Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Smart & Προβλήματα: 7 σημεία που πρέπει να ξέρεις!

Smart & Προβλήματα: 7 σημεία που πρέπει να ξέρεις!

smart αυτοκίνητα

Τα βλέπεις συνέχεια στου δρόμους της πόλης, παρατηρείς το πόσο “τσαχπίνικα” ελίσσονται και σίγουρα ζηλεύεις το ότι χωράνε κυριολεκτικά παντού! Το Smart είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα αυτοκίνητα πόλης και οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν καίει πολύ, είναι όμορφο, ευέλικτο και ιδανικό για το δύσκολο Parking των μεγάλων πόλεων.

Ωστόσο, τα αυτοκίνητα αυτά έρχονται και με μια σειρά από ελαττώματα που κάθε υποψήφιος αγοραστής πρέπει να υπολογίσει πριν πάρει την τελική του απόφαση. Τι να προσέξεις με τις ενδείξεις στο καντράν του smart; Τι γίνεται με τα service του; Και αληθεύουν οι φήμες για τις κλοπές των smart;

Εμείς ρωτήσαμε τους ίδιους τους οδηγούς και σου παρουσιάζουμε τα πιο συχνά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οδηγώντας αυτά τα μικροσκοπικά αυτοκίνητα.

#1 Υψηλή κατανάλωση λαδιών

Αρκετοί ήταν εκείνοι που παραπονέθηκαν κατά καιρούς για τα λάδια στο Smart. Φαίνεται πως αυτά τα αυτοκίνητα “καίνε” αρκετά λάδια και χρειάζονται συχνά ανανέωση.

#2 Ευαίσθητοι λαμπτήρες

Άλλο ένα από τα προβλήματα των Smart είναι ότι καίγονται αρκετά γρήγορα οι λάμπες. Τέτοιες λάμπες μπορεί να είναι είτε στα φώτα, είτε στις ενδείξεις στο καντράν του smart.

#3 Ελαττωματικές βάσεις κινητήρα

Αν ρωτήσεις σε ένα συνεργείο Smart ποια είναι τα πιο συχνά τους προβλήματα, σίγουρα θα σου αναφέρουν τις σχετικά ευαίσθητες βάσεις στις οποίες στηρίζεται ο κινητήρας. Ο λόγος είναι ότι ο κινητήρας βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου (κάτω από το πορτ μπαγκάζ) και έτσι όταν το αυτοκίνητο ξεκινάει, όλο το βάρος πέφτει εκεί.

Οι ελλαττωματικές βάσεις στήριξης δεν είναι κάτι ανησυχητικό, απλώς θέλει προσοχή και έγκαιρη αντικατάσταση.

#4 Το ακριβό service smart

Λόγω του ότι είναι αφενός περιζήτητα και αφετέρου “παιδιά” της Mercedes-Benz, το smart service είναι αρκετά ακριβό. Η συντήρησή τους σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία και τα γνήσια ανταλλακτικά ανεβάζουν πολύ την τιμή του service.

Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο συχνά οι οδηγοί των Smart επιλέγουν απομιμήσεις, μεταχειρισμένα ή άλλης εταιρείας ανταλλακτικά από μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία (κάτι που δεν συστήνουμε).

#5 Προβλήματα στο κιβώτιο ταχυτήτων

Αρκετοί οδηγοί αναφέρουν πως το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αρκετά ευαίσθητο και είναι πιθανό να χρειαστεί σχετικά σύντομα αντικατάσταση. Οι οδηγοί ανέφεραν επίσης πως το Smart έχει πρόβλημα με τις ταχύτητες γιατί, λόγω του ότι είναι αυτόματο, υπάρχει αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στην εναλλαγή ταχυτήτων.

Βέβαια, αυτό το πρόβλημα αφορά κυρίως παλαιότερα μοντέλα αφού τα νέας γενιάς Smart έχουν αισθητή βελτίωση ως προς τη γρήγορη αλλαγή ταχύτητας.

#6 Δεν είναι για εκτός πόλης

Σίγουρα δεν το ακούς πρώτη φορά, αλλά ένα από τα βασικότερα προβλήματα των Smart είναι ότι δεν ενδείκνυνται για μεγάλες διαδρομές και αποστάσεις.

Πέρα από τα ζητήματα ασφαλείας που ακόμα οι απόψεις διίστανται, οι οδηγοί αναφέρουν ότι στο Smart υπάρχουν και προβλήματα με τη θερμοκρασία. Ορισμένοι οδηγοί παρατήρησαν ότι σε μακρινές αποστάσεις και ταξίδια το Smart ανέβασε γρήγορα θερμοκρασία και χρειαζόταν να σταματήσουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

📌 Διάβασε επίσης: Τι αυτοκίνητο να πάρω; 5 Συμβουλές για να αγοράσεις το σωστό αυτοκίνητο!

πινακίδα widget

#7 Η συχνότητα κλοπής και η ανάγκη για αντικλεπτικά στα Smart

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Smart και ένας από τους βασικότερους παράγοντες που αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές να πάρουν αυτό το αυτοκίνητο.

Οι ληστές προτιμούν τα Smart, γιατί τους είναι πολύ εύκολο και να τα ανοίξουν για να πάρουν τα ακριβά ανταλλακτικά τους, αλλά και να τα σηκώσουν ολόκληρα και να τα κλέψουν.

Πώς κλέβουν ένα smart;

Αν αναρωτιέσαι πώς κλέβουν ένα smart, αρκεί να κάνεις μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που τους έκλεψαν το Smart τους εν ριπή οφθαλμού. Μπορείς να βρεις ακόμα και βίντεο που δείχνουν τους δράστες να τα “σηκώνουν” σε 1’!

Τα Smart είναι φανερά τα αγαπημένα αυτοκίνητα των ληστών και αυτό γιατί μπορούν να τα ανοίξουν πολύ εύκολα είτε κόβοντας απλά ένα καλώδιο, είτε αντιγράφοντας το κλειδί τους (το  κλειδί των Smart αντιγράφεται πολύ εύκολα).  Μάλιστα, για να το κλέψουν ολόκληρο δε χρειάζεται καν να γίνει διάρρηξη αφού είναι τόσο ελαφριά (μόλις 700 kg σε σχέση με ένα άλλο μικρό αυτοκίνητο που είναι κοντά στα 1000 kg), που μπορούν απλά να τα σηκώσουν και να τα τοποθετήσουν σε μια μικρή πλατφόρμα ή ακόμα και στην καρότσα ενός αγροτικού.

Ποια smart “κινδυνεύουν” περισσότερο από κλοπή;

Φαίνεται πως ακόμα και οι ληστές έχουν τις προτιμήσεις τους, αφού προτιμούν να κλέψουν Smart χρονολογίας κατασκευής από το 1998 έως και το 2014. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα παλαιότερα μοντέλα έχουν πιο πολλά κοινά ανταλλακτικά και γι’ αυτό είναι και πιο “περιζήτητα” για τους ληστές. Τα καινούργια μοντέλα έχουν εντελώς διαφορετικά εξαρτήματα και συνεπώς δεν είναι τα αγαπημένα τους…

Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχεις αντικλεπτικά συστήματα για Smart.

Τι επιλογές έχεις στα αντικλεπτικά για smart;

Το πρώτο πράγμα που σου προτείνουμε να κάνεις είναι να βάλεις οπωσδήποτε συναγερμό.

Στη συνέχεια, υπάρχουν διάφορα αντικλεπτικά συστήματα στην αγορά για να βάλεις στο Smart σου. Για παράδειγμα, δημοφιλής επιλογή είναι η αντικλεπτική μπάρα κλειδώματος για το τιμόνι ή το πεντάλ.

Έπειτα, υπάρχει το αντικλεπτικό GPS αυτοκινήτου, η κάμερα αυτοκινήτου ή ένα αντικλεπτικό τροχού. Επίσης, καλό είναι να κοιτάς στις ενδείξεις στο καντράν του Smart σου αν έχει ενεργοποιηθεί το αντικλεπτικό σύστημα.

Τέλος, ένας σημαντικός τρόπος προστασίας τους είναι το να διαθέτεις parking. Το να το αφήνεις έξω όλη τη νύχτα είναι αρκετά επίφοβο.

Μπορώ να κάνω ασφάλεια smart για κλοπή;

Αυτή η ευκολία στο να κλαπούν τα Smart και η συχνότητα με την οποία “εξαφανίζονται”, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλές ασφαλιστικές αποφεύγουν να τα καλύψουν για κλοπή.

Η αλήθεια είναι ότι αν ψάχνεις ασφάλεια Smart για κλοπή, τότε ίσως να δυσκολευτείς αρκετά και ειδικά για συγκεκριμένα πακέτα καθώς πολλές ασφαλιστικές δεν προσφέρουν το πακέτο πυρός/κλοπής για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Μπορεί στο βασικό πακέτο να βρεις αρκετές προσφορές, αλλά τα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτής ασφάλειας είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με άλλα εξίσου δημοφιλή αυτοκίνητα (π.χ. Toyota Yaris). Ακόμη, η τιμή για ασφάλεια Smart για κλοπή μπορεί να είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με την τιμή των αντίστοιχων αυτοκινήτων της κατηγορίας του.

Όπως και να έχει, τα Smart είναι εξαιρετικά βολικά και αποδοτικά για μέσα στην πόλη και σίγουρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, αν ψάχνεις ένα αυτοκίνητο που να σου κάνει εύκολη την καθημερινότητά σου.

Και μόλις καταλήξεις, φρόντισε να κάνεις αμέσως ασφάλεια αυτοκινήτου! Μπες στο insurancemarket.gr και βρες όλα τα διαθέσιμα πακέτα ασφάλειας Smart, για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει, πάντα με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου