμβόλαιο ασφάλισης για το όχημά σου ή πάρε προσφορά από παρόχους ενέργειας για να εξετάσεις εάν μια αλλαγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερο μηνιαίο λογαριασμό. Διαπραγματεύσου όπου μπορείς π.χ. μια συνδρομητική υπηρεσία ή ακόμα και το ενοίκιό σου.

 

Μην ξεχνάς επίσης τις πιστωτικές σου κάρτες. Μεγάλο ποσοστό «άσκοπων» δαπανών προέρχεται από καθυστερήσεις, ακόμα και μικρές εκ παραδρομής, σε πληρωμή της πιστωτικής μας κάρτας.

 

 

Και όσο το συζητάμε, έχε κατά νου το λεγόμενο “snowball effect” αλλιώς “φαινόμενο χιονοστιβάδα”. Ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 10€ σε ένα take away γεύμα στη δουλειά, 3 ημέρες την εβδομάδα, προσθέτεις 120€ το μήνα στα έξοδά σου. Μειώνοντας αυτή τη συχνότητα, μπορεί να έχεις ήδη μια quick & dirty εξοικονόμηση.

 

Βήμα # 3: Θέσε τους προσωπικούς οικονομικούς σου στόχους

 

Είτε μιλάμε για υψηλότερα νούμερα στον τραπεζικό σου λογαριασμό είτε την απώλεια περιττών κιλών από γιορτές είτε για βελτίωση των δεξιοτήτων σου στο κρίκετ, είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχεις εάν θέσεις συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Ίσως το να πληρώσεις για τον επερχόμενο γάμο σου ή να αγοράσεις ένα νέο σπίτι ή να επισκευάσεις κάποιο ακίνητό για αξιοποίηση.

 

Όλοι επιτυγχάνουμε τους μοναδικούς μας στόχους υιοθετώντας τις ίδιες συμπεριφορές: την εξοικονόμηση, τη συνεπή εξόφληση του χρεών μας και τον αυξανόμενο μακροπρόθεσμο πλούτο μέσω έξυπνης επένδυσης. Όμως, το να έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο – και, ακόμα καλύτερα, ένα συγκεκριμένο ποσό στόχου – μας βοηθάει να είμαστε συγκεντρωμένοι και παρακινημένοι.

 

Είναι απόλυτα οκ να εργάζεσαι προς την επίτευξη πολλαπλών οικονομικών στόχων ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, δεν γίνεται διαφορετικά.

 

Εάν περιμένεις έως ότου δεν έχεις καμία οφειλή και έχεις εξοικονομήσει μισθούς 6 μηνών, θα χάσεις κάποιο περιθώριο για ανάπτυξη από αποδόσεις. Ξεκίνα λοιπόν με μικρούς στόχους και μην αισθάνεσαι άσχημα για το να συμβάλλεις λίγο σε κάθε στόχο κάθε φορά.

 

Βήμα # 4: Βρες το προσωπικό budgeting στυλ σου

 

Τώρα που πλησιάζουν και οι Απόκριες, έχεις πάρει ποτέ το χρόνο να διαλέξεις μια στολή που ταιριάζει πραγματικά στην προσωπικότητα και τα γούστα σου; Τώρα σκέψου ξανά αλλά με επίκεντρο τον… προϋπολογισμό σου με βάση τις επιλογές και τις προτιμήσεις σου.

 

Δεν είναι τόσο βαρετό όσο ακούγεται. Η επιλογή μιας μεθόδου παρακολούθησης προϋπολογισμού που λειτουργεί για το δικό σου στυλ και τις ιδιαίτερες οικονομικές σου ανάγκες με βάση τον τρόπο ζωής σου, σε αποτρέπει από να παρατήσεις την προσπάθεια από τις πρώτες κιόλας μέρες.

 

Παρακάτω μπορείς να βρεις true stories και δοκιμασμένες προσεγγίσεις:

 

1. Ο κανόνας 50/20/30

Εύκολο να το θυμάσαι και δύσκολο να τα κάνεις μαντάρα. Σε αυτό το σύστημα κατανέμεις το εισόδημά σου για δαπάνες ως εξής:

• 50 % σε πάγια έξοδα
• 20 % για οικονομικούς στόχους
• 30 % για μεταβλητές δαπάνες

Ο κανόνας 50/20/30 καθιστά εύκολο τον εντοπισμό των ενδεχόμενων υπερβάσεων, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις διορθωτικές κινήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Η μεταβλητή δαπάνη πάνω από 40% σε τρόφιμα είναι ίσως ένα σημάδι ότι πρέπει να μειώσεις λίγο το delivery. Ομοίως, εάν υπερβαίνεις συνεχώς τα πάγια έξοδά σου, μπορεί να σημαίνει ότι «τσιμπάς» από τα μεταβλητά σου κόστη για να μπορείς να καλύπτεις τη διαφορά.

 

2. Ο προϋπολογισμός που βασίζεται στις αξίες (values-based budget)

 

Οι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν τα πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, το σύστημα λειτουργεί υπό την προϋπόθεση ότι εκτός και αν ο προϋπολογισμός σου  είναι προσαρμοσμένος στις ατομικές σου προτεραιότητες (δηλ., καλύπτει το καθημερινό σου well-being), απλά δεν θα παραμείνεις σε αυτόν.

 

Αφού καταγράψεις τους πιο σημαντικούς λογαριασμούς σου (ενοίκιο, δόσεις τράπεζας, λογαριασμοί, ασφάλειες, τρόφιμα κλπ.), μαζί με τους οικονομικούς σου στόχους, σκέψου τι πραγματικά σου φέρνει χαρά. Αυτό μπορεί να είναι κάποια τακτική μικρο-εξόρμηση, ένα καθημερινό latte, μια θεατρική παράσταση κλπ. – οτιδήποτε σε κάνει ευτυχισμένο.

 

Δώσε προτεραιότητα στις μεταβλητές δαπάνες σου, ώστε να μπορείς να πληρώσεις άνετα για αυτές τις «χαρές» και, στη συνέχεια, να σταμάτα να ξοδεύεις εκεί που δεν έχει σημασία για σένα.

 

3. Ο ευέλικτος προϋπολογισμός

 

Αυτό το στυλ budgeting είναι αρκετά εύκολο- αρκεί να είσαι καλός στο να παραμένεις συνεπής με τις υποχρεώσεις σου.

 

Πρώτον, αυτοματοποίησε με εντολές όλα τα μηνιαία πάγια έξοδα και τους οικονομικούς στόχους σου.

Στη συνέχεια, ό, τι έχει απομείνει στον τραπεζικό σου λογαριασμό μέχρι την επόμενη ημέρα πληρωμής είναι δικό σου για να το δαπανήσεις χωρίς πολύ πρόσθετο έλεγχο. Αυτό το στυλ προϋπολογισμού έχει σχεδιαστεί κυρίως για ανθρώπους που σπανίως υπερβαίνουν το budget τους.

 

4. Ο προϋπολογισμός μηδενικού ποσού

 

Αρχικά, αυτό το στυλ προϋπολογισμού μπορεί να φαίνεται πιο περίπλοκο από τα υπόλοιπα, αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ πρακτικό, εάν το δοκιμάσεις.

Η κύρια ιδέα εδώ είναι να ορίσεις «προορισμό» για κάθε ευρώ εισοδήματος πριν ακόμη το ξοδέψεις.

Με άλλα λόγια, ξόδεψε τα χρήματά σου πρώτα στο χαρτί πριν τα ξοδέψεις πραγματικά. Με αυτό τον τρόπο, ξέρεις πάντα από πριν που πρέπει να πάνε τα χρήματά σου για το μήνα και μπορείς πιο εύκολα να αποφασίζεις εάν «σε παίρνει» για μια αγορά.

 

Το κόλπο εδώ είναι να ακολουθείς τον προϋπολογισμό όπως τον έχεις καταγράψει εξ‘αρχής, χωρίς φυσικά να μπορείς να παραβλέψεις το χάος που μπορεί να προκύψει στην καθημερινή μας ζωή.

 

5. Το σύστημα-φάκελος

 

Δεν γίνεται πιο «παραδοσιακά» και ίσως δεν είναι και ο πιο πρακτικός τρόπος στην digital εποχή…

 

Για να ακολουθήσεις αυτό το budgeting στυλ, επισκέπτεσαι την τράπεζα ή το ΑΤΜ μετά από κάθε ημέρα πληρωμής και αποσύρεις μετρητά για πράγματα όπως είδη παντοπωλείου, φαγητό, ψώνια και είδη προσωπικής φροντίδας.

 

Αποσύρεις μόνο ό, τι χρειάζεσαι και επιτρέπεις στον εαυτό σου να πληρώσει για αυτές τις δαπάνες μόνο με τα μετρητά που έχετε αποσύρει. Ναι, είναι τόσο απλό!

 

Προφανώς το σύστημα αυτό δεν θα λειτουργήσει για κάθε δαπάνη – δεν είναι τόσο εύκολο να πληρώσεις το ενοίκιο ή τον τηλεφωνικό σου λογαριασμό με μετρητά – αλλά είναι ιδανικό για την αποφυγή υπερβολικών δαπανών καθώς μόλις τα χρήματα αυτά δαπανηθούν, έχει τελειώσει η υπόθεση.

 

Βήμα # 5: Έλεγξε τι λειτουργεί (και τι όχι)

 

Ακριβώς όπως είναι υγιές να κάνεις τακτικό check-up για την υγεία σου, το ίδιο υγιές είναι και να ελέγχεις τακτικά το στυλ προϋπολογισμού σου για να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί.

 

Διάθεσε λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα για να μετρήσεις τη «χρηματοοικονομική σου θερμοκρασία»:

Υπήρξαν υπερβάσεις και εάν ναι, σε ποιες κατηγορίες; Μήπως κάποια έκτακτα έξοδα ενδέχεται να εκτροχιάσουν το budget σου; Έχεις συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα π.χ. επιστροφής που θα μπορούσε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση των οικονομικών σου στόχων;

 

Εάν κάτι δεν λειτουργεί, διερεύνησε πως μπορείς να κόψεις το κόστος σου. FYI, είναι προτιμότερο να «τριμάρεις» τα μεταβλητά ή τα σταθερά σου έξοδα από τους οικονομικούς σου στόχους, όποτε αυτό είναι εφικτό. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μια άλλη μέθοδο προϋπολογισμού για να δεις αν λειτουργεί καλύτερα για τον τρόπο ζωής σου.

 

Τελικό συμπέρασμα:

Ο προϋπολογισμός σου δεν είναι μια σταθερά που έχει γραφτεί σε πέτρα, αλλά μάλλον μια ζωντανή, δυναμική αντανάκλαση της οικονομικής ζωής σου. Μπορεί και πρέπει να εξελίσσεται μαζί σου!

 

Θέλεις πάντα να βρίσκεις την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σου;

Μπες τώρα στο www.money-market.gr και σύγκρινε προϊόντα του τραπεζικού κλάδου, βρες χρήσιμα εργαλεία και πολλά expert tips!

 

Βελτίωσε τα οικονομικά σου με 5 απλά βήματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.