Συμβουλές για ένα υπέροχο ταξίδι με το σκύλο σου!

Όταν ταξιδεύεις μαζί με το σκύλο σου, εσύ σίγουρα το απολαμβάνεις, ισχύει όμως το ίδιο και για αυτόν;

 

Για τα ζώα το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα αγχωτικό. Η αλλαγή περιβάλλοντος, η ταχύτητα και οι συνεχόμενες αλλαγές στο τοποίο τους προκαλούν ζάλη, νευρικότητα και ανησυχία.

Όμως υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις τον σκύλο σου να υπομείνει καλύτερα τη διαδικασία και το ταξίδι να είναι μία ευχάριστη εμπειρία και για τους δυο σας.

 

– Μην ταίσεις πολύ το σκυλί σου πριν το ταξίδι και καθόλου όσο το αμάξι είναι εν κινήσει καθώς τα σκυλιά είναι επιρρεπή στη ναυτία. Δώσε μόνο γλυκό νερό και φάρμακα κατά της ναυτίας. 

 

– Μην αφήνεις ποτέ το σκυλί σου μέσα στο αμάξι όταν παρκάρεις, κυρίως όταν έχει έξω υψηλή θερμοκρασία. Ακόμα και με λίγο ανοιχτό παράθυρο, το αμάξι ζεσταίνεται πολύ γρήγορα και ο σκύλος μπορεί να αφυδατωθεί.

 

– Είναι καλό  ο σκύλος να ταξιδεύει μέσα σε κλουβί καθώς είναι πιο ασφαλές και για αυτόν και για εσένα.  Πριν βάλεις το σκύλο μέσα στο κλουβί φρόντισε να τον έχεις πάει μία μεγάλη βόλτα ώστε να ασκηθεί αρκετά. Είναι πολύ σημαντικό διότι αν έχει ξοδέψει ενέργεια, θα θέλει να ξεκουραστεί. Είναι λογικό να νιώθεις τύψεις όταν βάζεις το σκύλο σου στο κλουβί…και εσένα δε θα σου άρεσε αλλά θυμίσου οτι οι σκύλοι δεν έχουν πρόβλημα με το κλουβί και μάλιστα κάποιοι νιώθουν πιο ασφαλείς μέσα σε αυτό!

 

– Μην παρουσιάζεις το κλουβί σαν φυλακή! Δείξε το στο σκύλο σου και απλά άνοιξε την πόρτα. Μη τον σπρώχνεις να μπεί. Δώσε του το χρόνο να μπεί μόνος του.’Οταν βολευτεί, κλείσε την πόρτα και απομακρύνσου με θετική ενέργεια.

 

 

– Δεν πρέπει ποτέ το σκυλί σου να βγάζει έξω από το παράθυρο το κεφάλι του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς αυτό μπορεί να του προκαλέσει μολύνσεις στα αυτιά, στα μάτια του ή στην μύτη του.

 

– Δε χρειάζεται να του μιλάς με θλιμμένη φωνή τύπου “μην ανησυχείς,θα φτάσουμε γρήγορα” διότι ο σκύλος θα νιώσει οτι κάτι δε πάει καλά και θα αγχωθεί.  Πάρε μαζί σου την αγαπημένη του κουβερτούλα / παιχνίδι / αρκουδάκι / κόκκαλο ή ότι άλλο τον ηρεμεί και τον χαλαρώνει. Για έξτρα χαλάρωση, τρίψε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας ανάμεσα στα χέρια σου και κάνε του μασάζ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. 

 

– Όταν κάνεις ένα διάλειμμα από την οδήγηση μπορείς να του δώσεις ένα σνακ κατά προτίμηση υψηλό σπρωτείνη και να περπατήσεις ή να παίξεις λιγάκι μαζί του ώστε να εκτονώσει λίγη από τη συσσωρευμένη του ενέργεια. 

 

– Μπορεί να είναι δελεαστικό αλλά καλύτερα απέφυγε να δώσεις στο σκύλο σου ηρεμιστικό ή υπνωτικό. Προσπάθησε να τον κρατάς χαλαρό με τη στάση και τη συμπεριφορά σου.

 

– Εάν ταξιδεύεις σε χώρα της Ε.Ε., φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα έγκυρο διαβατήριο ζώων PET. Επίσης, η τοποθέτηση μικροτσίπ είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να χαθεί στο νέο του περιβάλλον. 

 

Καλό σας ταξίδι! 

 

 

Συμβουλές για ένα υπέροχο ταξίδι με το σκύλο σου!