Ζημιά στο σπίτι λόγω καιρικών φαινομένων: Πώς θα αποζημιωθώ;

4.8/5 - (9 αξιολογήσεις)
4.8/5 - (9 αξιολογήσεις)

Μπορεί να απολαύσαμε το παιχνίδι στο χιόνι της “Ελπίδας”, σίγουρα όμως δεν απολαύσαμε τις καταστροφές που μπορεί να προκάλεσε στο σπίτι μας. 

 

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που προκύπτουν στο σπίτι λόγω του παγετού είναι οι παγωμένες σωληνώσεις (τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά του σπιτιού).

Θα το καταλάβεις όταν ανοίξεις τη βρύση, ειδικά το πρωί, και δεν τρέχει καθόλου νερό.

 

Ακόμα και σε εξωτερικό χώρο μπορεί να δεις σπασμένες σωληνώσεις, που προκαλούν διαρροή νερού και κάνουν πάγο. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο δέντρο έχει πέσει πάνω σε σπίτια λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού που έχει πάνω του. 

 

Επιπλέον, πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες ακόμη και μέρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες σε ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές. 

 

Ζημιές από Διακοπή Ρεύματος

Τι προβλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ σε αυτή την περίπτωση;

 

Αν έχεις υποστεί βλάβη στις ηλεκτρικές συσκευές σου από τις διακοπές ρεύματος, μπορείς να συμπληρώσεις μια ειδική φόρμα αποζημίωσης που υπάρχει στην ιστοσελίδα του φορέα και την οποία θα καταθέσεις μέσα στις πρώτες 10 εργάσιμες ημέρες από το συμβάν στο τοπικό γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ που εξυπηρετεί το ακίνητό σου. 

 

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι απαραίτητο να προσκομίσεις και τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι εν λόγω συσκευές καταστράφηκαν κατά τη διακοπή του ρεύματος. 

 

Ποια είναι τα βήματα;

 

  • Εφόσον αποδειχθεί η ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ για τις εν λόγω βλάβες το ποσό που θα σε αποζημιώσει θα κριθεί ανάλογα με τη ζημιά.

 

  • Δεν θα καταβληθεί όμως αποζημίωση για ενδεχόμενες ζημίες από διαφυγόντα έσοδα ή κέρδη, μείωση κύρους, απώλεια παραγωγής, κατάπτωση ρητρών προς τρίτους, και για κάθε έμμεση ή παρεπόμενη βλάβη σου ή εργαζομένων σου ή τρίτων σχετιζόμενων με τη λειτουργία της εγκατάστασης σου.

 

  • Δεν θα καταβληθεί αποζημίωση για βλάβες οι οποίες προκλήθηκαν σε συσκευές ή εξοπλισμό σου υπό συνθήκες που συνιστούν τυχαία συμβάντα, τυχαίες βλάβες υλικών του δικτύου, ανωτέρα βία ή για λόγους οι οποίοι δεν εντάσσονται στη σφαίρα ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της τυχαίας διακοπής ουδετέρου αγωγού του δικτύου χαμηλής τάσης, οπότε ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να καταβάλει, αναλόγως της ζημίας σας, χρηματικό ποσό έως 600 € ανεξαρτήτως τύπου παροχής.

 

  • Ενδεχομένως να σου ζητηθεί να τους παραχωρήσεις για έλεγχο τις ίδιες τις συσκευές ή τον εξοπλισμό που έχει υποστεί τη βλάβη για να τα ελέγξουν πριν την επισκευή τους.

 

  •  Θα χρειαστεί να προσκομίσεις και τα παραστατικά από το ηλεκτρολογικό συνεργείο (π.χ. τιμολόγια κ.λπ.) που θα τεκμηριώνουν τη βλάβη και το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης των συσκευών σου.

 

  • Τέλος, θα πρέπει να υπογράψεις μια «Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής της αποζημίωσης ή του χρηματικού ποσού» που θα σου χορηγηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.

 

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο ΔΕΔΔΗΕ θα αποφασίσει εντός 15 εργάσιμων ημερών εάν θα εγκρίνει την αίτησή σου. Εφόσον κριθεί ότι δικαιούσαι αποζημίωση, θα σου καταβάλει τα χρήματα εντός ενός μήνα από την έγκριση της αίτησης.

 

Μπορεί η ασφαλιστική μου να με καλύψει;

 

Αν έχεις ζημιές στις συσκευές σου από διακοπή ή αυξομείωση της τάσης του ρεύματος τότε πιθανώς δε θα σε καλύψει η ασφαλιστική σου εταιρεία, εκτός κι αν προβλέπεται από τους όρους της ασφάλισής σου!

 

Ζημιές από Φυσικά Φαινόμενα

 

Μπορεί η ασφαλιστική μου να με αποζημιώσει αν το σπίτι μου έχει υποστεί καταστροφή από τον χιονιά;

 

Φυσικά! Αρκεί να έχεις κάνει “ασφάλιση κατοικίας”, στην οποία έχεις συμπεριλάβει τις σχετικές καλύψεις και να έρθει πραγματογνώμονας να πιστοποιήσει την κατάσταση. Στην απλή μορφή της, σε καλύπτει κυρίως για πυρκαγιά, κεραυνό, έκρηξη και βραχυκύκλωμα. Η κάλυψη για τις ζημιές που προκαλούνται από θύελλα, καταιγίδα, χιονόπτωση και χαλαζόπτωση συνήθως δεν απαιτείται για παράδειγμα στην απλή μορφή, που συνήθως απαιτείται από τις δανειακές συμβάσεις για την ασφάλιση ενυπόθηκων, ωστόσο περιλαμβάνεται πλέον στα περισσότερα συμβόλαια.

 

Πώς θα αποζημιωθώ;

 

Προκειμένου να πάρεις αποζημίωση πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

 

  • Αμέσως μετά τη ζημιά θα πρέπει να καλέσεις την ασφαλιστική σου και να τη δηλώσεις.

 

  • Έπειτα, η ασφαλιστική θα στείλει έναν πραγματογνώμονα για να καταγράψει τις ζημιές και να συντάξει σχετική έκθεση σχετικά με τις αιτίες που τις προκάλεσαν..

 

  • Μόλις ο πραγματογνώμονας ολοκληρώσει την έκθεσή του ξεκινάει και η τελική φάση της διαδικασίας αποζημίωσης. 

 

Σημαντική προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης είναι να προσκομίσεις στην ασφαλιστική εταιρεία το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που πιστοποιεί τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την ημέρα και την ώρα που προκλήθηκαν οι ζημιές.

 

5 Tips για να κάνεις τη διαδικασία πιο εύκολη:

 

1. Θυμήσου ότι για κάθε παροχή που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιό σου, η ασφαλιστική θα σου καταβάλει αποζημίωση ανάλογα με το ύψος της απώλειας ή της ζημιάς και μέχρι του ποσού για το οποίο έχεις ασφαλίσει το κτίριο ή το περιεχόμενο του σπιτιού.

 

2. Τσέκαρε την απαλλαγή που προβλέπει το συμβόλαιό σου. Είναι το ποσό με το οποίο συμμετέχεις στην αποζημίωση και από τη στιγμή που σε επιβαρύνει θα πρέπει να το γνωρίζεις για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

 

3. Ζήτησε να ενημερωθείς για το αν περιλαμβάνονται στην κάλυψη οι ζημιές που θα προκληθούν από θύελλα, καταιγίδα ή πλημμύρα και χιόνι και για τυχόν εξαιρέσεις.

 

4. Ζήτησε να μάθεις πώς μπορείς να ασφαλίσεις αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, που μπορεί να έχεις στο σπίτι σου, από τον κίνδυνο πλημμύρας.

 

5. Αν το σπίτι σου ή η επιχείρησή σου είναι σε υπόγειο, ενημερώσου για την κάλυψη. Πολλές ασφαλιστικές την προσφέρουν, αλλά υπό προϋποθέσεις.

 

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις;

 

Σε διαβούλευση είναι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που επιδιώκει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καθεστώτος κρατικής αρωγής και επιχορηγήσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές. 

 

Έτσι, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση του Ταμείου Κρατικής Αρωγής, ν.π.δ.δ. που θα χρηματοδοτεί προγράμματα με σκοπό την ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Στόχος του Ταμείου μεταξύ των άλλων, είναι και η διαμόρφωση μιας ψηφιακής πλατφόρμας με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές. 

 

Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία ενίσχυσης θα γίνεται πιο γρήγορα, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία και πιο αποτελεσματικά, θεσπίζοντας αυτόματους ελέγχους διασταύρωσης στοιχείων. 

 

Παράλληλα, τις διαδικασίες επιχορήγησης και τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα αναλάβουν εξειδικευμένες υπηρεσιακές δομές. οι οποίες θα συντονίζουν και την αποκατάσταση των ζημιών. 

 

Εκτός από τις επιχειρήσεις, σε προτεραιότητα βρίσκονται και οι αγρότες, αλλά και οι ιδιώτες με αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αφού αξιολογηθεί η βαρύτητα της αγροτικής τους δραστηριότητας στο εισόδημά τους. 

 

Τι να κάνω την επόμενη φορά για να αποφύγω κάποιες καταστροφές;

 

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Αν θες κι εσύ να είσαι προετοιμασμένος καλύτερα στον επόμενο παγετό, σου προτείνουμε να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

 

  • Την επόμενη φορά που θα αντιληφθείς τη θερμοκρασία να πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καλό θα είναι να αφήσεις όλο το βράδυ μια βρύση να τρέχει, όσο το δυνατόν λιγότερο, για να μην παγώσουν οι σωληνώσεις. 

 

  • Βεβαιώσου ότι οι εξωτερικές σωληνώσεις είναι μονωμένες.

 

  • Έλεγξε τυχόν διαρροές στις βρύσες ή τα καζανάκια.

 

  • Βεβαιώσου ότι οι υδρορροές στο μπαλκόνι και την ταράτσα σου δεν έχουν φύλλα ή σκουπίδια.

 

Είμαστε δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς

 

Εάν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις ασφαλιστικές καλύψεις στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών κάλεσέ μας στο 210 324 5000. Είμαστε δίπλα σου 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα!  

 

Ψάχνεις την καλύτερη ασφάλεια κατοικίας για να προστατευτείς από ακραία καιρικά φαινόμενα;

 

Μπες στο Insurance Market, σύγκρινε ασφάλειες και παροχές και βρες αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Ζημιά στο σπίτι λόγω καιρικών φαινομένων: Πώς θα αποζημιωθώ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.